Arkadaşım bildiğim kadarıyla yeni kasa vitaralarda (Grand Vitara) şase yoktur. Artısı şase bir kaza anında bir nevi sağlamlık sunar,CDARENDE' Alıntı:Bilen arkadaşlara soruyorum.
Yeni Kasa Grand Vitaralarda ŞASE varmı!
Eğer yoksa artı ve eksileri sizce ne olabilir.Lütfen teknik olarak açıklamalar gönderin.
Kullanan arkadaşlardan özellikle açıklama bekliyorum.
Teşekkürler.
nkurtkaya' Alıntı:Şesesi olmayan araç yoktur. Tam şase veya monokok şase. Sanırım başlıkta sorulmak istenen "Yeni kasa Grand Vitara'da TAM Şase var mı?"
Cevap; hayır yok, yeni kasa GV'lar monokok şaselidir.
Tam şasede aracın kupası şaseden bağımsız ve üzerine monte edilmiş iken, monokok şasede aracın kaportası ile şasesi bir bütün olarak yapılır.
Monokok şase araca esneklik katıyor. Yol kullanımında avantaj, arazide dezavantaj. Aracın bir tekerleği havaya kalktığında monokok şaseli araçlar kasılır kapıları açılmayabilir veya tam tersi bagaj kapağı kendiliğinden açılabilir. Tam şase de aracın kupası şase üstünde olduğundan bu durumda kupa esnemez. Kapılar normal olarak açılıri kapanır.
Tam şaseli araç kazada karşı tarafa daha fazla zarar verir. Monokok şaseli araç ise kaza anında darbeyi tüm gövdeye yayarak daha fazla absorbe eder.
Off-road kullanımda tam şase "bence" daha dayanıklı ve avantajlı. Çekme, vurdurma, aracın çukura düşmesi vb gibi sert darbelerde yük şaseye biniyor. Monokok şase bu gibi yüke maruz kaldığında kasadaki tüm birleşim noktaları bundan etkileniyor ve uzun zamanda aracın tümü daha çok yıpranıyor. Bunlar şahsi kanaatim.
yimust' Alıntı:Aynen katılıyorum, yalnız bir kaza anında karşı tarafa daha fazla hasar verir diyorsunuz ama bu durumdada kendimize zarar daha az olmazmı bunu eklemek istedim, bir nevi şase kaza anında bizi daha fazla emniyete alır derim...hoşçakalın....
yimust' Alıntı:Aynen katılıyorum, yalnız bir kaza anında karşı tarafa daha fazla hasar verir diyorsunuz ama bu durumdada kendimize zarar daha az olmazmı bunu eklemek istedim, bir nevi şase kaza anında bizi daha fazla emniyete alır derim...hoşçakalın....
darkmajesty' Alıntı:bilimsel olarak bu durum mümkün değildir. çünkü bir kütleye yapılan etki aynı oranda tepkiyide beraberinde getirir. dolayısıyla daha az zarar görmek diye bir durum söz konusu değildir.
BRAVEHEART' Alıntı:ARAZİDEKİ belirgin avantajına rağmen, bir arazi aracı olan Grand Vitara'nın 2006'dan beri üretilmekte olan yeni kasalı modelini NEDEN tam şase (merdiven şase) olarak tasarlamamış aklım alMIyor.
BRAVEHEART' Alıntı:Benim bildiğim: 2006'dan beri üretilmekte olan yeni kasa GV'lar monokok, önceki modeller ise tam şase.
Bilgi yanlış ise konunun uzmanı üstadlarımız düzeltirler.
slmalar ,Mustafad' Alıntı:Araçları kullandığım için biliyorum. Söylediğiniz doğru, en son nesil GV'lar monokok şase, selamlar.