Uzun süreçli restorasyonum sonucunda ve buradaki insanların sorunlarını okudukça, ZJ'lerimizin birincil probleminin aslında mekanik vs.. değil sadece ve sadece elektronik , sensör hatası olduğu sonucunu çıkardım. Minimum 13 yıllık bir aracın standart bakım periyodunda bile en azından distribütör kapağı değişiminin olduğunu gördüm. Kendi aracımda 380 bin kilometreye gelmiş olmasına rağmen distribütör kapağı 18 yıllıktı ve hemen herkesin bu şekilde. Diğer sensörleri saymıyorum bile. Bir ZJ de arıza aranıyorken yada motor bitti diye düşünürken öncelikle ; tüm sensörleri ve ateşleme parçalarını değiştirmek , yapılacak ilk iş olmalı.
Araçlarımız her ne kadar modeli eski olsada harika bir uyum içinde sensör kontrollü çalışmaktadır. Avans ayarı otomatiktir. Fakir yada zengin karışım ise motor ömrünü çok düşüren etkenlerdir. Bunların önüne geçmek için aracınızda saglıksızlık hissediyorsanız ;
-Krank sensörü kontrolünü veya değişimini
-MAP sensörü kontrolünü veya değişimini
-Oksijen sensörü kontrolünü veya değişimini
-Throttle position sensor kontrolünü veya değişimini
-Egzantrik mili sensörü kontrolünü veya değişimini
-Gaz kelebeği kontrolü veya değişimini veya temizliğini
-EGR valf temizliği yada değişimi
-EVAP canister dediğimiz vakumlu sistemin temizliği yada değişimi
-EVAP canister solenoidinin kontrolü
-Hava filtresini
-Distribütörün temizliği ve kapak değişimini
-Bujiler ve buji kablolarının değişimini
-Alternatör kontrolünü veya değişimini
-Akü kontrolünü veya değişimini
aksatmamak , atlamamak çok önemlidir. Nice usta bu kontrolleri yapmadan oradan buradan hata bulup çok daha agır faturalar çıkarmaktadır buna çok dikkat etmeliyiz. Saglıklı vites değişimi , kickdown ( roketleme ) ve hızlanma için ise gaz telinin ( roket telide deniyor ) ayarını yada yenisi kullanmalıyız. Yukarıda saydığım tüm parçalar
motor için büyük öneme sahiptir. Araçlarımızı kompresyon testine soktuğumuzda gerçekten göreceksiniz ki motorunuz sağlıklı ve neredeyse ilk günkü gibidir . benim aracım 380 bin km de orjinal sıkıştırma oranı 9.1:1 iken kompresyon testinde ortalama kompresyon oranının sadece 9.08:1 e düştüğünü gördük yani neredeyse 0 km ayarında. Yukarıda saydığım işlemlerden sonra ise motorum sanki turbo takılmış gibiydi
hepinize bu işlemleri şiddetle öneriyorum
Araçlarımız her ne kadar modeli eski olsada harika bir uyum içinde sensör kontrollü çalışmaktadır. Avans ayarı otomatiktir. Fakir yada zengin karışım ise motor ömrünü çok düşüren etkenlerdir. Bunların önüne geçmek için aracınızda saglıksızlık hissediyorsanız ;
-Krank sensörü kontrolünü veya değişimini
-MAP sensörü kontrolünü veya değişimini
-Oksijen sensörü kontrolünü veya değişimini
-Throttle position sensor kontrolünü veya değişimini
-Egzantrik mili sensörü kontrolünü veya değişimini
-Gaz kelebeği kontrolü veya değişimini veya temizliğini
-EGR valf temizliği yada değişimi
-EVAP canister dediğimiz vakumlu sistemin temizliği yada değişimi
-EVAP canister solenoidinin kontrolü
-Hava filtresini
-Distribütörün temizliği ve kapak değişimini
-Bujiler ve buji kablolarının değişimini
-Alternatör kontrolünü veya değişimini
-Akü kontrolünü veya değişimini
aksatmamak , atlamamak çok önemlidir. Nice usta bu kontrolleri yapmadan oradan buradan hata bulup çok daha agır faturalar çıkarmaktadır buna çok dikkat etmeliyiz. Saglıklı vites değişimi , kickdown ( roketleme ) ve hızlanma için ise gaz telinin ( roket telide deniyor ) ayarını yada yenisi kullanmalıyız. Yukarıda saydığım tüm parçalar
motor için büyük öneme sahiptir. Araçlarımızı kompresyon testine soktuğumuzda gerçekten göreceksiniz ki motorunuz sağlıklı ve neredeyse ilk günkü gibidir . benim aracım 380 bin km de orjinal sıkıştırma oranı 9.1:1 iken kompresyon testinde ortalama kompresyon oranının sadece 9.08:1 e düştüğünü gördük yani neredeyse 0 km ayarında. Yukarıda saydığım işlemlerden sonra ise motorum sanki turbo takılmış gibiydi