Yeni Vitaralarda Şase Var mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CDARENDE Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,134

CDARENDE

Ana Kamp
Bilen arkadaşlara soruyorum.
Yeni Kasa Grand Vitaralarda ŞASE varmı!
Eğer yoksa artı ve eksileri sizce ne olabilir.Lütfen teknik olarak açıklamalar gönderin.
Kullanan arkadaşlardan özellikle açıklama bekliyorum.
Teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Yeni Vitaralarda Şase Var mı?

CDARENDE' Alıntı:
Bilen arkadaşlara soruyorum.
Yeni Kasa Grand Vitaralarda ŞASE varmı!
Eğer yoksa artı ve eksileri sizce ne olabilir.Lütfen teknik olarak açıklamalar gönderin.
Kullanan arkadaşlardan özellikle açıklama bekliyorum.
Teşekkürler.
Arkadaşım bildiğim kadarıyla yeni kasa vitaralarda (Grand Vitara) şase yoktur. Artısı şase bir kaza anında bir nevi sağlamlık sunar,
eksisi ise şaseli araç şasesiz araca göre daha çok sallandı yapar. Biraz kısa ve net oldu.....
Hoşçakal....

Sanırım bu yardımcı olur:

http://en.wikipedia.org/wiki/Monocoque

"Unfortunately, when a vehicle with a unibody design is involved in a serious accident, it may be more difficult to repair than a vehicle with a full frame."

İyi geceler,

Son nesil G.Vitaralarda şase yok,

Artısı : Konfor, ağırlığın azaltılması,
Eksisi : Şase ve kupa arası açılarak araç yükseltilemez, şaseli araçlarda vinçlemede, araç çekilirken yada kaza anında yükü şase taşır, diğerlerinde kaportanın tümü yüke maruz kalır. Kaza sonrası, şaseli aracın ölçülerinin fabrika ölçülerine getirilmesi daha kolaydır.

Not : Her konuda olduğu gibi bu konuda da zıt fikirleri savunanlar var, bildiğim kadarıyla arazi şartlarında kullanılan araçların şaseli olması gerektiğini savunanlar çoğunlukta, selamlar.

Yani şimdi soru mu bu ;D "Yeni Grand Vitaralarda şase var mı" ??? ::smiley:
TABİİ Kİ VAR ! :eek: ;)
MONOKOK ŞASE var :eek: :p

onu bunu bilmem ama yeni vitaralarda kırılma eğrilme bükülme daha çok yaşanıyor ama suzu sonuçta yınede dayanır eski topraklar kadar olmasada .suziki sonuçta ;) :D ;D ama hayatını düşünen birisi iseniz ben aracımatüp bile taktırmadım ve şaseyi gözlerimle 5 e 10 kalas gibi görebiliyorum tekerleklerin ordan ve altından varsın sallasın araç beni korusunda . :smiley: ;) :D ;D :D ;) :smiley: :eek: heves değil yaşam tarzı çakal kasa suziki. ;)

Şesesi olmayan araç yoktur. Tam şase veya monokok şase. Sanırım başlıkta sorulmak istenen "Yeni kasa Grand Vitara'da TAM Şase var mı?"
Cevap; hayır yok, yeni kasa GV'lar monokok şaselidir.

Tam şasede aracın kupası şaseden bağımsız ve üzerine monte edilmiş iken, monokok şasede aracın kaportası ile şasesi bir bütün olarak yapılır.

Monokok şase araca esneklik katıyor. Yol kullanımında avantaj, arazide dezavantaj. Aracın bir tekerleği havaya kalktığında monokok şaseli araçlar kasılır kapıları açılmayabilir veya tam tersi bagaj kapağı kendiliğinden açılabilir. Tam şase de aracın kupası şase üstünde olduğundan bu durumda kupa esnemez. Kapılar normal olarak açılıri kapanır.

Tam şaseli araç kazada karşı tarafa daha fazla zarar verir. Monokok şaseli araç ise kaza anında darbeyi tüm gövdeye yayarak daha fazla absorbe eder.

Off-road kullanımda tam şase "bence" daha dayanıklı ve avantajlı. Çekme, vurdurma, aracın çukura düşmesi vb gibi sert darbelerde yük şaseye biniyor. Monokok şase bu gibi yüke maruz kaldığında kasadaki tüm birleşim noktaları bundan etkileniyor ve uzun zamanda aracın tümü daha çok yıpranıyor. Bunlar şahsi kanaatim.

nkurtkaya' Alıntı:
Şesesi olmayan araç yoktur. Tam şase veya monokok şase. Sanırım başlıkta sorulmak istenen "Yeni kasa Grand Vitara'da TAM Şase var mı?"
Cevap; hayır yok, yeni kasa GV'lar monokok şaselidir.

Tam şasede aracın kupası şaseden bağımsız ve üzerine monte edilmiş iken, monokok şasede aracın kaportası ile şasesi bir bütün olarak yapılır.

Monokok şase araca esneklik katıyor. Yol kullanımında avantaj, arazide dezavantaj. Aracın bir tekerleği havaya kalktığında monokok şaseli araçlar kasılır kapıları açılmayabilir veya tam tersi bagaj kapağı kendiliğinden açılabilir. Tam şase de aracın kupası şase üstünde olduğundan bu durumda kupa esnemez. Kapılar normal olarak açılıri kapanır.

Tam şaseli araç kazada karşı tarafa daha fazla zarar verir. Monokok şaseli araç ise kaza anında darbeyi tüm gövdeye yayarak daha fazla absorbe eder.

Off-road kullanımda tam şase "bence" daha dayanıklı ve avantajlı. Çekme, vurdurma, aracın çukura düşmesi vb gibi sert darbelerde yük şaseye biniyor. Monokok şase bu gibi yüke maruz kaldığında kasadaki tüm birleşim noktaları bundan etkileniyor ve uzun zamanda aracın tümü daha çok yıpranıyor. Bunlar şahsi kanaatim.

Aynen katılıyorum, yalnız bir kaza anında karşı tarafa daha fazla hasar verir diyorsunuz ama bu durumdada kendimize zarar daha az olmazmı bunu eklemek istedim, bir nevi şase kaza anında bizi daha fazla emniyete alır derim...hoşçakalın....

yimust' Alıntı:
Aynen katılıyorum, yalnız bir kaza anında karşı tarafa daha fazla hasar verir diyorsunuz ama bu durumdada kendimize zarar daha az olmazmı bunu eklemek istedim, bir nevi şase kaza anında bizi daha fazla emniyete alır derim...hoşçakalın....

bilimsel olarak bu durum mümkün değildir. çünkü bir kütleye yapılan etki aynı oranda tepkiyide beraberinde getirir. dolayısıyla daha az zarar görmek diye bir durum söz konusu değildir.

yimust' Alıntı:

darkmajesty' Alıntı:
bilimsel olarak bu durum mümkün değildir. çünkü bir kütleye yapılan etki aynı oranda tepkiyide beraberinde getirir. dolayısıyla daha az zarar görmek diye bir durum söz konusu değildir.

Tam şase esnemediği için darbeyi absorbe etmeyeceğinden, çarpışmanın tüm ektisini araç içindekilere aktarır, yolcular açısından güvenli demek doğru değil, ama tam şase bir araç ile monokok şase bir araç çarpışır ise tam şase aracın kendisi daha sağlam çıkar, monokok şase daha fazla hasar alır. Tam şase araçdaki yolcular daha fazla savrulurken monokok şasedeki yolcular nispeten daha az savrulur.

NCAP testlerinde 5 yıldız alan araçlar genelde monokok şasedir, tam şase araçlar daha az yıldızla yetinirler.

ARAZİDEKİ belirgin avantajına rağmen, bir arazi aracı olan Grand Vitara'nın 2006'dan beri üretilmekte olan yeni kasalı modelini NEDEN tam şase (merdiven şase) olarak tasarlamamış aklım alMIyor.

BRAVEHEART' Alıntı:
ARAZİDEKİ belirgin avantajına rağmen, bir arazi aracı olan Grand Vitara'nın 2006'dan beri üretilmekte olan yeni kasalı modelini NEDEN tam şase (merdiven şase) olarak tasarlamamış aklım alMIyor.

Yeni nesil hemen tüm 4X4'ler artık monokok şaseye dönüyor. 4X4'lerin yol kullanımı arttıkça üreticiler de bu yöne gidiyorlar.

Grand Vitaraların tüm modelleri monokok şase midir, yoksa belli bir yıldan sonra üretilenler mi monokok şasedir.
Ya da şöyle sorayım : Hangi Vitaralar monokok, hangi Vitaralar tam şasedir. Bu konuda bilgi verebilecek olan var mı acaba...

Benim bildiğim: 2006'dan beri üretilmekte olan yeni kasa GV'lar monokok, önceki modeller ise tam şase.
Bilgi yanlış ise konunun uzmanı üstadlarımız düzeltirler.

BRAVEHEART' Alıntı:
Benim bildiğim: 2006'dan beri üretilmekte olan yeni kasa GV'lar monokok, önceki modeller ise tam şase.
Bilgi yanlış ise konunun uzmanı üstadlarımız düzeltirler.

Araçları kullandığım için biliyorum. Söylediğiniz doğru, en son nesil GV'lar monokok şase, selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,128
Kayıtlı Üye Sayımız
167,027
Kaydolan Son Üyemiz
cemal crt

Çevrimiçi üyeler