Yine Aynı Tartışma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan jeep Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 109
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,483
Ynt: Yine Aynı Tartışma

Biz bu araç sınıflamasını yaparsak gezilere katılım maksimum 2-3 araç 3-5 kişi olur ;D

15 gün yazışmışlar liste yapmışlar, insanlar heveslenmiş, açıkçası ben senin aracın uygun değil gelemezsin diyemem. Ama doğaya, çevreye, köylüye bilerek zarar verirse o başka. Tecrübe edinmeninde başka yolu yoktur, gelecekler, kalacaklar, geçecekler, izleyecekler öğrenecekler.

Mesela Ateş seni aracın standard diye gezilerden soyutlasalardı , ne tecrübe edinebilirdin, nede hoşuna giderdi.

Ekip ruhunu yaşamadan bu iş olmaz, olur diyenin yolu açık olsun.

Selamlar

Etiketler

Cüneyt yazdıktan sonra gördüm , Ateşin başına gelen talihsizlik , burada yapılacak olan şey belli , eğriyi doğrultmakla ömrünüzü harcamayın, araziye gireceğiniz adamı seçin, Beni bırakanla ben birdaha yola çıkmam.

yavuz abi , beni sende anlamazsan daha ben ne diyim ??? ben kimseye standart aracınızla gelmeyin densin demiyorum abi , 30 araçsa toplam 10 tanesi , 5 tanesi her neyse sayısı farklı sınflara ayrılıp ona göre parkur yapsınlar araç donanımlarına göre, herkeste keyfini alsın mutlu dönsün evine . ankaradaki gezide full araçlar çok olsaydı aynı parkurumu yapıcaktın abi ??? yoksa kendi sınıfınızdaki araçlarla daha keyifli vakitmi geçirecektiniz ??? bu düşüncenin neresi yanlış yavuz abi ???

duman' Alıntı:
Sevtap derin bir nefes alıp bir arkadaşımızın gezenbilirde açılan bir başlık ile kız arkadaşını da alarak gittiği bir gezide yaşadıklarını anlatmasının neresi yanlış yazabilir misin merak ettim.adamı arazide bırakıyorlar 3 saat yağmurda kalıyor,sonrasında tarlalarda spin atılıyor araç sınıflandırması,parkur zorluğu paylaşılmadan ya aracına güvenmiyorsan gelme yok sen korktun gibi yorumlara maruz kalınıyor.ekibin başı sonu ortası belli değil...

Cüneyt sence bu yaşananlar "araç sınıflandırması" ile mi ilgilidir?

Günaydın herkeze,okuduklarımdan sonra açıkcası gene yanlış anlaşılmamdan dolayı üzüldüm.Konuyu uzatmamak açısından şunları söylemek istiyorum.Kimseye donanımlı aracın yok geziye gelmesin diye birşey demedim.Yıldız olayı şudur:Donanımlı bir araç,sıkı bir çamur deryasına giriyorsa,konvoy kuralları gereği,daha az donanımlı veya donanımsız araç,bende bu gezideyim diye oraya dalmamalı,bilmem anlatabildimmi.Yani grub lideri geziyi düzenlemeden önce veya bilinmeyen bir bölgede ise,grupdaki araçlara öncülük etmeli,ve herkez istediği gibi heryere dalmamalı diye düşünüyorum.Burada tabiki kimse kimseyi engelliyemez,ama bu tamamen kişilerin güvenliği için gerekli.Yazımı tekrar tane tane okursanız,ben kimseye aracına 100% off-road ekipmanı taksın demedim,bu iş yapılıyorsa daha iyi olur dedim.

Ama görüyorumki konu almış başını gitmiş,ben kimsenin aracını yarış aracı yapmak niyetinde değilim.Güvenliğiniz için yaşadığım olaylardan dolayı,artık sıkça seyrettiğim gezi fotoğrafları ve videolarda gördüğüm çığ gibi büyüyen tehlikeye dikkat çekmek istedim.Sizde eğer kopan vinç halatıyla kolunu kaybeden birini görseydiniz,sizede başkası yüzünden tarlası talan edilmiş köylüler tarafından ateş açılsaydı,sizde kakara kikiri yaparak çamur birikintisine dalan ve direksiyon kontrolünü kaybetip parmaklarını kıran birini görseydiniz,dik tepelere çıkacam diye takla atan araçlar görseydiniz,eminim benim kadar endişelenirdiniz.

Sözlerim umarım tekrar yanlış anlaşılmaz ama artık bu sayfalarda bilgilendirme mesajları yazmayacağım,Doğru söyliyeni 9 köyden kovarlarmış.Ben diyeceklerimin daha 1/50 sini anlatmamışken bukadar tepki geldiğine göre,diğerlerini iyiki yazmamışım diye sevindim.

Herkeze mutlu,huzurlu,eylenceli geziler dilerim.

Saygılar.

Bu arada yazdıklarımın daha da farklı yönlere çekilmemesi için,siliyorum.Anlayışınız için teşekkürler.

Yaw anlamadım olayı. Herkes aynı şeyi söylüyor, uygulamada yöntem belirlenmesi kalmış geriye sadece. Araç sınıflandırmasının kriterleri belirlenmiş. Burada bir belirsizlik yok. Önemli nokta geziyi organize eden kişinin (gezenbilir sayfalarında başlık açılarak yapılan organizasyonları kastediyorum) sorumluluğun bilincinde olması noktası. Bu bilinçte olmanın kriterlerini belirlensin ve bu sayfalardan sadece bu kriterlere uyan arkadaşlar gezi organize etsin de denebilir.

- Parkurun ekip lideri tarafından iyi bilinmesi,
- Araçların donanımlarına göre kapasitelerinin iyi bilinmesi,
- ''hayır'' ya da ''pardon'' diyebilecek insiyatifin yürütülebilmesi,
- Katılımcıların üye olurken konvoy kurallarını okuduklarından emin olunması,
- Gezi düzenlenecek parkurun ve katılımcı listesinin tecrübeli yöneticiler tarafından incelenerek geziye belirli şartlarla onay verilmesi, aksi taktirde gezenbilir sayfalarından silinmeleri,
- Güvenli Off road yapılması ile ilgili kurallar listesinin hazırlanması,
- Gezi listesine olmadığı halde geziye davetsiz misafir olarak gelen kişilerin ekip lideri tarafından geri çevrilebileceğinin duyurulması,
-

Bunlar üzerinde düşünülebilecek cümleler sanırım. Benim önerilerim diyemiyorum ama aklımdan geçenleri paylaşmak istiyorum.

Bu sayfalarda doğru ve çağdaş bir off road kültürü oluşturulamazsa, fazla uzun olmayan bir zaman içerisinde off road yapanlar istenmeyen kişiler olacaklardır. Bundan adım gibi eminim. Dostluk arkadaşlık, bunlar çok kıymetli kavramlar tabii. Ancak Bu işi, gerektiğinde bu kavramların da önüne almadan doğru zemine oturtmak mümkün değil bence.

Lütfen unutmayalım. Buradaki kaliteli topluluk bu işi ya doğru yere götürecek, ya da yanlışzakta kalmayalım...

diyorum :smiley:

Konu yine malum konu olmaktan çıktı, bence güzelde bir noktaya geldi,

Tuğsan alınmana kırılmana gerek yok, İstanbul ve diğer illerin durumları birbiriyle aynı değil, düşüncelerimiz ondan farklı.

Bu durumda benim düşüncem off-road ve keşif, expedisyon, kamp vb. gezileri birbirinden ayırmalıyız. her geziyi off-road gesizi diye lanse etmemeliyiz.

Böylelikle araç sınıflandırılması zaten otomatik olarak oluşacaktır.

Müsade ederseniz konunun başlığını değiştirip konu dışı gereksiz mesajlarıda buradan temizleyeyim ve bu konuyu biraz tartışalım. 4 uygundur oyu geldiğinde gerekli değişimleri yapacağım.

Selamlar Saygılar.

uygundur. Düşünceleri paylaşmanın öneminin arttığı bir noktaya gelindi sanırım.

Bu arada off road, keşif gezisi, expedisyon gibi kavramların sitede çok net bir tarifleri yapılmış ve yazılmış değil galiba. Ya da var olan tarifleri detaylandırmak gerek. Ben ıkı gun ve bir gecelik bir off road gezisi yapıyorum dersem kategori ne olacak gibi sorular geliyor aklıma.

Biri özelden 3 uygundur geldi, Concrete bunları tartışalım, fikir fikirden üstündür.

Selamlar

concrete' Alıntı:
Yaw anlamadım olayı. Herkes aynı şeyi söylüyor, uygulamada yöntem belirlenmesi kalmış geriye sadece. Araç sınıflandırmasının kriterleri belirlenmiş. Burada bir belirsizlik yok. Önemli nokta geziyi organize eden kişinin (gezenbilir sayfalarında başlık açılarak yapılan organizasyonları kastediyorum) sorumluluğun bilincinde olması noktası. Bu bilinçte olmanın kriterlerini belirlensin ve bu sayfalardan sadece bu kriterlere uyan arkadaşlar gezi organize etsin de denebilir.

- Parkurun ekip lideri tarafından iyi bilinmesi,
- Araçların donanımlarına göre kapasitelerinin iyi bilinmesi,
- ''hayır'' ya da ''pardon'' diyebilecek insiyatifin yürütülebilmesi,
- Katılımcıların üye olurken konvoy kurallarını okuduklarından emin olunması,
- Gezi düzenlenecek parkurun ve katılımcı listesinin tecrübeli yöneticiler tarafından incelenerek geziye belirli şartlarla onay verilmesi, aksi taktirde gezenbilir sayfalarından silinmeleri,
- Güvenli Off road yapılması ile ilgili kurallar listesinin hazırlanması,
- Gezi listesine olmadığı halde geziye davetsiz misafir olarak gelen kişilerin ekip lideri tarafından geri çevrilebileceğinin duyurulması,
-

Bunlar üzerinde düşünülebilecek cümleler sanırım. Benim önerilerim diyemiyorum ama aklımdan geçenleri paylaşmak istiyorum.

Çok haklısınız.. Bunlarla alakalı çalışmalarımız yönetim bölümünde var.
Örneğin;
Belirli bir sayıdan fazla olan gezilerde, yönetimin yetenekli ve bilinçli arkadaşlar arasından seçtiği ''Öncü'' ve ''Artçı'' arkadaşların olmadığı gezilerin paylaşılmaması gibi. Kimseyi kastederek yazmıyorum ama gezi duyurusu yapılıpta ''Manifesto ve Konvoy kurallarına uymayan gezilerin paylaşımıza zaten karşıyız. Sonuçta bu platformdaki paylaşımlar Gezenbilir'i bağlıyor. Kimse : '' Ben nasıl istersem öyle gezerim'' gibi bir düşüncede olamaz ve burada paylaşamaz.
Bu düşünceler tabiiki keyifli ve sorunsuz off-road yapmak içindir.
Fikirlerinizi paylaşabilirseniz bizim içinde ilham kaynağı olacaktır. Çünkü kuralların artık daha yaptırımlı olmasından tarafız.
Bunun için ismini daha sonra açıklayacağımız arkadaşlarımız bu konuda yetki alacaklardır. Detaylar şekillenince hep beraber paylaşıp, bu büyüyen aileye daha yararlı olmak için elimizden geleni yapacağız.

Selamlar..

Bu konunun daha detayli ve teknik olarak tartisilacagi sayfanin olusmasini ve duyurulmasini sabirsizlikla bekliyorum. Daha yaptirimci bir yonetimin olmasi belki once kulaga hos gelmiyor ancak bu denli kalabalik ve aktiviteyi ulke capinda ciddi boyutta temsil eden bir ortamda bir zorunluluk. Yonetimin de boyle bir yonde aksiyon planliyor olmasi beni gercekten sevindirdi. Aksiyona gecildiginde biraz kizanlar, kirilanlar da olabilir belki ama neticede yoneticinin kaderidir bunlar, herkes ayni anda mutlu olmaz genellikle...

Henuz yaklasik 2 yillik bir off road gecmisim olmasina ragmen, calisma hayatimin bir kisminda Is Guvenligi ve Cevre yonetim sistemleri konularinda gorevler almis olmamin etkisiyle olaya biraz daha fazla bu gozle bakiyorum surekli.

Cok dikkatimi ceken bir noktayi da yeri gelmisken paylasmak isterim; bu yil silede yapilan tanisma toplantisinda oyle bir kalabalik bir araya gelmisken neden ortak bilinc olusturacak yonde aktiviteler planlanmadi acaba. Ornegin basit bir platform ve ses duzeni kurularak, insanlari sikacak kadar uzun olmayan, sevgi, dostluk mesajlari iceren ancak bu arada cevre ve guvenlik konularindaki kaygilari ve bu kaygilarin nasil giderilebilecegini aciklayan bir konusma yapilsaydi diyorum. Bu ayni zamanda hosgeldiniz konusmasi da olurdu. Boyle katilimli ortamlarda hangi konular israrla islenirse, o konulardaki akliselim dusunceler ortak bilinc halini aliyor nihayetinde. Boyle seyler bir anda olmuyor ama bir yerlerden de baslamak gerekiyor.

Dedigim gibi 10 yil, 15 yil off road gecmisim yok, bu anlamda haddimi de asmak istemem... Bu konulardaki tartismalarda biraz sert ifadeler de yer alabilir, bunlardan alinmadan katki saglamaya calismaya devam etmek gerekir. Icinden "sen bazi seyleri bilmeden konusuyorsun" demek gelen varsa lutfen desin.

selamlar,

Tartışmayı yeni farkettim ve sadece şaşırıyorum.
Benim aracım x marka, seninki y marka. Benim aracım seninkini döver ! Bunlar hoş şeyler değil.
Gezilere şu şu şu ekipmanı olmayan araç gelmesin gibi bir şey olmamalı. Arada bir saplanan, batan araçlar olmadıkça o gezinin ne anlamı var? Asfaltta da gezilebilir gayet ! Amaç, arazide gezerken yardımlaşma, kaynaşma ruhunu tatmak değil midir? Ve tabi biraz da macera ?
Şu marka araç, bu marka aracı çekemez diye bir şey yok. Yok böyle bir muhabbet yahu ! O zaman hepimiz traktör alalım. En azından bir kez hepimiz muhtaç olmuşuzdur. En asil arazi aracı da bence traktördür. (Bkz : İroni)
Ama haklı olunan bir nokta yok değil ; o da can güvenliği ve tedbirlerine dikkat edilmemesi olabilir. Vinçlenmiş ve çekilen bir aracın etrafında dolaşmaktan tutun, çamurdan çıkmak için tam gaz debelenen aracın önünde durmaya kadar bir sürü eksiklik var.
Tartışılan konu bu olmalı.
İlginç. Sadece bir kez geziye katıldım. Öğrendiğim bir şey varsa, ekipmana olan ihtiyacın, pilotajdan kaynaklanıyor olması. Bunu da yanlış anlamayın tabi. Ekipmanı olan, aracına güvenmediği yere dalıp istediğini yapabilir. Buna pilotaj hatası demeyiz. Ekipmanına güveniyor deriz. Ama aynı yere göz göre göre ekipmansız dalmak pilotaj hatasıdır. Bile bile ladestir.
Önemli olan, dostluk ruhunun oluşmasıdır. Grupta batan bir aracı orada öylece bırakıp gitmek kime, nasıl yakışır ki? Ayrıca bu herkesin başına gelebilir. Full ekipmanlı bir araç batabilir. Ekipmanı olmayan aynı yeri geçebilir.
Tekrar belirtmeliyim ki, önemli olan dostluklardır. Pekiştirilen dostluklar. O bir gezide tanıştığım ve kazandığın bir kaç dostluktur bana keyif veren.
Yarışçı değiliz ki biz!
Örneğin ; benim aracımda diferansiyel kilidi olmasındansa, arkamdan gelen dostumun, arkadaşımın beni yolda bırakmayacağını bilmeyi tercih ederim. Aynı şeyi o arkadaşım da hissetmeli.
Bu tartışma böyle olmamalıydı. Üzülmedim desem yalan olur.
Saygılar.
Furkan.

Tartışma başka bir başlıkta X araç Y diye başladı (herzaman olduğu gibi) o yüzden başlığı öyle atmıştım ama sonradan güzel bir noktaya geldi, dediklerinize ben sonuna kadar katılıyorum, bunlar hep savunduğum şeyler zaten.

Doğruyu bulmaya çalııyoruz hep beraber, biraz işlerim yoğun X Y markası tartışması kısmını bu başlıktan çıkardığımda daha manalı bir fikir alışverişi olacak kanaatindeyim.

Bu yüzden X marka Y marka tartışmasınıın olduğu kısımları lütfen dikkate almayın.

Selamlar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,097
Kayıtlı Üye Sayımız
166,833
Kaydolan Son Üyemiz
Yaylalı.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR