Ön Aksamdaki Titreme Ve Uğultu (grand Cherokee Zj - 93)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan adbense Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,057

adbense

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,,

Aracımı özellikle 1-2 saatten fazla kullandığımda sola dönüşlerde (otopark vb. gibi tam manevra isteyen yerlerde) sol ön ve bazen ön düzenin tamamından uğultu geliyor. Bazen kısa mesafe kullanımlarında da yapıyor bunu.

Sadece uğultu değil zıplamaya da başlıyor bazen. Sanki bir dişli veya rulman tam sol yaptığımda yuvasından çıkıp giriyor gibi bir his veriyor.

Araç baya önden zıplayarak kafa sallıyor ve çat çut sesleri de geliyor. Yani ön tekerler şafttan bir güç alıp bir bırakıyor. Bu da zıplamaya sebep oluyor.

Düz yolda herhangi bir sorun yok, bu sorunla karşılaşanlar oldu mu?

Değerli bilgilerinizi paylaşmanızı rica ederim. Trafikte ciddi sorunlara yol açabileceğini tahmin ediyorum.

Ek not olarak, direksiyon kutusu yeni ve ön düzende gözle görülür bir deformasyon vs. yok..

Teşekkürler...

Etiketler
Ynt: Ön Aksamdaki Titreme Ve Uğultu (grand Cherokee Zj - 93)

ilginc bisey olmus buda takip mesaji olsun merak ettim sonucunu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Viscous Coupling denen parçadan kaynaklı. Sanayide arazi kaplini diye geçebiliyor. Sürekli 4 çeker sistemlerde karşılaşılan bir şey bu ZJ'lerde. Soğukken coupler düzgün çalışıyor ama ısındıkça kilitleniyor, o yüzden düz yolda giderken sorun yok ama ne zaman direksiyonu kırıyorsunuz o zaman zorlar, hoplar. Sanırım 96 öncesi ZJ'lerde tek, sonrakilerde çift coupling seti var. Daha ucuza gelecektir, en son tekinin fiyatı 600 lira idi ama emin değilim. Değiştirmeyle birlikte 1000 TL civarı tutabilir.

Bu viscous coupling denen parçanın ömrü hakkında bilginiz var mı? Yani şimdi yenilesem 1 yılda ömrü bitmez herhalde...

Aklıma takılan bir diğer soru da şu; düz yolda bu parça kasmazken dönüşlerde sorun yaratmasının sebebini biliyor musunuz? Ön diferansiyel veya farklı bir parça mı kilitliyor acaba dönerken..

Aracı uzun yoldan gelip park ettiğimde çat çat şeklinde soğuma sesi gibi sesler geliyordu, o sesin sebebi de bu parça olabilir o halde...

İstanbul'da bu parçayı bulabileceğim ve taktırabileceğim satıcı/usta paylaşırsanız çok memnun olurum... Yan sanayi konusuna hiç girmiyorum önermezsiniz herhalde :smiley:

Yanıtınız için teşekkürler..

Parçanın ömrü 200-250.000 km civarıdır, belki kullanıma göre daha uzun veya kısa gidebilir ama kesinlikle 1 yıllık bir parça değil :smiley:

Olay şu ki, viscous coupling denen parça şanzumanın hemen yanında bulunmakta ve içinde özel bir sıvı bulunmakta silikonvari. Bir teker spin atmaya başladığında, yani diğer lastiklerden farklı hızla dönmeye başladığında içindeki sıvı ısınarak akışkanlığı azalır ve sertleşir, o zaman da lastiği kitleyerek spin atmasını engeller. Yani ZJ'lerdeki 4 çekerin çalışma prensibi bu.

Ama yaşı geldiğinde artık bu VC denen parçanın içindeki sıvı da metallerde özelliğini kaybediyor, haliyle bir kere ısındıktan sonra sürekli kilitli kalmaya başlıyor. Düz giderken bunu farketmezsiniz çünkü lastiklerin hepsi aynı hızda döner. Ama ne zaman otoparktaki gibi keskin manevra yapmanız gerekse dışarıda kalan lastikler içeridekine göre daha fazla yol katetmek zorunda kalacağı için daha hızlı dönmek ister. Haliyle bu viscous coupler özelliğini yitirdiği için o lastiği kilitler ve diğer lastiklerle aynı hızla dönmeye zorlar. Zıplaya zıplaya dönüyor olmanızın sebebi de budur. Viscous coupler hiçbir zaman %100 kilitlenmez, böyle kaydırmalar yapar. Aslında ilk başladıktan sonra yıllarca böyle sürülebilir, ama sizin durumunuz biraz ilerlemişe benziyor.

Çat çat sesi egsozdan geliyor, belki çatlak vs olabilir ama uzun yoldan geldiğinize göre muhtemelen tamamen normal bir şey. Kimbilir kaç yüz dereceye ulaşıp bir anda soğuyor :smiley:

Parçayı satan markaları eğer ingilizceniz varsa yabancı forumlardan biraz araştırıp seçebilirsiniz. www.rockauto.com gibi sitelerden temin edebilirsiniz. Olmadı İtanbul'da ulusoy oto vardı sanırım ellerinde bu parça olması gerek.

Ege, çok teşekkür ederim aydınlatıcı açıklamaların için.. Şimdi tam olarak anladım sebebini ve sonucunu..

Bostancı sanayii'de amerikancı diye bilinen bir usta farklı sebeplerden olabilir diyerek ön düzenle ilgili birsürü masraf çıkartmıştı. Hiç elletmedim. İyi ki de elletmemişim.

Rockauto sitesini daha önceden biliyorum fakat arama yaptığımda bu parçaya ulaşamadım. Başka kaynaklardan bakacağım..

Tekrar teşekkürler..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,030
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR