Yemekte Görgü Kuralları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,014

penguen

Zirve
• Bıçak kullanırken çatal sol, bıçak sağ elle tutularak kesme işi yapılır.

• Masada çatal sola, kaşık ve bıçak sağa yerleştirilir. Bıçak, kaşık ile tabak arasına konur. Bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır. Bıçağı kullandıktan sonra masaya bırakmamalı, tabağın üst yarısına, size doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde koymalıdır.

• Çatal ise kullanıldıktan sonra tabağın üzerine, bıçağa paralel ve soluna, çatalın sapı sağda ve ağzı yukarı doğru ya da bıçağa dik olarak konur.

• Kaşık, bıçak gibi kullanılır. Esasen kahvaltı hariç, kaşık sofrada sadece yemeğin başlangıcında çorba için gereklidir. Görgülü bir ev sahibi özel yemeklerde veya aile arasındaki yemeklerde kaşığı bıçağın sağına yerleştirir.

• Yukarıdakilerden başka masa düzeninde salata veya tatlı için çatal balık çatalı, tatlı kaşığı, buzlu içecek kaşığı, çorba ve çay kaşığı kullanılabilir.

• Salata ve çerez çatalı normal yemek ,çatalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir. Salata yemekle beraber verilecekse çatal, yemek tabağının sol, yemek çatalının iç tarafına konur. Özel yemeklerde salata çatalı yemek çatalının dış tarafına konabilir.

• Balık çatalı diğerlerine oranla daha kısa ve düz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr.

• Tatlı kaşığı, tatlı tabağı içerisine konur. Fakat daha önceden de masadaki yerine konabilir.

• Çorba kaşıkları çorba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır.

• Büyük servis çatal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur. Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız.

• En resmi masalarda bile üçten fazla çatal ve gene üçten fazla bıçak bulundurulmaz. Ancak gerektikçe kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır.

• Özellikle öğle veya akşam yemeklerinde, bütün konuklar için masaya önceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur. Bu tabak öteki tabaklara göre daha büyükçe olup, sonradan servis edilen tabaklar bunun üzerine konurlar.

• Salata tabakları daha çok düz ve yuvarlak olurlar. özel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta servis edilebilir.

• Çorba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın içinde servis edilir.

• Sürahi, bıçakların üst tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur.

• Şarap bardakları sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir.

• Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının içine konur. Masaya oturunca ev sahibesi, peçeteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peçeteyi sağ üst köşesinden tutarak açıp dizlerinize yerleştirmelisiniz. Peçeteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir. Özel yemeklerde kağıt peçete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır. Kağıt peçeteleri elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır. Resmi yemeklerde sofraya oturduktan sonra tabağa el sürmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak için ona uzatmak görgüsüzlüktür. Konuk hizmet etmez. Konuklara hizmet edilir ve esasen bu maksatla davet edilmişlerdir.

• Yemekten sonra peçetelerin katlanması, ev sahibinden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir. Yemek esnasında masadan kalkmak gerekirse, peçete sandalye üzerine veya masanın size ait boş yerine bırakılabilir. Peçeteye ağzını, etrafa göstermeden silmeli ve peçetenın yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan gizlenmeye çalışmalıdır.

Etiketler
Ynt: Yemekte Görgü Kuralları

Asla ve asla yapılmayacaklar...

- Ev sahibesi davet etmeden sofraya oturulmaz.
- Bayanlara oturmaları için yardım etmemek. (sadece iki yanınızda oturacak olanlar )
- Ev sahibesi yemeğe başlamadan başlanmaz.
- Çorba sıcaksa üfleyerek soğutulmaz.
- Yerken ağız gürültüsü çıkarılmaz.
- Sunulan tepside önüne isabet eden parça alınır, asla seçilmez.
- Tabağa büyük miktarda alınmaz.
- İkinci bir kere yemek teklif edilmez ise istenilmez.
- Dirsekler masa üstüne, eller masa altına koyulmaz.
- Ağız dolu iken konuşulmaz.
- Hızlı yemek yenilmez, yemeği diğer misafirler ile birlikte bitirmek esastır.
- Konuşurken çatal bıçak ile hareket yapılmaz.
- Çatal bıçak yalanmaz.
- Ekmek ısırılarak koparılmaz.
- İzin istenmeden masadan kalkılmaz.
- Masa terkedildiğinde peçete katlanmaz. Olduğu gibi sandalyenin üstüne bırakılır.

Sofrada meyve yemenin incelikleri...

ELMA, ARMUT:
Helezoni olarak soyularak ya da dört parçaya ayrıldıktan sonra ayıklanarak elle ya da meyve çatalı ile yenir.

MUZ:
Samimi bir ortamda: Muz kabukları alt ucuna kadar soyulup orada bırakılabilinir. Tamamı ile soyulup atılmaz.
Resmi bir ortamda: Kabuklar tamamen çıkarılır ve meyve bıçağı ile kesildikten sonra ağıza götürülür.

KAYISI, ERİK, KİRAZ:
Bir ya da iki lokmada yenilir.Çekirdek ağızda ayıklanıp avuca alınarak tabağa konulur .

ŞEFTALİ:
Yarma şeftali: ikiye bölünerek kolayca çekirdeği çıkarılır ve yenilir.
Yarma olmayan şeftali: Dörde ayırılıp kabuğu soyulduktan sonra bıçakla küçük parçalara ayrılarak çatal ile yenilir.

PORTAKAL:
Helezoni olarak soyulur ve dilimlere ayrılıp tabağa konulur, dilimler küçükse bir lokmada, büyükse kesilerek el ya da meyve çatalı ile yenilir.

KAVUN:
Dilimlere ayrılarak tabağa konulur. Dilimler bıçakla ufak lokmalara ayrılır yada kaşıkla yenilir. Eğer üzerinde çekirdek var ise bunlar ağızda ayıklanır ve avuç içine alınarak tabağa konulur.

ÇİLEK:
Sapları daha önceden çıkarılmış küçük çilekler kaşıkla yenilir.
Bunların üzerine toz şeker ekilir ya da krema konulur. Fakat büyük çilekler bazen sapları ile sofraya getirilir. Bu takdirde saptan tutup şekere batırmak ve ısırıp yemek gerekir. Elde kalan sap, tabağa konulur.

vayyyyy ne yanlis yemek yemisim bu yasima kadar .......ben cileklerin sapinida yemistim hep :-[

Bende bu maddeyi bilmeme rağmen hiç uygulamadım.Sol elimi bıçakta daha iyi kullanıyorum :smiley: ve hiçte sıkılmadım.

işte doğanın,gezilerin,pikniklerin güzelliği kimse bunları önemsemiyor :smiley:
yaşasın doğallık

Bazen çatal bıçak kullanacağım diye şekilden şekile giren insanlar görüyorum yapamıyorsan zorlama kardeşin doğallığa dön gülünç duruma düşürüpte kendine güldürme.

Eskiden bu konularda daha dikkatli davranıyorlarmış dedem anlatırdı hep meyve çatal bıçakla soyulup yenirmiş.Hiç denemedim doğrusu.

Jeep34' Alıntı:

Bende bu maddeyi bilmeme rağmen hiç uygulamadım.Sol elimi bıçakta daha iyi kullanıyorum :smiley: ve hiçte sıkılmadım.

Ben bu maddeye hiçbir zaman anlam veremedim zaten. Burada asıl önemli olan çataldır, dolayısıyla çatal sağ elde olmalıdır. Bence bu kural neredeyse tamamı solak olan İngilizlerden zorla alınan özenti hareketlerden biridir :smiley:

Bu adamların bir de "finger bowl" denilen bir adetleri vardır ki, bence görgülü olmak için yapılan büyük bir görgüsüzlük ve tembelliktir :smiley:

Finger Bowl; Küçük bir kabın içine ılık su, biraz lavanta, bir dilim de limon konur ve elle yemek yeniyorsa parmaklar bu kap içinde temizlenir...

[attachment=1]

bu finger bowl denen olay ruslardada varmış zamanında, şimdi yoktur herhalde bu devirde artık böyle ilkel bir temizlik yöntemimi kaldı.
ama bundan daha kötüsünü yemekten sonra misafirin elini ev sahibesinin eteğine/giysisine sildiğini okumuştum bir kitaptan hatta elbise ne kadar pisse o kadar zenginlik belirtisi diye okumuştum
hafızam beni yanıltmıyorsa bunu eski Türkler yapıyormuş.
kitabı tekrardan karıştırayım, merak ettim şimdi ama Türkler üzerine olan bir kitaptı sanırım yanılmıyorum

adrenalim' Alıntı:
neler yapılmassa ben yapıyormuşum :smiley: :smiley:

En güzeli de bu bence :D

ozanyur' Alıntı:
şimdi yoktur herhalde bu devirde artık böyle ilkel bir temizlik yöntemimi kaldı.

Malesef var :smiley: Özellikle protokol yemeklerinde ve sosyetik ortamlarda halen devam eden bir temizlik alışkanlığı :smiley:

Merhaba
Yaklaşık 30 yıllık restaurant işletmeciliği yapmış biri olarak(baba mesleği)diyorumki
ET BALIK KELLE BUNLAR YENİR ELLE :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,761
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR