ZJ'lerde Arıza İşareti

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan katenerci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,365

katenerci

Kamp II
Yer
ANKARA
selam arkadaşlar 93 grand cher.. ekranında arıza işareti verdi ama anlayamadım herhangi bir sorunda yok herşey sorunsuz çalışıyor bu işaretin anlamını bilen varmı acaba; su ve yağlarla alakalı değil baştan söyleyim :smiley: kaputun içindeki kare işaretinden bahsediyorum ,,diğer tek çizgi ön kaput açık onda hemfikiriz ama bu dörtgen hangi anlam yada anlamlara geliyor ?teş......
20092009506.jpg

Etiketler

Ynt: ZJ'lerde Arıza İşareti

bakım zamanınız gelmiş :smiley: ... yada sensörler düzgün çalışmıyordur , benimki kafasına göre yakıyor bu lambaları .

mirkan' Alıntı:
bakım zamanınız gelmiş :smiley: ... yada sensörler düzgün çalışmıyordur , benimki kafasına göre yakıyor bu lambaları .
sayın mirkan pimpirikli bir ZJ sahibi olduğumdan merak içindeyim. Bakım zamanında ekranda uyarıda vermesi gerekir şu kadar mil felan kaldı die burda bişe yazmıyoki, sensörlerde de bildiğim kadarıyla aynı durum söz konusu değilmi? ??? ???

Elimden geldiğince araştırdım ve bununla ilgili pek bişey bulamadım akla gelen ilk yağ sorunu gibi ama o değil demişsiniz. Yağ sensörü arızalı olabilir diye düşünüyorum. Akü kutup başını söküp takarak resetleme yapmayı denediniz mi peki. Bi de bu test olayı varmış. Aracım burda olmadığı için deniyemedim siz bi deneyin. Anladığım kadarı ile aktarıyorum; ekran üzerinde ki Set ve Select tuşlarına basılı tutarken kontağı açıyorsunuz, ekran 6 defa yanıp sönüyor ve "beep" sesi veriyor :smiley: 6 defa yanıp söndükten sonra Set veya Select tuşuna basıyorsunuz ve teste başlıyor. Set ve Select tuşuna her basışınızda bir şeyi test ediyor ve "Coolant LVL Normal" "Oil Lvl Normal" gibi uyarı veriyor. Belki bi yazılı uyarı alırsınız. Bunlar 94 ZJ Service Manual'in 8E(Instrument Panel and Gauges) kısmının 15 ve 16. sayfalarından anladığım kadarıyla...

Karauzum' Alıntı:
Elimden geldiğince araştırdım ve bununla ilgili pek bişey bulamadım akla gelen ilk yağ sorunu gibi ama o değil demişsiniz. Yağ sensörü arızalı olabilir diye düşünüyorum. Akü kutup başını söküp takarak resetleme yapmayı denediniz mi peki. Bi de bu test olayı varmış. Aracım burda olmadığı için deniyemedim siz bi deneyin. Anladığım kadarı ile aktarıyorum; ekran üzerinde ki Set ve Select tuşlarına basılı tutarken kontağı açıyorsunuz, ekran 6 defa yanıp sönüyor ve "beep" sesi veriyor :smiley: 6 defa yanıp söndükten sonra Set veya Select tuşuna basıyorsunuz ve teste başlıyor. Set ve Select tuşuna her basışınızda bir şeyi test ediyor ve "Coolant LVL Normal" "Oil Lvl Normal" gibi uyarı veriyor. Belki bi yazılı uyarı alırsınız. Bunlar 94 ZJ Service Manual'in 8E(Instrument Panel and Gauges) kısmının 15 ve 16. sayfalarından anladığım kadarıyla...
:D :D, dostum dur şimdi iice kafam karıştı hem o tuşlara basarken aynı anda kontak nasıl çevrilecek, ben beceremem valla.. ;D

tayfun61' Alıntı:
sayın mirkan pimpirikli bir ZJ sahibi olduğumdan merak içindeyim. Bakım zamanında ekranda uyarıda vermesi gerekir şu kadar mil felan kaldı die burda bişe yazmıyoki, sensörlerde de bildiğim kadarıyla aynı durum söz konusu değilmi? ??? ???

ekranda yazı ile uyarı vermesinin dışında bu lambayıda yakıyor ... büyük ihtimal sensör yanıltmacası :smiley: ...

teş.arkadaşlar bencede bir sensör olayı ama bu ikaz ilk verdiğinde şöyle bir olay gerçekleşti:
araba benzindeydi benim araç tüpe erken geçiyor o yüzden ben kendim geçirme işlemini yapıyorum gerçi bu sorun değil tüpün sıcaklık ayarından bunu yapabilirim ...evet dediğim gibi benzinden tüpe geçerken araba erken geçtiği için boguldu ve tekleyerek istop etti ilk defa o zaman yandı bu sürede aşırı benzin ve gaz kokusu oluştu daha sonra kaputu açarak havalandırıdım 5 dakika sonra tekrar çalıştırdığımda o kare işareti yoktu belli bir zaman sonra aynı olay yine gerçekleşti aşırı tüp ve benzin kokusu ve yine o işaret tekrar havalandırdım ama bir daha geçmedi :smiley: beim zannım acaba bu işaret hava ve benzin veya tüp dengesini kuran ve koruyan bir sensörün arızasımı yoksa aküyüde taktım söktüm yağlarınıda değiştirdim yok ,,,yok,, hala yanıyor uzun yolada gittim geldim bir sıkıntıda yok ,,,e daha ne diyeyim ama o motorun bütün sensörleride olsa tek tek söküp test edeceğim iş iddaya bindi..ilk olarakta bu yanmanın ve karışımın olduğu yukardan aşagıya havalandırmadan başlayıp sensörleri test edecegim..Amerikalı yaptıysa türk çözer :smiley: ama biri benden önce bulursa ricam yazıversin..

Motor üzerindeki kırmızı kare ikaz ışığı yağı yeni değiştirdi iseniz yağ müşiri bozuk olduğundan yanmaktadır.Bende de aynı arıza ışığı yanmakta.Bir sonraki yağ değişiminde bu müşiri değiştirmemin doğru olacağını söylediler banada.Şu anda sizde yanmamakta ama camda sarı uyarı ışığı yanacak olur ise silecek suyunun eksik olduğunu gösterir.Saygılar.

Açıkçası bende manuelleri falan karıştırdım birazda nette dolandım ama birşey bulamadım . Bir yanıtlmaca var gibi gerçekten . Ama ben olsa yinede gider servise baktırırdım .

Ben birçok kaynak araştırmıştım. Bu kare şeklindeki uyarıya hiç bi yerde rastlamadım.
Fakat doğru bilinen bi yanlış var. Çoğu kişi 93 94 ve 95 ZJ' leri aynı sanıyor. Yanlış.
93 ile 94 arasında ciddi, gözle görülmeyen farklar, 94 95 arasında da aynı şekilde farklar sözkonusu. 96' da ise herkes tarafından bilinen bir çok fark var. Bu yüzden elimizdeki yayınları incelerken dikkat etmek lazım.

İlk başta aklıma gelenler:
Motor tıpa tıp aynı zannediliyor, oysaki 96 sonrasında Egr valfi yok....
93 94 ve 95 modellerin wiring diagram' larındaki kablo renkleri çok farklı...
95 model 5.2' lerde tork 94' e kıyasla ciddi arttırılmış.
93 modellerin vehicle theft system beyni soldaki direksiyon konsolu civarında, 93 sonrası sağdaki torpido gözünün altında....
v.s. v.s. ....

Ben genelde 95' e kanalize olduğum için bu detayları çok araştırmadım, dolayısı ile net bilmiyorum.

Fakat, şu ana kadar ZJ' lerde 4 çeşit VIC ekranı gördüm. Sizin bahsettiğiniz ekranın adıda budur.

Dolayısı ile her yıl araçlarda kontrol ve uyarı konularında da değişiklik yapılmış.
Size tavsiyem,
*Burada yayınlanan kullanma kılavuzunu, okudunuzmu bilmiyorum, okudunuzsa bir daha okumanız, orada iki çeşit VIC ekranı anlatılıyor. Bu user manuel, 94 yılında U.S.A fabrikadan çıkmış, 95 model olarak satılan bi ZJ ile Türkiye Distirbitörü tarafından verilen, ve early 96 dediğimiz modellerin özelliklerinide kısmen karşılayan bi manuel. İnanılmaz faydalı, yayınlayan Beatrix - Sn. Ergun ERAKMAN' a yeniden binlerce teşekkürler....
*Google' a "93 grand VIC" yazıp bütün dökümanları taramanız.
*Kontağı 2 kere açıp kapayarak, üçüncü açışınızda check engine ışığının yanıp sönme sayıları ile arıza kayıtlarını okumanız. Umarım sizden önceki sahibi, bu sorunları çözmek yerine, gösterge panosundaki check engine ışığının ampülünü sökme yoluna gitmemiştir. PCM' deki arıza kayıtlarınınnasıl tespit edileceği gene bu sitede detayıyla yazıyor. Araştırırsanız bulursunuz. Bu arıza kaydı kodlarını ilgili konuda veya burada verirseniz size yardımcı olurum.

Tavsiye etmeyeceğim, bi harekette şu olur....
Akünün eksi kutup başını sökün. En az 5 dakika, 10 dakika iyidir, bekleyin, gene takın. PCM' deki arıza kayıtları silinir. Eğer o kare ışık yeniden yanmazsa mevcut bi sorun yoktur. Dolayısı ile araçta geçici bi sorun yaşanmıştır, PCM arıza kaydı kaydedip, VIC' deki kare' yi yakmıştır.

Yağ müşirinizde sorun olup olmadığını, gösterdeki yağ basınç ibrenizden de anlayabilirsiniz. Sondan başa aşırı hareketlenme varsa, veya hiç hareket yoksa, bu müşirin etrafından ciddi yağ kaçağı mevcutsa, basınç müşiri bozuktur ve bizim araçlarda yağ basınç müşiri arızası herhangi bi arıza kaydı vermez veya check engine ışığı yakmaz diye biliyorum....

Bahsettiğim arıza kaydının kodunu okumanızı ve buradan sormanızı bekliyorum....
Keşke o kare uyarıyı tanısaydım, hemen yardımcı olurdum.

Saygılarımla...

Aklıma geldi,
Soğutma sıvısı kabını kontrol ettiniz mi?

Bana bu kare şeklindeki ışık suğutma sıvısı seviyesi gibi geliyor. Hatta, yabancı bi yayında okudum gibi... Söz konusu olan sıvının sıcaklığı değilde, seviyesi oluncada bu ışık devamlı yanıyor. Hararet sorununuz olmadığı içinde sıvı kabı içine ihtiyaç duymuyor makine, hararette yapmıyor, farketmiyorsunuz. Kabın sağ tarafıında ( motor cephesinde ) iki adet iri çıkıntı var. Sıvı bunların arasında olmalı. Maximum' uda özellikle geçmemeli. Motordaki sıvı ısındığında genleşiyor ve sonra yeniden almak için fazlasını kapta kalan bu boşluğa atıyor.

95' lerde ( veya 94' lerde) bu kare ışık yerine, sıvı eksildiğinde "Low Coolant Level" yazısı kondu galiba.

Bu kabın kapağının yanında, kabın içindeki sıvının seviyesi ölçen elektronik veya mekanik şamandıranın başı var. Bu şamandıra bozulmuş veya kabloları kısa devre yapmış, kopmuş olabilir. Bence ilk önce bu şamandırayı kontrol edin....

Abi 94 te de Kaputun ön kısmında ki çizgi yanıp sönüyor ve coolant level low yada senrode sorun varsa coolant sensor bad diyor .

Bu coolant level sensoru ve silecek suyu seviye sensörünü evde yapıyorum ben . Hatta fotolarını falanda çektim bir fırsat bulur bulmaz koyucam . yapıyorum derken sensorun içini , daha plastiğini dökemiyorum ;D

ssbman' Alıntı:
Abi 94 te de Kaputun ön kısmında ki çizgi yanıp sönüyor ve coolant level low yada senrode sorun varsa coolant sensor bad diyor .

Bu coolant level sensoru ve silecek suyu seviye sensörünü evde yapıyorum ben . Hatta fotolarını falanda çektim bir fırsat bulur bulmaz koyucam . yapıyorum derken sensorun içini , daha plastiğini dökemiyorum ;D
:eek: :eek: peh peh peh, bende ZJ kullanıcısıyım diyorum, bi sürü ekmek yemek lazım desenize.... 8)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,058
Kayıtlı Üye Sayımız
166,805
Kaydolan Son Üyemiz
huseyin.sami.sari@gm

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR