Ben Kurtadam'ın fikrine katılmıyorum, bir kaç tane aküyü birbirine bağlamaktansa onun yerine tek büyük bir aküyü kullanmayı tercih ederim. Birbirine bağlı aküler mutlaka birbirlerini olumsuz yönde etkileyeceklerdir. Aralarından birinin bozulup değiştirilmesi zaten dengenin bozulacağının kanıtıdır. 3 tane eski aküye 1 tane yeni bağlamak akülerin dengesini bozacaktır. Elektronik müh. yakın bir arkadaşım var, 20-30 metrelik yatların ve guletlerin elektrik tesisatlarlarını kuruyorlar ve çok iyi bir marka akü firmasının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Bu konularla ilgili onunla konuştuğumda, 'Biz, oluşabilecek sorunları en aza indirmek için aynı marka, aynı güçte ve hatta seri numaralarına bakıp fabrikada aynı banttan çıkan aküleri birbirine bağlıyoruz ' diye açıklama yapmıştı.
Bu arada isterseniz ,kuru, sulu, jel her türlü akü var , onlarda ve en iyi marka ama çok pahalı. Sitesinin linki:
http://artimarin.com/
Sitenin adresini almak için biraz önce onunla konuştum ve aramışken diğer konuları da sorayım dedim. Buraya kadar yazdıklarımı silmeden ,şimdi öğrendiklerimi yazıyorum;
1. Kurtadam'ın önerisine karşılık aldığım cevap' hiçbir mantığı, yok, içlerinden biri bozulursa diğerlerini de bozar, hepsini birden değiştirmek gerekir. '
2. Bir önceki mesajımda Cem verdiğim cevabın doğru olup olmadığı sordum, cevabı;' İki farklı büyüklükteki akü, aternatörden şarj olurken, birbirleri üzerinden akım geçirler, yanlış bir uygulama , aynı büyüklük ve markada iki akü olsa haydi bir derece kurtarır' Böylece yanlış bildiğimi öğrenmiş oldum, Cem haklıymış.
3. Aküleri nasıl şarj etmek gerek sorusuna cevap; 'Araya diyot bağlayacaksınız, diyot tek yönlü akım geçirdiği için aküler birbirinden etkilenmez'
4. Daha önce bununla ilgili kouşmuştuk ve bana diyotların aküyü şarj ederken şarj voltajını 0.6 volt düşürdüğünü söylemişti. Bende 'olmaz o zaman kullanamayız' demiştim. Tekrar şimdi sorduğumda artık kayıpsız diyotların olduğunu söyledi.
5. Kaç para bu diyotlar? cevap:'diyotlar alternatörün gücüne göre seçilir, kayıplılar 70$'dan başlar, kayıpsız diyot ise 250$' dedi.
Yani bu şarj işinin sağlıklı yolu 250 $ verip diyot bağlatmaktan geçiyor, o zaman farklı ebatlarda aküler kullanmak da mümkün. Aküler hiçbir şekilde birbirlerini etkileyemiyorlar.