ZJ'miz Düzgün Çalışmıyor.. Acaba Neden?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mjeliada Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,955

mjeliada

Kamp III
Uzun süreçli restorasyonum sonucunda ve buradaki insanların sorunlarını okudukça, ZJ'lerimizin birincil probleminin aslında mekanik vs.. değil sadece ve sadece elektronik , sensör hatası olduğu sonucunu çıkardım. Minimum 13 yıllık bir aracın standart bakım periyodunda bile en azından distribütör kapağı değişiminin olduğunu gördüm. Kendi aracımda 380 bin kilometreye gelmiş olmasına rağmen distribütör kapağı 18 yıllıktı ve hemen herkesin bu şekilde. Diğer sensörleri saymıyorum bile. Bir ZJ de arıza aranıyorken yada motor bitti diye düşünürken öncelikle ; tüm sensörleri ve ateşleme parçalarını değiştirmek , yapılacak ilk iş olmalı.

Araçlarımız her ne kadar modeli eski olsada harika bir uyum içinde sensör kontrollü çalışmaktadır. Avans ayarı otomatiktir. Fakir yada zengin karışım ise motor ömrünü çok düşüren etkenlerdir. Bunların önüne geçmek için aracınızda saglıksızlık hissediyorsanız ;

-Krank sensörü kontrolünü veya değişimini
-MAP sensörü kontrolünü veya değişimini
-Oksijen sensörü kontrolünü veya değişimini
-Throttle position sensor kontrolünü veya değişimini
-Egzantrik mili sensörü kontrolünü veya değişimini
-Gaz kelebeği kontrolü veya değişimini veya temizliğini
-EGR valf temizliği yada değişimi
-EVAP canister dediğimiz vakumlu sistemin temizliği yada değişimi
-EVAP canister solenoidinin kontrolü
-Hava filtresini
-Distribütörün temizliği ve kapak değişimini
-Bujiler ve buji kablolarının değişimini
-Alternatör kontrolünü veya değişimini
-Akü kontrolünü veya değişimini

aksatmamak , atlamamak çok önemlidir. Nice usta bu kontrolleri yapmadan oradan buradan hata bulup çok daha agır faturalar çıkarmaktadır buna çok dikkat etmeliyiz. Saglıklı vites değişimi , kickdown ( roketleme ) ve hızlanma için ise gaz telinin ( roket telide deniyor ) ayarını yada yenisi kullanmalıyız. Yukarıda saydığım tüm parçalar
motor için büyük öneme sahiptir. Araçlarımızı kompresyon testine soktuğumuzda gerçekten göreceksiniz ki motorunuz sağlıklı ve neredeyse ilk günkü gibidir . benim aracım 380 bin km de orjinal sıkıştırma oranı 9.1:1 iken kompresyon testinde ortalama kompresyon oranının sadece 9.08:1 e düştüğünü gördük yani neredeyse 0 km ayarında. Yukarıda saydığım işlemlerden sonra ise motorum sanki turbo takılmış gibiydi :smiley: hepinize bu işlemleri şiddetle öneriyorum

Etiketler
Ynt: ZJ'miz Düzgün Çalışmıyor.. Acaba Neden?

Nedir bu EVAP Canister diyecekler için; EVAP canister dediğimiz parça sol ön farın arkasında bulunan , depodan buharlaşan benzini tekrar yanma odasına gönderen karbon filtreli bir parça. Aracımızın çiğ benzin atma sebeplerinden bir taneside EVAP canister sisteminin düzgün çalışmamasıdır.

Krank sensörü , MAP sensörü , Oksijen sensörü kontrolü eğer DRB II denilen test modülü yoksa nasıl yapılır? Basit. Aracınızı ilk önce self diagnose yapacaksınız. Kontağı 4 kere on off yapıp 5. de on pozisyonunda bekleyeceksiniz. 96 98 modellerde kilometre sayacında , 93 95 modellerde ise check engine yazısı yanıp sönerek hata kodları verecek. Eğer bir hata kodu yoksa bu sistemin kusursuz çalıştığına kanıt değildir buraya dikkat. Motor çalışıken bir adet avometre ( elektronik olanlarını tavsiye ederim ) alın. Sensörlerin 2 ucundaki voltaj - amper - direnç değerlerini tek tek ölçün. Eğer aşırı bir dalgalanma , değerlerde aşırı bir anlık değişim söz konusu ise ; sensör arızalıdır.

yararlı bilgiler kendini iyice gelistirdin zj ler haklkında tesekkurler paylasım icin ;)

aracın sıkıştırma oranı 9,1.1 ken 9,08.1 e düştüğünü yazmışısınız...bunu neyle ölçtünüz?

997799' Alıntı:
aracın sıkıştırma oranı 9,1.1 ken 9,08.1 e düştüğünü yazmışısınız...bunu neyle ölçtünüz?

kompresyon testi ile. her silindire tek tek cihaz bağlayarak hangi zamanda hangi basıncı oluşturduğunu ölçebiliyorsunuz. yani silindirin ne kadar sağlıklı şekilde sızdırmadığına , sübapların düzgün kapanıp kapanmadıgına veya segmanlardan bir sorun olup olmadığına bakılıyor. ölçülen basınç değerleri sonucu usta söylemişti bunun sıkıştırması şu oranda azalmış diye.

mjeliada' Alıntı:
kompresyon testi ile. her silindire tek tek cihaz bağlayarak hangi zamanda hangi basıncı oluşturduğunu ölçebiliyorsunuz. yani silindirin ne kadar sağlıklı şekilde sızdırmadığına , sübapların düzgün kapanıp kapanmadıgına veya segmanlardan bir sorun olup olmadığına bakılıyor. ölçülen basınç değerleri sonucu usta söylemişti bunun sıkıştırması şu oranda azalmış diye.

kompresyon testi ile sıkıştırma oranı farklı şeyler o yüzden sordum, yeni bir teknoloji yada alet mi çıktı diye...

997799' Alıntı:
kompresyon testi ile sıkıştırma oranı farklı şeyler o yüzden sordum, yeni bir teknoloji yada alet mi çıktı diye...

acaba ben kompresyon testini mi yanlış ifade ediyorum? ama sanmıyorum ya.. üst ölü noktadaki maksimum basınca bakılıyor evet çok iyi hatırlıyorum ve tek tek bakılıyor. service manual de de var. belirli bir değer standart değer. onun altı çıktığında tek tek hesaplanıyor.% kaç sıkıştırma düştüğüne bakılıyor ve sıkıştırma oranı hakkında bilgi veriliyor

sevice manualden alıntı:

CYLINDER COMBUSTION PRESSURE LEAKAGE
TEST
The combustion pressure leakage test provides an
accurate means for determining engine condition.
Combustion pressure leakage testing will detect:
² Exhaust and intake valve leaks (improper seating).
² Leaks between adjacent cylinders or into water
jacket.
² Any causes for combustion/compression pressure

Calibrate the tester according to the manufacturer’s
instructions. The shop air source for testing
should maintain 483 kPa (70 psi) minimum, 1 379
kPa (200 psi) maximum and 552 kPa (80 psi) recommended.

All gauge pressure should be equal , with no more than %25 leakage

FOR EXAMPLE: At 552 kPa (80 psi) input pressure,
a minimum of 414 kPa (60 psi) should be maintained
in the cylinder.
Refer to the Cylinder Combustion Pressure Leakage
Test Diagnosis chart

mjeliada' Alıntı:
acaba ben kompresyon testini mi yanlış ifade ediyorum? ama sanmıyorum ya.. üst ölü noktadaki maksimum basınca bakılıyor evet çok iyi hatırlıyorum ve tek tek bakılıyor. service manual de de var. belirli bir değer standart değer. onun altı çıktığında tek tek hesaplanıyor.% kaç sıkıştırma düştüğüne bakılıyor ve sıkıştırma oranı hakkında bilgi veriliyor

tamam o o ama sıkıştırma oranıyla alakası yok..
şöyle söyliyim aracı modifiye ediceksin high compression piston takıcaksın, aracın üst kapaklarını falan almadan pistonları görmeden daha önce modifiye piston takılmışmı gibi tahminleri bile yapamıyorlar...
piston sıkıştırma oranı farklı bir değer, kompresyon farklı bir değer...kompresyon testinde piston bir turda ne kadar basınç yapıyor ona bakılır, bu bakılan rakam piston sıkıştırma oranını vermez...
ama yeni bir cihaz çıktıysa o başka...(son 1 yıldır pek ilgilenmiyorum)

mjeliada' Alıntı:
sevice manualden alıntı:

CYLINDER COMBUSTION PRESSURE LEAKAGE
TEST
The combustion pressure leakage test provides an
accurate means for determining engine condition.
Combustion pressure leakage testing will detect:
² Exhaust and intake valve leaks (improper seating).
² Leaks between adjacent cylinders or into water
jacket.
² Any causes for combustion/compression pressure

Calibrate the tester according to the manufacturer’s
instructions. The shop air source for testing
should maintain 483 kPa (70 psi) minimum, 1 379
kPa (200 psi) maximum and 552 kPa (80 psi) recommended.

All gauge pressure should be equal , with no more than %25 leakage

FOR EXAMPLE: At 552 kPa (80 psi) input pressure,
a minimum of 414 kPa (60 psi) should be maintained
in the cylinder.
Refer to the Cylinder Combustion Pressure Leakage
Test Diagnosis chart

burada da sıkıştırma oranıyla ilgili bişey yok...
sibobplar kaçırıyormu kaçırıyorsa %25 i geçiyormu falan diyo...

997799' Alıntı:
tamam o o ama sıkıştırma oranıyla alakası yok..
şöyle söyliyim aracı modifiye ediceksin high compression piston takıcaksın, aracın üst kapaklarını falan almadan pistonları görmeden daha önce modifiye piston takılmışmı gibi tahminleri bile yapamıyorlar...
piston sıkıştırma oranı farklı bir değer, kompresyon farklı bir değer...kompresyon testinde piston bir turda ne kadar basınç yapıyor ona bakılır, bu bakılan rakam piston sıkıştırma oranını vermez...
ama yeni bir cihaz çıktıysa o başka...(son 1 yıldır pek ilgilenmiyorum)

cihaz gerçekten yeni bir cihazmı bilmiyorum ancak fabrika değeri sıkıştırma oranı listesinde vardı yani stock bir zj motorunun üst ölü noktada kaç bar - psi basınç üretildiği yazıyor. cihaz her silindir için üst ölü nokta basınç değerlerini okuyor ve leakage ne durumda onu söylüyor.

997799' Alıntı:
burada da sıkıştırma oranıyla ilgili bişey yok...
sibobplar kaçırıyormu kaçırıyorsa %25 i geçiyormu falan diyo...

Levent bey aradaki %25 farkı heralde elle kontrol etmiyorsunuz cihaz size basınç değerlerini söylüyor her silindir için bunları 0 km zj verileri ile karşılaştırıp ne kadar düştüğüne karar veriyorsunuz..

mjeliada' Alıntı:
Levent bey aradaki %25 farkı heralde elle kontrol etmiyorsunuz cihaz size basınç değerlerini söylüyor her silindir için bunları 0 km zj verileri ile karşılaştırıp ne kadar düştüğüne karar veriyorsunuz..

yav buna bi itiraz yok ki...
bunun 9,1.1 le bi alaksı yooookkkkk... bu rakama ulaşamazsınız....

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,046
Kayıtlı Üye Sayımız
166,958
Kaydolan Son Üyemiz
seckincelem

Çevrimiçi üyeler

Geri