Ynt: ZJ'lerde Arıza İşareti
Ben birçok kaynak araştırmıştım. Bu kare şeklindeki uyarıya hiç bi yerde rastlamadım.
Fakat doğru bilinen bi yanlış var. Çoğu kişi 93 94 ve 95 ZJ' leri aynı sanıyor. Yanlış.
93 ile 94 arasında ciddi, gözle görülmeyen farklar, 94 95 arasında da aynı şekilde farklar sözkonusu. 96' da ise herkes tarafından bilinen bir çok fark var. Bu yüzden elimizdeki yayınları incelerken dikkat etmek lazım.
İlk başta aklıma gelenler:
Motor tıpa tıp aynı zannediliyor, oysaki 96 sonrasında Egr valfi yok....
93 94 ve 95 modellerin wiring diagram' larındaki kablo renkleri çok farklı...
95 model 5.2' lerde tork 94' e kıyasla ciddi arttırılmış.
93 modellerin vehicle theft system beyni soldaki direksiyon konsolu civarında, 93 sonrası sağdaki torpido gözünün altında....
v.s. v.s. ....
Ben genelde 95' e kanalize olduğum için bu detayları çok araştırmadım, dolayısı ile net bilmiyorum.
Fakat, şu ana kadar ZJ' lerde 4 çeşit VIC ekranı gördüm. Sizin bahsettiğiniz ekranın adıda budur.
Dolayısı ile her yıl araçlarda kontrol ve uyarı konularında da değişiklik yapılmış.
Size tavsiyem,
*Burada yayınlanan kullanma kılavuzunu, okudunuzmu bilmiyorum, okudunuzsa bir daha okumanız, orada iki çeşit VIC ekranı anlatılıyor. Bu user manuel, 94 yılında U.S.A fabrikadan çıkmış, 95 model olarak satılan bi ZJ ile Türkiye Distirbitörü tarafından verilen, ve early 96 dediğimiz modellerin özelliklerinide kısmen karşılayan bi manuel. İnanılmaz faydalı, yayınlayan Beatrix - Sn. Ergun ERAKMAN' a yeniden binlerce teşekkürler....
*Google' a "93 grand VIC" yazıp bütün dökümanları taramanız.
*Kontağı 2 kere açıp kapayarak, üçüncü açışınızda check engine ışığının yanıp sönme sayıları ile arıza kayıtlarını okumanız. Umarım sizden önceki sahibi, bu sorunları çözmek yerine, gösterge panosundaki check engine ışığının ampülünü sökme yoluna gitmemiştir. PCM' deki arıza kayıtlarınınnasıl tespit edileceği gene bu sitede detayıyla yazıyor. Araştırırsanız bulursunuz. Bu arıza kaydı kodlarını ilgili konuda veya burada verirseniz size yardımcı olurum.
Tavsiye etmeyeceğim, bi harekette şu olur....
Akünün eksi kutup başını sökün. En az 5 dakika, 10 dakika iyidir, bekleyin, gene takın. PCM' deki arıza kayıtları silinir. Eğer o kare ışık yeniden yanmazsa mevcut bi sorun yoktur. Dolayısı ile araçta geçici bi sorun yaşanmıştır, PCM arıza kaydı kaydedip, VIC' deki kare' yi yakmıştır.
Yağ müşirinizde sorun olup olmadığını, gösterdeki yağ basınç ibrenizden de anlayabilirsiniz. Sondan başa aşırı hareketlenme varsa, veya hiç hareket yoksa, bu müşirin etrafından ciddi yağ kaçağı mevcutsa, basınç müşiri bozuktur ve bizim araçlarda yağ basınç müşiri arızası herhangi bi arıza kaydı vermez veya check engine ışığı yakmaz diye biliyorum....
Bahsettiğim arıza kaydının kodunu okumanızı ve buradan sormanızı bekliyorum....
Keşke o kare uyarıyı tanısaydım, hemen yardımcı olurdum.
Saygılarımla...