Ynt: Yeni Kasa >2006 Grand Vitara için 2,125" yükseltme kiti ve uygulaması
Konunun üstünden çok zaman geçmiş, güncelliği kalmamıştır ama bir iki kelime yazmak istedim.
Rocky Road'un kitini yabancı forumlarda araştırdım. Kamber ayarı için 30-40 Dolar ek ücretle aparat gönderiyorlar, önde aparatla kamberleri düzeltebiliyorsunuz. Arka amortisörün zaten aparatlı olduğu ve kamber ayarının yapılabileceği yazıyor, ancak bir forumdaki konuda arka ayarları tutturmakta zorlandığını ve arabanın virajda ve frende arkasının biraz gezdiğini yazmışlar. Yine de bu sorun o kişiye ait bir sorun gibi görünüyor, zira arkada da kamber ayarlarını doğru şekilde yapanlar varmış.
Aparat dediği farklı bir civatalar aslında, basit bir şey. Kit dediği de öne ve arkaya getten ibaret. Yanında bir de arkaya uzun amortisör gönderiyorlar, ama o da büyük bir olay değil. Ben RAV4'ü 200-300 TL gibi bir rakama get'le yükselttim. Buna iki tane uzun arka amortisör ekleseniz, kamber aparatı ekleseniz fiyat olsun olsun 500 TL olsun. Sanayide tanıdığınız üstadınız yoksa bile yüksek tarifeden iş yapsalar bile olsun olsun 750 TL olsun, daha fazla tutmaz. Ki amortisör değiştirmek de şart değil. Amortisöre de get koyularak yay ve amortisörün salınımlarını dengelemek mümkün. İstanbul'da bilmemkaç euro'luk kit konusunu daha önceden de verdiğiniz linkten okumuştum, fiyat bana aşırı fahiş geldi. Belirttiğiniz gibi yurtdışında kitler çok ucuz, OME'nin şunun bunun da süspansiyon kitler var, onlar da ucuz. Neticede kit denilen birkaç get, belki amortisör ve belki yaydan ibaret, bunların da fiyatları atla deve değil. Şunu da bilmekte fayda var, iyi bir mekanik ustanız ve tornacınız varsa o kitlerin aynısını birkaç deneme yanılma sonrası Türkiye'de de pek ala yaptırabilirsiniz ve fiyat da yazdığım fiyatları geçmez.
Yanlış hatırlamıyorsam bir Yunan forumunda da 2" yerine 4" yükseltme yapan da gördüm. 2" get/amortisör/yay türü alışıldık liftelere ek olarak 2" de ekstra body lift yapmışlar. Yani gördüğüm kadarıyla diferansiyelin, transfer kutusunun, salıncakların vs. üstüne de get yaptırarak gövdeyi alt takımdan 2" yükseltmişler. Bu sayede gövde toplamda 2+2=4" yükselmiş oluyor, alt takım ise sadece 2" yükseliyor. Salıncağı bir yerlere vurmak veya aracın diferansiyel üstüne oturması anlamında 4" değil 2" avantaj sağlıyor, ancak gövdenin 2 yerine 4" yükselmesi de avantajdır. Tabi burada çok fazla bir yükseltme de yapamıyorsunuz zira aracın kabloları, alt takıma bağlanan kolları vs. uzunluk bakımından yeterli gelmeyebiliyor. Yine de vatandaş yaptığına göre demek ki süspansiyonda 2", body'de de 2" yükseltme mümkün, bu da kasayı toplamda 10cm yükseltiyor ki monokok gövde araç için oldukça iyi bir rakam.
Rocky Road sitesinde de okumuşsunuzdur, 2.125" kiti uygulayınca 245/75/16 lastik takılabildiği yazıyor, bu da standart lastiğe göre aracı yerden komple 2.5 cm kadar daha kaldırıyor.
Ben 1 yıla yakın zamandır 2008 RAV4 kullanıyorum. Get uygulamasıyla 3-4 cm. yükselttim. Orta kilit olduğu ve önle arkada da GV'deki gibi elektronik lsd (esp) olduğu için genel olarak memnunum, ancak low olmadığı için bazı dik çıkışlarda zorlanıyorum, ayrıca benzinli ve otomatik olduğu için biraz fazla yakıyor, benzinli olması nedeniyle tork düşük olduğu için büyük lastik de takamıyorum. RAV4'ü satıp 1.9 dizel GV alıp mümkün olduğu kadar yükseltme ve büyük lastik takmayı istiyorum. Bir aksilik olmazsa yaza doğru hayata geçireceğim hepsini. Çok ağır gezilere katılabileceğim bir araç olmayacak, vinç gibi ağır ekipmanlar da düşünmüyorum, ancak yine de yükseltme, büyük lastik ve gövde altına karter depo vb. korumalardan sonra RAV4'e göre daha sert yerlere girebileceğime inanıyorum. En azından hafif ve orta zorluktaki off-road gezilerinde işimi görür diyorum.