Herkese Uygun Karavan Mı, Yoksa Herkezin Uygun Karavanı Mı ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,703

EvliyaCelebi2

Söz insanın aynasıdır..
Mesajlar
2,218
Tepkime Puanı
2,198
Başta bizde olmak üzere aslında bütün ülkelerde "Hangi karavan" sorusu karavanseverler tarafından oldukça ateşli tartışılmakta. Cevap olarak kendi yaptıkları tecrübeleri ya da kendileri için önemli gördükleri kriterleri yazanların çoğunun es geçtiği önemli bir nokta ise, nedense muhatap alınan kişilerin somut özellik ve ihtiyaçları oluyor.
Argümanların fonundaki tek ortak nokta ise çoğunlukla kendilerinkinin en doğru terçih olması yönünde. Oysa sadece etrafımıza bakmakla herkez için tek karavan çözümü olmadığını görmek hiç de zor değil. Eğer kanaatlerimizde, " diğerlerinin bu seçimden anlamadığı " şeklindeki gizli bir düşünce pay sahibi değilse, en uygunu seçime, söz konusu kişiye uygun kriterler açısından bakmak olmalı ?

İşin ilginç tarafı mevsim, kişi sayısı, yaş, karakter yapısı, maddiyat, yolculuk çeşidi, ülke veya benzeri kriterlerden sadece birinin değişimi bile kolaylıkla başka bir terçihin kapısını açabiliyor. Tek bir bebeğin aileye katılması bile bazen yeni bir karavanı gerekli kılmaz mı ?.

Burada herkezin herbir kriteri nasıl gördüğü ona ne derece ağırlık verdiği ve dolayısıyla yaklaşımların kişiden kişiye böylelikle değişiklik gösterdiği unutulmamalı. Başkalarının düşünce tarzını anladığımızdan ne derece emin olabiliriz ki ?
Karavancılıkta herhangibir şeyin sık yapılmaması yanlış olduğu anlamına gelmiyor. Biz her durumda yerleşiklilikle hareketliliği harmanlamak zorundayız. Karavanda her isteğimizin zorlu bir tarafı oluyor ve sonuçlarına bilinçli katlanmak durumundayız. Genel eğilimler olsa da çözüm çoğukez herkezde farklı. Bizim çözüm ya da sorunla uzlaşım derecemizin herkez için geçerli olduğunu düşünmek fazla iyimserlik olmalı ? Bu durumda karşımızdakini hesap etmeden sadece kendi kriterlerimizin onun için geçerliliğini, nereye kadar taşıyabiliriz ki ?

Örneğin çekme karavanla bol konaklamalı yolculuk daha ender rastlansa da, bu seçim karavansever tarafından içselleştirilmişse, bizim söyleyecek birşeyimiz olmamalı. Çalışma hayatında günlük kullandığı transporter ya da daha küçük aracına yaptığı geçici donanımla, kampinglere uğrayarak, karavancılığın bütün olanak ve zevklerine kolaylıkla ulaşanlara, müstehzi bir bakış gerekçesiz ve saçma olmalı ? Ayni şekilde duşsuz karavan çözümleri için de düşünebiliriz ve örnekleri oldukça uzatmak mümkün. Başlığın amacı bunları tartışmak değil. Konu, olaya prensipte nasıl yaklaşıldığı...

Şu anda bulunduğum kampingde değerlerini 80-100 bin € arası olarak tahmin ettiğim 2 büyük motokaravan yer aramak için önümden geçiyorlar. Bütün bir seneyi içinde geçirebilecek, yerleşikliğin bütün olanakları ile donanmış olmaları, yine de onları karavancıların ortak paydalarından, mesela artık sorunu veya su temini probleminden kurtaramadığı gibi, bu büyüklükleri onları camping gecelemesine zorunlu bırakmakta. Üstelik çadırda kalanlar dahil istisnasız herkezin kamping duşlarını kullandığı da düşünülürse, kampinglerin sosyalist bir karakterleri olduğunu düşünmemek elde değil. ;)

Peki yaşları icabı seansın sonuna yaklaştıklarını düşündüklerinden midir, yoksa tüketim toplumunun kurnaz oyunlarına geldiklerinden midir, bu devasa araçları seçmelerini doğru yada yanlış bulma hakkına sahip miyim ? Bence değilim.
Olsa olsa bunlara verilen paranın bir kısmiyle, başka hayırlı bir iş daha yerinde olabilirdi diye düşünebilirim ama konumuz karavan.

Kısaca herkese uygun tek bir karavan yok ama herkezin uygun bir karavanı var diye düşünmek yanlış olmamalı ? Yani herkezin karavanı kendine diyelim...
Sonucta böylelikle kişilerin özellikleri dikkate alınmadan " Hangi karavan ? " sorusuna sadece kendimizden yola çıkarak, iddialı tarzda tavsiyelerde bulunmayı ya da ateşli tartışmayı, pek anlamlı bulmadığımı söylemeliyim.
Diğer taraftan siyasi akımlara bile futbol takımı tutar gibi yaklaşma eğilimimizi düşünürsek, konunun bazen pek de kolay olmadığı tahmin edilebilir ?
Bilmem farklı şekilde düşünen var mıdır ?


Durun, aslında siz kardeşsiniz !
"Motokaravan ile çekme karavan" filminden. :yum:

Başkalarının da haklı olma şüphesine, hoşgörü denir.
Leo Tucholsky
 

Etiketler
Yazıyı dikkatle okudum.Hiç bir şey söylemiyeceğim zaten söylenecekler yazılmış.
Benim için karavanda uygunluk harcayabileceğim para ile ilgili yada kısıtlı.Şuan için içi boş, kapalı kasa; pencereleri bile olmayan bir 12.5 m3 Fiat Ducato nun içinde çadır kurup ülke ülke dolaşıyorum imkanın ancak buna müsaade ediyor haliyle böylesi bana uygun olmuş oluyor.:smirk:
 

Yazıyı dikkatle okudum.Hiç bir şey söylemiyeceğim zaten söylenecekler yazılmış.
Benim için karavanda uygunluk harcayabileceğim para ile ilgili yada kısıtlı.Şuan için içi boş, kapalı kasa; pencereleri bile olmayan bir 12.5 m3 Fiat Ducato nun içinde çadır kurup ülke ülke dolaşıyorum imkanın ancak buna müsaade ediyor haliyle böylesi bana uygun olmuş oluyor.:smirk:


.
Tam teçhizatla bile ülke dışına çıkmaktan çekinenler var @ince999 , düzeni bozuyorsunuz, haberiniz olsun ! :p

Bir daha sizi bu geç saatlerde (yıllarda) dışarlarda dolaşırken görmeyim...:yum:
 
Son düzenleme:


Beğeniler için teşekkür ederim.
Gezme görme merakım hiç bitmiyor ama cüzdan çabuk boşalıyor.Çare olarak lüksten konfordan vazgeçiyoruz. Yemeğimizi piknik tüpünde pişiriyoruz.(Milangaz marka) yurt dışında tüp boşalınca al başa derdi oluyor,bundan dolayı yurt dışına çıkarken tüpün dolu olmasına dikkat ediyoruz,ikinci bir tüpü yedek diye alınca bazen gümrüklerde suratını ekşiten memur olabiliyor,suratlarını ekşitmelerini sineye çekiyoruz gariban tiyatrosunun 1.perdeyi oynama başlayıp kendimizi acındırıyoruz.Yine de tüpe, otoğaz dolum ağzından doldurabilme aparatını kendim yapıp alet çantasına attım. Gürcistan da her otoğaz istasyonundan hiç bir sıkıntı çekmeden doldurabiliyoruz.Geçtiğimiz yaza kadar Bulgaristan da aynı durumda idi ama bu yaz şartlar değişmiş doldurmuyorlar sordum yasaklanmış ve kamera ile kontrol ediyorlarmış ama dert değil bende tüpü kayar kapının hemen arkasına koyuyorum tüpü hiç ortaya çıkarmıyorum kapıyı kaydırınca gazcı durumu anlayıp kamera açısına göre yanaşıp tüpü dolduruyorlar.
Arabada fazla miktarda 5 litrelik su şişesi var.Bir çeşme bulunca suyunu beğenirsek şişelere dolduruyoruz,sıfır maliyet.Bu şişelere uygun çok fazla kapağım var.
Şişedeki suyu hangi amaçla kullanacaksam o amaca göre delinmiş kapagı kullanıyorum.Mesela ellerimi sabun ile yıkayıp durulayacaksam üstünde genişçe dört delik açılmış kapağı kullanıyorum,duş niyetine kullanacaksam küçük çaplı pek çok delik açılmış kapağı kullanıyorum.Saç yıkamak için sıcak su gerekecekse şişeyi göğüslüğün üstüne cama dayıyorum yarım saat sonra yıkanmalık sıcak su hazır.
Yemek yapmak için (iki kişilik) orta boy derin çelik tencere var çorbada bunda pişiyor,pirinç pilavı da. Tabaklar kullan at tarzında kağıt türünden böylece bulaşık derdini de en aza indiriyoruz
Çay bardakları da iç at plastik.
Araçta 12 volt ile çalışan 35 litrelik buz dolabı tek ve en büyük lüksümüz.
Tuvalet ihtiyacı gidermek için artık uzman olduk.Benzinlikler hemen hemen her zaman durumu kurtarıyor ama kırsal alanda isek sapadaki çalı arkası da işe yarıyor.
Emniyetli gecelemek için olanaklar az ya benzinliğe giriyoruz yada karakol yanına duruyoruz.Gürcistanda benzinlikte gecelemek pek mümkün değil kabul etmiyorlar,bizde benzinliğe yakın park ediyoruz sabah kalkınca da ihtiyaç için doğru benzinliğe.
En büyük sıkıntımız şehri yaya gezmek amacı ile arabayı güvenle bırakabilmek.Bunu da yenebilmek için Süpermarket park yerine gidiyoruz.
Telefon bir dert bizde mümkün olduğunca bu derdi hatırlamamaya çalışıyoruz.
Yön bulmak için cep telefonuna indirdiğimiz internet istemeyen navigaları kullanıyoruz.(tabiki daha yola çıkmadan evvel evde ilgili yerlerle ilgili olarak dersimi çalışıyorum.)
Lisede zorlana öğrettikleri İngilizceyi hiç utanmadan sıkılmadan başını gözünü yara yara konuşmaya çalışıyorum.
Akar yakıt masrafımı en azda tutabilmek için hiç bir şekilde aracımın motorunun en ekonomik devri olan 1800 devri geçmiyorum eh böyle olunca tabiki hızlıda gitmiyorum,gidemiyorum.
Galiba epey yazdım.
 



Eyvallah diyeyim de yolum alamanya taraflarına düşerse merhaba deyip bir bardak çayınıza talibim diyeceğim kişilerde aklımda.


.
Hoş bulursunuz, biz de çok seviniriz @ince999 ama..
* repertuarımız sadece tek bir bardak çay değil, :yum:
* ikincisi umarım evdeyizdir. Senenin üçte ikisi göçebe modundayız da... ;)

Tabakları önce ıslak kağıt mendille silip, sonra köpük yapıp fazla su gitmesin diye, bir iki damla piril ve yarım litrelik pet şişelerinin kapaklarını delip idareli suyla yıkamayı galiba bizden çalmış olmalısınız ? :p
Sonra nedense oturup, içme suyu hariç, günde 10 litreden fazla su sarfiyetımız yok diye düşünüp duruyoruz..;)

İngilizce içinse biz prof. Gatenby' nin öğrencileri olarak kaç Mr. and Mrs. Braun' ı yaz tatillerinde sahillere göndermişliğimiz var di mi ya ? :cool: ( Gençlere biraz Fransızca kaçtı galiba ? )
 
Son düzenleme:

Çay uygun ve yeterlidir.
Yarım litrelik pet şişenin içine su doldurulur,çay kurusu ilave edilir agzı sıkıca kapatılıp üstüne siyah kalın erkek çorabı geçirilir sonrada güneşli bir yere konur, duruma göre 10-20 dakika içinde içilecek çay hazır olmuştur.
 

Çay uygun ve yeterlidir.
Yarım litrelik pet şişenin içine su doldurulur,çay kurusu ilave edilir agzı sıkıca kapatılıp üstüne siyah kalın erkek çorabı geçirilir sonrada güneşli bir yere konur, duruma göre 10-20 dakika içinde içilecek çay hazır olmuştur.



.
Boşuna dememişler, öğrenmenin yaşı yok. :yum:
Enfes.
Deneyeceğim.
 





bana pril veya başka deterjan da lazım diil..
kamplarda kül kullanıyorum.
hem doğal..
hem yeterli temizliği sağlıyo..
hem de bedava ;)
 


e tüp tabi pratik çözüm..
serde illa bi ateş başlatıcam merakı olduğu için külü de işe yarıyo.. sonra bi ağacın dibine.. hem sulama hem gübreleme :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,905
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst