Ynt: Yavru Vatan Ürdün
Akşam üstü Dana Vadisi'nde Türk kahvesi ve harika Arap müzikleri eşliğinde fotoğraf çekimi ile süren yolculuğumuzda ilk gün sonuna doğru geliyorduk. Clare uyumuş, biz şöför ile memleket meselelerini tartışırken bir de baktık Petra bize göz kırpıyor. Yarınki programı konuştuktan sonra otellere dağılıp dinleniyoruz.
Kırmızı, mavi ve sarının eşsiz bir uyum içerisinde birleştiği Petra, M.Ö. 6. yüzyıla kadar giden bir geçmişe sahip. Üzerinden geçen medeniyetlerin bütün izleri, yürüyüş yolu boyunca uzanıyor ve bütün Petra’yı keşfetmek için 4-5 gün gerektiği söyleniyor. Modern dünyanın özgür köleleri olan bizlerin ise ne yazık ki bu kadar vakti yok. Vakit nakittir sözünü herkes bilir, ama ben bugüne kadar vaktini nakit karşılığı satın alabilen kimse görmedim. Vakit günümüzde nakitten daha değerli…
Sabah 9 civarı Petra'da yürüyüşe başladık. Hava Amman'a göre daha sıcaktı. Bir taraftan da yürüyüş yapmamız sebebiyle bol bol sıvı tüketiyoruz. O gün 8 litre civarı sıvı aldığımı ve bir kere bile tuvalete gitme ihtiyacı hissetmediğimi söylesem su kaybının boyutlarını anlarsınız sanırım. Bu uzun yürüyüşte Clara'nın aşırı sosyal yapısı nedeniyle sevimli bir Bedevi arkadaşımızla da ufak çapta maceramız olmak üzereyken direkten dönüyoruz. Gerçi benlik bir durum yok ama, yine de vaktinde gezip görüp vaktinde de otelde olmayı planlayan biri olarak gereksiz muhabbetler biraz canımı sıkmadı değil. Orada tanıştığımız Bedevi arkadaş, bana Clare ile olan tanışıklığımızı vs sorup yeşil ışığı aldıktan sonra burada Bedeviler ile Avrupalı bazı kişilerin evlendiğini ve ne kadar mutlu olduklarını anlatmaya başlıyor. Yol boyunca da her durduğumuz kafede beliriveriyor. En sonunda aşağı inerken Clare'e sıkı sıkı tembihleyip çıkışa kadar durmayacağımızı belirtip gerekli sıvı takviyesini de yaptıktan sonra dönüş yoluna çıkıyoruz.
Petra’dan görüntüler
Petra’yı gezmek isteyen arkadaşların mutlaka rahat bir yürüyüş ayakkabısı ve başlarını güneşten korumak için şapka giymelerini tavsiye ederim. Sıvı alımından bahsetmeyeceğim bile, ama litrelerce suyu da vadideki Bedeviler birazcık pahalı satıyor diye yanınızda taşımaya değmez bence. Yorulduğunuz yerde mutlaka bir Bedevi kahvesi mevcut olacaktır, burada dinlenip bir şeyler içerek soluklanabilirsiniz. Bir de sekiz yüz küsür civarı merdiveni çıkıp Manastır’ı görünce illa ki gaza gelip “En güzel Petra manzarası burada” yazısının olduğu yere de çıkmanız gerekmiyor. Biz Clare ile birlikte karşılıklı gaza getirmelerimiz sonucu çıktık, yüksekte olan her yerin manzarası dışında ahım şahım bir şey yok, aman diyeyim
. Bir de kısa kollu gömlek vs giyiyorsanız, güneşten koruyucu bir krem sürmeyi de unutmayın. Tabi güneşten koruyucu krem diye arkadaşım Clare’in yaptığı gibi yasemin yağını karıştırırsanız yürüyen dev bir yasemin çiçeği olduğunuzu düşünen bilimum sinek ve böcek sizi ziyaret etmek isteyebilir, çünkü bölgede epey bir sinek popülasyonu mevcut. Yol üzerindeki at ve eşek dışkıları da bunun nedeni olmalı.
Yol üzerindeki “Ateş Kuleleri”nden biri …
Akşam otelde bir saat dinlenip yemek için buluşuyoruz. Aşırı sosyal arkadaşım Clare’in bulduğu diğer gezginlerle kaynaşıp iyi bir muhabbet sonrası son günümüz için odalarımıza çekiliyoruz.
Son gün programımızda Wadi Rum’u keşfedip Amman’a dönmek var. Sabah 9 civarı yola çıkıp, yol üzerindeki bir başka kaleyi de ziyaret ettikten sonra çöl otoyolundan 4 saatlik dönüş yolumuza çıkıyoruz. Benim uçuşum bugün, Clare’in ise yarın sabah. Programa Akabe’yi de dahil etmeyi düşünmüştüm ama orada pek benlik bir şey olmadığını tahmin ederek son anda iyi ki çıkarmışım diyorum. 9’daki uçağım için saat 7 civarı havaalanına vardık. Gezmek çok güzel de ertesi gün sizi bekleyen yığınla evrakın arasında insan ne yapacağını şaşırıyor.
Birçok filme ev sahipliği yapmış Wadi Rum’dan görüntüler…
Ürdün’de kullanılan para birimi dinar, yaklaşık 2.3 TL’ye tekabül ediyor. Ürdün’deki gezi maliyetlerini etkileyecek yegane unsur ulaşım, çünkü pek toplu taşıma mevcut değil. Taksiciler de gezginleri yanaklarından öpmek üzere(!) bekliyor. Bunun yerine eğer sıkışık bir zamanda gelmediyseniz Jett firmasının otobüslerini (nette epey bilgi bulabilirsiniz), yok eğer sıkışık bir zamanda geldiyseniz bizim şöförümüz Khalid’i tavsiye ederim. Özel mesaj atarsanız kendisinin iletişim bilgilerini gönderebilirim. Bunun dışında gezip gördüğüm yerlerle ilgili fazla detay vermedim ki gezi öncesi içinizdeki araştırma sevdası sönmesin
. Ürdün ile ilgili en taze bilgileri ise www.visitjordan.com adresinden alabilirsiniz.