Karavanla Evin Ortak Payda Sınırı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,779
Zaman zaman karavanımı uzun süreli konaklamalar için kullandığımda ev tipi konfora ihtiyaç duyduğum noktalar olur. Çekme karavan bu alanda sunabildiği imkanlarla bir deryadır. Bunu gezerken bir arabanın içinde yatmakla karşılaştıramam. Tam boy karavanların olanakları geniş buna rağmen hareketleri kısıtlanıyor.
Sevgiler tüm karavan sevenlere...
 

Etiketler


@janberkaydemir esasında herkesin farklı ihtiyaçları olabileceğini yazdı, o nedenle tek doğru olmuyor seçimlerimizde.
Biz mesela 5 yıldızlı otele gitsek bile kendi yastık kılıfını taşıyan, normal olmayan türdeniz . Hiç bir kuvvet kamp alanının duşunu kullandıramaz. Hatta lavobalarında bulaşık yıkatamaz. Bizim önlemleriniz ona göre oluyor bu nedenle.
Hocam normal olan sizsiniz ama sayınız az:smiley:
 

Plânlamalar ihtiyaçlara göre şekillensede sanırım en uygun olmayan tür DMAX da devamlı çıkan gereksiz, amacı dışında şatavatlı yapılmış araçlar olmalı. Allah'tan bunlar çoğunlukla ABD'de.

Burda yine iki yol var. Biri kamp alanına göre ihtiyaçlarını şekillendiren; diğeri kamp alanını defterinde pek barındırmayan.

Güvenlik kaygısını üst noktadan yaşayan biri kamp alanı dışını düşünmesi zor.

Araçta olmazsa olmazlardan wc ve duş. Sindirim sistemi problemi yaşadığında ya da yağlı bir mangal dumanı denk geldiğide bunu acilen hissediyorsun.

Kışın gezmesen dahi yüksek rakımlarda kamp yaptığında ya da ilk ve son bahar aylarında dizel ısıtıcıyı bazen mecbur açıyorsun.

Islak mendilliler, kağıt bardak, tabak tek kullanımlık çatal v.b ürünler su tasarufuna ciddi katkı sağlamakta.

V.b durumlara ayak uydurabilen şanslı kesimlere selam olsun : ).

Yazın Mersin taraflarında bir koyda karşılaştığım yaşca hayli büyük bir çiftin aracı toplama lego parçaları gibiydi. Sonuç olarak iş görüyor mu, kafası rahat mı tamam.

Daha fazlası zaten ev konforu arayanlar için zor olur.

Son olarak tüm hayatını araçta yaşayanların araçları büyüdükçe ev konforu araması da az çok anlaşılabilir bir durum olabilir.

Çadırdan geçen biri olarak araç çok çok rahat. Ama çadırın yeri bence çok ayrı.
 



.
Bizler burada karavan ile ev arasındaki sınırı kendimize göre nasıl çizdiğimizi yazıyoruz, yazıyoruz ama bunları neden çizdiğimizi, diğer bir deyişle hangi gereksinimlerin eve göre neden farklı olduğunu, karavanda değişime uğrama potansiyeli olduğunu yazmayı es geçmekteyiz.
Tam da bu, hayal güçleri ne kadar kuvvetli olsa da karavanı tanımak isteyenler için belki yararlı bir bilgi kaynağı olabilirdi ? (Gerçi foruma selfie amaçlı girmeyip de yazılanlara önem verenlerin sayısı pek fazla değil)

Yani karavanda su, elektrik, gaz, duş, tuvalet, mutfak ve benzeri unsurlar hangi özellikleriyle eve göre farklılar ? Gerçi devlet ana karavan için yatak, dolap ve mutfağı yeterli görüyor ama evlatlarının günümüzde oldukça şımardığı da bir gerçek. :yum:

Konu kendimizden bahsetmekten daha tarafsız hatta öğretici. Aslında yeni bir başlık konudan kopma sayılırdı diyerek burada elektrikten başlayayım. İsteyen başka köşesinden tutabilir.


Elektrik:
Evimizde, değil nasıl geldiğini, ne şekilde ödeyeceğimizi bile (nasılını bu günler için es geçiyorum :wink:) önemsemediğimiz elektrik, karavanda kazanılmak ve depolanmak zorunda. Tek ayrıcalığı kampinglerde bulunabilen şebeke bağlantısı. Aracın kendisi için kazandığı elektriğe yaslanmanın çeşitli yolları var. Solar da diğer bir olanak. Fakat bunlar kampinglere girmeye, aracın çalışmasına ve güneşin varlığına bağlı olduğundan, karavanda elektrik kazanımı ancak kombine ve uygun orantılarla düşünülünce anlamlı olmakta.
Gereksiniminizi kış ayları bile sorunsuz karşılayabilecek solar, güneşin yüzünü göstermediği hemen ikinci gün karavancıyı yolda bırakabilir. Diğerleri için de yollarda olmadığınız veya kampinglere girmediğiniz zaman durum farklı değil.
Çözüme yardım ise enerjiyi depolamaktan geçmekte. Fakat bu sefer de aküler kapasite büyüdükçe ağırlaşmakta ve pahalı olmaktalar. Bu açıdan elektriğin hangi oranlarla nasıl kazanıldığı, gezi tarzı, yer, iklim ve benzeri değişkenlere bağlı olsa da planlamada en önemli etken her zaman tüketimin önceden tahmin edilmesinde yatmakta.
Kısaca karavanda elektrik, evden çok farklı ve sorunlu.

Su:
Elektriğe benzese de kazanılması elektrikten daha kolay. Akıllı tüketimine uygun hacımda depolandıkça da sorun sayılmamakta. Elektrikte olmayan asıl özelliği ise sorunlu atık hali.
Suya ev açısından bakınca, insan kendini çağı ters atlamış hissetmekte.
Su evle karşılaştırınca küçümsenecek bir unsur değil.

Duş:
Suyunu bulmanın, depolamanın, ısıtmanın, kullandığından kurtulmanın, içinde dökünürken bunalmanın, buharından aracı korunmanın, kabinini kurulamanın, tamirinden gına getirmenin veya yerinin daral vermesinden sıkıntılarımız olsa da Türkiye gibi dışarıdan kaliteli hizmet alma olanakları sınırlı bir ülke için duş, neredeyse kaçınılmaz durumda. Bizde duşu, zar zor olsa da alçak yapılı VW Transporter’ine bile sığdırmaya çalışanına rastladım.
Karavanda duşun ev konforunu vermesi ise beklenmemeli..


"Yahu kardeşim biz bunları zaten biliyoruz, neden yazıyorsun" derseniz, bazı karavanını kendi yapan veya yaptıranların yaklaşımlarına bakın derim..
Konuşulmasına aklı yatan, dedim ya mutfakdan, tuvaletten, yataktan, izolasyondan yahut istediğinden devam edebilir.

Karavan neden evden farklı ?
Konu bol, farklar büyük, nedenler çeşitli…


1643456094076.png
 
Son düzenleme:

Elektrik tesisatı olmayan bir karavan hayal ediyorum:smiley:Karavan da elektrik tesisatını kurmak bir dert, sorunsuz kullanmak ayrı bir dert.Aküler dolsun diye karavanı güneşin altına çekmek işkence.Ayrıca ölü yatırım,tesisatı değiştirmeye ya da yenilemeye kalksanız , yüzlerce euro para verdiğiniz her şey çöp..En can sıkıcı olanı da dışa bağımlılık. Peki elektrik karavancılara neden lazım?Buzdolabı,webasto,hidrafor,laptop kullanımı için diyebiliriz.Fakat bunların başka türlü çözümleri de var. Ben bu yüzden, şu an yapmakta olduğum karavanda elektrik yerine yer çekimi ve lpg kullanmaya karar verdim.Duş ve lavabo için su, 150 lik yedi metre pimaş boru içinde(110 LT) tavanda depolanacak.Dolayısı ile hidrafora gerek olmayacak.Ayrıca sadece yaz seyahatlerim olacağı için devamlı sıcak suyum olacağını varsayabiliriz..Buzdolabımı üç sistem aldım.Isınma ihtiyacım olursa gaz sobası tek alternatifim.Şarj etmem gereken sadece telefonum var. Işıklandırma led olacağından aracın kendi aküsü bunlara rahatlıkla yetecektir.Karavanı evi gibi kullanmak isteyenlere sözüm yok,ancak sadece yazları ya da hafta sonları kullanacak olan benim gibilere elektriğin gerekli olduğuna inanmıyorum.
 

.
* Yüksek konumlu deponun doldurulması sorunlu olmalı.
* Dalgıç pompa çakmaktan da çalışabilir. İhmal edilebilecek tüketimi var.
* Yazları ışıklandırma daha az sorun olmakta. Pilli led düşünülebilir.
* Üç sistem buzdolabı pahalılığı hariç, her zaman için uygun bir çözüm.
* Telefon ve piller için mini solar kullanan çadırcılar var.

Teorikte hepsi mümkün. Tek kişi için daha uygun olabilir kanısındayım.
Uygulayanını da asla yadırgamam. Üstelik prensip sahibiymiş derim.
Sanırım konfor kavramınızı rezetlediniz. 😋

Tecrübelerinizi merak ediyorum.
 
Son düzenleme:

.
* Yüksek konumlu deponun doldurulması sorunlu olmalı.
* Dalgıç pompa çakmaktan da çalışabilir. İhmal edilebilecek tüketimi var.
* Yazları ışıklandırma daha az sorun olmakta. Pilli led düşünülebilir.
* Üç sistem buzdolabı pahalılığı hariç, her zaman için uygun bir çözüm.
* Telefon ve piller için mini solar kullanan çadırcılar var.

Teorikte hepsi mümkün. Tek kişi için daha uygun olabilir kanısındayım.
Uygulayanını da asla yadırgamam. Üstelik prensip sahibiymiş derim.
Sanırım konfor kavramınızı rezetlediniz. 😋

Tecrübelilerinizi merak ediyorum.
Benim için karavan yaşamında ki konfor, ihtiyaçlarımı, kendi imkanlarım ile karşılayabilmektir..Su deposunu doldurma işlemi merdiven ile olacak gibi görünüyor.Üç sistem buzdolabı dometic marka üstten kapaklı 50 lt kapasiteli. ve 200 euro ya aldım.Akü fiyatları ile kıyaslayınca hiç de pahalı değil sanki.Dalgıç pompa,hidrafor,inverter, webasto gibi cihazların elektrik tüketimi dışında ki ortak özellikleri,gürültü kaynağı olmaları.Sese hassasiyeti olan biri olarak uzak durmak istediğim cihazlardır.
 




Mesut bey, evdeki elektrik te artık çantada keklik değil, %125 artti fiyatı. İran dogalgazi kesti, sanayi kepenk kapattı 1 haftadır elektriksizlikten. Bu ara en hassas konu elektrik buralarda.
 

.
Doğru söylüyorsunuz, gayet b.ktan bir durum.
O zaman başlığa tuvaletten devam etmek daha yerinde olacak.

Şaka bir yana araç ve yakıtı hesaba dahil edilmezse, karavan yaşamı ev yaşamına göre çok daha az emisyona sebep olmakta.
Biz her karavan dönüşü sonrasında evde duş alırken suçluluk duyuyoruz.
Karavan buzdolabının hacmı yüzünden yiyeceklerimizi de daha bilinçli seçmekteyiz.
Elektrik için de durum farklı değil.
Yeni ev televizyonlarının bile saatte 200 Watt üzeri tüketimi var.
Yani elektrik açısından bir akşam tv seyretmek, bir makina çamaşır yıkamaya bedel olabiliyor.
Diğer bir hesapla, evde sadece bu tür bir televizyonun tükettiği elektrik, karavanda bütün gereksinimlerimizi karşılamakta !..
Tabi ortalamadan bahsetmekteyim..
 
Son düzenleme:



Zaten başlık da bunun ne kadar istense de olamıyacağı üzerine.. ;)
İkisinin fıtratları farklı.

İnsanlara bakınca, hele yeni yapan ve imal edilenlere, karavanı evden daha fazla konforlu hale getirmeye çalışıyorlar, elektronik devreler, spotlar, ışıklar, sinema sistemleri vs. vs.
Bana göre pis su-temiz su şamandırası bile fazla
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,458
Mesajlar
1,518,183
Kayıtlı Üye Sayımız
172,113
Kaydolan Son Üyemiz
KhanDeep

SON KONULAR



Geri
Üst