Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tibet340 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 74
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 164,435
Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Sayin mesut bey;

Yurt disindan kalici olarak arac getirebilmek icin en az 24 ay, gecici olarak turist statusunde arac getirebilmek icin ise bir yil icerisinde en az 6 ay yurt disinda yasiyor olmaniz gerekli. Bu durumda yurt disi ile hicbir baglantisi olmayan insanlar hic bir sekilde bu haklardan yararlanamaz yani kanunu delme sansiniz yok. Zaten bu haklar mantikli sebeplerle konulmus. Yurt disinda yasayan vatandaslarimiz Turkiye'ye kesin donus yaparken yada kisa sureli ziyaretleri sirasinda magdur olmasinlar diye.
 

Etiketler
Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Melih Bey foruma yeni katıldığım için 2010 yılında verdiğiniz bilgileri yeni okuyabildim. Fransa'da yaşayıp çalışan biri olarak bu yıl Ağustos ayında düzenlenecek Caravan Saloon Düselldorf fuarında eşimle bir karavana karar verip hayırlısıyla almaya niyetliyiz. En az 4 yıl daha Fransa'da yaşamayı planlıyoruz. Korkum dönüşte aracı getirememekti. Eğer düzenlemede bir değişiklik olmaz ise bu anlattıklarınıza göre karavanımızı ülkeye sokabileceğiz. ÖTV ve KDV'yi öleyerek tabiki. Alacağımız karavanın Türkiye temsilciliği olmaz ise ana üreticinin fiyatı baz alınıyor anladığım kadarıyla değil mi?
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Evet sifir km bir arac alirsaniz Turkiye'ye getirebilirsiniz. Turkiye'de bayiligi olmayan araclar icin sanirim uretici firmanin o gunku fiyatini baz alacaklardir. Zaten karavani su anda alip 4 sene sonra sokacaksaniz hem amortisman bedelinden baya bir dusecektir. Yani daha az OTV ve KDV odeyeceksiniz. Insallah kanunlarlarda bir degisiklik olmazda severek aldiginiz karavaninizi geri donuste ulkemize rahatca sokabiliriniz.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

melihbozkurt' Alıntı:
Evet sifir km bir arac alirsaniz Turkiye'ye getirebilirsiniz. Turkiye'de bayiligi olmayan araclar icin sanirim uretici firmanin o gunku fiyatini baz alacaklardir. Zaten karavani su anda alip 4 sene sonra sokacaksaniz hem amortisman bedelinden baya bir dusecektir. Yani daha az OTV ve KDV odeyeceksiniz. Insallah kanunlarlarda bir degisiklik olmazda severek aldiginiz karavaninizi geri donuste ulkemize rahatca sokabiliriniz.

Melih Bey çok teşekkürler...
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

melihbozkurt' Alıntı:
Merhaba arkadaslar;

Bu basligi sayin Cavid beyin istegi uzerine aciyorum. Bir konuda yazmis oludugum bu prosudur hakkinda kisa bir bilgiyi bildiklerim dogrultusunda genisletmemi istemisti. Ben buraya su ana kadar yaptigim arastirmalari yazacagim. Sizlerde eklemek istediklerinizi ekleyebilirsiniz.

Hepimiz biliyoruz ki avrupa ulkelerinde ozellikle Almanya`da araclarin ve karavanlarin fiyatlari ulkemizdekinin cok ve cok altinda. Ulkemizdeki her insan omrunun bir safhasinda burdan alacagimi yurt disindan getirtsem fikrine kapilir. Fakat normal satlarda yurt disinda siparis edeceginiz bir arac icin sizden gumruk vergisi, OTV ve KDV alacaklardir. Bu vergilerden sonra cokda hesapli olmadigindan bu kadar isgenceye girmeyerek Turkiye`den almayi secebiliriz. Fakat burada kucuk bir hile yapma sansimiz bircogumuzun var.

Eger ki cok yakin tanidik, akraba yada es dostlardan 24 aydan fazla olmak uzere herhangi bir sebeple yurt disinda ikamet etmis bir tanidiginiz varsa. Turkiye`ye arac getirebilir. Getirecegi arac icin Gumruk vergisi odemez. Cunku o arac onun kisisel esyasi sayiliyor gumruk yasalarinda. Sadece OTV ve KDV vergilerini odeyerek, plaka ve ruhsat alabilirsiniz. (tabii ki ruhsat alirken verdiginiz paralarida eklemek gerekir) Bu duzenleme ilgili kanuna, 2000 yilinda yapilan degisiklik ile yururluge girmis. Bu isin ayrintisi ise soyle;

1. Araci getirecek kisinin yurt disinda kesin donus yapma sarti aranir.

2. Cifte vatandalar bu kanundan yararlanamazlar ve yurt disinda arac getiremezler.

3. Kisi bir senede 6 aydan az olmamak kaydi ile en az 24 ay yurt disinda ikamet etmis olmalidir.

4. Arac yurt disinda alindigi gun ve tarih itibari ile 2 yasinin altinda olmasi gerekiyor. Burdaki 2 yas alti tabiri genelde yanlis anlasilir. Arac aldiginiz gun 2 yas alti olmalidir. Araci yurt disinda kac sene kullandiginizin bir onemi yok. Diyelim ki bir vatandasimiz 1975 yilinda Almanya`da 1974 model bir araba aldi ve bu gune kadar kullandi. Bu araci Turkiye`ye getirebilir. Cunku alindigi gun itibari ile 2 yasindan kucuktu arac. Ama bu gun gidip 1975 model bir arac alip getiremezsiniz. Yani alindigi bun 2 yasindan kucuk olmali, kac sene yurt disinda kullanildiginin bir onemi yok.

5. Yurt disinda getirebileceginiz motorlu tasitlarda 8 kisilikden az olmak kaydi aranir. Yani yolcu minubuslerini getiremezsiniz.

6. Arac yurda sokuldugu tarih itibari ile 12 boyunca para karşılığı veya karşılıksız olarak ödünç verilemez, teminat olarak gösterilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.

7. Bu sureden once satilan yada teminat gosterilen araclardan gumruk vergisi tahsil edilir.

8. Turkiyeye araci getiren kisi 5 yil boyunca baska bir arac getiremez.

9. Bu yazili esaslara uyan araclar gumruk vergisi odemeden, sadece KDV ve otv odeyerek ruhsat alinabilir.

Gelelim bu vergiler nasil hesaplanacak en buyuk muamma ve karisiklik bu noktada arkadaslar;

Aracinizi Turkiye`ye sokarken aracin model yilindaki Turkiye fiyati vergile haric olmak kaydi ile aracinTurkiye dagiticisindan isteniyor. Aracin model yilindaki ham fiyatindan ilk yil icin %20, ikinci yil icin %15, diger yillar icin ise %10 olmak uzere amortisman bedeli dusuluyor. Elde edilen fiyat uzerinden once %18 KDV vergisi ve sonra KDV li fiyat uzerinden OTV vergisi hesaplanarak odenmesi gereken para miktari bulunuyor. Eger araciniz 9 yasindan buyuk ise amortisman bedeli %80 oluyor. Yani 9 yasindaki fiyati baz aliniyor daha yasli araclar icin diyebiliriz. Orneklemek gerekirse 2008 yilinda aldiginiz 2007 model bir araci 2010 yilinda Turkiye`ye sokarsak. Aracimizin Turkiye bedeli model yilinda yani 2007 yilinda vegiler haric 20.000 TL ise hesaplayalim;

2007 %20 Amortisman=>>> 20.000 - (20.000 / 100 * 20) = 16.000
2008 %15 Amortisman=>>> 16.000 - (16.000 / 100 * 15) = 13.600
2009 %10 Amortisman=>>> 13.600 - (13.600 / 100 * 10) = 12.440
2010 %10 Amortisman=>>> 12.440 - (12.440 / 100 * 10) = 11.016

Bizim aracimizin bugunku ederi 11.664 lira olarak bulunuyor vergiler haric. Simdi ilk basta OTV vergisin hesaplayalim. OTV motor hacmi 1600cc ye kadar olanlari icin %37 ve motor hacmi 1600cc - 2000cc olanlar icin ise %60. (zaten bu OTV her yerde bizi yakan vergi.) Aracimiz 1600cc ve alti kabul edersek. Arupa araclar icin sigorta ve navlun bedeli 150 euro (yaklasik 300 TL diyelim). bunuda ekleyelim.

11.016 + 300 = 11.316

OTV=>>> 11.964 / 100 * 37 = 4186 TL

OTV li fiyati =>>> 15.502TL

KDV=>>> 15.502 / 100 * 18 = 2790 TL

Bu durumda bu arac icin odeyecegimiz toplam vergiler

Sigorta + OTV + KDV = 300 + 4186 + 2790= 7276 TL

Yani toplamda ideyecegimiz vergiler 7276 TL oluyor. Bu hesaplama gumruk vergisi haric sadece yurt disinda ikamet etmis vatansalarin yapabilecekleri birsey. Yani yurt disinda yasamis bir akrabaniza rica ederek yaptirabilirsiniz. Ama eger 1-2 yasinda bir arac alirsaniz amortisman bedelini dusuk olacagi icin odenecek vergi miktari artiyor. Burda bir baska etken ise aracin Turkiyedeki model yili fiyati. Turkiye` de bulunmayan araclari sanirim yurt disi fiyatindan vergilendiriyorlar o durumda biraz daha cazip olabilir.

Birde her turlu ozurlu vatandasimiz icin olan motorlu ve motorsuz araclar ile ekipmanlar yukarda yazdigim vergilerde dahil olmaz uzere butun vergilerden muaf olarak yurda sokulabiliyor. Ama sadece ozurlu vatandalarimizin kullanimi icin. ( Yani baiz akillilar elden vitesli ozurluler icin uretilmis araclari getirip kendileri kullanmamasi icin) Bazer sahibindende sadece ozurluye yada sadece yabanciya diye gordugumuz ilanlar var iste bu ilanlarda satilan arabalar yada karavanlar bu madde kapsaminda yurda sokulmus olduklarindan sadece ozululere yada yabancilara satilabilirler.

Arkasalar benim arastirdiklerim ve bulduklarim bunlar. Ilgili yasayi ekdeki dosyada gonderiyorum. Egerki yanlis yada eksik bildigim varsa duzeltebilirsiniz.

Tesekkuler
Melih

bu araba getirmesi çok zormuş bende getirmeyi düşünüyordum benim araç Fiat Ducato/Knaus 2200cc model 2008 4. ayın 14 dü 1 yaşında aldım
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Sayin halil bey;

Kanunlarimiz zamaninda yurt disinda uzun sure yasayan vatandasimiz gelirken uzun yillardir kullandigi aracinida yaninda getirsin diyerek duzenlenmis. Yeni 0 km bir arac alip bunu Turkiye'ye sokmak istediginizde Turkiye fiyatinin cokda altinda olmuyor. Ama eger bu araci 2 yasindan kucuk alip 15 sene yurt disinda kullanip Turkiye'ye getirirseniz neredeyse vergisiz sokuyorsunuz. Kanunlar birazcikda bizim gibi yurt disinda yasayan insanlarin yeni arac getirmelerinin onunu kesmek icin ama ne yapalim kanunlar bunlar uymaktan baska caremiz yok. Ama halen cekme karavan icin kafamda soru isaretleri var. Onunla ilgili arastirma yapilabilir. Sonucta herhangi bir belgesi ve plakasi olmadigi icin giris daha kolay olur. Tek merak ettigim cekme karavan ile Turkiye'ye giris yaptigimda ornegin yazin gezmeye geliyorum pasaportuma karavan getirdigime dair bir yazi isliyorlar mi? Yani bu karavanlarin tekrar cikarilmasini saglamak icin boyle birsey yapiliyor olmali.

Okudugum bazi yazilardan bazi uyanik vatandaslarin basit kotu bir romork ile cikis yaptiklarini ve donuste koca karavan getirdiklerini okumustum. Sonucta ceki karavanda romork oldugu icin ve sinirda resim vs. cekmedikleri icin gozden kacmis. Ama bunu yapanlar bizim tersi yonumuzda yani Turkiye'de yasayan vatandaslar. Avrupaya cikarkan romork ile cikip, romorku orda atip, arkaya karavan takip geri girmisler. Ne kadar dogru bilmiyorum sadece okudugum bazi duyumlar.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

gümrüden cıkarken kasanın markasını falan yazarlar bence memurdan memura değişir ben izine gelirken elektrikli bisiklet getirdim karavanın arkasında gümrük memuruna girişte söyledim bana şöyle dedi oda bizden olsun ve ikinci bir kontrolde tam gidiyordum başka memur beni durdurup elektrikbisikleti paşaporta kay etti sonra bende almanyaya geri getirdim
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

melihbozkurt' Alıntı:
Kanunlar birazcikda bizim gibi yurt disinda yasayan insanlarin yeni arac getirmelerinin onunu kesmek icin ama ne yapalim kanunlar bunlar uymaktan baska caremiz yok.

Sizin durum ne Melih? Öğrenciler, nasıl değerlendiriliyor bu konuda, bedelsiz ithalat hakkınız var mı? Varsa, dönüşte bir kamper..vb niyetiniz? (İngiltere'de sağdan direksiyon; bu da ayrı bir sorun ya!...)

Selamlar
Cavid Sezen
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Cavid abi yurt disinda 24 aydan fazla yasamis olmak sart oldugu icin kriteri karsiliyoruz ama sonucta Ingiltere'den 2 yasindan kucuk kamper alacak ve Turkiye'ye giriste bunun KDV ve OTV sini odeyecek kadar param olmadigi icin getirme ihtimalim yok. Direksiyon mevzusu sorun degil eger ducato vb. bir aracin uzerine yapili ise serviste on konsol ve direksen kolaylikla degisir.

Yukarda belirttigim gibi cekme karavanin markasi vb. kaydedilmeyeceginin garantisi olsa belki o denenebilir. Ama oda memurundan memuruna degisiyorsa bu is zor gibi duruyor. Gerci cekme karavanda herhangi bir ruhsat olmadigi icin yani motorlu tasit kategorisine girmediginden aldiginiz zamanki deger uzerinden KDV ve OTV verilerek belki yurda sokulabilir. Burda arastirilmasi gereken sey ikinci el esyalarin (kendimize ait olan ve motorlu tasit sinifina girmeyen) neye gore vergilendirildigi.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

merhaba bi sorum olucak yurt dısından klasık bı araba getırmek ıstesek ornegın 1978 model jeep cj5 vergısı ne kadar tutar eskı bı arac oldugu ıcın az olur mu veya gırıs cıkıs yontemıyle kullanabılırmıyız
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Uzgunum ama bu kanuna gore 1978 model bir araci 1980 yilindan once yurt disinda kendi uzerinize almassaniz sokabilirsiniz ve arac 15 yasin ustunde oldugundan KDV OTV hicbirsey odemeden alip gelirsiniz. Fakat eger siz bugun gidip oradan 1978 model arac alip gelmek isterseniz yurda kesin olarak sokamazsiniz. Ancak dediginiz gibi 6 ayda bir giris cikis yaparak ve yabanci plaka ile kullanabilirsiniz.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

teşekkur ederım de bı sorum olucaktı neden sokamıyorum
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Benim bildiğim sokabilirsiniz ama vergisini ödemek koşuluyla sonuçta yurtdışında klasik araç alıp Türkiye'ye getiren çok kişi gördüm. Ama bu ne kadar tutar prosedürü nedir bilmiyorum.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Ben yukarda sokamazsiniz derken gumruk vergisi odemeden sokamazsiniz seklinde soylemek istemistim. Cunku bu basligin asil tartismasi gumruksuz arac ithaliydi. Gumruk vergisi + KDV + OTV odenerek gumrukten ikinci el arac getirmek asagida kopyaladigim metinde oldugu gibi sadece Ekonomi bakanligini izni ile mumkunmus.

Gumruk forumlarinda boyle birsey buldum;

"30 yas üstü arabalar ancak Antika otomobil statüsünde ithal edilebilir.
Antika araba ithali için öncelikle araç Türkiye ye gelmeden Ankara ithalat genel müdürlüğünden ithal izni alınması lazım bunun için de arabanın proforma faturası ve arabanın resimlerinin ibraz edilmesi gerekir."

Fakat resmi hicbir belde bulamadim. Boyle birsey dusunuyorsaniz en guzeli bu isleri ve gumrukten ithalat yapan bir sirkete gidip sormak. Eger almak istersnizde isleri onlarin halletmesi sanirim sizin icin daha kolay olur cunku kanun ve yonetmeliklere ulasmak gercekten olum.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Değerli paylaşımlar sonucunda yurtdışından araç getirmenin vergisel tarafının çok külfetli olduğu artık ortada.

Ülkemizdeki karavan üretim fiyatları yaratıcılıkta sınırlarımızı zorlamaya neden oluyor :smiley:
Şöyle ki; Yurtdışından araç getirmek yerine, Türkiye'den temin ettiğimiz bir aracı örneğin temiz bir Ducato'yu yurdışında örneğin Almanya'da karavana (ya da camper'a ) dönüştürtsek şartlar nasıl olur acaba?
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

BORABORA' Alıntı:
Değerli paylaşımlar sonucunda yurtdışından araç getirmenin vergisel tarafının çok külfetli olduğu artık ortada.

Ülkemizdeki karavan üretim fiyatları yaratıcılıkta sınırlarımızı zorlamaya neden oluyor :smiley:
Şöyle ki; Yurtdışından araç getirmek yerine, Türkiye'den temin ettiğimiz bir aracı örneğin temiz bir Ducato'yu yurdışında örneğin Almanya'da karavana (ya da camper'a ) dönüştürtsek şartlar nasıl olur acaba?

Sayin Borabora;

Gecmiste bu konuda forumda oldukca tartisilan konulardan biriydi. Hatta forumdan bazi arkadaslar bu dediginizi bizzat yaptilar. Olay su ki eger bos bir arac ile giderseniz ve donustede ici yapilmis bir arac ile gumrukten gecerken gumruk memurlari donusumun farkina varmazlarsa sorun olmayabilir. Ama bunun garantisi yok. Tabii gumrugu gectikten sonra Polise yakalanma riskide var. Eger bu riski aliyorsaniz yapabileceginiz en iyi sey, daha yurt disina cikmadan aracin donusum projesini hazirlatmak olur. Bu durumda sinira gelmeden en yakin TUV den randevu alirsiniz, siniri girer girmez cok yol gitmedenTUV dende muayenenizi yaptirip ruhsat donusumune hak kazanirsiniz.

Olay sinir riskini alip almamakta. Bunu yasal yollardan yapmaya kalkarsaniz buda yine bir cok vergi iceriyor bu yuzden astari yuzunden pahaliya gelir.

Bence yapilabilecek bir baska yontem ise en onemli ithal olmazsa olmaz parcalari yurt disindan teker teker siparis vermek. Ozellikle Ebay gibi sitelerden cikma parcalar alirsaniz ucuza ve tek tek kargolatirsaniz gumrukten sorunsuz gecer. Burada onemli olan malin degerinin (en azindan fatura degerinin) €75 dan fazla olmamasi ve kisi basina bir hafta 10 gunde bir parsel gelmesi. Buradan kesin donus yapan bir arkadasim malzemelerinin bir kismini 2 kutu yapip ayni anda kargoladi ve bir kac hafta sonra bir tek kutu yolladi. Ayni anda gonderdigi kutular ayni isme birden fazla kargo oldugu icin gumruge takildi. Gidip kesin donus yaptigini ispat edince kutulari aldi fakat, DHL den evrak ucreti ve yer kirasini odemek zorunda kaldi ki oda 200 TL yi buldu. Sonradan gonderdigi tek kutu evine kadar sorunsuz geldi. Ozetlemek gerekirse fatura degeri €75 nun altinda olan mallari tek tek alip, bir hafta 10 gun araliklarla kendi adresinize gonderebilirsiniz fakat bir cok kargo ucreti icerdigi icin bu yontem pahaliya gelebilir.
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Mesajlar
1,525,690
Kayıtlı Üye Sayımız
166,696
Kaydolan Son Üyemiz
BiSQuiT.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst