ZJ ve genel olarak aks bağlantısı olan araçlarda stabilite için yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KLL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,201

KLL

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir.
Yer
Ankara
Aracın genel durum iyi, stabilite sorunu yok denebilir ve yolda da gezmiyor,ses yapmyor ancak biraz fazla yatarmış gibi geldi ve düşük süratlerde arkası sağa sola çok esnermiş gibi geliyor. Mesela baş tarafında kasis olan bir sokağa girişte aracın arkası kafifçe kayarmış hissi yaratıyor yarım saniyeliğine.

lifte aldım ve inceledim, tüm burçlar farbikasyon ve 1997 den beri yada 130 bin km den beri özellikle arkalar aşınıp çatlamışlar.

Bunlardan öncelikli olarak sağa sola olan harekete etki edenler hangileri? bana track bar denen düz çubuk etki edermiş gibi geldi.

resimler aşağıda, Türk sanayicisinin dehasıyla konmuş isimleri çıkartamıyorum , orijinallerinden idare edelim.

stabilizer.jpg

trackbar.jpg

Etiketler
Ynt: ZJ ve genel olarak aks bağlantısı olan araçlarda stabilite için yardım

çok enteresan bir teknik yardım bölümümüz var gerçekten. ilk elden bilgisi olan kimse olmazmı bu kadar offroad cı arasında?

Sağa sola olan hareket bu tür bir makine için normal olabilir, ama bir benzeri ile kıyaslamak lazım. Fazla yatma özelliğini yitirmiş yaylardan olabilir.

sağa sola doğru esnemesi yay ile ilişkili olabilir ama bahsettiğim his daha çok arkasını bırakan bir arabanın hissettirdiği gibi. burçlardan oluyor bu problemler ama öncelikle hangisinden acaba.

Sağa sola hareket aracın arkasının atması ise arka tarafında bağımsız süspansiyonu olmayan her araç yol ve viraj durumuna göre bunu biraz yapar. Benim 2007 model toyota yaris te yapıyor, özellikle viraj dönerklen bozuk bir yüzeyden geçiyorsam aynı zamanda, ama bağımsız süspansiyonlu rav4 ün yaptığını hiç görmedim. Tabi neyin ne derece normal olduğunu sorunu ilk elden gözlemleyen daha iyi bilir, uzaktan pek birşey söylemek mümkün değil.

lastiklerde ince fakat daha büyük, onlarda esniyor olmalı. ancak aynı esneme hissi önde yok. ebay den bazı poliüretan burçları sipariş etitm. takııp denemek lazım.

Bence de mantıklı. Öncelikle gözle var olduğu açıkça görünen sorunları çözmek lazım.

herhangi bir rot balansçıya gidin levye ile ön arka defransiyel askı kollarının burçlarındaki bolukların normal olup olmadığını size net söyler, üzerindekiler hiç sökülmedi ise zaten bozulmuştur muhtemelen...biini direksiyona geçirin ileri geri 10 cm lik hareketler yaptırın araca yandan baktığınızda da anlaşılır eğer burçlar epey aşınmış ise ön defransiyel ileri gitmeye yada geri gelmeye çalışıyorsa 1-3 cm kadar zaten burçlar gitmiş demektir...
burcun tanesi 60 tl olması lazım yanlış hatırlamıyorsam...

birde amortisörleriniz de hiç değişmediyse 15 yılda epey salınım yapabiliyor, yenilenmesinde fayda vardır...

bir de zj lerde kendine has bir salınım vardır zaten, arkada oturunca daha da fazla hissedilir...

yardım kısmına gelince genelde markaların başlığı altında konular açıldığı için buraya genelde pek bakmıyoruz işin gerçeği, gözden kaçmış kusura bakmayın...

rotçuyla beraber birkaç şeye bakmıştık ama birisinin aracı ileri geri kullanması kısmını yapmadık doğrusu. ona da bir bakmam lazım.
bence orijinal amortisörler takılı üzerinde hala, ancak araçta yol tutuş problemi yaşamadım. yinede daha sonraki dönemde doğru dürüst birşeylerle değiştirmek sürüş dinamikleri açısından iyi olacaktır. tekerlerin ise kendi eksenlerinde esnemesi normal boşluk bulamadık.

bence sadece marka bazındaki sorunların markalar altında yazılması lazım, bende bu nedenle teknik bölüme yazdım. cevap için teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,070
Kayıtlı Üye Sayımız
166,980
Kaydolan Son Üyemiz
Tarçın

Çevrimiçi üyeler