ZJ'nin Kronik Hastalığıymış???

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kulaksizcumhur Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 36
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,362
Arkadaşlar, iyi akşamlar. Sahibinden.com'da ilanları inceliyordum ve 1993 GC ZJ;

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-jeep-5-2-grand-cherokee-40653007/detay

ilanının açıklamalar kısmında;

"Bu araclarin hastaligi olan Termik degistirildi 500 TL"

diye bir not var.

Birincisi "termik" nedir?
İkincisi böyle bir kronik hastalık gerçekten var mıdır?
Varsa, buradaki tecrübeli arkadaşlarımız karşılaştıkları bunun gibi başka kronik sorunlar hakkında kısaca bilgi verebilirler mi?

Böylece bu araçları yeni alan arkadaşlarımız, sorunlar daha da büyümeden baştan halledebilirler.

Teşekkürler...

Etiketler
Ynt: ZJ'nin Kronik Hastalığıymış???

fan debriyajını diyordur herhalde.

termikli olan 10 yaşından fazla tüm araçların sorunudur,sadece cherokee lerin değil...

termik fan ve motor kayışı arasında olan, civalı bir kilitleme sistemidir...

Peki söylenenler doğru mudur? Gerçekten böyle bir kronik sorun var mıdır GC'lerimizde? Eğer varsa, bunun dışında başka böyle kronik diye adlandırabileceğmiz sorun olan parçalar var mıdır? Varsa hangi parçalardır, ne yapmak gerekir? Şimdiden teşekkürler...

Levent Bey, yüreğinize sağlık, tam ben sorumu yazarken cevap vermişsiniz siz de, sorumun bir kısmı böylece cevaplanmış oldu. Peki tüm GC'lerde termik var mıdır? Bir de sizin derin bilgileriniz, GC'lerimizde daha ne gibi kronik olarak addedilebilecek sorunları barındırıyor? Teşekkürler...

ya arkadaşım bu kadar emekten sonra satmak mantıklı değil demek daha büyük sıkıntılar var ufukta artık takati kalmadı arkadaşın .. bir ilan vardı geçen 92 model 4.0 a 22 bin tl masraf yaptım yazıyordu, aracı 17 denmi ne satıyordu... Bu araçların döküklerine denk geldiniz mi iş te o zaman hapı yuttunuz demektir.

Birde fiyatta şaka gibi 93 model için..

hararet sorunu vardır zj lerin...(13 yaşı en genç olanı) radyatör sistemleri ve termik nedeniyle olur genelde...yılların birikimi nedeniyle radyatörlerin bir bölümüne su girmez tam soğutma yapmaz o nedenle...ne yapılmalı önlem için davulumbazın içine bir tane de elektrikli fan takılması çok iyi bir uygulama olur...

sunrooflu versiyonların bilinen sorunları (her 10 yaş üzeri sunrooflu araçlarla ortaktır)

direksiyon kutusu (boşluk yapar)

sağ arka aks bilyası bozulur, sağ arka aks bozulur

ön defransiyel bozulur

coolant sensor bad (namı değer....hemen hemen her zj ci bilir)

off-road da yanal eğimde kaygan zeminde özellikle kayar...

ön arka defransiyel kollarının burçları (track bar da denir)

tavan döşemesi sarkar (sunroflularda daha fazla olur)

ön kapı pimleri aşınır kapıları tutup yukarı aşşağı sallarsanız oynar çoğu...

bagaj amortisörleri nedeniyle kafalara dikkat...

en belirgin görünen problemleri bunlardır...bikaçı dışında tamamen kullanıcı hatası bilinçsizlik, ve bunların birleşiminde bakımsızlıktan kaynaklıdır...araçlar yetkili servise gitmez, normal tamirci şanzuman yağının değişmiyeceğini bile söyler zaman zaman, değiştirsede dextron denen ibarenin adını bile duymamıştır, yanlış yağı koyar ve yanlış pozisyonda kontrol eder...defransiyel yağının değişmiyeceği de büyük bir efsanedir sanayide, bu ikisi sadece ekleme yapılır onlara göre.... 4 teker olmazsa zincir takılması çok kötü sonuçlar doğuracak araçlarımıza zincirler de takılmıştır zamanında istiyerek polisce yada zorlanarak...
ne idüği belirsiz lpg sistemleri fason yerlerde takılıyor, A.F.R denen kısaltmanın anlamını bile bilmeyen lpg montaj ustaları tarafından lpg takılmış araçlar cayır cayır zengin karışım yada fakir karışımda kavruluyor...ne segman kalıyor ne valf... 1 milyondan fazla gidecek araçlar 200 binlerde yağ yakmaya başlıyor haliyle...
yani bu arabalr iyi bile dayanıyor desem yeridir, hatta zorlanarak ta olsa temizlerini bulabilmemiz aslında iyi bir şans...

özetle...kendiniz bilgileneceksiniz, herşeyi öğreneceksiniz, çaktırmadan kırmadan ustalık taslamadan öğreteceksiniz...mesela aaa usta bak şanzuman yağ seviye çubuğunda aracı N pozisyonuna almak gerekiyormuş diyeceksin, o muhtemelen R de yada p de baktı...

ben aldığım her cherokee yi kendime yada arkadaşlarıma farketmeden...
motor yağı
filtresi
hava filtresi
şanzuman yağı
şanzuman filtresi
arazi şanzuman yağı
ön-arka defransiyel yağı
benzin filtresi
lpg varsa filtrelerini
bujileri
aldığım ilk gün değişitiriyorum ve öyle teslim ediyorum...ve adamlara sadece 10 binde bir yağını değiştirmesini, 3000 de bir muhakkak yağ çubuğunu çekip bakmasını söylüyorum...

sitede bu sıvılar nelerdir ne zamanda değişir bi çok yerde yazılı ama bi çok kişinin bakmadığını bile biliyorum...araç istiyorum araç istiyorum diye dolanıp araçları alıyorlar, ama sonra vay anam şu oldu vay anam bu oldu...olur olmaz diye bişey yok ama sen de önlemi alacaksın...

Levent Bey, bilgi birikiminiz ve paylaşım aşkınız gerçekten her türlü takdire değer. Her konuda da bu bilgileri üşenmeyip en detayına kadar paylaşmanız bir başka takdir konusu. Ellerinize sağlık yazdıklarınız için. Yazdıklarınzı incelediğimde benim de sizin gibi titiz bir sürücü olduğumu düşünüyorum. Keza aracımı hemen hemen her çalıştırmadan önce tüm sıvılarını ve lastik havalarını...vs kontrol ederim. Olabildiğince de hırpalamadan kullanırım. Yoldayken aracımı dinlerim ve periyodik olarak gösterge paneline bakarım.

Allah izin verir de yakın bir zamanda GC'mi teslim alırsam, sizin hemen yaptığınız bu rutin bakımları hemen yaptırmak istiyorum. Araştırdığım ve benim de adresime yakın olması sebebiyle, sitemizde de herkesin çok takdir ettiği Okmeydanı veya Maslak Sönmezler'de bu işleri yaptırmak istiyorum. Sanırım zaten bu özel servis uzun zamandır GC'ler üzerinde tecrübe sahibi oldukları için, bu tarz rutin ve basit bakımlarda yanlış bir sıvı koyulması, hatalı bir işlem yapılması gibi durumlara düşmezler diye düşünüyorum.

Çok teşekkürler, saygıyla...

kulaksizcumhur' Alıntı:
Arkadaşlar, iyi akşamlar. Sahibinden.com'da ilanları inceliyordum ve 1993 GC ZJ;

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-jeep-5-2-grand-cherokee-40653007/detay

ilanının açıklamalar kısmında;

"Bu araclarin hastaligi olan Termik degistirildi 500 TL"

diye bir not var.

Birincisi "termik" nedir?
İkincisi böyle bir kronik hastalık gerçekten var mıdır?
Varsa, buradaki tecrübeli arkadaşlarımız karşılaştıkları bunun gibi başka kronik sorunlar hakkında kısaca bilgi verebilirler mi?

Böylece bu araçları yeni alan arkadaşlarımız, sorunlar daha da büyümeden baştan halledebilirler.

Teşekkürler...

Arac benim aracim. Maalesef belli olmayan bir sure sonunda bu civali sistem kitleniyor ve surekli olarak fan donmeye basliyor. Bunun sonucunda da motor cok gurulutulu calisiyor ve ozellikle soguk havalarda bir turlu calisma derecesine ulasamiyor.

Arac konusuna gelince merak edenler olursa diye ilana bir daha baksinlar bugun yapilanlarida ekledim ;D

Bayagi masraf yaptim ve ugrastim ama 14 Subatta sirketim bana bir hediye verdi artik issizler ordusunun kalifiye elemani olarak hayatima devam ediyorum. Araci guvenli halke getirmek icin ayni zamanda TUV den gecmesi icin bayagi masraf yapmistim ve halen de yapiyorum.

Cunku o arac icinde OGLUM ESIM ve ben dolasiyorum buna ek olarak trafikte etrafimdaki insanlarinda can guvenliklerinden kismen de olsa sorumluyum.

En son bugun direksiyon kutusu tamir takimi ile basinc borulari gergi bilyasi degisti pompaya da temizlik ve bakim uygulandi. Mars motoru temizlendi selenoidi ile komurleri degisti.

Ve bu isleride benim sahsi fikrim olarak Istanbul Anadolu Yakasinda Jeep leri en iyi bilen yerde yaptirdim. Isim vermek istemiyorum yanlis anlasilmalar olabilir diye.

Merak edenler olursa ozelden sorsunlar yeri.

Satma konusuna gelince eger istedigim rakkami veren olursa hemen devrederim.

Eger gorustugum yerden olumlu haber gelirse o zaman once ilani silip sonra da 4" kit ile 31x10.5 Cooper STT leri yada 31x10.5 Achilles leri cakarim ustune tabi tampon ve vinc ile beraber ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

s40euro' Alıntı:
Arac benim aracim. Maalesef belli olmayan bir sure sonunda bu civali sistem kitleniyor ve surekli olarak fan donmeye basliyor. Bunun sonucunda da motor cok gurulutulu calisiyor ve ozellikle soguk havalarda bir turlu calisma derecesine ulasamiyor.

Arac konusuna gelince merak edenler olursa diye ilana bir daha baksinlar bugun yapilanlarida ekledim ;D

Bayagi masraf yaptim ve ugrastim ama 14 Subatta sirketim bana bir hediye verdi artik issizler ordusunun kalifiye elemani olarak hayatima devam ediyorum. Araci guvenli halke getirmek icin ayni zamanda TUV den gecmesi icin bayagi masraf yapmistim ve halen de yapiyorum.

Cunku o arac icinde OGLUM ESIM ve ben dolasiyorum buna ek olarak trafikte etrafimdaki insanlarinda can guvenliklerinden kismen de olsa sorumluyum.

En son bugun direksiyon kutusu tamir takimi ile basinc borulari gergi bilyasi degisti pompaya da temizlik ve bakim uygulandi. Mars motoru temizlendi selenoidi ile komurleri degisti.

Ve bu isleride benim sahsi fikrim olarak Istanbul Anadolu Yakasinda Jeep leri en iyi bilen yerde yaptirdim. Isim vermek istemiyorum yanlis anlasilmalar olabilir diye.

Eger gorustugum yerden olumlu haber gelirse o zaman once ilani silip sonra da 4" kit ile 31x10.5 Cooper STT leri yada 31x10.5 Achilles leri cakarim ustune tabi tampon ve vinc ile beraber ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Umarım tez zamanda beklediin, iyi haberi alırsın...ben de 1 yıldır işsizim :smiley: senle ortak işsiz olalım, benim işsizliğim iyidir... ;D ;D

997799' Alıntı:
Umarım tez zamanda beklediin, iyi haberi alırsın...ben de 1 yıldır işsizim :smiley: senle ortak işsiz olalım, benim işsizliğim iyidir... ;D ;D
s40euro' Alıntı:

her ikinizede geçmiş olsun inşallah en kısa sürede istediginiz düzeyde bir işe sahip olursunuz.

:smiley: :smiley:
Lafa bende işsizim diyerek başlayım...
:smiley: :smiley:

Bence termik için kronik sorun denemez.... Sadece ömürlerini doldurdular :smiley:
Ya termik takılı kalıyor gereksiz sert dönerek devirdaimi yoruyor ve ses yapıyor, yada gevşek kalıyor soğutmadığı için harerete sebep açıyor...

2 yıldır 150 bini geçmiş 93 94 95 lerin hepsinde sorun olmaya başladı....
yavaş yavaş 96 97 98 lerde başlayacaktır...

malın ömrü belli oldu :smiley: 15 yıl... :smiley:

krank kasnağına ortasından -32 anahtar olması lazım- bağlanıyor, üzerine/çevresine paller bağlanıyor... Radyötör fanı şeklini alıyor :smiley:
kasnağa bağlandığı mil, ısındığında civalı bi hazne tarafından çevresine sabitleniyor ve üzerinde paler olan termik hızla ve kuvvetle dönüyor...
civalı kısım soğuduğunda, pallerin olduğu çevrenin ortasındaki mille bağlantıyı gevşetiyor... Paller ve termik güçsüz bi şekilde avere dönüyor...

Bu civa özelliğini yitirdiğinde, kaçak yaptığında, veya zemberek yorulduğunda bu sistem iş görmüyor...

:smiley: Civa haznesine civa bastıranını gördüm :smiley:

Mopar markalar 250 euro civarında, heavy dutyler 50 euro daha pahalı...
Verimli yan sanayilerde var... 200 250 lira...

4.0 lar 5.2 ler termiklidir, sadece 98 5.9 ZJ' ler çift devre elektrikli fana sahiptir...

4.0 larda yan yana iki fan görürsünüz, biri elektriklidir ama o AC fanıdır....

Termik sistemini elektrikliye çevirmek mümkün ama bayağı meşaketli bi iş....

Hararet sorunu yaşayanları, std da 195 fahr olan termostatlarını, yaşadığı yere göre, 185 160 veya 145 fahr olanı ile değiştirmelerini öneririm...
Ac Delco termostat max. 40tl + Conta parası var...

Çoğunda çözüm oldu bu...

Birde, std de 18lbs basınçta çalışan radyötör kapağını 16lbs ile değiştirmekte fayda var....
Mopar olanı 15 euro civarında...

;D ;D ön tampon üstüne, panjur önüne vinç takmakta hararete çözümdür ;D ;D

Termiğim şimdilik iyi durumdaymış. Bende Alp'in bahsettiği düşük sıcaklıklı termostat var. Hararetin ortaya geldiğini bile çoooook nadir gördüm. Ancak bir dezavantajını unutmamak lazım. araç kışın pek ısınmıyor. motor soguk kalıyor dolayısıyla ısıtma sistemi vs... tam ısınmıyor. bende hele hele benzinde çeyreğe bile gelmiyordu hararet. tabi yazın çok avantajlı olacak o ayrı.

tamam kronık bır sorun degılde neden bu kadar pahalı bır cıvanın fıyatı 500 lıra peehhh

ben amerikadan getirteceğim heavy duty ve reverse rotation olanlarından burada 600 700 lira ama 180 190 liraya elimde olacak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,096
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

SON KONULAR

Geri