ZJ Diferansiyel Sesi ve Ön Takım ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ssbman Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,935

ssbman

Zirve
Yer
Ankara
Selamlar arkadaşlar ,

Bir süredir aklıma takılan konuları sizlere danışmak istedim . Çünkü tamirat zamanı yaklaşıyor ve buradan fikir ve bilgi edinmeden birşey yapmak istemedim .

Diferansiyel sesinin Zj nin kronik bir sorunu olduğunu biliyorum . Ama kronik olan ses nasıl bir ses mesela ?

Mesela ben araçla hareket halideyken bir sürtünme sesi duyuyorum arkadan , metal metala sürtünme sesi gibi sanki ama öyle çank çonk diye bir ses değil . Fısır fısır bir ses . Genelde düşük hızdayken ve dikkat edince duyabiliyorum . Gerçi diferansiyelden mi gelir , normal midir bunları da bilmiyorum şimdilik .

Birde 100km civarında uğultu oluşuyor .

Difransiyel konusunda daha önce diff bilyalarını değiştirelim teşhisi konulmuştu . Ama aciliyeti hatta zorunluluğu yok denmişti , bende yaza doğru değiştiririm dedim .Değiştiricem de muhtemelen . Sizce 1. ve 2. sorunum bundan kaynaklı mı ? Bilyalardan başka(sağ sol bilyeler) nelerden olabilir yada bu değişim yapılırken nelere bakılmalı ? Açılmışken değişmesi gereken birşeyler var mı ?

Difransiyellerimin kapaklarını açtığımızda görüldüğü kadarıyla dişlilerin falan baya temiz olduğu da görülmüştü bu arada ...

Ön takım :
Geçenlerede bir rot balansçı ön burçlarımın(8 adetmiş yanılmıyorsam) bozuk olduğunu söyledi bunlarda tablalarla birlikte oluyormuş . Yani tablalar değişmeliymiş . Hatta ben değiştireyim falan dedi de elletmedim .

Direksiyon herhangi bir sıkıntı hissetiymiyorum , ön takımdan herhangi bir ses falanda gelmiyor . Aslında birkaç ay evvel başka bir rotçu tablaların ve kısa rotumun değişmesi gerektiğini söylemişti , bu arkadaşında çalıştığı usta değiştirecekti bunları ???. Elletmedim servisime ön takımı kontrol ettirdim o zaman "bir sorun yok" çıktı sonuç . Burda Zj si olan arkadaşların araçlarını da kullandım(2 araç) direksiyon ve ön takım tepkilerinde bir farklılık göremedim benimkiyle . Hepsinin ön takım bozuk değilya ... Hem ikiside titiz kullanıcıların elinde olan araçlar .

Bu konuya ne dersiniz arkadaşlar ? Değişim gerekliyse tablayı komple değiştirmek gerekli mi gerçekten ? Kafam baya karışık bu konuda ...

Bu forum olmasa işimiz zor , herkese teşekkürler şimdiden :D

Saygılarımla ...
Barış

Etiketler
Ynt: ZJ Diferansiyel Sesi ve Ön Takım ?..

Tabla konusna bırsey dıyemem ama o dıfransıyel sesı yokmu sırf o ses yuzunden muzık sıstemımı gelıstırdım :smiley: Arka ayna marutı degıstı ses kesıldı sonra on otmeye basladı ugrasamam dedım bıraktım.Ben kabullendım artık caresı yok gıbı bırsey.Saygılar

Bizim araçlarda uğultı normal, cıyırtıda arıza.
Ön takımdan şikayetiniz yoksa, araç gezme yoksa, çok ses yoksa, rot ayarı tutyorsa, direksiyonda fazla boşluk yoksa hiç dokundurmayın. Nuri usta, Akgün amcayı biliyorsunuz. Akgün&Aydın a güvenin. Oğulcana, Akgün amcaya, herkese benim selamımı söyleyin, bi de gitmeden önce beni arayın, brlikte gideriz, tanışmış oluruz.
Orjinal parça tablalarla beraber. Bu burçlar tablalara fabrikada üretim aşamasında preste takılmıştır. Ayrı burç Amerikan veya Yerli olarak yan sanayi var. Çok paslı değilse, yani tablanın mukavemetinden eminseniz, sadece burçları değiştirin. Fakat presle yerine baslın burçlara preste ehil bi adam çalışması lazım, takarken bozulmasın parçalar. Direksiyon yağınıda Nuriye söleyin değiştirsin, ben çok faydasını gördüm....
Aks bilyalarını çıkma takmayın, ne durumda olduğunu bilyeleri takmadan bilemezsiniz, dışarıda iyi gözükür, yüke binince ses yapar. Parçayı çıkmacıdan iade şartlı alsanızda ağır olan işçiliği 2 defa ödersiniz. Sıfır alın. Rahat edin. Bilyalarda ses varsa, bilyada ses var diyene bilyaları değişttirin, parçayıda aynı adamdan alın, ses kesilmesse garanti olur işiniz. Dif hassas tır. Aks bilyalarıda ıstavroz kutusunun sağ sol konumunu etkiler. Acele edin. Difte bozulabilir aks bilyası zıplama yapıyorsa. Aks bilyaları için ıstavroz kutusu söküldüğünde kilit haklarının kanallarının derinliğinide kontrol ettirin açılmışken. Sadece kapağı açarak yapılan kontrolde sadece bu kilit balatalarının çatlak, veya kırık olup olmadığına bakılabiliyor. Kanallar gözükmüyor....

Teşekkürler arkadaşlar ...

Alfonse zaten servisim dediğim A&A Akgün Amcaya , Oğulcana güvenim tam . Zaten tüm bakımlar orada yapılıyor diff bakımı da orada yapılacak. Şimdiye kadar ne şikayetim olduysa hemen çözüldü aman nazar değmesin ;D . Zaman geldiğinde hahebrleşiriz zira bir iki gün oralarda olucam heralde :D

Bilyaları zaten çıkma takmayız çifti 90-100 lira olan şey uğraşmaya değmez çıkma ile .

Ne diflerde ne ön takımda bir hoplama zıplama , takırtı tıkırtı yok . Belki de beni yolmaya kalktılar ;)

Barış

Benim ön differansiyelden uğultu geliyordu. Istavroz milinde boşluk olduğunu söylediler. Ön şaftı sökünce şaftın bağlandığı kısım sağa sola hareket ediyorsa boşluk var demek oluyormuş. Istavrozu ve bilyeleri değişince geçer dediler ama hala yaptırmadım. Kısmetse haftaya yapıcam.İnşallah yaptırınca geçer :smiley: Sendeki uğultuyada bu boşluk sebep olmuş olabilir

Olabilir hocam sökünce anlıycaz tam olarak heralde . Sizin difransiyele kaç TL sıkışmış acaba :D Sakıncası yoksa ...

Benim zj yi aldığımda ön şaft yoktu bilen biliyor. Bahsettiğiniz şikayetler ön şaftı taktırınca benim zj de de oldu. artık bir uğultum var. rölantide vites d konumundayken titreme var. Yüksek hızda uğultu artıyor ve farklı bir ses ekleniyor. Jeep servisi bir arızaya sebep olmayacağını ses dışında bir problem doğurmayacağını söyledi. İlla kes bu sesi diyorsan difransiyele el atacağız buda cebine attığımız el! olarak seni rahatsız edecek anlamında kısa bir konuşma yaptı :smiley: bende bu sese alışmaya çalışıyorum. rahatsızlık duyduğumda da ses sistemin gücüyle duymazdan geliyorum...

Sistemi bize de kurdurucan sonuçta ;D

Bakalım yav neyse bir söküp bakmak istiyorum zaten içinde ne var diye :D

ssbman' Alıntı:
Olabilir hocam sökünce anlıycaz tam olarak heralde . Sizin difransiyele kaç TL sıkışmış acaba :D Sakıncası yoksa ...

Istavroz mili(dişlileriyle beraber) + yan ayar bilyeleri = 350 TL (işçilik hariç) (fiyatı ayıp olmaması için ortalama veriyorum +/- 30 olarak düşünebilirsin)

slm arkadaşlar benim 1997 model bir cherokeem var ön defransiyelden bir hortum sarkıyor bunun neişe yaradırını bilen varmı ve bir ucu defransiyele bağlı diyer ucu nereye barlanıyor şimdiden teşekkürler.

Muhtemelen difransiyel havalandırmasıdır . Linki inceleyebilirsiniz.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=16968.0

Saygılarımla
Barış

SELAMLAR NAÇİZANE BAŞIMA GELDİĞİ İÇİN YAZIYORUM.
ÖN AKSLARDAN BENİMDE SES GELİYORDU. BİR USTAYA GİTTİM AKSLARIN DEĞİŞECEĞİNİ ZATEN BİLİYORDUM BİR DE ROT BALANSCIYA GÖSTERELİM DEDİLER. ROT BALANSÇININ DEDİĞİNE GÖRE BÜTÜN ÖN TAKIMIN DEĞİŞMESİ GEREKİYORDU. İNANMADIM VE KENDİ ROT BALANSÇIMA GÖTÜRDÜM. BEN DE İNANMADIM AMA TÜM ÖN TAKIM DEĞİLDE %80 İNİN GİTTİĞİ VE DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİ ORTAYA ÇIKTI. İNANAMADIĞIM ŞUYDU ARAÇ O KADAR KÖTÜ OLMASINA RAĞMEN YOLDA GEZİNMİYORDU VE ROT BALANS AYARI TUTUYORDU. AKSLARLA BERABER ÖN TAKIMIDA YENİLEDİM ŞU ANDA DAHA İYİ EN AZINDAN AKSLARDAN GELEN SESİ KESTİK.
BİR DE SORUM VAR BU UĞULTU ÜZERİNE; DÜZ YOLDA GİDERKEN 80 KM CİVARINDA SANKİ BİR VURUNTU OLUYOR BU VURUNTU ESKİ SİSTEM OTOMATİ VİTESLERDEKİ VİTES GEÇİŞİNİ ANDIRIYOR. BUNUN SEBEBİ NE OLABİLİR. VE BU VURUNTUDAN SONRA DEFRANSİYELDEN TAHMİN ETTİĞİM BİR UĞULTU GELMEYE BAŞLIYOR. DENİLDİĞİ GİBİ AYNA MAHRUTİDEN OLABİLİR Mİ?

Abdullah bey, büyük harfle yazmayın lütfen,
Bağırmak manasına geliyormuş sanalda.....

-Akslarda sorun olduğunda gezme genelde yapmaz.
-Gezme, dalma, direksiyon boşluğu v.s. ön takım arızasına işarettir ama ön takımdaki her sorundada bu belirtiler olmayabilir.
-Yürüyen takım kontrolü;
Lastiğin üstten alttan içe dışa sallanması, ileri geri sallanması, direksiyonun salllanması, aracın yukarı aşağı sallanması sırasında birisinin aşağıdan mekanik aksamdaki boşluklara bakmasıyla,
Levye gibi bişeyle kuvvetlice rot başlarını v.s.' yi kaldırmaya çalışmak gibi boşluk bulmaya yönelik davranışlarla yapılır.

Ben şunu söylemeye çalıştım. Eğer belirgin şikayet yoksa ve bu tür kontrollerlle bi bozukluk tespit edilmezse parça değiştirmeyin. Maalesef çoğu işçiiilik ve parçadan para kazanmak istiyor ve uyduruyor ( sözüm meclisten dışarı)....
Haaaa... gerçekten bi şikayet varsa ve tespit edilemezse ilgili parçalar komple değişir, bu tüm arızalarda maalesef böyle olabiliyor. Sizdede böyle olmuş galiba, Belki bazı parçalar gereksiz değişmiş ama ustalarınıza güveniyorsanız, yani gereksiz yere çıkar amaçlı değişim yapmadıklarından eminseniz, sorun yok, napalım, bazen olur böyle, iyi olmuş, yenilemişsiniz....

Not: Ben bunları anlaşılmadığını düşündüğüm için yazmıyorum. İlave bilgi paylaşımı niyetine. Yanlış anlaşılmasın :smiley:

aviator310' Alıntı:
BİR DE SORUM VAR BU UĞULTU ÜZERİNE; DÜZ YOLDA GİDERKEN 80 KM CİVARINDA SANKİ BİR VURUNTU OLUYOR BU VURUNTU ESKİ SİSTEM OTOMATİ VİTESLERDEKİ VİTES GEÇİŞİNİ ANDIRIYOR. BUNUN SEBEBİ NE OLABİLİR. VE BU VURUNTUDAN SONRA DEFRANSİYELDEN TAHMİN ETTİĞİM BİR UĞULTU GELMEYE BAŞLIYOR. DENİLDİĞİ GİBİ AYNA MAHRUTİDEN OLABİLİR Mİ?
Ayna mahruti bozulmuş olması büyük ihtimal, kalınlık dahi olsa diğerlerinden farklı ebattaki lastikle azda olsa yol katettiniz mi?

Siz burada çok çok detaylı anlatım yapamadıkça, ki bu arızalarda pek mümkün değil, bu tür aızalara burada nete yakın bişey söylenmesi çok zor. Zj' de tecrübeli ustaya baktırın, dinletin....

İstanbul' da çok usta var, ama en eski yetkili servisteki en eski mekanikere gösterin, sonuçta bu kişiler bu araçlar 0 geldiğinde çok ilgilendiler ve doğal olarak gelen uğultudan, sesten, lapırtıdan, çatırtıdan önceden duydukları için şıp diye anlıyorlar...

Benim arkadan lap lap diye ses geliyordu kasiste, Akgünde Nuri ustaya sordum telefonda aracı yeni aldığımda uzun bi yola çıkmadan önce, tecrübeli ya, amortisör patlaktır dedi. o zamanlar onları çok iyi tanımıyordum. Eeee benimde usta tecrübem var. Sallıyor, atıyor zannettim o zaman, sonra tanıdım onlarıı, tecrübelerine inandım zamanla, merak etme bişey olmaz, bakımda hallediriz demişti. Rotçuya gittim, yarım saat arıza aradı, dolaştı felan. Arka tabla fişekleri eski dedi. İyi gözüküyorlar ama. Sonra Akgünde, bakımda, kaldırdık, arka sol amortisör yağ kaçırmış, bariz bozuk, Nuri usa dediki denge çubuğu milini şase bağlayan fişeklerde bollaşmış, baktım evet, bi bolluk var. Ses amortisörden ve bundan geliyor dedi şıp diye. Amortisörü değiştirmedim, ben istemedim, idare ediyorum. Denge çubuğunun şase fişeklerini değiştirdik, belli faabrkasyonlar, hiç değişmemiş, zor söküldü felan, çok eski yani... Sesin yarısı gitti.
Güvenilir, bilen, o araçta tecrübeli usta farkı işte... Bunu reklam olsun diye yazmıyorum. Tecrübe paylaşımı...

Bi arkadaşın polosu vardı Bodrumda, şanzman çıkma değişmişti yeni, bi uğultu vardı arabada bazen, her arabaya bakan ustalar getirdiğin çıkma şanzmandan, sökelim iade etmeye çalış şanzmanı dediler.
Eski yetkili ww servisliği yapmış, pahalı diye bildiğimiz yere götürdük, usta bi tur bindi, sağ aks dış bilyası dedi şıp diye. Değiştirdi. Ses mes kesildi. 1 haftalık can sıkıntısı, kavga döğüş başaymış....:smiley:

ssbman' Alıntı:
Muhtemelen difransiyel havalandırmasıdır . Linki inceleyebilirsiniz.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=16968.0

Saygılarımla
Barış
Çok faydalı link/bilgi. Sağol Barış...

Arkadaşlar,
Bunun gibi, başlıktan farklı konulardaki sorulara yeni konu açalım, daha kolay görülebilsin, faydalanılabilsin . Ok?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,033
Kayıtlı Üye Sayımız
166,777
Kaydolan Son Üyemiz
utkuberks

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR