Yavuz'un İşaret Fişeği Tabancası Sergilendi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pesehodka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,105

pesehodka

Işık kalbinden eksik olmasın
Yer
Tekirdağ
Osmanlı Donanması'na ait 'Yavuz' zırhlısına ait işaret fişeği tabancası, Alçıtepe köyünde bulunan Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Yerel tarih araştırmacısı ve müzenin sahibi Ahmet Uslu, yaptığı açıklamada, işaret fişeği tabancasının bir gezi sırasında kendisine hediye edildiğini söyledi. İşaret fişeği tabancasının, Yavuz zırhlısından geriye kalan birkaç hatıradan birisi olduğunu ifade eden Uslu, şunları kaydetti: "Osmanlı Donanması'nın Almanlardan satın aldığı ve eski adı 'Goben' olan Yavuz zırhlısı 1976 yılında jilet yapılmak için İtalyanlara satıldı. Bu satışın ardından gemide kalan birkaç özel hatıra bugünlere kadar gelebildi. Zırhlının anılarını bugünlere kadar ulaştıran işaret fişeği tabancası, Gölcük'te bulunduğum bir ziyaret sırasında bana hediye edildi. Ben de bu hatırayı müzemde sergilemeye başladım. Bu işaret tabancası 94 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'na girmesine neden olan Goben (Yavuz) zırhlısında kullanılmıştı. Havaya atılan işaret fişekleriyle aydınlık bir ortam sağlanmıştı. Gelibolu Yarımadası'nı gezmeye gelen ziyaretçiler, üzerinde 'Goben' yazısı bulunan bu önemli hatırayı müzemizde görme imkanı buluyor."

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,115
Kayıtlı Üye Sayımız
167,021
Kaydolan Son Üyemiz
brsakman

Çevrimiçi üyeler