Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 53,010
Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mesleğimle alakası olmayan bu konuyla ilgili internetten kontrolu problemli bilgi toplasamda, sonuçta 6,500-10000€ arasındaki CR motor yenilenmelerinin tesadüfi aktörü olmayı göze alamadığımdan, üstelik kimsenin kafasını karıştırmak istememiş, birşeyler yazmayı düşünmemiş ve bu yüzden sizden birinci elden forum için bilgi rica etmişdim. Benim için edindiğim izlenimlerin yazdıklarınızla çakışması sevindirici.

PSA gurubu panelvanlarda da kullanılan (?) 2007-2009 yilları arası imal bazı Ford motorlarının (2,2L TDCI 140 HP) özellikle sorunlardan muzdarip olması, izlenimim ve sizinde ima ettiğiniz şekilde, kaideyi bozmayan istisna özelliği göstermeli. Benim spekülasyonum olarak, motor yatakları yada pistonlarının ve belki enjektör kalitesi sorunu derinleştirmiş olabilir. Çünkü daha sonraki araçlardan yeni enjektör ve motor yüzünden olsa gerek, hatırı sayılır bir şikayet yok. Bu konu üzerine aracımın forumunda 30, diğer bir forumda tam 140 sayfaya varan başlıkların insanı tedirgin etmemesi imkansız. Hatta Nugget forumunda ayni araçlardan sikayeti olmayanlar, ki sayıları ~4 misli daha fazla, kendilerine bu sefer sakinleştiriçi bir başlık dahi açtılar. :D
Sorunun özellikle motor ve yat sahipleri gibi karavancıları da vurmasının püf noktası, araçlarımızın uzun zaman aralığında kullanılmıyor olmasında yattığı, güvenilir kaynaklarca da söyleniyor. Avrupa için bu sorunu derinleştiren bir unsur da biodizel. Yazdığınız gibi, yosun bakterilerin mazotdaki normal 1/1000 su miktarında (biodizellerde bu durum daha da sorunlu, çünkü bakterilerin metabolizması bitki yağları ile daha da fazla beslenebilip çoğalabiliyorlar) uygun ortam buluyorlar. Bereket %100 biodizeli hiçbir karavancı kullanmasada %5 üzeri biodizele (Almanyada şu an galiba %7) bazıları süphe ile bakıyor. Burada dikkati çekilen nokta devamlı kullanıldığında bir sorun olmadığı fakat araçların birkaç haftadan fazla yatımlarında, her araçta olmamak üzere, yosun (tabii yosun değil, jel karakteri için tabir olarak kullanılıyor) oluşumuna sebep olduğu belirtiliyor.
http://goo.gl/V6grBd
http://goo.gl/gG8HjH
Bu oluşumun filtrede tamamen elimine edilememe durumu galiba söz konusu. Yosun ve içindeki suyun tahribatını yazmışsınız. Okside olabilen memelerin farklı karakterdeki püskürtmeleri, pistonlarda deliğe sonuçta çatlağa sebep verebiliyormuş.
http://goo.gl/8BA3fp
Bu yüzden filtreleri bilhassa uzun aralardan sonra zamanı gelmese bile sıklıkla değiştirmek faydalı olmalı. Artı bir etkende ısı. Yazları uzun yatan araçlarda (umarım hiçbir karavancı yapmaz :D ) oluşumun hızlandığı söyleniyor. Dizeldeki su miktarının kondensasyon yüzünden artmasını önlemek için aracın deposunu kış uykusundan önce sizin de belirttiğiniz gibi tam doldurmak tavsiye edilen diğer bir nokta. Avrupaya çıkanlar devamlı yolda olduklarından biodizel doldursalarda yukarıda yazılanlardan asla tedirgin olmamalı!
Aracımın uzun kış uykusundan sonra yarın bakımı var. Bu akşam tamirhanenin önünde park edip, yarın varsa depo altındaki tahliye çıkışından 5 litre mazot aldırtmayı düşünüyorum. Çünkü yosun ve su alta çökmüş olmalı. Üstelik zamanı gelmese bile, filtresini değiştirttirip, yeni yağ dolturtacağım. Belki zaten hepsi programda da vardır.

Diğer bütün bilgiler için, tekrar teşekkürler. :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

EvliyaCelebi2' Alıntı:
PSA gurubu panelvanlarda da kullanılan (?) 2007-2009 yilları arası imal bazı Ford motorlarının (2,2L TDCI 140 HP) özellikle sorunlardan muzdarip olması, izlenimim ve sizinde ima ettiğiniz şekilde, kaideyi bozmayan istisna özelliği göstermeli. Benim spekülasyonum olarak, motor yatakları yada pistonlarının ve belki enjektör kalitesi sorunu derinleştirmiş olabilir. Çünkü daha sonraki araçlardan yeni enjektör ve motor yüzünden olsa gerek, hatırı sayılır bir şikayet yok. Bu konu üzerine aracımın forumunda 29, diğer bir forumda tam 140 sayfaya varan başlıkların insanı tedirgin etmemesi imkansız.

PSA panelvanlarda kullanıldığı yazılan motorlar açıklaması, doğru deyil....
PSA olarak adlandırılan Fiat-Citroen-Peugeot tarafından ortak kullanılan kasalarda, 2007 öncesi hepsinde ortak İveco motoru kullanılmaktaydı, 2007 yılında PSA yeni kasa diye adlandırdığımız kasaya geçerken, Fiat, İveco fabrikasını ve adını kökünden satın aldı, ve bundan böyle kendi üretimi olan Ducato serisinde İveco motorlarını montajlayacağını, citroen ve Peugeot'dan kendilerine motor bulmalarını iletti, bu markalarla olan üretimlerede bundan sonra Ford motoru takılmaya başlandı...Zaten bu motor farklarını bu güne kadar kaçırmış bir sürü insan var, bu motor farkları sorusunu sorup duruyorlar, doğrusunu yazalımda hem insanların kafası karışmasın hemde vermek istediğiniz bilgiler yerine otursun...
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sadece genel bilgi verebilecegim cunku hangi aracta hangi motor kullaniliyor bilmiyorum. Bosch genelde otomotiv ve ağır hizmet tipi iki farkli CR üretiyor. Agir hizmet tipleri daha pahalı ama daha korumali. Diger ureticiler de benzer.Yatak ve pistonlarin sorun olacagini dusunmuyorum ama bahsettiginiz serilerde daha kotu filtreleme yapılmış olabilir veya kronik bir yakit hassasiyet sorunu olabilir. Belki su ayiracli filtre kullanılmamıstir. Şu anda mazot pompa öncesi değiştirilmeyen su ayıracı ve öncesinde yakıt filtresi koyma gibi korumalar yapılıyor. Resimde gorulen catlak ilginc. Korozyon emaresi, de hararet emaresi de görülmüyor ama biliyosunuz bir damla su isininca bomba gibi patlayabilir. Ben su yuzunden bozulan meme cok gordum ama catlayan piston görmedim. Su memeyi bozduktan sonra buharlaşıp egzozla atılır çünkü. Yarin eski ustalara sorarim yine de onlar görmüş mu diye. Belki de uzun süre yatan araçta yogunlaşmadan dolayı bir damla su biriktiyse ve ilk marşta bomba gibi patladıysa o ayrı konu. Sizin de aracınız tehlike sınıfında ise mevcut yakit filtresinin su ayiracli olup olmadigini kontrol edebilirsiniz. Hemen hemen her filtrenin su ayıraçlı aynı marka muadili var.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Basimiza gelen bir olayi anlatıyim. Bir ara cok indirim yapan bi petrol sirketi vardi. Ondan mazot aldik. Cok akıllıyiz ya mazotu aractan boşalttik bir daha depoyu doldurduk. 1 ay sonra filan ayni araca beklettigimiz mazota hic bakmadan koyduk. Sonuc su dan arizalanan mazot pompasi oldu. Bir hafta icinde kullanilan ayni mazot zarar vermedi ama bekliyeni yapti. Bu arada su dan arizalanan pompa ve enjektör hemen belli olur.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Umarım çekindiğimi söylediğim şey başıma gelmez. Asıl konu hangi araçta hangi motor kullanıldığından ziyade, bütün CR li araçların toplam sistem olarak ayrılık gösterdiğine dikkati çekmek ve dolayısı ile gerekli özeni göstermenin zorunlu olduğu idi. Bu meyalde heyecana gerek olmamalı.

Dün aracımın bakımını yapan usta su filtresinin daha kalmasını ama yağın erken bile olsa değiştirilmesi taraftarı olduğunu belirtti. Ayrıca benimde uzun yatan aracım için düşündüğüm gibi sezon başı vakti gelmese bile bakımı tavsiye edip, depoya dizel sistem koruyucu bir katkı maddesi ilave etti.
http://goo.gl/X6iYJN
Aslında hiçbir katkı maddesi taraftarı olmasamda, bildikleri vardır diye bu resmi tavsiyelere uydum. Mazot su filtresini ise yollarda arada sırada kontrol etmeyi düşünüyorum. Depo altında düşündüğüm tahliye vidası yokmuş. :-\

"CR" ile Microsoft'un "Windows" programı arasında benzerlik olmalı ?
En azından versiyon sayılarına bakılırsa, ikiside "Kervan yolda düzülür" felsefesi ile piyasaya sürüldüler galiba ? :D
Ama ikisininde faydalarını inkar etmek haksızlık olur. ;)
 



Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şöyle söylüyüm Mesut Bey, bir önceki motorlarda mazot pompası basıncı 100-200 bar arasındaydı.Şimdi CR lı motorlarda 2000 barlardan bahsediyoruz. Bir de artık temiz hava emilmiyor, egzoz gazının bir kısmı temiz hava ile birleştirilerek emiliyor .(EGR li motorlarda) Temiz yakıt ve önerilen yağ kullanıldıkça CR li motorlar yine bir şekilde kendini koruyor ama asıl zayıf noktalar egzoza takılan DOC, DPF gibi ek parçalar. Hangi araçlarda var - yok bilmiyorum ama yenilerde kullanılmaya başlamış veya başlanacaktır. Çiftciye traktöründeki parçacık filtren bozulmuş, 3000 Euro ver dediğinizde adamcağız bu filtre üzerine delikler açarak eskisini kullanmaya devam ediyor. Bizde TUV'e karşı yine bir şey bulur halkımız ama asıl sizin orda işiniz zor :smiley:
Bu arada bizim buralarda nedense pek oksijen vebası görülmemiş. Belki de bio dizel kullananlarda bu problem daha çok olmuştur. Bizde bio dizel pek yaygınlaşmadı. Ya da aracını o kadar uzun bekleten pek yoktur. Etrafımdaki ustalara sordum, öyle su nedenile ile üstten çatlak piston da görülmemiş. Dediğiz gibi CR motorlarda yakıt, dolayısıyla filtreleme, toza karşı önlem (soket çokluğu nedeni ile) bir de düşük yük tehlikeli . Araçlarda düşük yük pek problem olmaz ne de olsa arada bir yokuş çıkar karşımıza.
Benim söylemim is farklı, motorların üretim tarihi yenileştikçe hassaslaşıyorlar, bakımı ve kullanımı zorlaşıyor, fiyatı artıyor ama güvenirliliği, uzun ömürlülüğü azalıyor. Pancar motor vardır mesela, gerçi kapandı ama 1950 lilerin Alman teknolojisi ile üretilen motorlar. Balıkçılar denize düşürürlerdi, bir iki temizlik sonrası tekrar çalıştırırlardı. O sağlamlık artık kalmadı.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu sene içim rahat, çünkü çoğunlukla Türkiyedeyiz. :D
Güvenilir istasyonlardan (?) mazot alıp, arada da mazot-su filtresini kontrol ettikten sonra, benim yollarda yapabileceklerim bitiyor. Tabii sürüş karakteri de uygun olmalı.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Al-yapıştır !

Benzinli motorlara göre değişik bir çalışma sistemine sahip olan dizel motorların kullanımı ve bakımında önemli farklılıklar bulunuyor. Bilgi eksikliği veya dikkatsizlik nedeniyle yapılan yanlışlar dizel araçlarda ciddi sorunlar ortaya çıkartıp size pahalıya mal olabiliyor. Dolayısıyla dizel araçların bakımı ve kullanımı hakkında temel bilgilere sahip olmanız önem kazanıyor.

DOĞRU VE KALİTELİ YAKIT OLMALI
Başta binek otomobiller olmak üzere artık yeni nesil dizel araçlarda Common Rail gibi yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri kullanılıyor. Aracın uzun ömürlü olması ve kullanım konforu, arızalardan uzak kalmak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta yakıt kalitesidir.
Günümüzde dizel araçların tercih edilmesinde tasarruf, sürüş keyfi ve çevreye duyarlılık gibi üç önemli faktör rol oynamaktadır. Aracın bu özelliklerini kullanım ömrü boyunca koruyabilmesi için standartlara uygun ve kaliteli dizel yakıt kullanımı şarttır. Sadece bir kere bile standart dışı yakıt almak aracın sistemine zarar verirken, size pahalıya mal olabilir.
Yeni teknoloji dizel motorlu otomobiller, görünüm olarak benzinli kardeşlerinden farksız olması ise yanlış yakıt kullanımına neden olabiliyor. Bu yüzden yakıt alırken siz ?motorin? deseniz bile bazı pompacılar ?kurşunsuz? gibi algılıyor. Yanlışlıkla depoya benzin konulması gibi olaylar sıkça yaşanıyor. Eğer depoya yanlışlıkla benzin konulmuşsa, motoru çalıştırmadan konulan benzinin mutlaka depodan çıkartılması gerekiyor. Aracın bu durumda çalıştırılması dizel motorda büyük zararlara neden olabiliyor.
Aracınızı çalıştıracağınızda motor soğuk ise mutlaka kontağı yarım çevirerek uyarı ışıkların sönmesini bekleyin. Gerekli sistemler ısındığında ışıklar sönecek ve motor soğuk olmasına rağmen bir seferde çalışacaktır. Motor soğukken ısınmasını bekleyin. Dizel motorlar benzinlilere göre daha yavaş ısınmaktadır. Kalkışta soğuk motor, konforu bozacak şekilde sarsıntılı olur.
Eğer yeni nesil donanımlı dizel aracınız varsa, aracınızın marş basmaması durumunda halk arasında ?aracın vurdurulması? olarak bilinen işlemin kesinlikle uygulanmaması gerekir. Nedeni ise yeni nesil dizel sistemlerinde, araç çalışmaz konumda iken yağ basıncının olmaması sebebiyle dizel pompasının bu vurdurma işlemi esnasında aşırı yüke maruz kalıp ciddi zarar görmesidir.
PERİYODİK BAKIM ÖNEMLİ
Periyodik bakım kuşkusuz tüm araçlar için önemlidir ancak dizel araçlarda periyodik bakımın önemi daha da fazladır. Örneğin, sistemde mazotu süzen, içindeki kirli partikülleri ve suyu ayrıştıran mazot filtresi, zamanla işlevini kaybeder. Yıpranmış mazot filtresi, enjektörleri tıkar, sistem basıncını düşürür, egzozdan atılan zehirli gazların artmasına yol açar ve bir bütün olarak aracın performansını düşürür.
Diğer bir konu ise, dizel aracınızın akü değişiminin bu konuda uzman bir kişi tarafından değişiminin yapılmasıdır. Akü, araç üzerindeki diğer tüm elektronik sistemlerle uyumlu çalıştığı için akünün dikkatsiz bir şekilde değiştirilmesi esnasında dizel enjeksiyon sisteminin elektronik beyni bu uygulamadan zarar görebilir.
Basitleştirip Madde Madde sıralarsak bütün bunları
1-Uzun süre yüksek devirde dizel araç kullanılmaz, bu motoru aşındırır pompayı zorlar
2-Dizel araç boşta kullanılması sakıncalıdır,. Çünkü boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piston segman ve gömleğe zarar verebilir.
3-Dizel araçlara alınan mazota çok dikkar edilmeli özellikle turbolu dizel araçlarda bu konu çok daha hassastır…
4-Mutlaka Turbo devrede olacak devirde aracınızı kullanın.Devirsiz Kullanmak Turboya cidd zararlar verebilir.
Tasarruflu ve kaliteli dizel kullanımı için ;
Sürücülerin bir bölümü (taksiler dahil) dizel motoru benzinli motor gibi kullanıyor, üst vitese geçmeden önce 4000-4500 devir/dakika’ya kadar çıkıyor. Halbuki, dizel motorların verimliliği (çoğunlukla) 3500 d/d’den sonra hızla düşmeye başlıyor. Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı. Yani, 3500 d/d’deyken hızlanmak istiyorsanız yapmanız gereken en doğru şey önce üst vitese geçip ondan sonra gaza basmak olacaktır. Dizel motorların özellikleri genel olarak benzese de, tork eğrileri (hangi devirde ne kadar tork sunduklarını gösteren grafik) ve vites oranları farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle, araçla ilgili biraz bilgi edinmek aracı daha verimli kullanmak açısından yararlı olur. Doğrudan direksiyona oturan biri de motorun hangi devirden itibaren iyi tepki göstermeye başladığını ve bu yüksek çekiş gücünün hangi devirlere kadar devam ettiğini zaman içinde anlayabilir ve alışabilir. Motorun özelliklerine uygun bir şekilde kullanılmasıyla hem daha iyi performans elde ediliyor hem de yakıt tüketimi düşüyor.
Dizel motor kullanım tekniği
Dizel satışlarının artması ve dizel motorlu araçların trafiğe çıkmasıyla birlikte bazı uyum sorunları da yaşanmaya başlandı. Sürücülerin bir bölümü (taksiler dahil) dizel motoru benzinli motor gibi kullanıyor, üst vitese geçmeden önce 4000-4500 devir/dakika’ya kadar çıkıyor. Halbuki, dizel motorların verimliliği (çoğunlukla) 3500 d/d’den sonra hızla düşmeye başlıyor. Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı. Yani, 3500 d/d’deyken hızlanmak istiyorsanız yapmanız gereken en doğru şey önce üst vitese geçip ondan sonra gaza basmak olacaktır. Dizel motorların özellikleri genel olarak benzese de, tork eğrileri (hangi devirde ne kadar tork sunduklarını gösteren grafik) ve vites oranları farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle, araçla ilgili biraz bilgi edinmek aracı daha verimli kullanmak açısından yararlı olur. Doğrudan direksiyona oturan biri de motorun hangi devirden itibaren iyi tepki göstermeye başladığını ve bu yüksek çekiş gücünün hangi devirlere kadar devam ettiğini zaman içinde anlayabilir ve alışabilir. Motorun özelliklerine uygun bir şekilde kullanılmasıyla hem daha iyi performans elde ediliyor hem de yakıt tüketimi düşüyor.
1)Dizel motorlar benzinlilere göre niye daha az yakıt tüketir?
-Benzinlimotorlarla karşılaştırıldığında, daha yüksek termodinamik derecesine sahip normal dizel motorlar yaklaşık %15, direkt püskürtmeli dizellerse%30 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor.Yüksek yanma sıcaklığında çalışan benzinli motorlarda, enerjinin büyük bir bölümü ısı olarak kayboluyor.Diğer taraftan 1lt motorin, 1lt benzine oranla daha çok enerji içeriyor.
2)Dizel motorlar neden düşük devirlerde yüksek tork üretiyor?
-üzellikle turbo dizel motorlarda, değişken turbo geometrisi sayesinde rölanti devrinin hemen üzerinden itibaren yanma odasına istenildiği kadar hava sağlanabiliniyor.Eşdeğer miktardaki yakıtta direkt enjektörler aracılığıyla 2bin barlık bir basınçla ateşleme odasına püskürtülüyor.Bu şekilde daha düşük devir sayısıyla daha yüksek motorin-hava karışımı sağlanabiliniyor.Sonuçta oluşan yüksek yanma basıncı, büyük silindir çapına bağlantılı olarak düşük turlarda yüksek bir tork ve iyi çekiş gücü sağlıyor.Gücü aynı bir benzinli motor, aynı torku üretmek için daha yüksek devirlere ihtiyaç duyuyor.
3)Dizel motor en ekonomik nasıl kullanılır?
-Dizel motorların ekonomikliği eskiden büyük oranda gaz pedalının kullanımına bağlıydı.Ne kadar çok gaza basılırsa yakıt pompası o kadar çok yakıt püskürtüyordu.Dizel motorlarda prensip olarak hava miktarı sınırlandırılmazken, benzinli motorlarda yakıt miktarıyla orantılı gönderilen havanın miktarı gaz kelebeği vasıtasıyla devirle doğru orantılı olarak ayarlanıyor ve böylece motor düşük devirlerde zayıf kalıyor.Klasik tasarruf yöntemlerine göre iyi bir tasarruf için; benzinli motorlarda, hızlanma esnasında gaz pedalına 3/4 oranında basmak ve mümkün olduğu kadar erken vites yükseltmek gerekiyor.Bu yöntem atmosferik dizellerde işe yaramazken maksimum tork seviyesi 2bin devir civarında olan turbo dizel motorlarda yakıt ekonomisi sağlıyor.
4)Dizel motorun devri neden benzinli motorlardan daha düşük?
-Dizel motorda karışım, çalışma prensibi gereği yüksek basınç ve bunun oluşturduğu sıcaklık artışı sayesinde kendiliğinden ateşleniyor.Dizel motorlar yakıt-hava karışımının hazırlanması için daha uzun bir zamana ihtiyaç duyuyor.4500 ve üzerindeki devirlerde püskürtmenin başlamasıyla ateşleme arasında kalan süre ideal bir patlama için yetersiz hale geliyor.Bu yüzden maksimum tork ve güç bu devirlerden sonra düşüyor.Buda tork ve gücü azalttığından daha yüksek motor devri bilinçli olarak kullanılmıyor.
5)Dizel motor kural olarak neden daha ağır ve pahalı?
-Dizel motorlar, turbo, intercooler, gelişmiş enjeksiyon sistemleri dışında daha fazla ses izolasyon maddesine ihtiyaç duyuyor.
Ayrıca dizellerde yüksek yanma basıncına motor mekaniğinin dayanabilmesi için daha güçlü yapılandırılması gerekiyor.Bu yüzden, şu ana kadar dizel motorlarda krankmili yuvaları alüminyumdan yapılamadı.Ayrıca 60lt lik mazot, yüksek özgül ağırlığı nedeniyle, 60lt benzine oranla 7.8 kilo daha ağır.Tüm bunlar dizel motorun ağırlığını ve üretim girdileri yüzünden maliyetini arttırıyor.
6)Dizel motor neden daha vuruntuludur?
-Dizel motorda yanma, buji ile dışardan ateşlenen benzinli motora oranla daha zor kontrol ediliyor.üzellikle motor soğukken dizel motordaki yanma verimli değildir ve buda motorun vuruntu seviyesini arttırır.
7)Mazot, kurşunsuz benzine oranla neden daha ucuzdur?
-Mazot, prensip olarak fuel-oilden başka bişey deildir.Petrol damıtılırken benzine oranla daha düşük maliyetlerle elde edilir.Buda fiyatına yansır.
Dizel otomobillerin fiyatları neden yüksek?
-ülkemizde otomobilden alınan vergi oranları ağırlığa bağlı olarak değişiyor.Bu nedenle ağırlıkları ve motor üretim maliyetleri fazla olan dizel motorlu otomobillerin fiyatları artıyor.
9)Dizel egzozu kanserojen mi?
-Bu konuyla ilgili elde net bir bilgi yok.En modern dizel motorda bile tamamen yok edilemeyen is partiküllerin kansere yol açabileceği, uzmanlar arasında hala tartışılıyor.
10)Dizel motoru gelişime ne yönde devam edecek?
-Yakın bir gelecekte daha sarsıntısız ve sessiz, daha temiz ve daha hafif dizel motorların üretimi düşünülüyor.Common Rail ve pompa-meme teknolojileri bu gelişim yönünde atılmış iki önemli adım.
Dizel motorların en önemli özelliği ekonomidir,bu yüzden yapıları gereği çok yüksek devirler çeviremezler ve en iyi performanslarını benzinlilere oranla oldukça alt devirlerde daha dar bir aralıkta sunarlar. Ayrıca bu devirde verdikleri performans değerleri aynı hacimdeki benzinli motorlara kıyasla daha yüksektir.
Örneğin 1400cc dizel motor ile 1600cc benzinli motorların verdiği max. tork/dd değerlerine bakılacak olursak dizel olanı benzinlisine oranla 1000-2500 devir aşağılarda eşit miktarlarda tork vermektedirler. Ne var ki dizeller bu performanslarını diğer devirlere benzinliler kadar başarılı yayamamaktadırlar. İşte bu durumlarda da turbo devreye girmektedir.
Normalde turbosuz bir dizel motor 3000 devir çevirmekte bile zorlanır. Turbo, bu motorların verdiği performansları üst devirlere de yayabilme özelliği taşır. Böylece dizel motorlar binek araçlarda da binilebilir ve zevk alınabilir araçlar haline gelmişlerdir.
Nasıl kullanılması gerektiğine gelince yukarıdaki özet bilgiden de tahmin edileceği gibi dizelleri çok fazla üst devirlerde kullanmak bize ancak yakıt sarfiyatı olarak döner. Verebilecekleri performansları zaten çok alt devirlerde verdiklerinden üst devirlerde motor lüzumsuz yere yakıt tüketeceği gibi aracın hızlanmadığı da rahatlıkla gözlemlenebilir. Max. 5000 devir çevirebilen bir dizel için en yüksek devir ve optimum hızlanma için 3750 en üst sınır olmalıdır. Optimum hızlanma için motorun teknolojisi de ayrıca önemlidir. Alt devirler çok güçlü olduğundan çok alt devirlerde araç zaten max. süratini görmektedirler. Bu hem ekonomi hem de sessizlik sağlar. Ayrıca 1. viteste gazsız kaldırıldığı zaman ki hızı da max. performansının ne kadar aşağı devirlerde olduğuna dair ipucu verebilir. Bir dizel motorla en dik yokuşlarda bile vites değiştirilebilir 3. vitesle bile orta-üst eğimler tırmanılabilir,çok tavsiye edilmese de.
Mazot, daha yüksek oktanlı yakıtlara nazaran daha az işlenmiş -kalın- ve maliyeti daha düşük olan bir petrol ürünü olduğundan litre fiyatı da daha ucuzdur. Bunun üstüne bir de dizellerin benzinli kardeşlerine oranla 100 km.’yi %40′lara varabilen bir ekonomi ile kat edebildiğinden benzinlilere oranla büyük yakıt ekonomisi sağlar. Ancak daha komplike bir yapıları olduğundan satış maliyetleri de benzinlilere oranla daha yüksektir. Ancak dizellerde mazotun kalitesi ve tipi benzinlilere oranla beş kat daha fazla önemlidir. İki farklı yakıt aynı motordan çok farklı performanslar alınmasına neden olabilir.
Dizel motorlar, karakterleri gereği hiçbir zaman aynı cc’deki kardeşleri kadar sportif kullanıma olanak sağlamazlar. O konuda biraz hantal ve isteksiz kalırlar gaza hemen tepki vermezler devirlenmeleri zaten yavaştır.
Dizel araçlarda diğer bir nokta da “çeyrek depo” muhabbetidir . Kısaca açıklamak gerekirse, common-rail sistemlerde mazot dışarıdan alınan havayla birlikte bir odada toplanır, burada karışımın basıncı 1300 bar seviyesine çıkartılır ve silindirlere buradan gönderilir aynı basınç ile..Silindirlerde ekstradan patlatma bujisi bulunmaz.Deponun dibi çektirildiğinde ise mazot zaten havayla karışık gelir bu da bu bahsedilen odada havayla karıştırılıp basınçla püskürtülür. Ancak püskürtülen karışımdaki sıvı az olduğundan havanın bir kısmı bu odada yer edinir ve gitgide depodan gelen havalı mazotla hacmi artar. Bu da bir süre sonra silindirlerdeki yakıt azlığından motorun durmasına ve çalışmamasına sebebiyet verir. Motora zararı yoktur ama çalışmasını engeller. Havanın alınması için servis çağırılabileceği gibi elle de sürücü tarafından alınabilir. Bunun tarifi kullanma kılavuzunda muhtemelen yazıyordur, tüm common-rail sistemlerde durum böyledir.
Common-rail dizellerde motor ön ısıtma işlemi(motor çalıştırılmadan önce kontak açıkken sarı bir lamba yanar baş dönmesi gibi bir işareti vardır. Bu lamba sönmeden çalıştırılmaz dizeller) çok ağır soğuklar haricinde yapılmamaktadır. Bu da common-rail dizelleri hiç beklemeden çalıştırıp yürütmeye imkan tanır. Çok soğuk havalarda (eksi 5-10 derece ve altı) yine de yanabilir normaldir sönmeden çalıştırmak motora jöle kıvamında mazotun gitmesine sebep olabilir.
Normal hava koşullarında bu ışık yanmaz. Eğer yanıyorsa common-rail olmasına rağmen mazot ısıtıcısında veya mazot termostatında problem olma ihtimali vardır.
Buna rağmen tüm markalar common-rail dizelleri için kalkmadan ve komple durmadan önce 1 dk. rölantide bekletmeyi tavsiye ederler. Bunun sebebi motor çalışır çalışmaz 1300bar seviyesine çıkmasının kolay olmamasıdır. Aynı şekilde tamamen duracakken de motoru susturmadan rölantide 1 dk. beklemek ufak ta olsa motorun bir sonraki çalıştırılışında hava yapma riskini minimize edecektir.
Normal eski dizellerde bahsettiğim ön ısıtma lambası her zaman yanabilir kontak açıkken sönmesini beklemek zorunludur. Ayrıca motorun biraz ısınması içinde beklemek gerekir, çekiş düşük olur..
Motor soğukken ısınmasını bekleyin. Dizel motorlar benzinlilere göre daha yavaş ısınmaktadır. Kalkışta soğuk motor, konforu bozacak şekilde sarsıntılı olur.
Dizel araç kullanımı benzinliden biraz daha bilgi ister. Benzinli atmosferik bir araçta sürücü çok enterasan bir şahsiyet değilse arızaya sebebiyet veremez. Ancak dizel de özellikle turbo varsa bir takım temel teknik bilgilere sahip olması aracından aldığı zevki de artırır arızaları da önleyebilir.
1. Motorun max tork verdiği devri ve max tork devir bandını öğrenin ve vites değişimlerini buna göre yapın.
2. Hava ve yakıt filtrenizi servis km si gelmeden arada değişin (İstanbul vb şehirlerde km yazmaz ama sıkışık trafikte motor çalışır)
3. Çok soğuk havalarda motor rejim sıcaklığına gelene kadar biraz sabırlı gazlayın, hatta araç çalışmassa ısrar etmeyin otobüse binin.
4. Hevesiniz varsa bile Abidik gubidik marka performance chip chüp leri iyi araştırın.
5. Tam dönmüş direksiyonla ani kalkış yapmayın.
6. Herşeyden önce satın alırken benzin-dizel motor seçimlerinin maliyet hesabını iyi yapın.
TDCI olsada bence her motora özgü sürüşün olması gerek.
1.4 TDCI ile 1.6 TDCI aynı devirlerde, aynı şekilde kullanılmamalı. Çünkü max tork değerleri farklı devirlerdedir.
Benim 1.4 TDCI fiestam var, özetle şöyle kullanıyorum.
İlk çalıştırdıktan sonra 1-2 dk yerinde çalıştırıp daha sonra 1. viteste 1500 devirlerde ağır tempo ilerliyorm.Sonra 2. viteste 2000 devirde biraz ilerliyorum. Sonra dip gaz yapmadan normal kullanıma geciyorum.
3-4 km arasında motor suyu sıcaklığı 80 ‘C ye yaklaşmış oluyor.(şu anki kış koşullarında)
Normal kullanımda 2200-2800 arasında kullanıyorum.Neden 2000 değil? , ama max tork 2000 de diyebilirsiniz.
Çünkü bazen önümüze birşey çıkıp gaz kesmemiz gerekebiliyor.2000 de olursak gaz kesip ilerlemek istediğimizde 1800 lere düşen devir yüzünden vites kücülmek gerek ve çok yaktırır.Ben gaz kestiğimde 2000 lerde düşüyor ve vites düşürmek zorunda kalmıyorum.
Aracımı hic boşa atmıyorum.Bende bir alışkanlık var,istem dışı hıza göre vitesleri deiştiriyorum.Yavaşlarkende 4-3-2 sonra firen. Yani fireni yavaşlamak için değil durmak için kullanıyorum. Sert hızlanmalar yapmayıp hız sınırlarına uyduğum için firen yerine motor fireni yeterli oluyor.
Rampalara genelde 2500 devir üzerinde girmeye dikkat ediyorum.Böylece aracım rampada hız kaybetmiyor.
Uzun inişlerde yine motor fireni kullanıyorum.Oda yetmezse yaz kış klimayı acıyorum, böylece yakıt tüketimi olmadan klimanın gazını devirdaim yaptırmış oluyorum.
Ayda bir 3. yada 4. viteste dip gaz yapmadan 4000 devire getirip max hp’yi verdiği devirde biraz bekleyip kurumları atmasını sağlıyorum. Böylece motorun canlılığını koruyorum.Yüksek devir yaptıktan sonra aracın performansındaki artış hissediliyor.
Kendi deneyimime göre turbo 1800 devirde açılıyor. bu devrin altına düşülmemeli vites değişimi 2600 devirde yapılmalı.( rampa aşağı rampa yukarı -+ 500 devir) seyir devri 2100 devir olmalı. 3000 devir aşılmasa iyi olur. çünkü 3000 devir sonrası ani hızlanmalar için gerekli olabilir. yani ideal kullanım 2000-3000 devir arası diyebilirm. bence gözünüzü devir saatine alıştırmak yerine kulağınızı motor sesine alıştırın. uygun devire geldiğinizi duyduğunuzda vitesi değiştirin derim. zaten bir müddet sonra uygun devirde kullanmak alışkanlık oluyo
Yazı birden fazla kaynaktan derlenerek hazırlanmıştır.
Motorin fiyatlarına pompada bugünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 2.5 oranında indirim yapıldı.
Reuters’in enerji sektörü kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre motorinin tavsiye edilen satış fiyatı da pompada litre başına 3.67 TL olacak. 11.08.2011
1. dizel araçlar sıkıştırarak patlama yaptığı için, araç ne kadar ısınmışsa o kadar verimli çalışıyor. Malum sıcaklıkla hava genleşmesi daha kolay olur ve daha fazla performans verir. Ancak optimum bir sıcaklık vardır.
2. ilk marşta gaza basmadan (yani motoru soğukken sıkıştırmadan) 1 dakika kadar beklemek gerekir. böylece araç hem yağlama yapar hem de pistonlar yeterince yağladığı ve ısındığı için verimli yanma-patlama sağlanır
3. yola sürünce, 4-5 km kadar araca 2500-2700 devir fazlası yaptırılmazsa iyi olur (ısınıncaya kadar zorlama yapılmaz)
4. Araç tam ısındığında motor devri 1.4 DCI motorlar için 2000-3000 devir aralığında yeterli güç-yakıt ekonomisini sağlar.
5. Araç vitesteyken eğer gaza basmıyorsanız (buna motor freni denir) araç hiç yakıt yakmaz. Tekerlekler motoru döndürdüğü için yakıt ekonomisi sağlanır. Boşa almak yerine motor freni yaptırılırsa daha iyidir yani.
6. Motor stop edilmeden önce yine 1 dakika kadar beklenirse turbo kendini soğutmak için yeterli süreyi sağlar.
7. Eğer klima varsa, klimayı yaz-kış ayda 1-2 kez 10 dakika süreyle çalıştırırsanız klima gazı yeterli devirdayimi yapar. Özellikle yokuş aşağı uzun süre gidilecekse örneğin kışın, klimaya gerek yoksa bile açarsanız, hem yakıta da fazla etkisi olmaz.
8. Her depoda 2-3 kez aracı 4000-4500 devir arası zorlarsanız enjektörlerde kurum atma için faydalı olduğu söyleniyor. Ben pek yapmıyorum. Malum son kazık zamlardan sonra ayağı gaza gitmiyor memur insanın.

http://www.bilgicesnisi.com/2011/09/dizel-arac-kullanrken-dikkat-edilmesi.html

9)Dizel egzozu kanserojen mi?
-Bu konuyla ilgili elde net bir bilgi yok.En modern dizel motorda bile tamamen yok edilemeyen is partiküllerin kansere yol açabileceği, uzmanlar arasında hala tartışılıyor.


YANLIŞ !

bu kadar güzel bilgileri paylaştığınız için size çok teşekkür ederim.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2001 model 2800cc TDİ kapalı kasa kamyonet (N1) FİAT DUCATO (13.5m3 yüksek tavan)aracım var.Hususi olarak kullanıyorum şu an 230.000km de
Eski sistem Bosh marka klasik enjektör pompası var. Turbo ve intercoler sistemi de var.Turbosu hava basıncı belli bir değere düşünce yani dağlara tırmanınca açılıyor.Deniz seviyesinde aşırı gaza başmadıkça Türbo açılmıyor.
Kullanım kitabında max torkun yani en hesaplı veya randımanlı yakıt tüketiminin 1700 devir dakikalarda olduğunu yazılmış.
Benim arabanın içi boş yani minimum agırlığından bile hafif.Şimdi:
Düz yolda 5.viteste 1700 devir ile giderken araba 80 km/saat hız yapıyor ki bu bana caddelerde izin verilen en fazla hız,bundan dolayı bu devrin üstüne cıkmıyorum.Bu rejimle şehirler arası yolda 1 litre yakıtla ortalama 15-16km gidebiliyorum,şehir içinde dur kak gibi yakıt tüketici sebeblerden dolayı mesafe 10-11 km ye iniyor.
Gelelim yakıt konusuna.Son 25-30 bin kilometredir MAZOT-BİTKİSEL YAĞ karışımı kullanıyorum.Yazın 30 litre ayciçek veya kanola yagına 20 litre mazot karıştırıyorum buna yarım litre GAZYAGI da ilave ediyorum kışın oranı yarı yarıya yapıyorum.(HİÇ BİR ŞEKİLDE BİO MAZOT DEĞİL.)
Arabamın çalışmasında çekişinde yakıt tüketiminde hiç bir olumsuzluk olmamıştır.Halen 30 binden daha evvel taktığım yakıt filitresini kullanıyorum.Uzun göl üstündeki Sultan murat yaylasına tüy gibi çıkıyorum,Aygır gölüne sanki düz yolda gider gibi çıktım.(yani yukarı çıkınca Türbo açıldı ) yağ+mazot karışımı en ufak huysuzluk etmedi.
Ben bu araç ile karımla beraber her yere gidiyorum.İçinde yer yatağında yatıyoruz,kapı yanında piknik tüpünde pişirdiğimiz yemekleri arabanın içinde yer sofrasında bağdaş kurup oturup yiyiyoruz.Yola çıktığım zaman en kısa seyahatımız 5000km oluyor,Gürcistana girince 7000-10000km oluyor.Bakalım Ekim ayında balkan turu yapacagız ne kadar km olacak.Böyle uzun
araç sürüşlerde elbette önümüze yokuşlar da geliyor.Gezmemizin amacı bir noktaya varmak değilde geçtiğimiz yerlerin kendi güzelliğine varmak olduğundan hiç bir acelemiz olmuyor,yokuşun altına gelince motoru 1700 devirden 1800 devre çıkarıp yokuşa en sağ şeritten tırmanmaya başlıyorum,şayet yokuş dikleşir araba çekmem derse katiyen gaza fazladan basmıyorum,vites küçültüyorum,gerekirse bir daha düşürüyorum ama asla 1700-1800 devri geçmiyorum,arabanın hızı düşüyor ama yakıt tüketimi fazlalaşmıyor,ayrıca manzarayı daha çok seyredebiliyoruz.
İşte ben aracımı bu mantıkla kullanıyorum,hiç bir sıkıntım olmuyor.Ha motor henüz fabrika çıkışlı.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sorum konuyu bilenlere,

Diyorlar ki; depoda ki mazotta su olma ihtimaline ve bu suyun araca zarar verme ihtimaline karşı 1 depo mazot için 1 litre motor yağı depoya ilave edin. Bu yağ kaliteli 20/50 olabilir diyorlar. Bu yağ gerçekten faydalı olurmu yoksa gereksiz mi? Ya da zararı olur mu?
 



Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Su icin faydası ne olabilirki? Yag suyun ustune çıkar. . su dibe iner. Yag konur depoya ama su icin değil. .Gazyagi filan eklendiyse kisin , karisim mazot pompasina zarar vermesin diye. Su icin cozumlerden biri depo altina musluk koymak ama araçlarda olur mu bilmem. He he birde yağ cok konursa motor ucar gider ..Artik 5bin..7 bin devir. .%5 Oran maksimum.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İster benzinli,ister mazot yakıtlı olsun,depodaki oluşan suyu yok etmenin bir yoluda yakıta katkı koymaktır. Kkatılan katkının hem suyu içine alıp,katkı ile yanıp gitmesi,hemde katkının yakıtın özelliklerini bozmaması özellikleri aranır.Bu şartları sağlayan katkı ise her yerde kolayca bulabilecegimiz -METİL ALKOL- dür.Bir depo dolusu yakıta (60-80 litre ) yarım litre kadar yüksek dereceli metil alkol depodaki suyu içine emer yakıtla beraber yanarak suyu depodan uzaklaştırır.
Metil alkol mazotta yanmayıı kolaylaştırır,benzinde oktanını düşürür bu sebeble bir seferde fazla miktarda kullanılmamalıdır.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sanirim pislik ve atiga karsi mazotu ceyrek deponun altina dusurmemekde fayda var. Bizler piskolojik olarak bitene kadar bekleme egilimindeyiz ama benzin azaldikca uzerini tamamlamak ile bitince full depo doldurmak arasinda aslinda bir fark yok. Sonucta gittiginiz ayni kilometre. Bu yuzden depoyu olabildigince dolu tutmakda yarar var.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ince999' Alıntı:
2001 model 2800cc TDİ kapalı kasa kamyonet (N1) FİAT DUCATO (13.5m3 yüksek tavan)aracım var.Hususi olarak kullanıyorum şu an 230.000km de
Eski sistem Bosh marka klasik enjektör pompası var. Turbo ve intercoler sistemi de var.Turbosu hava basıncı belli bir değere düşünce yani dağlara tırmanınca açılıyor.Deniz seviyesinde aşırı gaza başmadıkça Türbo açılmıyor.
Kullanım kitabında max torkun yani en hesaplı veya randımanlı yakıt tüketiminin 1700 devir dakikalarda olduğunu yazılmış.
Benim arabanın içi boş yani minimum agırlığından bile hafif.Şimdi:
Düz yolda 5.viteste 1700 devir ile giderken araba 80 km/saat hız yapıyor ki bu bana caddelerde izin verilen en fazla hız,bundan dolayı bu devrin üstüne cıkmıyorum.Bu rejimle şehirler arası yolda 1 litre yakıtla ortalama 15-16km gidebiliyorum,şehir içinde dur kak gibi yakıt tüketici sebeblerden dolayı mesafe 10-11 km ye iniyor.
Gelelim yakıt konusuna.Son 25-30 bin kilometredir MAZOT-BİTKİSEL YAĞ karışımı kullanıyorum.Yazın 30 litre ayciçek veya kanola yagına 20 litre mazot karıştırıyorum buna yarım litre GAZYAGI da ilave ediyorum kışın oranı yarı yarıya yapıyorum.(HİÇ BİR ŞEKİLDE BİO MAZOT DEĞİL.)
Arabamın çalışmasında çekişinde yakıt tüketiminde hiç bir olumsuzluk olmamıştır.Halen 30 binden daha evvel taktığım yakıt filitresini kullanıyorum.Uzun göl üstündeki Sultan murat yaylasına tüy gibi çıkıyorum,Aygır gölüne sanki düz yolda gider gibi çıktım.(yani yukarı çıkınca Türbo açıldı ) yağ+mazot karışımı en ufak huysuzluk etmedi.
Ben bu araç ile karımla beraber her yere gidiyorum.İçinde yer yatağında yatıyoruz,kapı yanında piknik tüpünde pişirdiğimiz yemekleri arabanın içinde yer sofrasında bağdaş kurup oturup yiyiyoruz.Yola çıktığım zaman en kısa seyahatımız 5000km oluyor,Gürcistana girince 7000-10000km oluyor.Bakalım Ekim ayında balkan turu yapacagız ne kadar km olacak.Böyle uzun
araç sürüşlerde elbette önümüze yokuşlar da geliyor.Gezmemizin amacı bir noktaya varmak değilde geçtiğimiz yerlerin kendi güzelliğine varmak olduğundan hiç bir acelemiz olmuyor,yokuşun altına gelince motoru 1700 devirden 1800 devre çıkarıp yokuşa en sağ şeritten tırmanmaya başlıyorum,şayet yokuş dikleşir araba çekmem derse katiyen gaza fazladan basmıyorum,vites küçültüyorum,gerekirse bir daha düşürüyorum ama asla 1700-1800 devri geçmiyorum,arabanın hızı düşüyor ama yakıt tüketimi fazlalaşmıyor,ayrıca manzarayı daha çok seyredebiliyoruz.
İşte ben aracımı bu mantıkla kullanıyorum,hiç bir sıkıntım olmuyor.Ha motor henüz fabrika çıkışlı.

Aycicek yagi-mazot karisimi kullanmanizin maddi bir avantaji oluyor mu? 10 litrelik aycicek yagi zaten 40-45 lira benim bildigim. Yani litresi neredeyse mazotla ayni yada cok az ucuz.
 

Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şu an KOLZA yağını litresi 2.99 liradan alıyorum. Yağ mazot karışımında yaptığım km azalmıyor.
Mazot 4.40 tl civarında satılıyor,litrede yaklaşık 1.5 lira fark var.Depom 80 litrelik hava sıcak olduğundan 50 litre yağ 30 litre mazot kullanıyorum.Yani bir depoda 50X1.5=75 lira karım oluyor.Eh akmasada damlıyor işte.
Ayciçek yağıda duruma göre 3.20 ile 3.60 arasında değişiyor.
Saygılar
 



Ynt: Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

aslanahmet' Alıntı:
Sorum konuyu bilenlere,

Diyorlar ki; depoda ki mazotta su olma ihtimaline ve bu suyun araca zarar verme ihtimaline karşı 1 depo mazot için 1 litre motor yağı depoya ilave edin. Bu yağ kaliteli 20/50 olabilir diyorlar. Bu yağ gerçekten faydalı olurmu yoksa gereksiz mi? Ya da zararı olur mu?


Depoda biriken su dipte kalacağından ilk emilecekler arasındadır, mazot filitreni altı musluklu modelden seçersen arada
musluğu açıp pet şişeye bir miktar doldurup yakıtında su olup olmadığını kontrol etmiş olursun.
T4 lerde 2500 cc motorlarda 4 enjektör 1 elektronik enjektör kullanılmış,pompa olmadığından zararı olmasada elektronik
enjektörde nelere sebep olur bilmiyorum.
T4 lerde musluklu filitre yetkili servisler dahil heryerde bulunuyor.

Selamlar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst