Yeni Başlayacaklar İçin Tekne Yaşamının Sırları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,403

SEVAL

www.sevalduban.com
Web
www.sevalduban.com
[attachment=1]

Denizlere açılmaya niyetlendiniz. Ancak tam olarak ne istediğinizden emin değilsiniz. Ne yapmalı, kime sormalısınız? Bu iş aklınıza yatıyorsa ilk adımları nasıl atmalısınz?

Akla gelebilecek tüm soruları usta denizci, yazar Meriç Köyatası “Denizde Yaşamak” adlı kitabında cevaplıyor.

Denizde Yaşamak’ta tekne seçiminden, amatör denizciliğe başlamak için yapılması gerekenlere kadar her şeyi bulacaksınız.

Üstelik ders alır gibi değil, bir yakınınızla sohbet eder gibi...

Denizde Yaşamak, pratik denizcilik bilgilerinin yanı sıra, deniz yaşamına dair önemli ipuçlarının da yer aldığı başucu kitabınız olacak.

Ayrıca kitapta tekne mutfağının düzeninden, keyifli tekne yemeklerine kadar pek çok önemli bilgi yer alıyor.

Kitap adı: Denizde Yaşamak
Yazar adı: Meriç Köyatası
Yayınevi: Naviga Yayınları
Sayfa sayısı: 128
Ebat: 16 x 23

denizde_yasamak_b.jpg

Etiketler
Ynt: Yeni Başlayacaklar İçin Tekne Yaşamının Sırları

Bu kitap çok güzel ama bişey belirtmekta fayda var.
tekneyle yeni tanışan denizci arkadaşlarımız için herşeyden önce uzunca bir süre deniz tecrübesi gerekiyor...bence daha sonra düşünülmeli tekne yaşamının sırları zaten deniz sevgisi size uygun bir yol açıyor ve tekne yaşamının sırları önem kazanıyor...

Yelken ya da gemide birkaç günlük kaçamak şeklinde denizciliğe de başlamak istiyorum. Zaten dalış ile denizle merhabalığımız var. bunu tekne ile de devam ettirmek istiyorum. Gidip kurs almak yerine çırak gibi yaz boyunca biraz pişip devam ettirebileceksem kurs almayı planlıyorum. Eğer İzmir,Aydın, Muğla'dan yardımcı olabilecekler varsa sevinirim.

Bu işten anlamam. Bir yakınımın kısa bir yelkenli serüveni oldu(sanıyorum 9.5m yelkenli, yeni, Bavaria, çift kamaralı..); onlardan bazı şeyler duymuş ve öğrenmiştim. Tüm bildiğim, bu denli desem yeridir.

Yelken ve tekne konusunda şöyle bir söz duyarım:
Yelken ya da tekneyi bir alırken sevinirsiniz, bir de satarken...
Doğru mudur bu?

Cavid Sezen

bende şöyle bir şey yazayım,en güzel ve en iyi tekne arkadaşının teknesidir..sana yorgunluğu pek olmaz... kendi teknem olduğu için biliyorum.... :smiley:

asem spor' Alıntı:
bende şöyle bir şey yazayım,en güzel ve en iyi tekne arkadaşının teknesidir..sana yorgunluğu pek olmaz... kendi teknem olduğu için biliyorum.... :smiley:

Ben bu söze katılmıyorum.

Fakat tabii sözkonusu olan sadece yorgunluğun az olması ise durum değişir...

Ancak denizde olan ve denizle olan bu yorgunluğu işin keyfi olarak alır zaten...Rüzgar nereden eserse essin gitmek istediği yöne dümen tutmaya çalışan yorulur...fakat gitmek istediği yere ulaşınca keyifle demirini atar...Hatta daha uzun seyirlerde teknede hayat devam eder...
Yol uzun madem...ne beis varki? Yemek yine pişer...kitap yine okunur...Yelkenle giderken motor yine bakıma alınır...Teknede hayat yine devam eder seyirde...Çamaşır yıkanır,kahve-çay pişer,flasalanmış halatlar piyanlanır,ırgat sökülüp bakılır,hevesli tayfaya navigasyon talimi yapılır,seyir notları yazılır,çocuklara bağlar öğretilir,tabiata rağmen değil,tabiatla beraber kuzu kuzu gidilir...yelkenli teknede seyir esnasında HAYAT DEVAM EDER!

Az şey değildir bu...Arkadaşının teknesinde de belki bunlar olur bu ama....arkadaşsa tabii :smiley:

ayna' Alıntı:
Ben bu söze katılmıyorum.

Fakat tabii sözkonusu olan sadece yorgunluğun az olması ise durum değişir...

Ancak denizde olan ve denizle olan bu yorgunluğu işin keyfi olarak alır zaten...Rüzgar nereden eserse essin gitmek istediği yöne dümen tutmaya çalışan yorulur...fakat gitmek istediği yere ulaşınca keyifle demirini atar...Hatta daha uzun seyirlerde teknede hayat devam eder...
Yol uzun madem...ne beis varki? Yemek yine pişer...kitap yine okunur...Yelkenle giderken motor yine bakıma alınır...Teknede hayat yine devam eder seyirde...Çamaşır yıkanır,kahve-çay pişer,flasalanmış halatlar piyanlanır,ırgat sökülüp bakılır,hevesli tayfaya navigasyon talimi yapılır,seyir notları yazılır,çocuklara bağlar öğretilir,tabiata rağmen değil,tabiatla beraber kuzu kuzu gidilir...yelkenli teknede seyir esnasında HAYAT DEVAM EDER!

Az şey değildir bu...Arkadaşının teknesinde de belki bunlar olur bu ama....arkadaşsa tabii :smiley:
Selamlar,yazdığım cümlede eksikleri gidermek isterim,bu işe yeni başlayan ve bilgi sahibi tecrübe sahibi olmak isteyenler için,en iyi tekne arkadasının teknesidir! tabiki yan gelip yatacak kişlerin teknede olmasının da bir anlamı yoktur..sürekli denize açılan biri olarak yanlış bir kavramla anılmak istemem...
genelliklede bir latife olarak da bu cümleyi denizciler olarak kullanırız..saygılarımla..

Yıllarca karavanla geziler yaptım. Bizimkisi de tekneye benzer, eziyeti keyfiyle doğru orantılıdır. Bir çok kereler şahit olduğum şey, karavana birilerinin misafir olmak istemesidir. Ama bu hobi biraz da insanın özelidir. Yani her isteyene karavanımın kapılarını açmak pek de hoşuma gitmez. En samimi arkadaşım beni karavanına davet ettiğinde (o zaman daha karavanımı almamıştım) çok çekinerek kabul etmiştim. Ama şimdi karavanıma davet etmediğim arkadaşlarımın bana kırıldığını görüyorum. ???
Bu durumda her kişinin tekne ya da karavan deneyimi için bir arkadaşına yönelmesindense bu merakını profesyonel firmalardan kiralama yoluyla gidermesinin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Ayrıca hayatta en üzüntülü günlerimden birisi son karavanımı sattığım gündü...
Ben karavan ya da teknenin eziyetlerine severek katlanıyorum ;) ;) ;)
Tüm meraklılara da bu işe karşıdan bakmak yerine bir ucundan başlamalarını öneriyorum...

Dün D&R'dan bu kitabı 15 tl'ye aldım. Sanırım çok kısa süre sonra sizlerle kitap hakkındaki düşüncelerimi paylaşabileceğim...

Evet arkadaşlar, kitabı okudum. Yeni başlayacak olanlar ya da benim gibi bu işlerden hiç anlamayanlar için iyi bir başlangıç kitabı olabilir. Sade bir dille, sohbet edercesine yazılmış; akışkan, ilgilenen okuyucuları sıkmayacak bir kitap. Bazı klasik bilgilere de yer verdiği için teknenizde el altında bulundurmanız da faydalı olabilir. Ama Meriç beyin de söylediği gibi tek başına yeterli olmaz. Sadun Boro'nun "Vira Demir" ve amatör denizcilik federasyonunun "Amatör denizci el kitabı" gibi başka kaynaklara da ihtiyaç var.
Ben okuduğum bu kitaptan zevk aldım. Şimdilerde "Ufo mtfağından" adlı bölümde öğrendiğim yeni deniz yemeklerinin tadına bakmakla meşgulüm. Yemeklerle ilgili yorumlarımı kendime saklayacağım. Ama bir gün bir yerlerde benimle ya da Meriç beyle bir arada olursanız size bu güzel yemeklerden yapmamızı isteyebilirsiniz :D :D :D

Kitap fena değil. Öyle tadından yenmez tarzda bir kitap diyemiyecem genelde google dan derlenmiş bilgiler az sayıda yazarın kendi tecrübe etdiği olaylar. Aslında butip kitaplarda insan ansiklopedik bilgi değilde yazrın yaşadıkları tecrübe etdiklerini okumak istiyor. Ama o tadı bulamadım kitapda genede Kitapta bulunan teorik bilgiler her denizcinin işine yarayabilir. Tekneye koyarsanız gerektiğinde hangi şamandıra ne anlama geliyor diye bakabilirsiniz. Genede şunu belirtmek isterim ben kitabi alırken hangi derinlikde kaçmetre zincir döşememiz gerekir teknede Kaç yangın tüpü bulunması gerekir vs tipi şeyler değil , Tecrübeli bir denizcinin denizde yaşam konusundaki anılarını yaşadığı tecrübeleri okumayı bekliyordum.

drares' Alıntı:
Yıllarca karavanla geziler yaptım. Bizimkisi de tekneye benzer, eziyeti keyfiyle doğru orantılıdır. Bir çok kereler şahit olduğum şey, karavana birilerinin misafir olmak istemesidir. Ama bu hobi biraz da insanın özelidir. Yani her isteyene karavanımın kapılarını açmak pek de hoşuma gitmez.

Denizde Durum Tam tersidir Genelde Misafir Ağırlamayı severiz Bu arada Meriç Köyatasından söz açılmışken Kitapda Bahsetdiği önemli bir nokta var Bir teknenin Yolcu Kapasitesi Yatak yada Koltuk Sayısına göre değil Buzdolabı kapasitesine bağlıdır. Denizcilierin misafir ağırlama konusundaki özenide burdan anlaşılabilir.Benim Meriç Beyin bu cümlesine ekleyebileceğim tek şey Mide kapasitesine göre buzdolabi hacmimizin Göreceli olduğudur . Sağlıackla kalın :smiley:

drares' Alıntı:
Evet arkadaşlar, kitabı okudum. Yeni başlayacak olanlar ya da benim gibi bu işlerden hiç anlamayanlar için iyi bir başlangıç kitabı olabilir. Sade bir dille, sohbet edercesine yazılmış; akışkan, ilgilenen okuyucuları sıkmayacak bir kitap. Bazı klasik bilgilere de yer verdiği için teknenizde el altında bulundurmanız da faydalı olabilir. Ama Meriç beyin de söylediği gibi tek başına yeterli olmaz. Sadun Boro'nun "Vira Demir" ve amatör denizcilik federasyonunun "Amatör denizci el kitabı" gibi başka kaynaklara da ihtiyaç var.
Ben okuduğum bu kitaptan zevk aldım. Şimdilerde "Ufo mtfağından" adlı bölümde öğrendiğim yeni deniz yemeklerinin tadına bakmakla meşgulüm. Yemeklerle ilgili yorumlarımı kendime saklayacağım. Ama bir gün bir yerlerde benimle ya da Meriç beyle bir arada olursanız size bu güzel yemeklerden yapmamızı isteyebilirsiniz :D :D :D

Yeni başlayanlar için güzel bir kitap.Gerçekten rahat okunuyor. Türkiye denizlerinde dolaşmak için Sadun Hoca nın Vira Demir i ve Rod Heikell ın kitabı ideal. Ben 43 feet lik teknemle 13.08.2010 da Ataköy marinadan çıkıp Gökova,Hisarönü,Yeşilova ve Göcek koylarını dolaştıktan sonra 09.09.2010 da Marmaris Yacht Marina ya dönmüştüm. Rod Heikell ın kitabı daha bir "teknik" geldi bana. Kitapların yanında internet ortamınıda gözardı etmemek gerek diye düşünüyorum bu arada. Paylaşmak istedim. Sağlıcakla kalın.

Bir söz daha vardır onuda ben paylaşayım sizlerle..
"En iyi tekne arkadaşının teknesidir!"
Dert yok tasa yok... ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR