Yeni Başlayana Makina Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan taiga Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,773
Ynt: Yeni Başlayana Makina Seçimi

Uzun vadede işini gören bir şey istiyorsan D-SLR alın derim. Çünkü 9500 gibi bir şey aldıktan sonra aklınız D-SLR lerde kalabilir. D-SLR ler objektif masrafını da beraberinde getireceği için ilk başlarda tuzlu gelecektir ama sonra çok rahat edeceksiniz.

Şimdi tek lens alma olayına gelirsem. Bir tek lensiniz olduğunda ancak bir seviyeye kadar yakınlaştırma yapabilir ya da yakın çekim yapabilirsiniz (tek bir lens genellikle D-SLR ana gövdesini alırken firma tarafından verilir). Bir zaman sonra bu lens yetmeyecek. Uzaktaki nesneleri çekmek isteyeceksiniz ve tele objektif gerekecek. Çiçekleri, böcekleri çekmek isteyeceksiniz, bunun için makro objektif gerekecek. Manzara çekeceksiniz ve geniş açı objektif gerekecek v.s... Zamanla objektiflerinizin sayısı artacak. Zamanla yeni bir makine alsanız bile objektifleri yeni makinelerinizde kullanmaya devam edeceksiniz.

sen beni de kararsız bırakıyorsun ama :smiley: eğer dslr alacaksan ona göre yorum yapacağım, slr-like alacaksan da ona göre tavsiyelerde bulunayım. eğer ben fotoğrafçılıkla ilgileneceğim, bu benim için bir hobiden öte tutkudur yada tutku olacak, makineyi hiçbir zaman elimden bırakmayacağım gibi iddialı düşünüyorsan o zaman kesinlikle tereddüt etmeden dslr al derim. ama fotoğrafçılıkla o kadar aşırı bir bağının olacağını düşünmüyorsan, sadece faaliyetlere gidince çekerim yeterde artar bile diyorsan o zaman o kadar masraf etmeden slr-like al derim...

slr-like alacaksan daha önce de verdiğim liste aynen geçerlidir;
1. SONY R1
2. FZ50 yada FZ30
3. SONY F828 yada fuji 9500 yada 9100

ama dslr alacaksan bu kadar kesin marka ve modeller veremem, öncesinde detaylıca ne istediğini bilmem lazım ;) ayrıca dslr alacaksan fotoğrafçılıkla uğraşacaksın demektir, uğraşacaksan kaliteli lensler alman gerekir, kaliteli lenslerde ise öyle her işi yapan tek bir lens yok maalesef :D bakinin dediği gibi her iş için ayrı ayrı lens alacaksın. makro için ayrı, yakın plan için ayrı, portre için ayrı, uzak mesafe için ayrı... dslr / slr-like; kararını şimdiden vermen lazım :smiley:

Sevgili Yol,

Öğrenmekle, öğrendiğini algılayıp kabullenmek ne yazık ki örtüşen zamanlara denk gelmiyor.
Kendi durumum için slr-like bir makinanın yeteceğini biliyorum. Ama belki yetiştiriliş tarzımız, yada küçükken bizlere boyumuza uygun bisiklet yerine dev gibi bisiklet alınması yada seneyede rahatça giysin diye üstümüzden dökülen gömlek ceketleri giymemiz örneğinde olduğu gibi illa en iyisi olsun, zarar gelmez dürtüsü beni yada benim gibileri esir alıyor.

Fotoğrafa delice bir tutkum olmadığı aşikar. Olup olmayacağı da süreçte belli olacak. Yani dslr alıp başlamak hem amiyane tabirle görgüsüzlük veya daha yumuşak bir tabirle ilk mesajımda dediğim gibi yumurtayı balyozla kırmak olacak.

Lakin insan nedense kolayca bakışını değiştiremiyor. Kendi adıma bundaki en önemli etkense, forumlardaki "aman slr-like almayın, nasılsa dslr isteyeceksiniz az bir süre sonra iyisi mi dslr den başlayın" yorumları...

O zaman da düşünüyorsun... Bu adamlar senin gireceğin patikaları geçmişler, demek ki tecrübeyle sabit, neden bende önerilerini dikkate almıyorum...
Sonuçta da sürekli kararsızlıkla geçen aylar ve makina almayış...
Oysa makina araç, resmi çekecek benim ve resmi çekmediğim sürece o mu olmuş bu mu olmuşla geçen zamanın en ufak bir değeri yok...

İşte bunların farkında olupta, sahilde denize girsem mi, acaba soğuk mu, dalga çıkar mı diye düşüneceğime, direk girmeyi sonuçları da denizde değerlendirmeyi seçtim ve slr-like almaya doğru yola çıktım. ;D

Ve senin ve arkadaşların önerilerini de dikkate alarak 3 makine de tercih listesi oluşturdum.
R1,FZ30 ve S9500.
Bu el titreme olayı gibi yeni başlayanlara yarayacağına inandığım özellikleri de dikkate alırsak hala sıralamanız r1, fz30(50) (nedense bu makinede sürekli noise şikayeti var) ve s9500 mü?

Ve sevgili Bay mineral, S9500 ü diğer 2 modelle kıyaslama yapabilir misiniz?

Keyifli geziler herkese...

Diğer modellerle kıyaslama yapamayacağım çünkü o diğer modeller hakkında bilgim yok. Fakat şunu söyleyebilirimki ISO 400 den sonra S9500 azımsanmayacak derecede noise yapmaya başlayabiliyor.

ben de slr-like almanı tavsiye ederim. ileride fotoğraf çektikçe kendi kendine karar verirsin dslr almanın gerekli olup olmadığını. ayrıca dslr ile çekip de slr-like ile çekemeyeceğin HİÇBİR fotoğraf yok... hala slr-like kullanan ve harika fotoğraflar çeken birçok arkadaşım var. bu işin en mantıklısı fazla masraf etmeden iyi bir slr-like alıp, gerisini zaman ve uğraşa bırakıp kendi kendine karar vermen olacaktır. onun için diyorum, forumlara fazla takılıp da kafanı yorma diye :smiley:

• FZ50 ile FZ30 arasında pixel ve fiyat :smiley: farkı var. biri 8mp diğeri 10mp
  • FZ50 ile 1600ASA'ya kadar çıkabiliyorsun ama FZ30da bu 400 ASA ile sınırlı. fakat 400 ASA dan sonrasına çıkman zaten gereksiz...
  • FZ50 saniyede maksimum 2 kare çekebiliyor, FZ30 3 kare. ama saniyede 5 karenin üzerine çıkamadığı sürece çok da önemli değil.
  • FZ50 848x480 çözünürlükte video çekimi yapabiliyor, FZ30 640x480... bu işine yarabilir bence.
  • Sony R1 28mm gibi oldukça geniş bir açıda çekim yapabiliyor ama zoom için en fazla 120mm 'lik objektife denk geliyor. FZ30 ve FZ50 ise 35mm gibi çok geniş olmayan bir açıyla çekim yapabiliyor ama 420mm gibi ayın kraterlerini çekebileceğiniz bir yaklaştırma imkanına sahip...
  • Sony'nin poz ölçüm sistemi daha gelişmiş ve manuel kullanmak isterseniz çok daha pratik (fokus gibi) çevirmeli halkaları var.
  • Sony gayet başarılı bir şekilde 2cm'den makro çekebiliyorken, panasonicler 5cm gibi uzak bir mesafeden yapabiliyor.

bunların dışında eğer ilgilenirseniz mesela sony f828 ile kızılötesi çekimler yapabilirsiniz. R1 kadar gelişmiş değil ama birçok konuda R1'den daha üstün özelliklere sahip.

Dostlar,

Hala kararsızlığım sürmekte... :D

İstanbula yaptığım gezide Metro fotoğrafa da gittim.

Aslında netleşen konu şu:
Slr-like alırsam, 6-12 ay içerisinde DSLR almaya çalışma yada keşke ondan alsaydım deme olasılığım %90.

O yüzden ibre dslr ye döndü gibi.

Bu noktada şu konuda yardım istiyorum.

Nikon D50 ve 18-200 VR Nikon lens ile SOny A100 arasında ciddi tereddüt yaşadım.

Eski ve yeni teknoloji ayrımı vb.

Ama asıl öğrenmek istediğim konu A100 de body de direk OIS, IS vb. isimlerle adlandırılan titreşim önleyici teknoloji var. Durum böyle olunca tüm lensler otomatik olarak bu özellik varmış gibi kullanılıyor.

Oysa D50 yada D70s de bu olmadığından lensleri VR özellikli seçmeye gayret göstereceğim, çoğunlukla (belki de hiç) tripod kullanmayacağım için.

Bu çerçevede sizce bu özelliğin A100 yada KM7D gibi body üzerinde olması büyük avantaj mı?

Daha da önemlisi bu özellik cidden çok önemli mi?

hocam ben de bir önceki mesajlarımda bunu anlatmaya çalışmıştım. slr-like alırsan kısa süre sonra aslında dslr'ye ihtiyacın olduğunu düşünmeye başlama ihtimalin yüksek. ama tabii bu durum fotoğrafa olan ilgine çok bağlı. yani sadece haftasonları gideceğin gezilerde fotoğraf çekeceksen sana fz30 yada fz50 yeter ama daha ileriye gideceksen fotoğraf konusunda, o halde dslr almanı tavsiye ederim. tabii şöyle bir durum daha var, şimdi kendi kendine "sadece haftasonları çekerim, ileriye götürmem" diyebilirsin ama fotoğraf çekmeye başladığında bu durum da değişebilir ;)

KM7D değilde, sony A100 tavsiye ederim. makinenin kendinden titreşim engelleyici özelliği olması çok ama çok büyük bir avantaj. hızlı çekim yapamazsın, ama sabit görüntülerde çok daha iyi sonuçlar alırsın. nikon d70s almakla sony a100 arasında megapiksel dışında çok fazla bir fark yok. ama sony body içinden titreşimi önlüyor olmasıyla bir adım öne çıkıyor. bu senin için lazımsa sony derim. lazım değilse nikon d80 yada d70s yada sony a100 (kısaca sana kalmış) derim... :smiley:

Selamlar,
benim katkida bulunmak istedigim noktalar..
1. DSLR ile diger digital makinalar arasindaki farki fark etmeniz sartlara bagli.. Biz aile boyu elektronik meraklisi oldugumuz icin genelde cektigimiz fotograflari birbirinden ayirmak cok zordur.. Ama, ne zaman ki konu offRoad fotografciligina geldiginde ( isik az, zaman yok, cisim hareketli ) iste o zaman ciddi bir slr, butun makinalari evire cevire dovuyor.. ben bunu hem canon 10D hem de 20D de gordum.. tabi lenslerinizin iyi ve de dayanikli ( bilmiyorum aranizda kac kisi lens eskitmistir.. ben becerdim korkarim ) olmasi gerekebilir

2. marka konusunda.. aslinda bu da araba markasi gibi birsey.. aliskanliklar, ozlemler... sadece teknolojik specler benim icin ( sahsim namima sadece ) yeterli degil.. alistigim isindigim makina ve sevdigim markabenim icin onemli.. ben acikcasi DSLR alacak olsaydim teknik specleri daha iyi olan SONY degil, fotograf/optik dunyasinin efsane ismi Nikon'u "duygusal" nedenlerle tercih ederdim, her ne kadar benim tercihim Canon olsa bile..

selamlar, reha

Reha bey,

Mesajınıza teşekkürler.
Makinaları elime aldığımda nedense bana "sıcak" gelen hep Nikonlar oldu. D50,70 ve 200.
Gerek Sony gerekse Canonda o duyguyu hissedemedim.

Diğer yandan bu kararsızlık durumunu çözmek için başlangıçta FZ50 almaya karar verdim.
Bu makinanın bana yetmediği durumlar geldiğinde büyük ihtimalle hangi makinayı ve lensleri almam gerektiğini daha net kavrayabilecek bir bilgi birikimine sahip olacağımı sanıyorum.
Ctesi günü oğlumu götürdüğüm yelken etkinliğinde bir tanıdığın FZ30 makinasını kullandım.
Anladım ki konuyu pratik açıdan neredeyse hiç bilmiyorum.
O nedenle Bursa ya indiğim zaman gidip Yalçınlardan FZ50 alacağım.
İlerisi içinse artık dediğim gibi koşullara bağlı bir Nikon seçerim zamanı gelince...

İlgi gösteren herkese çok teşekkürler.

Yalçınlar ve TeknoSA gibi büyük elektronikçilerden almamanızı tavsiye ederim. Satış sonrası hizmetlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Mümkün olduğunca alacağınız makinenin ana bayisi olan çarşı esnaflarından alışverişi yapmanızı tavsiye ederim.

Doğru diyorsunuz da, aylardır Panasonic Bursa bayisine makina gelmiyor. En basiti FZ7 Fx01 yada Fx8 bulunmuyor.
FZ50 ise daha ismini bile duymamış oradaki satıcı.
Geriye Yalçınlar kalıyor seçenek olarak.

Dslr de de aynı sıkıntıyı çektiğim için aylarca alamadım ya.
D80 modeli çıkmasına rağmen hem D50 hemde D70 hala inanılmaz yüksek rakamlarda. :-[
Artı zaten Bursa da yok el mahkum Sirkeci tarafına gitmek zorundayım... :'(

NOT: Bu mesajı yazdıktan sonra adamları aramadan erken yargılamışım gibi geldi bana ve Bursa bayisini aradım. Ellerinde varmış FZ50. Yalçınlar az daha iyi koşullarda taksit vb olanağı veriyor ama sanırım kendi bayisinden alırım. Yanlış bilgilendirme için kusura bakmayın.

yeni bir fotoğraf makinası için araştırma yaparken bu başlığa rastladım ama konu 2 sene önce gündemdeymiş.
daha önce bir kaç fotğrafmakinası ile çalışmam oldu ama, ilk defa kendime ait bir fotoğraf makinam olacak.
ben direk dslr düşünüyorum. özellikle sony a300 veya a350 öneriliyor ama hata da yapmak istemiyorum. sonuçta ücreti fena sayılmaz. az da olsaaynı makinayla video çekme imkanımda olsun istiyorum.
önerilerinize açığım.
selametle

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,089
Kayıtlı Üye Sayımız
166,828
Kaydolan Son Üyemiz
XOFA

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR