Müzelerin Kare As'ı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,478

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Sabah-Cuma'dan alıntıdır.
Cavid Sezen


[attachment=1]


Müzelerin Kare As'ı
15.05.2009
18-24 Mayıs tarihleri arası Müzeler Haftası kutlanırken, belki de uzun zamandır gitmediğiniz müzeleri ziyaret etmenin tam zamanı. Kuşkusuz ülkenin dört bir yanında birbirinden ilgi çekici müzeler var ama bazıları koleksiyonlarının zenginliği, uluslararası kriterlere uygunluğu ve tarihi binalarıyla öne çıkıyor
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ
İstanbul Arkeoloji Müzesi, bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasında. 19. yüzyılın sonlarında ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından kuruldu ve 1891'de ziyarete açıldı. Müzenin koleksiyonunda, Balkanlar'dan Afrika'ya, Mezopotamya'dan Afganistan'a kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan medeniyetlere ait eserler bulunuyor. Gülhane Parkı ile Topkapı Sarayı'nın arasında kalan müze, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç müzeden oluşuyor ve hakkını vererek gezmek için bir gün ayırmanız yeterli değil. Semra Germaner, Atilla Dorsay, Ayşegül Sönmez, Ebru Gökteke, Şerif Yenen ve Ayşegül Güçhan, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ni Türkiye'nin en iyi müzeleri arasında gösteriyorlar. Tel: (0212) 520 77 40 (Aldığı oy: 6)

TOPKAPI SARAYI MÜZESİ
Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478'de yaptırılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 yıl, devletin idare merkezi ve Osmanlı sultanlarının resmi ikametgâhı oldu. Topkapı Sarayı'nın ilk defa, adeta bir müzeymiş gibi ziyarete açılması Sultan Abdülmecid (1839-1861) dönemine rastlar. O dönemin İngiliz elçisine Topkapı Sarayı Hazinesi'ndeki eşyalar gösterilir. Sultan Abdülaziz (1861-1876) zamanında ise ampir üslupta camekanlı vitrinler yaptırılır, 9 Ekim 1924'te müze olarak ziyarete açılan Topkapı Sarayı Müzesi, Saltanat Kapısı, Alay Meydanı, Divan Meydanı, Enderun Avlusu, Sofa-i Hümayun ve Harem bölümlerinden oluşuyor. Semra Germaner, Gül İrepoğlu, Atilla Dorsay, Ayşegül Güçhan ve Deniz Huysal, Topkapı Sarayı'na oy veriyor. Tel: (0212) 512 04 80 (Aldığı oy: 5)

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ
1997'de İsviçre'nin Lozan kentinde 68 müze arasından Avrupa'da Yılın Müzesi seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi'nin dış duvarının güneydoğu kıyısındaki iki Osmanlı yapısında yer alıyor. Bu yapılardan ilki olan Mahmut Paşa Bedesteni, teşhir salonu olarak kullanılıyor. Bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han'da ise araştırmacı odaları, kütüphane ve iş atölyeleri yer alıyor. 1968'de bugünkü şeklini alan müzede, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağ'dan başlayarak günümüze kadar eserler var. Şerif Yenen, Atilla Dorsay, Semra Germaner ve Ebru Gökteke, bu müzenin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Tel: (0312) 324 31 60 (Aldığı oy: 4)

PERA MÜZESİ
Suna ve ve İnan Kıraç Vakfı'nın 2005'in haziran ayınca açtığı Pera Müzesi, 1893'te mimar Achille Manoussos tarafından inşa edildi. Müze katlarından ilkinin büyük bölümünü kaplayan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, eski çağlardan günümüze Anadolu'da kullanılagelmiş ağırlık ve ölçü birimlerinin, çeşitli malzeme ve tekniklerde üretilmiş tartı ve ölçü aygıtlarının seçkin örneklerini sunuyor. 300'ü aşkın tablodan oluşan Oryantalist Resim Koleksiyonu ise sahip olduğu Osman Hamdi Bey tablosuyla ünlü. Pera Müzesi'ni öneren jüri üyelerimiz, Semra Germaner, Gül İrepoğlu ve Ayşegül Güçhan. Tel: (0212) 334 99 00 (Aldığı oy: 3)

RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ
Türkiye'de ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanan Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç kıyısında yer alıyor. Endüstriyel arkeolojinin önde gelen örneklerinden binalar içinde yer alan müzenin koleksiyonu, gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içeriyor. Yigal Schleifer, Şengül Aydıngün ve Ebru Gökteke, burada keyifli bir gün geçireceğinizi söylüyorlar. Tel: (0212) 369 66 00 (Aldığı oy: 3)

SAKIP SABANCI MÜZESİ
Emirgan'daki Sakıp Sabancı Müzesi, Hat Koleksiyonu ve Resim Koleksiyonu'nun yanı sıra düzenlediği Picasso, Rodin ve Dali sergileriyle dikkat çekti. Uzun yıllar Sakıp Sabancı tarafından konut olarak kullanılan Atlı Köşk, 1998'de müzeye dönüştürüldü. Gül İrepoğlu, Semra Germaner ve Deniz Huysal, özel müzeler arasında Sakıp Sabancı Müzesi'ni başarılı bulduklarını belirtiyorlar. Tel: (0212) 277 22 00 (Aldığı oy: 3)

ANTALYA MÜZESİ
Konyaaltı'nda bulunan Antalya Müzesi, 13 sergi salonu, bahçe ve açık galeriden oluşuyor. Müzede 5 bin eser sergilenirken, 25-30 bin kadarı sergilenmeden korunuyor. Antalya Müzesi 1988 yılında 'Avrupa Konseyi Özel Ödülü'ne layık görüldü. Ebru Gökteke ve Şerif Yenen, Antalya Müzesi'nin Türkiye'deki en değerli müzelerden biri olduğunu belirtiyorlar. Tel: (0242) 238 56 88 (Aldığı oy: 2)

HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ
Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaikler Grek, Roma ve Bizans dönemine ait. Etnik kökenleri, dinleri farklı birçok topluluğa ev sahipliği yapan Hatay'ın bu zenginliği, müzede ihtişamıyla gözler önüne seriliyor. Bu müzenin temellerini atan ise 1932 yıllarında bölgede başlayan bilimsel kazılar. Atilla Dorsay ve Ebru Gökteke, Hatay Arkeoloji Müzesi'ni beğenen jüri üyelerimiz. Tel: (0326) 214 61 67 (Aldığı oy: 2)

İSTANBUL RESİM VE HEYKEL
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk'ün emriyle, 1937'de Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde kurulan Türkiye'nin ilk güzel sanatlar müzesi. Koleksiyonunda, Türk ve dünya sanatçılarına ait resim, heykel, özgün baskı yapıtları, Antik ve Rönesans dönemlerinden heykel mülajları bulunuyor. Semra Germaner ve Ayşegül Sönmez, bu müzeye oy verdi. Tel: (0212) 261 42 98 (Aldığı oy: 2)

GAZİANTEP ARKEOLOJİ MÜZESİ
Gaziantep'te bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği bu müzede 2005 yılından beri, Zeugma antik şehrinde bulunan mozaikler sergileniyor. Bu nedenle Zeugma Müzesi olarak da anılıyor. Gaziantep Arkeoloji Müzesi, 1944 yılında Cumhuriyet döneminin ilk arkeologlarından Sabahat Göğüş tarafından kuruldu. Ayşegül Sönmez ve Yigal Schleifer bu müzeyi beğendiklerini dile getiriyorlar. Tel: (0342) 324 88 09 (Aldığı oy: 2)

Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün (Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi)
Sivas Arkeoloji Müzesi
Çorum
Müzesi
Kocaeli Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Emine Göğüş Yemek Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi

Atilla Dorsay (SABAH gazetesi yazarı)
Topkapı Sarayı Müzesi
İstanbul
Arkeoloji Müzeleri
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Hatay Arkeoloji Müzesi
Afrodisias Müzesi

Prof. Dr. Semra Germaner (Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi)
İstanbul
Resim ve Heykel Müzesi
Topkapı Sarayı Müzesi
İstanbul
Arkeoloji Müzeleri
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Sakıp Sabancı Müzesi
Pera Müzesi

Ebru Gökteke (Rehber, serbest gazeteci)
İstanbul
Arkeoloji Müzeleri
Antalya Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Hatay Arkeoloji Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Güçhan (Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü öğretim üyesi)
İstanbul
Arkeoloji Müzeleri
İslam
Eserleri Müzesi
Topkapı Sarayı Müzesi
Pera Müzesi

Deniz Huysal (AjansMedya'nın sahibi)
Topkapı Sarayı Müzesi
Ayasofya Müzesi
Santralistanbul
Sakıp Sabancı Müzesi

Yigal Schleifer (Christian Science Monitor gazetesi editörü)
Kariye Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi
Göreme Açıkhava Müzesi (Kapadokya)
Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Ayşegül Sönmez (Sanat eleştirmeni, AICA Türkiye Başkanı)
İstanbul
Modern
İstanbul
Arkeoloji Müzeleri
Gaziantep Arkeoloji Müzesi
İstanbul
Resim ve Heykel Müzesi

Şerif Yenen (Turist Rehberleri Birliği Başkanı)
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
İstanbul
Arkeoloji Müzeleri
Antalya Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi

Prof. Dr. Gül İrepoğlu (Sanat tarihçisi)
Topkapı Sarayı Müzesi
Pera Müzesi
Sakıp Sabancı Müzesi
Sadberk Hanım Müzes

İstanbul
Arkeoloji Müzeleri * * * * * *
Topkapı Sarayı Müzesi * * * * *
Anadolu Medeniyetleri Müzesi * * * *
Pera Müzesi * * *

73a9b99d 83f5 49b8 b9e3 b44c5557b60f
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,437
Mesajlar
1,517,937
Kayıtlı Üye Sayımız
172,086
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst