Peki öyleyse bizler ne yapabiliriz ?
1. Kural dışı davranan karavancılardan kendimizi soyutladığımızı mutlaka çevremizin de bilmesi için, örneğin aşağıdaki yazıyı aracımıza asabiliriz ?
Sayfaya ciddi bir tarz veren QR kodonda ise aşağıdaki yazı bulunmakta.
“Çağdaş Karavancılar Topluluğu;
çevreye duyarlı, dolayısıyla bulunduğu yerde artık, ses ve görüntü olarak kimseyi rahatsız etmek istemeden kalan karavancıların bir araya geldiği bir topluluk olup, farklı davranışta bulunan diğerlerinden kendilerinin ayrı olduğunun bilinmesini istemektedirler.
Ülkemiz hepimizin, çevremizi saygılı ve aktif olarak korumalıyız diye düşünüyoruz”
Topluluk, dernek gibi resmî bir yapı olmayıp, sadece gönüllü özellik taşımakta.
Yukarıdaki sayfa da farklı karavancıların olduğuna dikkati çekecek şekilde ayni prensipleri kabul eden herkezin karavanına asabilmesi için hazırlandı.
Böylelikle yetkili yerlerce alınacak kararlarda, çemberin içinde farklı düşünen ve davranan karavancıların da olduğu kolaylıkla atlanmamış olurdu..
Tabi tek umut, yazıyı sadece onların asmasına kalıyor..
Eğer kamyoncular düşüncelerini sadece zevkleri için üstelik para vererek araçlarının arkasına boyattırıyorlarsa, bizler böyle bir gereksinimimizi sadece yazılıdan geçirip neden asmayalım ?
Üstelik onlarınki bizimkinden daha uçuk bir düşünce olmalı.
2. Arşimet’in dünyayı oynatmak için destek bir nokta aradığı gibi, karavancılar da bütün değişim isteklerini harekete geçirebilecek tek noktaya odaklanmalarının yerinde olacağını düşünüyorum.
Bence bu nokta, ilgili bakanlıktaki bir müsteşar veya müsteşar yardımcısı olabilir ?
Eğer böyle bir devlet görevlisinin karavancılığı sorumluluğuna almasını toplayacağımız sadece az birkaç yüz imza ile sağlayabilirsek, devletle aramızdaki iletim yolunu belki nihayet açabilirdik ?
Tabi bu noktada da Türkiye’de karavancılığın çağdaş bir yapı kazanması için her karavancının istekli olup olmadığı da unutulmamalı..
Çoğu karavancının sanırım başına ne geleceğini tahmin ettiğinden, bu yazılanlara sempati ile bakacağını açıkcası ümit etmiyorum..
Geçmişte belediyelerle yazışmalar, web üzerinden imza toplamalar, yakıt istasyonlarıyla konuşmalar, devlete şikayetler ve dernek girişimleri yeterli bir sonuca varamadı.
Değişen ekonomik yapı yüzünden azalan küçük esnafın hem sayısının hem de yerel yönetimleri etkileme durumlarının yeterli olacağına ise açıkcası pek ihtimal veremiyorum. Etraf anonim yapılı marketlerle dolu..
Devlet karavana bakıyor fakat göremiyor.
Karavancıların da çoğu sadece kendini görmekte.
Sonuçta da karavancılık yolda kalıyor..
Durum şimdilik bu merkezde.
3. ?