Maltepe Karavan Park 54 Tl Olmuş

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan suleymancirit Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,686
Maltepe’deki yer karavan deposu olarak çok lüks bir yer.

Karavan park olarak düṣünülebilir. Çok da güzel olur. Istanbul gibi güzel bir ṣehri gezmek için dıṣardan gelen karavancılar, güzel bir yerde de geceleyebilirler. Diğer paylaṣımlarda da değinildiği gibi, bu durumda konaklama süresini mutlaka kısıtlamak gerekir.

2 saat önce 20 gün süren Kuzey Italya gezimden döndüm. Garda Gölü yakınlarında dağlık yerlerdeki gölleri eṣimle gezdik. Alp Dağlarındaki dört gölün kenarlarındaki kampinglerde konakladık. Dağlık bölge olduğu için düz arazinin az olduğu dört gölde de en güzel yerlerde kampingler vardı. Bu dört gölden birisine Türkiye’de kamping konusunda yetkili bir kaç kiṣiyi götürüp gezdirmek lazım, kamping nedir öğrensinler.

Rahmetli annemin hep tekrarladığı bir söz vardı: Ekmeği bilene yaptır yarısını yerse yesin.
 

Etiketler
Çözüm olarak, öncelikle karavan yerel yönetimler tarafından bir gerçeklik olarak kabul edilmeli. Gözden uzak, kentin boş alanlarında uzun süreli park alanları oluşturulmalı. Üyelik sistemi bu alanlara kaydırılmalı. Maltepe gibi sahillerdeki özellikli konumlara 3-4 günlük konaklama sınırlamaları getirilmeli. Otoparklarda karavanlar içinde saat sistemine geçilmeli fakat karavanını olması gerektiği gibi tek araçlık yere park etmeyenlere de yüklü cezalar getirilmeli.
👍
 

2009 ila 2016 yılları arasında sık sık maltepe sahilinde buluşurduk. O zamanlar amaç günlerce kalmak değil, dostların kendi aralarında buluşması amacıyla yapılırdı. Yerleşerek konaklamak söz konusu değildi. Bazı arkadaşlar bir gece filan kalırdı. Günümüzde karavancıların sayısının artmasıyla sürekli kalanların veya karavanını park edenlerin sayısı arttı. Böyle toplumsal olarak geniş kitlelerin kullandığı alanda uzun süreli konaklamaların engellenmesi gerekiyor. Günümüzde uygulanılan sistemde kısa kalanlar cezalandırılıp uzun kalanlar özel alanda kalıyor. Herhangi bir otobüs 60TL günlük, minibüs ise 20TL karşılığında istediği kadar parklanabilirken karavan cezalandırılıyor. Burada problem adaletsizlik. Benzer bir adaletsizlik Gestaş feribotlarında vardı. Karavanlardan özdeş araçlara göre daha yüksek bedel alıyorlardı, bu sene düzelttiler.

Doğrusu 3 günlük parklanma süresi izin verip fazla kalanlara cezalı bedel uygulanması olmalıdır. Bu her araç tipi için aynı şekilde olmalıdır. Bununla birlikte bu alan genel park alanı olduğu için suistimalleri engellemek amacıyla - özel alan dışında - kamping yayılması yasaklanması, gerekliğinde görevliler tarafından uyarılması ve lüzum ederse ceza uygulanması gerekiyor.

Böyle büyük bir etkinlik alanında su doldurma tuvalet ve gri su boşaltma amacıyla bir küçük köşe ayrılması da belediye için çok zor olmasa gerek. Yurt dışında bazı marketler bile karavancılar gelsin diye böyle tesisler yapıyor.
 
Son düzenleme:

Buradaki parkın sorumluluğu Ispark'ta mı, Maltepe Belediyesi'nde mi yoksa IBB 'de mi ? Bilen varsa nedenlerini soralım.
 





.
Dikkat ederseniz şu andaki durum belediye açısından bakılınca ücretleme ile düzenlenmiş olmakta. İstanbul’a ziyarete gelen biri için günlük 200 Lira sanırım kabul edilir bir değer galiba. Fakat bu değerin depo olarak kullanım için gerçekçi olmaması gün kısıtlamasını gerektirmediğini düşündürmüş olmalı. Senelik kontratlardan da arttırılacak aidatlarla kurtulmayı planlamış olabilirler ?

Her neyse. Sanırım artık bu durumda bence en verimli uğraşı, belediyeyi kuzeydeki bir arazide karavan deposuna yönlendirmek olmalı ?

Umarım içinizden yine dışarıdan maval okumaya başladı demezsiniz ? 😋
Bize uygun daha gerçekçi bir çözüm bilen yazsın derim..
Belki evi yanında boş arazisi olan bir çiftçi, kooperatif tarzı bir çözüm için kazanılabilirdi ? Almanya’da bu yol kampinglerle beraber sıklıkla uygulanmakta.
 
Son düzenleme:

Mesut bey , şu anda imlanı olan herkez yeni karavan alanı açmakla meşgul. Senelik 1200 Euro veren, kendine hafta sonu da gidebileceği, imkanları ve bekçisi olan bir yer bulabiliyor.
 

.
Haklısınız. Tabi ben durumu tam bilmeden yazdım.
Çekme karavanına 25,000 € dan fazla verebilen biri için aylık ~100 € kamping ücreti sorun olmamalı.. Umarım böyle yerler yeterli sayıdadır.
Fakat asıl sorun diğerlerinin durumu..
 
Son düzenleme:

Ben yerel yönetimler ile sıkı temas halinde olan bir meslekte çalışıyorum. Ne yazık ki yerel yönetimlerde genellikle işler sadece bir projeyi uygulamaktan ve bu projeleri seçime yetiştirmekten ibaret. Özellikle açık alan peyzaj alanları için çim, ağaç, bol bol kilit parke ve plak taş. Aslında bu kalemler bir inşaatta en çok para tutan kalemler çünkü metraj çok fazla. İş böyle olunca özellikle eski yönetimler zamanında yapılan parklar (Buna Maltepe Orhangazi Şehir parkı da dahildir) çok paraya, az icraat şeklinde yapılmış alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Mesela alanda bir çok ithal ağaç var ama hiç biri gölge yapmıyor. Çam korusunun altı boş dururken güneşin alınında hiç bir gölgenin olmadığı yerde sabit masalar var. Hele bir çocuk oyun alanı var ki uzaylılar için yapılmış. Eminim bu alanı bilen herkes en az bir kere bu çocuk oyun alanında bulunmuştur. Fakat bunun fil şeklinde olduğunu anlamamıştır. Öyle bir fil düşünün ki kuyruğundan burnu 200-250 metre civarında. Dolayısı ile insan ölçeğinde anlaşılması imkansız bir tasarım. Yani mesleki olarak eleştirmeye kalksam bunun sonu yok.

Şimdiye gelecek olursak özellikle İBB Yeşil alanlar dairesinde gerçekten çok güzel insanlar var. İstanbul'un yeşil alanlarını daha ekolojik, daha sürdürülebilir, daha az sulama gerektiren ve maliyeti yani belediyeye yükü en aza indirecek işler yapmaya çalışıyorlar. Fakat burada da eskileri yıkmak, yanlışları baştan doğru bir şekilde inşa etmek bu ekonomide mümkün değil. Sadece var olanı ellerindeki düşük bütçe ile daha iyi bir şekilde sürdürmeye çalışıyorlar.

Burada asıl bizim tartıştığımız sorunun kaynağı İSPARK. Belediyenin içinde birimler ayrı ayrı çalıştığı ve entegrasyonda bazen sıkıntılar çıktığı için biz aslında bir şehir parkına gidip biraz temiz hava, biraz ferahlama istersek önce İSPARK' a gidiyoruz, sonra İBB yeşil alanlara. :smiley: Yani demek istediğim önceki mesajlarda buranın sorumlusu kim sorunun cevabı direk olarak İBB diyemeyiz. Hedef ISPARK. Fakat İSPARK'ın günlük hacmi düşünüldüğünde karavan camiasının kitlesi o kadar küçük ki, bireysel girişimlerle bu işin değişmesi çok zor. Ancak dernek olarak İBB Ulaşım dairesi ve İSPARK Genel Müdürleri ile bir görüşme ayarlanarak tüm karavan camiasının şehir içindeki problemleri dile getirilirse belki o zaman dikkate alınabilir.

Ayrıca farklı beldiyelerinde yine sahil kısmında yeni karavan park projeleri üzerinde çalıştıklarını biliyorum. Hatta bu projeleri çizen insanlar oldukça alanında yetkin ve şu ankinden çok daha güzel işler çıkaracak insanlar. Proje ve tasarımdan ziyade ben işletme mantığının farklı olacağını düşünmüyorum. Çünkü burada tasarımcının hiç bir yetkisi yok. Yetki yerel yönetimlerde. Özellikle ilçe belediyeleri yukarıda anlattığım mantıkta işliyor.
 



….mesleki olarak eleştirmeye kalksam bunun sonu yok.
Bence yazın Melih bey, mesleğinizle ilgili yararlı bilgiler ediniyoruz.
Eskiden forumda Maltepe parkının yapılması eleştiri konusuydu, artık düzeni ve yetersizliği konu olmakta.

Peki bu dahili bilgilerinize dayanarak sormak isterdim; yukarıdaki öneri için Maltepe yerleşkesi etrafında belediye (?) veya devlete ait uygun, hatta çorak bir arazi yok mudur ?
Tabii iş sadece arazi ile bitmiyor ama onsuz da başlanamıyor diye sordum..
Çünkü bazen ilgili yerlere soruyu çözümüyle sormanın faydası olabilirdi ?
 
Son düzenleme:

Bence yazın Melih bey, mesleğinizle ilgili yararlı bilgiler ediniyoruz.
Eskiden forumda Maltepe parkının yapılması eleştiri konusuydu, artık düzeni ve yetersizliği konu olmakta.

Peki bu dahili bilgilerinize dayanarak sormak isterdim; yukarıdaki öneri için Maltepe yerleşkesi etrafında belediye (?) veya devlete ait uygun, hatta çorak bir arazi yok mudur ?
Tabii iş sadece arazi ile bitmiyor ama onsuz da başlanamıyor diye sordum..
Çünkü bazen ilgili yerlere soruyu çözümüyle sormanın faydası olabilirdi ?
Günaydın, sorunuzun cevabı "olmaz mı var tabi" hatta milli emlak 100 dönümlük kupon araziyi kiralamaya çıktı maltepede takipteyim
Arazi rantının tavan yaptığı istanbul da hiç kimse yetkisinde olsa dahi bir büyükten emir gelmedikçe parmak dahi kıpırdatamaz.
Vizyoner, çözüm odaklı kafası çalışan liyakat sahibi yetkin proje üretenlerin önünde bürokrasi engel, bu engeli aşsanız bu sefer de merkezi yönetimin engelini aşmanız çok zor, bir hükümet düşünün ki sırf başarısız görünsün diye muhalefet belediyelerin faaliyetini engelleme çabasında kimse halkı mağdur etmeyelim düşüncesine sahip değil.
"TOPAL ÖRDEK" yeni yönetim modeli. Önümüzdeki seçim sonrası bu yönetim modeli yeni hükümeti de bekliyor.
İstanbul'da su koruma havzalarında imara kapalı tampon bölgelerde ileri arıtma altyapısı kurulmuş park alanı oluşturulması en efektif çözümdür fakat kimse buna cesaret edemez.
Buna benzer bir çok proje üretilebilir ama ne yazık ki yönetimlerin öncelikleri farklı.
Organize mücadele edilmesi gereken meşakkatli bir yolculuğa çıkılması gerekiyor.
 

.
Rant açısından haklısınız. Ben ilkokula giderken İstanbul, Bakırköy’de başlayıp, Maltepe’de biterdi. Şimdi haritaya baktım, Maltepe yakınlarında böyle bir yer, dediğiniz sebeplerden gerçekçi olmamalı.

Peki resmî kurumları bıraktık, karavancıların kendi sorunlarına ilgisizliğine ne demeli ?
Kimse darılmasın, bu başlıkta durumun ne olduğu veya neden çözüme varamıyacağı üzerine paylaşımlar gırla giderken, “Gelin beraberce…” cümlesiyle başlayan tek birine rastlanmamasının sebebi ne olmalı ?

Halbuki yazlıklar için kooperatifçilik geleneğimiz de var..
Hadi Maltepe etrafı zorlu, Karadeniz’e veya Düzce’ye doğru da mı hiç bir uygun alan yok ?
 
Son düzenleme:

Istanbul gibi bir ṣehrin, karavancılar gelsin ve ṣehre para bıraksın diye bir düṣüncesi olduğunu sanmıyorum. Avrupa’da benzer durumda olan büyük ṣehirlerde de durum böyle. Istanbul’da ṣehrin içinde, deniz kenarında karavanpark yapılmasının kıymetini bilmek lazım. Sadece yapılan yerin doğru yapılması ve doğru iṣletilmesine dikkat etmek lazım.

Bir noktayı tekrarlamakta fayda var. Karavan park ṣehri gezmek için gelen yerli yabancı karavancıların geçici bir süre konaklaması için yapılan bir yer. Bu nedenle burada kalınacak sürenin kısıtlanması lazım.

Türkiye’de belediyelerin bu iṣe el atması sevindirici bir durum. Karavan park veya kamping yaparken Avrupa’da daha önce yapılan hataları tekrarlamadan yapmak önemli. Bu nokktada biz karavancılar belediyelere yardımcı olabiliriz.

Almanya’da her karavan parkın bir planı ve yönetmeliği vardır. Bir kaç örnek:

https://www.reisemobil-stellplatz.i.../DTV-Planungshilfe_Reisemobilstellplaetze.pdf

https://ogy.de/hkoi

Stellplatzordnung

https://www.gewobau-pfungstadt.de/wp-content/uploads/2017/05/Stellplatzordnung_Februar2015.pdf

Stellplatzordnung | FrankenTherme Bad Königshofen

https://ogy.de/m3l5
 
Son düzenleme:

.
Rant açısından haklısınız. Ben ilkokula giderken İstanbul, Bakırköy’de başlayıp, Maltepe’de biterdi. Şimdi haritaya baktım, Maltepe yakınlarında böyle bir yer, dediğiniz sebeplerden gerçekçi olmamalı.

Peki resmî kurumları bıraktık, karavancıların kendi sorunlarına ilgisizliğine ne demeli ?
Kimse darılmasın, bu başlıkta durumun ne olduğu veya neden çözüme varamıyacağı üzerine paylaşımlar gırla giderken, “Gelin beraberce…” cümlesiyle başlayan tek birine rastlanmamasının sebebi ne olmalı ?

Halbuki yazlıklar için kooperatifçilik geleneğimiz de var..
Hadi Maltepe etrafı zorlu, Karadeniz’e veya Düzce’ye doğru da mı hiç bir uygun alan yok ?

Burada birlik olunamamasını öncelikli nedenlerinden birisi zaten Türkiye'de karavancılık olgusunun pandemi ile birlikte birden insanların hayatına girmesi. 2 yılda karavan sayısı kaç misli arttır sayamıyorum bile. İkinci temel sebep ise karavancıların arkadasında durabilecek bir dernek olmaması. Tabii burada dernek tarafından bakarsak kimse üye olmak istemiyor, destek olmak istemiyor, aylık ücret aidat ödemek istemiyor. Kamp ve karavan derneğinin içeriğini bilmiyorum ama genel dernekçilik düzenini bildiğim için bunları yazıyorum. Yani dernekler birşey yapamıyor, hem kanunen hem de üye ve maddi bakımından desteksiz bırakılmış. Türkiye'de insanlar Avrupa'daki gibi değil. Örneğin İngiltere'de yaşadığım dönemden biliyorum ki orada helikopter ambulans için bile halk kendi arasında para topluyor. Halk bir gün bu ambulasın kendisine hizmet edebileceğini biliyor. Fakat Türkiye'de iş bu kadar basit değil. 80 sonrası gelişmelerin insanların topluluk bilinci ile hareket etmemesine katkısı büyük. Ayrıca derneklerde, yardım kuruluşlarında o kadar çok yolsuzluk oldu ki kimsenin bu kuruluşlara güveni kalmamış durumda. Ekonomik sıkıntılar başka bir boyutu. Ayrıca İstanbul gibi metropollerde insanlar o kadar çok zamanını işte ve işten eve yolda geçiriyor ki hayatta başka bir şeyle uğraşacak, bir derneğe üye olup katkı koyacak zaman kalmıyor. Tüm bu maddeleri topladığınızda insanlar sizin dediğiniz "Gelin hep beraber....." cümlelerini kuramıyor. Ayrıca karavancıların bile istekleri birbirinden çok farklı. O yüzden de toplu bir uzlaşma zor.

Önce teorik bir çerçeve çizmek lazım. Maltepe Park örneğindeki karavan durumu ile İstanbul'da karavancıların durumunu birbirinden ayırmak lazım. İstanbul'da yapılması gerekenleri ben olsam aşağıda yazacağım gibi sınıflara ayırırım.

1- Öncelikle benim gibi motokaravanını tek araç olarak kullanan insanların varlığı kabul edimeli. Bunun bir motorlu araç olduğu ve kamp yapmadığı halde trafikte kullanılabildiği anlaşılmalı ve buna göre otopark düzenlemeleri yapılmalı.

2- İstanbul'a karavanla gelen turistler için 3-4 günlük konaklama alanları yaratılmalı. Bunlar şehre ve ulaşım güzergahlarına yakın olmalı. Yani direk şehrin kalbinde olmasına gerek yok. Avrupa'nın bir çok kentinde olan Park & Ride noktaları gibi bir metro istasyonun yanına vs. yapılabilirler.

3- Çekme karavanı olan yada motokaravanı sadece tatilden tatile kullanan insanların karavan depolama sorunlarına çözüm üretecek uygun fiyatlı depolama yada uzun süreli park alanları yaratılmalı. Bunlar karavanlarında insanların yaşaması için değil tamamen park edil çıkmak üzere kurgulanmalı ve fiyatları uygun olmalı. Bu şekilde her köşe başında bir çekme karavan görmeyiz ve çekme karavan sahipleri de araçlarının çalınma korkusundan kurtulurlar.

4- Karavanlarını bir yere koyup (genellikle çekme karavanlar) burayı İstanbul'da ikinci bir ev, yazlık ev olarak kullanmak isteyen kişiler için kamp alanları geliştirilmeli. Zaten bunu özel girişimler, sermayesi ve girişimcilik kafası olan insanlar çok güzel yapıyor.

5- Şehir hayatının içerisinde bile olsa karavanda 7/24 yaşamak isteyen insanların varlığının kabul edilmesi bu kişiler için karavan yaşam alanlarının yapılması. Bu alanlarında yine bir raylı sistem ile entegrasyonu olduğu sürece şehrin içerisinde olması gerekmiyor.


Belki sizlerde bu gruplara ek yaparsınız ama Türkiye'de karavancı diyince benim aklıma gelen burada yazdığım, ihtiyaçları ve beklentileri birbirinden farklı 5 grup. Çözüm üretmek istiyorsak ilk başta bu grupları tespit etmek, ihtiyaçlarını anlamak, beklentilerini bilmek ve buna göre çözüm geliştirmek gerekir. Örneğin ben burada kendimi 1. gruba koydum. Zaten motokaravan kullanmamın temel nedeni bana her yerde her koşulda özgürlük sağlaması. Bu yüzden hem şehir içinde hem şehir dışında zaten kampa giren bir insan değilim. Aracımın fiziksel koşulları el verdiğince zaten insanların olmadıkları yerlere gitmeyi seçen bir insanım. Bu gün İstanbul'da dünyanın en iyi şehir kampingini yapsanız yine girmem. Ama aracımı şehir içinde trafik kurallarına göre özgürce kullanmak ve otoparklardan haksızlığa uğramadan yararlanmak isterim. Bu 5 gruptan bir başka insan ise karvanını çalınma korkusu olmadan düşük maliyetli bir park alanına koymak ister, başkası 7/24 güvenlikli yaşayacağı bir yer.

O yüzden öncelikli olarak bir kurum ya da kuruluşun öncülük etmesi ile bir karavan çalıştayı düzenlenmesi güzel olur. Bu gruplardan insanlar gelip isteklerini söyler. Ortaklaşmalar ortaya çıkar. 5 grup mu var, yoksa daha fazlamı ortaya çıkar. çalıştay raporu yayınlanır. Bu metin ile daha belirli istekler ile yerel yönetimin karşısına çıkabilir. İşte tam da bu noktada yazımın başına tekrar dönmenizi rica ediyorum. Bu koşullarda kim öncülük edecek? İşte asıl mesele burada.
 
Son düzenleme:



.
Yine sorumlulukla ve etraflıca yazdığınız iletinizle, bakılıp da görülemeyen karavancılığımıza çağdaş bir çözüm aramaktasınız.
Ben ise bu yoldaki küçük bir adım için bile artık iyimserliğimi kaybetmeye başladım. Taraflar sanki kendi durumlarına yabancı. Biri asli görevi olan çözüme lakayt, diğeri kendi üzerlerine verilen kararlara yılgın gözlerle bakıp, tevekkülle karşılıyor.
Sorunlar da sadece kişisel ve palyatif bir tarzda çözüme ulaştırılmaya çalışılmakta. Hamurumuz bir olduğu halde, bilmem bu ataleti politik katagoride görmek ne kadar isabetli ? Dinamik bir toplum olduğumuz doğru da bu özelliği sıfatlarken galiba “Sosyal” kelimesini abartılı kullanmamamız yerinde olurdu ?

Konuya benim gibi dışarıdan müdahil olmanın da bir sınırı olmalı.
Daha fazla sakil kalmadan “Şimdilik bu kadar” demem en doğrusu sanırım..
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst