İzmir'de Otokar Sultan 145s City C Motokaravan Dönüşümü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan drankara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 179
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 50,600
14 Mart 2022..Sona biraz daha yaklaştık diyebilirim.. TSE süreci için beklemedeyim.. Hala küçük işlerin tamamlanması gerekiyor.. Piknik tüpü koyup sabitleyecegim, gaz alarmını takmam gerekiyor. Bascek takılmayan yerlere çocuk kilidi takacağım..Aracın muayenesi ve trafik sigortasının süresi 15 gün önce bitti.. TSE ye gitmeden önce trafik sigortasını otobüs olarak son kez yaptıracagım.. Muayene için TSE sürecinden sonra tadilat muayenesine sokacagım.. TSE ye Gidip gelirken trafiğe yakalanırsam artık yapacak çokda birşey yok.. muayene eksikliğinden cezayı yiyecegim..
Bugün aracı yerinden çıkartıp dış kısmından son halinin 2 taraflı fotoğraflarını çektim.. Aynı şekilde videoya da aldım..

Video: https://youtu.be/Sm91GoYohAg


WhatsApp Image 2022 03 14 at 171428


WhatsApp Image 2022 03 14 at 171407
 

Proje çizildi.. TSE muayenesi için yarın menemene muayeneye gidiyorum.. Proje numaramı aldım.. TSE merkezini de aradım, mesai saatleri içinde herhangi bir saatte gelebileceğim sööylendi.. Gelmeden önce gerekenleri sordum.. Bana söylenen Ruhsat, proje numarası ve TSE muayene ücretinin ödenmesi.. .. 570 tl TSE muayene ücretiymiş.. nakit olarak orada ödenebiliyor veya havale ile ödenebiliyormuş.
Araçta yapılacak birkaç küçük iş var.. Aygaz mini tüp alacağım dedantörüyle.. birde ocak altı bağlantısını alacağım.. Tüpü sabitleyeceğim.. Gaz alarmını takmamıştım, onu takacağım.. Bakalım yarın sorunsuz olarak geçebilecekmiyim.. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.. İnsan heyecanlanmıyor değil..
 

15 Mart 2022 tarihinde Aygaz mini 2kg lik tüp ve dedantörünü aldım.. araca monte ettik ve sabitledik.. Televizyon girişe monte edildi ancak TSE muayenesinde sorun çıkıp çıkmayacağından emin olamadığım için monte ettikten sonra tekrar söktük.. açılır durumdaki bascek takılmamış tüm kapak ve dolaplara buzdolabı, çamaşır makinesi dahil çocuk kilidi taktım.. bu arada akşam sineklikler takıldı.. Hayli hareketli bir salı akşamı geçirdik diyebilirim.. TSE için hazır hale gelindi..

Video: https://youtu.be/9uXsMe0FrWg


WhatsApp Image 2022 03 15 at 174148


WhatsApp Image 2022 03 15 at 162521
 

Dün yani 16 sinde TSE yerine gittim.. Aracı park ettim.. 570 TL naikit olara ödedim.. Bekleme salonuna geçin dediler.. 15 dakika sonra aracınızda 2 kusur var onları 3 gün içinde tamamlayıp tekrar gelirseniz ücretsiz olarak tekrar bakılacak denildi.. Tabii beklemediğim bir gelişme oldu.. Sonuçta TSE den kaldım.. düzeltmem istenilenler;
1-Yolcu koltukarındaki kemerlerin TSE CE işaretleri yokmuş.. 4 kemerinde değiştirilmesi istenildi..
2-Yukarıda bende 3 panel var.. TSE olarak 2 panelin üstüne onay vermediklerini bu sebeple 1 panelin sökülmesi gerektiği bu şekilde 3 panelle onay alamayacagım söylendi..
Tabiii aracı aldım biraz ileri gittim. cep telefonundan menemendeki sanayiinin yerine baktım.. 80 km dönmek ve sonra tekrar gelmez pekde mantıklı gelmedi.. Menemen sanayine girdim.. İyiki, yanıma şarjlı vidalamayı yanıma almıştım.. Sanayii de önce sora sora oto döşemeci buldum.. eski çıkma ancak sağlam üzerinde ce yse işareti ve numaraları yazan 4 tane fort araca ait kemer buldum.. Onları taktırrken demirciden merdiven bulup aracın tepesine çıkıp ön paneli söktüm.. Yoldan geçenlerden yardım isteyip paneli yere indirip araca koydum.. kemerler değişince tekrar tse ye gittim..
Şarjlı vidalama setimi yanıma almam iyi oldu da 3 metre uzayan merdiveni yanıma almadığıma pişman oldum.. Tabii çatıdan panellerden bir sorun çıkacağı hiç aklıma gelmemişti.. neyseki sanayiiden yardımcı oldular demir merdiven verdiler.. elektrik tellerine takılmadan çarpılmadan, aşağıya düşmeden araca dayayıp paneli söktüm..

Video: https://youtu.be/QTswTh1uz-I

WhatsApp Image 2022 03 16 at 143503
 
Son düzenleme:

Tekrar TSE ye gittim.. Paneli TSE binasına yasladım aracı çeri soktum.. Yine incelediler.. Hatta mazot deposunun kapağınıda açtırıp baktılar.. Neye baktılar bir fikrim yok.. Ben dışarda beklerken bu sefer geçtiğimi belirttiler.. Aracı inceleme yerinden çıkartıp söktüğüm paneli içer, aldım ve eve döndüm..
Bugün projemi yapan Taylan bey onay belgemi gönderdi.. TSE süreci böylece tamamlanmış oldu..

Video: https://youtu.be/0KQb4UGJNSc

Video: https://youtu.be/nt6GM_Qcb_s
 



1 yıldır aracı pek yerinden oynatmadım.. Yarın aracı bergamaya bakıma götüreceğim.. Aracın ne olur ne olmaz elden geçmesinde yarar var.. Bugün paneli tekrar yerine taktık.. güneş enerjisi tekrar faaliyette..
haftaya perşembe gününe aracı TUVTÜRK e tadilat randevusunu aldım, muayeneye götüreceğim.. pazartesi çarşamba nöbetim var.. cumartesi pazar gününe randevu bulamadım.. en uygun tarih perşembe günü idi..
Muayene sürem şubat sonuna doğru bitti.. Sigortatayı otobüs olarak tse öncesinde yeniledim.. Onunda süresi bitmişti.. Muayenede sorun çıkmazsa haftaya perşembe veya cuma karavan dönüşümüm tamamlanmış ruhsata işlenmiş olur diye planlıyorum ancak burası Türkiye.. ne olacağı belli olmaz.. :smiley: Arac 1+4 olarak muayeneye girecek..
 

.
Panel sayısına takılmaları şaka olmalı ? Keşki gerekçesini de söyleselerdi.
Karavanlara özel bir yönetmelikleri olmadığına iddiaya girerim.
Bu görevi bakanlık nedense TSE’ye vermiş, onlar da kendi akıllarınca kontrol ediyor olmalılar. Almanya’da bu görev TÜV’e ait. TSE’nin denki DIN ise sadece endüstri standartlarını belirlemekle görevli.

Herneyse yanılmış olabilirim ama görebildiğim kadarıyla yangın durumu için karavanınızın her yönünde geçilebilecek çapta kapı veya açılabilen pencere şeklinde kaçış olanağı yoktu. Tahminim doğru ise (?) en azından ulaşması uygun bir yerde çekiç olanağını sorgulamalıydılar.

Peki gaz tüpünü, yerini, bağlantılarını ve ocağı kontrol ettiler mi ?

Bütün beklediklerini karavanını kendi yapan veya yaptıranlara bir dosya olarak sunmak görev anlayışlarından olmalıydı. Her yerden farklı ve egzotik şeyler duyduğumuzdan karavanlara özel yönetmelikleri olmadığını tahmin ediyorum.
Zaten karavanı bitirip arkasından planını çizdirmek de araya mühendis koymak da tam komedi. Uzaya falan çıkılacak değil ki..

Güle güle keyifle kullanın, tekerinize taş değmesin.. 😊



Diş hekimi Tanzer hanım çoktan emekli oldu sanırım ? Sınıf arkadaşım olur.
 
Son düzenleme:

Aracımda 2 tane acil durum cam kırma cekici var.. 6 kg lık yangın tüpümde var araçta.. Zaten 4 cam kapatıldı.. Arka kapı işlevsel..yatak odasından sinekliği aralayıp istenilirse çıkış sağlanabiliyor.. acil durumda ön arka kapıdan hava kolu çekilerek çıkılabileceği gibi cam kırarakda çıkılabilir.. ön camı saymazsak ki kolay kırılmayacaktır, arka cam ve yanlarda her 2 yanda 2 cam orjinal aracın kendi camı ve acil durumda kırılarak çıkılabilir..
İçeride epey kaldılar.. 10-15 dakikada herhalde bakmadıkları yer kalmamıştır.. 2 . gittiğimde 5-6 dakika sürdü.. ancak ilk gittiğimde beni bekleme odasına gönderdikten 15 dakika sonra geri çağırdılar.. suyu bile açıp kapamışlar.. lavabo ıslaktı..yolculuk öncesinde 12 v ve 220 v u kapatmıştım ana şalterden tse yede geldiğimde açmamıştım.. ocağı kontrol ettilersede çakmaklığı yakamamışlardır.. :smiley:
Panel sayısına tse bu şekilde onay vermiyor denildi.. ısrar etsemde birşey değişmeyeceği için ayrılıp paneli söküp geri gelmek daha akılcı oldu diyebilirim.. sonuçta yine aynı ekibe kontrol ettirdim..
 

18 Mart 2022 tarihinde Bergamadaki sanayiiye gittim.. aracın bakımı için.. 3 çorum klima olarak adlandırılan ısıtıcıların 2 si sökülüp bunlara gelen bıru kelepçelenmişti.. Hafif su akıtıyordu hem onlara baktrdım hemde aracın beyni değişti.. Yani cuma gününü bakımda geçirdim denilebilir..

18 Mart Bergama Sanayii
Video: https://youtu.be/WEue7PysH6o
18 Mart Bergama Sanayii

WhatsApp Image 2022 03 18 at 112913
 

22 Mart 2022 ye kadar araçtaki küçük düzeltmeler yapıldı.. 18 inde Bergamaya giderken bergamaya sanayii ye geldiğimde üst buzdolabı havalandırma kapağının yolda uçtuğunu fark ettim.. Tabbii internette tek kapak bulamadığımdan ona ayrı bir kapak yapıldı.. Artık busefer uçmaz diye düşünüyorum.. Bu arada Tüvtürk muayenesi sonrasında tekrar güneş paneli yerine takıldı ayrıca öndeki iç ayna yerine TÜVTÜRk muayenesi öncesinde söktüğümüz tv ve uydu receveri tekrar yerine konuldu..
Mutfakta ocak üzerindeki dolabın altına ince saç konuldu.. TSE ye gitmeden önce tüm hareketli çekmece buzdolabı çamaşır makinesinin kapaklarına çocuk kilidi takmıştım.. Mutfaktaki sinekliğin çerçevesi görsellik açısından 3 lük köşebent iler çerçevelendi.. Camın sineklik ve perdeye takılmaması için yükseltme yapılmıştı.. Busefer içtenn yapılan yükseltme görünüyordu, buda ortadan kaldırılmış oldu. Mutfaktaki lavabonun yanındaki sohbenin alt boruları ahşap ile örtüldü..Borular artık dışarıdan görülmüyor..

22 Mart 2022 tarihli Son Durum Videosu:

Video: https://youtu.be/zQ0ptZulOQQ


Yarın yani 24 Mart 2022 tarihinde Türvtürk Tadilat muayenem var.. Karavan Ruhsatı için son adıma sıra geldi..

WhatsApp Image 2022 03 21 at 172853 1


WhatsApp Image 2022 03 21 at 172853


WhatsApp Image 2022 03 21 at 172852 1


WhatsApp Image 2022 03 21 at 172852


WhatsApp Image 2022 03 22 at 122410


WhatsApp Image 2022 03 22 at 122355
 




Gecen yil subat ayinda aldigim ve temmuz ayinda yapimina baslanan, aralikli olarak yapimi devam eden Otokar Sultan aracimin karavan donusumu dun sona erdi.. 2 gun omce muayeneden once ozel servise gidip fren testine girdim muayene oncesinde, frenlerde hafif sapma saptayinca once frenlerdeki sapma halledildi..haylide ugrastirdi diyebilirim..zaten bu halde arac gecmezdi..10 gun once aldigim muayene randevumida iptal etmek zorunda kaldim..
Fren sorunu cozulunce dun sabah tuvturkden gectim, 10 gun randevu yoktu betgamada.. bekliye bekliye biridi gelmeyince iptal edilen bir bosluk bulunca muayeneye girdim.. stresli bir bekleyisten sonra arac tuvturkden gecti..karavan donusumubde son asamaya gelindi.. notere gidip ruhsatimi aldim.. önceki otobus sigortasini iptal edilip yeni karavan sigortasini yaptirdim.. .
tafik sigortasini otobusten M1 motokaravana donustugu icin yeniden sigorta yaptirdim.. Aracin Proje, Tse, Tuvtürk , Noter ve sigorta islemleeine ait tum gelismeleri videoda anlattim..Aracim artik M1 Motokaravan oldu..
Dunku surecleri videoda ayrintili olarakda anlattim..isteyen izleyebilir..
yapilacak birkac is disinda donusum tamamlandi diyebiliriz.
 



Teşekkür ederim.. Yarın masa karşısındaki ters koltugu taktıracağım.. Küçük işlride artık zamana yayarak halletmeye çalışacagım. İlk aşamada kornej ve perdeler var.. Ön cam oldukça büyük.. Perde korneji ust bağlantı kısmını tutmayavbilir
 



29.3.2022 tarihinde yani bugün aracı tekrar eksik kalan yerlerin yapımı için atölyeye götürdüm.. Birkaç eksik vardı.. Onlar tamamlanacak..
Masanın karşılığı olan Ters koltuk takılacak, televizyonun elektrik bağlantıları takılacak ve uydu anteni receveriyle birlikte tv aktif hale gelecek, dai shava ısıtıcı takılmıştı ancak şaseye 12 v kaçak veriyor.. Kaçağın tespit edilip önlenmesi gerekiyor.. Banyona konulacak şampuanlık ve askılık takılacak.. bunun gibi eksikliklerin giderilmesi gerekiyor.. Videoda ayrıntılı şekilde yapılacakları anlattım.. Bu sefer herhangi bir fotoğraf çekmedim.. Kusura bakmayın..

Video: https://youtu.be/g54TibUqN9Q
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,770
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst