Jel Akü Marka Tavsiyesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan carvegan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,174
.
Dikkat elektro bisikletlerde büyük çoğunlukla Lityum iyon (Lityum Kobaltdioksit) aküler, gayet ender olarak da güvenli olarak bilinen elektro otolardaki LFP aküler kullanılmakta.
Kanımca videolardakiler LiFePO4 aküler değil, LiCoO2 aküler olmalı..

Lityum iyon akülerin enerji yoğunluğunun LFP akülere göre daha yüksek olması, riskine rağmen bisiklette tercih edilmesine sebep olmakta.
Sayın Doğrucu Davut ,
Lifepo4 o kadar korkutucu değil diyorsunuz diye anlıyorum. Doğrumu anlıyorum ?
 

.
Evet doğru anlıyorsunuz.
Kısa tercüme bir bilgi vereyim.

LiFePO4 PİLLER YANMAZ

Lityum-iyon pillerin, üreticiye, boyuta, yapıya veya bileşime bağlı olarak farklı türleri vardır. En güvenli olanları lityum demir fosfat pillerdir (LFP veya LiFePO4 olarak adlandırılır).
Güvenlik faktörü sizin için çok önemliyse, diğer türler yerine bir LiFePO4 (lityum demir fosfat) pil seçmelisiniz.
LiFePO4 piller neden yanmaz veya patlamaz?
Bunun nedeni hücrelerin bileşimidir:
Pozitif elektrot: lityum demir fosfat (formül sembolü = LiFePO4)
Negatif elektrot: lityumun gömülü olduğu grafit veya sert karbon.
Lityum-kobalt elektrot ile karşılaştırıldığında, LiFePO4 akünün
* daha düşük enerji yoğunluğu var,
* oksijen salınımı yoktur.
Bu aynı zamanda LiFePO4 pilin mekanik olarak hasar görse bile sızıntı yapma olasılığının daha düşük olmasının nedenidir.

Lityum-kobalt (III) içeren lityum-iyon hücrelerinde (formül sembolü - LiCoO2), kimyasal reaksiyon sırasında oksijen açığa çıkar, dolayısıyla yangın riski yüksektir.
Bu durum elektrikli bisiklet örneğinde çok iyi görülebilir.
Aşırı şarj veya kısa devre nedeniyle yangın çıkması durumunda
Elektrolit her zaman ilk önce yanar çünkü oldukça yanıcıdır. LFP pillerin katodu (pozitif elektrot) diğer lityum-iyon pillere kıyasla daha az yanıcıdır. Anot da grafit veya karbondan yapılmıştır ve yanıcıdır.

Yukarıda açıklandığı gibi, LiFePO4 piller hücre kimyaları nedeniyle termal kaçağa uğramazlar, bu da yanmadıkları veya patlamadıkları anlamına gelir. Bu nedenle, LiFePO4'ler evde kullanım için çok uygundur. Güneş enerjisi sistemileri için de durum aynidir
Diğer lityum-iyon pillere kıyasla avantajları tartışılmaz.
Lityum-demir-fosfat varyantında kullanılan fosfat bazlı teknoloji, yüksek termal ve kimyasal stabiliteye ve dolayısıyla daha iyi güvenlik koşullarına sahip olduğu için takdir edilmektedir.

Kaynak
 
Son düzenleme:

Konuları açılmışken:

Sadece iyi değil, hatta gereklidir de. Tabii devamlı tam dolu olarak.
Akülerin karavanın kullanılmadığı zamanlar sistemden ayrılmasına gerek olmadığı gibi panellere de bağlı olarak kalabilirler, yeter ki tüketicilerinin sigortaları çıkarılmış olsun. Yalnız solar regülatörünün mutlaka en az üç fazlı dolum özelliğinin olması ve mümkünse akülerin hücreleri arası dengeleme yapabilmesi, temel olarak da akü cinsine uyumlu veya ayarlı olması gerekmekte. Diğer faydalı bir aygıt da ısı sensörü.
Yine de ayda iki gün boyunca zaten elde olması beklenen çok fazlı bir dolum cihazı ile tam dolum amacıyla şebekeye bağlamak, durumu daha da garantiye alırdı. (Güvensiz Türk Kuralı 😉)

Bu arada dolum cihazının 1Amperlik olsa bile araç aküsünü de dolduruyor olabilmesinin çok yararlı bir özellik olduğunu eklemeliyim. Fakat akıllı inverter adıyla başka kullanım amaçlı aletlerden böyle karavan gereksinimlerinin karşılanması beklenmemeli.

Kısaca ana amaç; VRLA akülerin devamlı dolu olarak kalmaları, sülfatlaşmayı önleyerek beklenen ömürlerini yaşamalarını olanaklı kılmakta.
Bu bilgiler için teşekkür ederim.
 

Bütçemizi tekrar değerlendirerek maalesef exide veya daha üst segmentte bir akü alamadık. Ufak bir araştırma sonrası Kraftvoll markasında karar kılıp aldık.


Bakalım önümüzdeki günlerde aküleri kurup test etme fırsatım olacak buradan yine son durumu paylaşırım.

Emek verip bilgi paylaşımı yapan herkese tekrar teşekkürler. 🙏
 

Bütçemizi tekrar değerlendirerek maalesef exide veya daha üst segmentte bir akü alamadık. Ufak bir araştırma sonrası Kraftvoll markasında karar kılıp aldık.


Bakalım önümüzdeki günlerde aküleri kurup test etme fırsatım olacak buradan yine son durumu paylaşırım.

Emek verip bilgi paylaşımı yapan herkese tekrar teşekkürler. 🙏
Aküleri kurup test edebildiniz mi ? Benimde akü araştırmam olduğu için linkteki Ankara firması gözüme çarptı 208Ah 220Ah Kraftvoll-Outdo Jel Deepcycle Akü 18070008 Fiyatı ve Özellikleri
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst