Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tibet340 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 74
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 164,420

tibet340

zirvede yanlızlık zordur.
Mesajlar
33
Tepkime Puanı
0
yurt dışından böle bir karavan alsam, türkiyede rahat kullanabilirmiyim ? kanuni mevzuat hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica edicem. şimdiden teşekkürler.

 

Etiketler
Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Sayın Tibet340,
Kendinizi tanıtırsanız adınız ile hitap etme şansımız olur. Yurtdışından sadece sıfır araç getirebilirsiniz, %120 civarı ÖTV ve diğer vergileri ödeyerek tabii. Ortalama sıfır bir karavanın fiyatı 35-50000 euro civarıdır Avrupa'da.
Bilginize
Oğuz
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

adım salih,bulgaristanda firma sahibi yiğenim var. firma adına alıp burada 6 ayda bir giriş çıkış yaparak kullanamazmıyım.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Salih bey,
Yurtiçinde aracı sadece yurtdışından getiren kişi kullanabilir.
Oğuz
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

oğuz bey,
ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim. çok faydalı oldu, hoşçakalın. bu arada tanıştığımıza çok memnun oldum.
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Yurtdışından gelen araçlar için şöyle bir kural var:
"Yurda taşıt sokmak istedikleri tarih itibariyle son altı ayını kesintisiz olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçirmediği anlaşılan kişinin ve taşıtın Türkiye’de kaldığı süreler düşüldükten sonra arta kalan süre verilir."
Ya da 6 ay Türkiye'de, 6 ay yurtdışında kalabilir. Girdi-çıktı artık yok.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

sayın bartek, tam anlayamadım ben mesela hiç yurtdışında bulunmadan, dışardan araç getirip kullanamıyormuyum. yoksa sadeca araç mı 6 ay dışarda kalacak. teşekkürler şimdiden.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

sayin Tibet 340 sizin sorunuza en iyi cevabi oguz bey(teos)verdi zaten ben biraz daha genisleteyim cevabi anladigim kadariyla sizin akrabaniz var bulgaristanda is adami
o size bir karavan getirecek ve siz turkiyede kullanacaksiniz dogrumu anlamisim .Eer oyleyse o araci siz kullanamazsiniz ...oguz beyinde dedigi gibi yabanci plakali bir araci kim turkiyeye sokmussa sadece o kisi kullanabilir cunku arac onun pasaportuna zimmetlidir .. Ama istisnai durumlarda var tabiiki,diyelimki araci getiren arkadas hastalandi ucakla turkiye disina cikmak zorunda kaldi ,bu durumda araci turkiyede ya gumruk parkina emaneten birakacak gunlugu 5 dolardan(park ucreti ) tabii dondugunde arabasinin ne kadarini bulabilir buda bizim gumruk antrepolarinin bir hendikapi..ikinci alternatif
kendi yasadigi ulkede kanuni yollardan oturum musaadesine sahip veya o ulkenin pasaportunu tasiyan birisine suresi doldugunda cikarmak uzere yeddi emin olarak teslin edilerek getiren arkadasin pasaportundan kaydi duser ve size gecer.. turkiyede kalma suresine gelince arac ne zaman girerse girsin ,giris tarihi hic farketmiyor yilin son gunune kadar turkiyede kalabiliyor artik buda turk gumruklerinde triptik olayinin kaldirilmis olmasindan kaynaklaniyor....yani eger (atiyorum)1-ocak 2009 tarihinde turkiyeye girdi arac 2009 yilinin31 aralik gecesi saat 00-00 turkiye hudutlari disina cikmak zorundadir. sayet 1 aralik 2009 tarihinde girdiyse gene 31 aralik gecesi saat 24 de turkiyeyi terketmek zorundadir.. eger sizinde bulgaristanda oturma veya calisma musadeniz yoksa hic boyle bir seye kalkismayin masraflariniza yazik olur ..yeterince acik yazdim galiba .iyi sanslar baki selamlar...........
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Yani cift vatandasligi olan biri, disari cikip, karavan alip gelse aralik 31e kadar her sene sinirdan cikip girerek yillarca karavanla bu ulkede yasayabilir mi acaba?
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

İnsel tam öyle değil. Yanlışsam düzeltsinler ama galiba Türkiye'de kalış süresi 6 ay (tekrar araştıracağım) . Bu 6 ay sonunda Yurtdışına çıkılması gerekiyor. İnce nokta burada, hemen giriş yapamıyorsun, bir 6 ay daha geçmesi lazım. Bodrum'da yaşayan bir abim Almanya'dan aldığı karavanı 6 ayın bitiminde Kos adasına götürmek durumunda kaldı. 6 ay sonra tekrar Türkiye'ye dönmek yerine orada sattı. Zor mu geldi başka nedenler mi vardı bilmiyorum. Öyle, sınırdan gir çık olmuyor.
Oğuz
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

İlgili maddeler ve link :

http://www.resmi-gazete.org/sayi/4011/ozel-kullanima-mahsus-kara-tasitlarina-iliskin-gumruk-genel-tebligi-seri-no-6.html

"Geçici İthalat Rejimi Kapsamında Turistik Amaçla Getirilen Özel Kullanıma
Mahsus Kara Taşıtlarına Uygulanacak İşlemler
MADDE 7 – (1) Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki yerleşik kişiler tarafından Gümrük Geçiş Karnesi, Triptik Karnesi ya da söz konusu belgeler ibraz edilmeden ikamet yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan ya da başkasına ait olup vekaleten veya kiralama yoluyla yurda getirilen özel kullanıma mahsus kara taşıtlarının giriş işlemleri 1 Nolu Taşıt Takip Programına kaydedilerek yapılır.
(2) Taşıtın mülkiyet sahibi dışında başka bir şahıs tarafından vekaleten getirilmesi durumunda elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekaletnamelerin yanı sıra ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarınca onaylanmış olan gerçek kişilerin kendi aralarında düzenledikleri, Uluslararası Tur İttifakı ( AIT ) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu ( FIA ) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen, otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekaletnameler ile kiralanmak suretiyle ( Rent a car ) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgelerin Türkçe tercümeli örnekleri kabul edilerek taşıtın girişine izin verilir ve söz konusu belge örnekleri alınarak ilgili gümrük idaresinde muhafaza edilir.
Süre
MADDE 8 – (1) Bu kapsamda getirilen özel kullanıma mahsus kara taşıtına herhangi bir 12 aylık dönem içerisinde 180 gün süre verilir.
(2) Yurt dışında yaşayıp emekli olanların (malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dahil) emekli olduklarını gösterir ilgili ülke sosyal güvenlik kuruluşlarınca verilen belgenin Türkçe tercümesinin elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı bir örneğinin ibrazı halinde, taşıtları için 1 yıl süre verilir.
(3) Yurda taşıt sokmak istedikleri tarih itibariyle son altı ayını kesintisiz olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçirmediği anlaşılan kişinin ve taşıtın Türkiye’de kaldığı süreler düşüldükten sonra arta kalan süre verilir.
(4) 1, 2 ve 3 üncü fıkralarda belirtilen sürelerin hesaplanması sonucu kişi ve taşıt için farklı sürelerin tespiti halinde bunlardan daha kısa olan süre dikkate alınır.
(5) Bu maddenin 1 ve 2 nci fıkralarında belirtilen sürelerin tamamının kullanılmasından sonra taşıtları ile birlikte yurtdışına çıkış yapan kişilerin çıkış tarihinden itibaren en az 6 ay süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları halinde aynı kapsamda yeniden taşıt getirmelerine izin verilir.
(6) Taşıtların girişi sırasında kişi ve taşıtla ilgili süre kısıtlamasını gerektirir bir husus bulunmasa dahi taşıtın " Sigorta Poliçesi " nin süresinin yeterli olmaması halinde en çok sigorta poliçesi süresi kadar süre verilerek taşıtın girişine izin verilir.
(7) Yabancı ülke çıkışlı Türkiye varışlı yada yabancı ülke varışlı olan ve ülkemizde transit halinde bulunan geçici ( ZOLL ) plakalı taşıtlara en çok 15 gün süre verilir.

Hak sahibi dışında taşıt kullanabilecek kişiler
MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ kapsamında geçici ithal edilen taşıtlar, taşıt sahiplerinin eşi veya usul ya da füruu olan ve ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişilerce,
(2) Belirli bir süredeki görevi yerine getirmek üzere Türkiye’ye gelen kişi tarafından özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından,
(3) Yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca,
kullanılabilir.
(4) Ayrıca, belirli bir süredeki görevi yerine getirmek veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancılara ait taşıtlar için düzenlenen Geçici Trafik Tescil Belgelerine "satılamaz" kaydının yanı sıra, "Ruhsatta adı kayıtlı kişi, eşi veya usul ya da füruu olan ve ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişiler dışında başka kişilerce kullanılamaz" ibaresi konulur. Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kişilere ait taşıtın özel bir hizmet akdi ile istihdam edilen kişi tarafından kullanılmasına gümrük idaresince izin verilmesi halinde, bu durumda Geçici Trafik Tescil Belgesi"nde belirtilir.



3) Triptik ya da Gümrük Geçiş Karnesi düzenlenmek suretiyle giriş yapacak taşıtlara uygulanacak işlemler:
a) Triptik ya da Gümrük Geçiş Karnesiyle Türkiye’ye taşıt getiren kişiler tarafından giriş gümrüğüne ibraz edilen belgeler (sigorta poliçesi ve mülkiyet belgesi dahil), yetkili kurumların imza ve mührünü taşıyıp taşımadığı, geçerlilik süresinin bulunup bulunmadığı, Türkiye'de geçerli olup olmadığı ve eksiksiz olarak doldurulup doldurulmadığı yönünden kontrol edilir.
b) Yapılan incelemenin olumlu sonuçlanması durumunda belgeler kabul edilerek 1 Nolu Taşıt Takip Programına giriş kaydı yapılır. Kayıt işleminden sonra Türkiye’ye özgü olan giriş-çıkış parçalarıyla karne dipkoçanındaki girişe ilişkin bölümler taşıtın kanuni yurtta kalma süresi de belirtilmek suretiyle eksiksiz olarak doldurulur ve muayene memurunca mühür ve imza uygulanır. Mühürlerin okunaklı ve belirgin olmasına özellikle dikkat edilir ve ilgilinin pasaportuna taşıtın tescil numarası ve kanuni yurtta kalma süresi sonu belirtilmek suretiyle kaydedilir.
c) Sözü edilen belgelerle yurda giren taşıtlar, manuel işlem yapılan bilgisayarsız gümrük idarelerinde tutulmakta olan ilgili defterine numaralandırılmak suretiyle kaydedilir.
d) Bu deftere şahsın adı, soyadı, taşıtın plaka ve şase numarası ile taşıtın giriş işleminin yapıldığı belge numarası yazılır.
e) Geçici ithali yapılan taşıtlara ait giriş belgelerinin kopartılan giriş parçaları bilgisayarlı gümrük idarelerinde günlük olarak tanzim edilen bordrolar ekinde gümrüğünce muhafaza edilir. Bilgisayarsız manuel işlem yapılan gümrük idareleri tarafından ise söz konusu belgelerin giriş parçaları 1 Nolu Taşıt Takip Programına kaydedilmek üzere en geç 3 gün içinde bordroya kayden Müsteşarlığa (Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü) gönderilir."
__________________



Görüldüğü üzere 12 aylık dönemde toplam 180 gün kalınabiliyor Türkiye'de.
Oğuz
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Tesekkurler.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

sayın, toraman ve teos verdiğiniz değerli bilgilerden çok yararlandım. yakın ilginiz için çok çok teşekkür ederim. saygılar, salih
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

yukarıdaki araç hakkında bir not vereyim,başta unutmuşum şu an bulgaristanda araç satılık ve fiatı 9 bin tl. türkiyede ne kadar kazık yediğimizi bize belgeliyor.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Sayin Tibet 340
gordugum kadariyla araba hala italyan plakali acaba bulgaristana ithali yapilmismi bide biraz daha genis bilgi verirseniz makina hakkinda.? mesala kac model gibi bilgiler olursa daha kolay kiyaslama yapilir Ayrica avrupada bu tur seyler daha ucuz bu bir gercek .Ulkemizdeki burokrasiyi ve harc, bedel vesaire gibi zorluklarida goz onune alirsak yurdum insaninin hedefine varabilmek icin ne fedakarliklara katlandigini goruruz..Ama biz TURK,uz hicbir gucluk bizi yildiramaz.Evvel ALLAH her turlu engeli asariz.Demokrasilerde care tukenmez mantigiyla.. Size tavsiyem eger hala boyle bir dusunceniz varsa bilhassa kendiniz avrupaya gidin araci satin alip bulgaristana ithalatini kendiniz gerceklestirin.boylelikle neyi aldiginizi bilirsiniz.... soz konusu bulgaristan oldugu zaman( tecrubelerime dayanarak soyluyorum guvenin bana) coooooooooooooooook uzun dusunun....Saygilarimla.....
Zeki
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

sayın,toraman 25

yukarıdaki resim bulgaristandaki yiğenimle beraber internetten bulduğumuz bir araç.
fikir vermesi bakımından resmi koydum bunun gibi çok fazla araç bulunabilir istenirse
türkiyedeki muadil araçlarla aradaki fark neredeyse 3 katı.yiğenim orada şirket sahibi
ve vatandaşlığı da var.bunlar bir avantaj olur sanıyordum,fakat sizin dediklerinizden
sonra biraz umutlarım kırıldı.yinede araştırmalarım sürecek. belki bende orada
çalışma izni alabilirim.dediğiniz gibi yılmak yok. esenlikler dilerim.
 

SON KONULAR - FORUM