Yeni Karayolları Kanununda Karavanların Yeri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cygnet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,279
Ynt: Yeni Karayolları Kanununda Karavanların Yeri

Merhaba..

halen Dahi Karanlık Bazı Noktalar İçeren Bu Mevzuatla İlgili Son Yaşadığım Olayı Nakletmek İstiyorum.

03.nisan.2013 Tarihinde Adını Vermek İstemediğim Bir Tüv Türk Muayene İstasyonuna Arabamın Teknik Muayenesi İçin Gittim.
sıramı Beklerken Kanalların Olduğu Alana Girip, Banko Arkasında Oturan Yetkili Teknik Personelin Amirine Aynen Şu Soruyu Yönelttim.
"ben Çekme Karavan Kullanıyorum...hani Şu, Araba Arkasında Çekilenlerden.. Yeni Mevzuata Göre 750 Kgr Üzerinde Ki Çekme Karavanlar Teknik Muayeneye Tabi. Bu Nedenle Hiç Karavanla Gelen Oldu Mu?.. Ayrıca , Gelen Olduysa Karavanda Nereye Bakıp , Kontrol Yapıyorsunuz?"

amir, Karavanla Gelen Oldu Mu Sorumu Atlayıp , Diğerine Geçti.
" Karavanın Fren Sistemine , Dingiline Ve İç Unsurlarına Bakıyoruz".
sesinin Titrek Titrek Çıkmasından Yeterli Bilgisi Olmadığından Heyecanlandığı Besbelliydi.

şimdi Ben Kendi Yorumumu Dile Getirmek İstiyorum.
karavanda Fren Sistemi Konusu Bana Göre Ne Kadar Doğru Bir Kavramdır Bilemiyorum.türkiye'de Üretilen Çekme Karavanlarda Önde Ki Çekici Araba Fren Yaptığında Fren Yapan Çekme Karavan Var Mıdır? Avrupa Menşeili Çekme Karavanlarda Vardır Diyebiliriz Ama Yerli Çekme Karavanlarda Olanına Hiç Rastlamadım. Çekme Karavanlarda Ki El Freninin İse Yalnızca Park Halinde Karavanın Hareket Etmesini Önlemek Üzere Kullanıldığını Biliyorum.
bu Konuda Da Şöyle Bir Deneyimim Oldu.
karavanı İlk Alıp Yola Çıktığımızda Arabanın Çeki Topuzu Karavanın Çeki Demiri Topuzu Yuvası İçinde Biraz Fazlaca Serbest Olmasından Dolayı Ben Her Fren Yaptığımda Karavanın , Arabanın Çeki Topuzuna Vurup Ses Çıkartmasını Hatırlıyorum.eğer Karavanın Da Fren Sistemi Olsaydı Ben Fren Yaptığımda Karavan Da Frenleyecekti Ve O Sesi Duymayacaktım.

teknik Muayenede Fren Sistemi Kontrolundan Benim Anladığım Sanırım, El Freninin Kontrolu Ve İşlevidir.

amirin "dingiline" Olarak Verdiği Yanıttan Tekerlek Ve Hareketli Mekanizmalar Mıdır , Pek Anlamadım. Pek De Üzerinde Durmadım Ama "iç Unsurlarına Bakıyoruz" Yanıtı Çok Manidar Geldi.
çekme Karavanda Hareket Halindeyken Yolcu Taşımak Yasak Ve Can Güvenliğince De Sakıncalı Olduğuna Göre , Hareket Halinde Ki Bir Çekme Karavanın İçinde Ne Varsa , Herşeyin Kontrolunun Yapılması Anlamsız Değilmidir?. İçeride Ki Mobilyaların Nesinden Kuşku Duyulabilir?.. Kamping Veya Başka Bir Yerde Park Etmiş Karavanın İçinde Ki Eşyalar Da Ne Derece Kontrol Gerektirir , Bunu Da Anlamak Zor.

bu Yanıtlardan Sonra Aklıma Bir Soru Daha Geldi Ve Onu Da Yönlendirdim .
" Burada Park Alanında Onlarca Araç Var..uzunluğu Yaklaşık 8-10 Mt Yi Bulan Ve 2 Parçadan Oluşan Bir Kütlenin Bunca Araç Arasında İleri-geri Manevra Yapması Çok Külfet Yaratır..karavanlar İçin Ayırdığınız Özel Bir Kulvar Var Mı?"
amir Kekeleyip Durunca Yanında Ki Personel Söze Girdi Ve " Amirimin De Onaylayacağı Gibi , Biz Karavanları Ya 5 Veya 6 Incı Kanala Alıyoruz" Deyiverdi..

ki Bu Konuda Da Sabit Bir Tespitleri Yok.. Bu Her 2 Kanal Arasında 3 Mt Mesafe Var..böylesine Karmakarışık Bir Park Yerinde Çekme Karavan Muayenesine Gidecek Karavancı Dostlara Şu Tavsiyede Bulunabilirim.
araç Ve Karavanınızla Tüv Türk Alanına Girmeden Önce Dışarıda Uygun Bir Yerde Güvenli Park Ediniz..içeri Yaya Giriniz Ve Karavan Getirdiğinizi Söyleyip , Sizi Sabit Bir Kanala Yönlendirmelerini İsteyiniz. Yoksa Yanınızda Ki Araçların Sürücüleri İle Başınız Derde Girer Ve Nahoş Olaylar Yaşayabilirsiniz.

devletimiz De Sırf Gelir Olsun Diye Karavancılara Verdiği Eziyetten Sanırım Çok Hoşnuttur.
bilgi Düzeyi Neredeyse Sıfır Olan Yetkili Personele Muhatab Olmamız Da Cabası.

Etiketler
Ynt: Yeni Karayolları Kanununda Karavanların Yeri

Sayın CYGnet Ben daha 3 ay önce çekili karavan muayenesi yaptırdım. Muayeneye gitmeden önce neler istediklerini sordum bana Karavanın yanlarına sarı veya beyaz arkayada kırmızı reflektörlü şerit yapıştırmamı ve ayrıca sağ ve sol yanlara en az 2 şer lambataktırmamı ve firen sisteminin çalışır olmasını söylediler. Bende bunları yaptırıp öyle gittim. Muayenede karavanı ağır taşıtların olduğu kanala aldılar. alt muayeneden sonra dışarıda fieren muayenesi yaptılar. Firen muayenesi şu şekilde oluyor. Aracı hızlandırıp firene basmanı söylüyor muyene eden görevli karavanın tekerlerine bakıyor. Tekerler dönmezse muayeneyi geçiyor. birde el firenini kontrol ediyor. onuda el fireni çekip yürütüyor. Siz diyorsunuzki aracın firenine basınca karavan firen yapmaz. Burda yanılıyorsunuz. Karavanın çeki kafasında yaylı sistem siz firene basınca karavan öne yığılıyor ozaman firen halatları geriyor ve firenleme yapıyor. Ha yanlız tabiri caizse kazıklamıyor ama çok faydası oluyor. Zaten rampa aşağı inerkende aynı şekilde oluyor. Geri manevra yaparkende çeki kafasının yanında firenlemesini önlemek için bir çubuk var onu içeri ittiğin zaman firenleme devre dışı kalıyor. Muayene bir yıllık.

DSC_0356.jpg

Yaş Sınırı

Merhabalar herkese,araçlarda yaş sınırı hakında bilgisi olanlardan bilgi lütfen.
Hususi, ticari ayrımı varmı? Toplu taşıma araçlarını mı, yoksa tüm araçları mı (taksi,minibüs,otobüs,kamyon) kapsıyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,044
Kayıtlı Üye Sayımız
166,790
Kaydolan Son Üyemiz
osmanecrin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR