Tanzanya'da Safari - Zanzibar'da Kum ve Deniz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 359
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 61,581
MANYARA GÖLÜ: Sığ bir soda gölü olan Manyara, adını Masai dilinde çit olarak kullanılan bir bitkiden almış. Dev ağaçlarla kaplı çok güzel bir doğa manzarasının ve vahşi yaşamın ev sahipliği yapıyor.Serengetinin aksine oldukça yeşil bir alan. 120 farklı kabile bu gölün çevresinde yaşıyor.Çevrenin bu kadar yeşil olmasının sebebi rehberin dediğine göre yanlış hatırlamıyorsam 14 tane olan yer altı suları. Bu sular sayesinde bu bölge diğer safari alanlarından farklı olarak hiç kuru kalmıyor. Hayvan çeşitliliği de bu yüzden çok fazla.Park 06.00- 19.00 arası açık. Park alanı içindeki konaklama alanlarında da kalabiliyorsunuz. Bizim kaldığımız yer parka 15-20 dakika mesafedeydi.Park alanına kişi başı giriş ücreti 45 dolar.
Park diğerlerine oranla küçük olmasına karşın içindeki yollar 100 kilometreyi buluyor. Yılda 129 bin ziyaretçiyle, Serengeti’den sonra en popüler ulusal park. 329 kilometrekarelik Manyara Milli Parkı’nın içinde yer alan göl, 231 kilometrekarelik bir yer kaplar. Sodalı suyunda sadece suaygırılar yaşayabiliyor. Parkta babunlar, hipopotamlar, impalalar, filler, bufalolar görmeniz mümkün. Biz uzaktan ancak dürbünle görsek de ağaçta yaşayan aslan türünü de bir tek bu alanda görebilirsiniz. Normalde aslanlar ağaca çıkabiliyor ama pek inemiyor. Genelde düşerek iniyorlarmış.
600 metre yüksekliğindeki dik kayaların oluşturduğu bir çatlak vadisi içinde uzanan sodalı gölü, Ernest Hemingway “Afrika’da gördüklerimin en güzeli” olarak nitelendiriyor.Manyara için safarinin çorbası, Serengeti ana yemek ve Ngorangora da tatlısı diyorlar.

IMG 0436 Large


DSC 1237 Large


DSC 1212 Large


DSC 1313 Large


DSC 1244 Large
 

Etiketler
Park girişinde bizi ilk karşılayan bu ilginç ağaç oluyor. Rehberimizin sosis ağacı dediği bu ağacın meyvelerini babunlar yiyormuş.

DSC 1041 Large


DSC 1040 Large
 

Karşılaştığımız ikinci hayvan maymunlar oldu. Bu alanda sürekli ağaçtan ağaca atlayan yüzlerce maymun gördük. En yakışıklısı ilk fotoğraflarda olan mavi maymundu. 50-60 cm boyunda olan ve upuzun bir kuyruğu bulunan bu maymunların dişisi 4-5 kilo erkeği 8 kilo civarında oluyormuş. Oldukça saldırgan olan bu maymunlar safari yapan insanların ellerindeki yiyeceklere de saldırabiliyorlarmış.

IMG 0450 Large


DSC 1326 Large


DSC 1208 Large


DSC 1204 Large
 

Biraz ilerlediğimizde birkaç aracın durup bir şeyi fotoğrafladığını görüyoruz. Yaklaşıp araya dalınca bu kertenkelenin büyük büyük abisi ile karşılaşıyoruz.Asil duruşunu ölümsüzleştirip toprak yolları tozutarak ilerliyoruz.

DSC 1045 Large


DSC01036 Large
 

Safari sırasında sadece birkaç yerde araçtan inmeye izin veriyorlar. Küçük bir su birikintisinde yuvarlanan suaygırlarını görmek için de bu alanda indiriyorlar.Geziye gelmiş bir öğrenci topluluğu ile karşılaşıyoruz. Rehberimiz bunun bir özel okul olduğunu devlet okullarının eğitim durumunun çok kötü olduğunu anlatıyor.

DSC 1128 Large


DSC 1130 Large


DSC 1106 Large


IMG 0322 Large
 






Nihayet Afrika'nın beş büyüğünden en büyüğü olan fil ailesi ile karşılaşıyoruz. Afrika fillerinin ağırlıkları 5-6 ton.Ankara Hayvanat bahçesindeki filin yıllar önce ölümünden sonra hayatımda gördüğüm ilk fil bunlar oldu. Bu alanda birkaç defa fil aileleri ile karşılaşıyoruz.

DSC 1280 Large


DSC 1281 Large


DSC 1282 Large


DSC 1283 Large
 

Tanzanya'da Serengeti dahil yaklaşık 14 tane doğal parkları bulunuyor.Arusha Milli Parkı, Kilimanjaro Dağı milli parkı, Gombe Nehri Milli parkı, Katavi Milli parkı, Kitulo Milli parkı, Mikumi milli parkı, Mkomazi Milli parkı,Saadani milli parkı,Ruaha milli parkı,Serengeti milli parkı.
Bu park alanlarına ancak bir şirket ile ya da otel ile anlaşarak girebiliyorsunuz. Bireysel girişlere izin verilmiyormuş.Bu park alanlarının içinde çadırda kalabileceğiniz bölümler de var.Çadır için bile geceliği 90-150 dolar arası değişiyormuş.Vahşi yaşamın içine yapmışlar oteller de var. Etraflarını kapatmak yasak olduğundan ”Ranger” denilen silahlı Orman Bekçileri tarafından korunuyor.Ama fiyatları oldukça pahalı.Safari turizmi Tanzanyada en önemli ticaret kollarından biri. İrili ufaklı binlerce firmanın olduğunu ülkede bir o kadar da dolandırıcı şirket varmış.Bu firmalar arasında en çok gördüklerimizden Sunny Safarisin 100 kadar aracı varmış. Leopard Tours ise 600 araçla sektörün en büyük firmalarından biriymiş. Biz kendi şirketimizin tüm hizmetlerinden memnun kaldık.

Netten bir bilgi : " Kenya’daki fillerin toplam sayısı 40 bin, Tanzanya’dakilerin 130 bin. Aslan sayısı 16 bin 800, yani tüm kıtanın yüzde 40’ı..."

DSC 1159 Large


DSC 1276 Large


DSC 1297 Large


IMG 0355 Large


IMG 0412 Large
 



Tam karnımız zil çalmaya başlamıştı ki öğle yemeği için durduk. Sabah otelde hazırlanan azıklarımızı araçtan alıp göl manzaralı harika bir tepede doğal şemsiye olmuş akasya ağaçlarının altında diğer safaricilerle birlikte piknik yapıyoruz. Açlıktan ancak yemek bitince fotoğraf çekmek aklıma geldi. Kalan birkaç parçayı koyup fotoğrafladım artık idare edin. Birkaç çeşit sandviç, kek, meyve suyu, muz,elma, haşlanmış yumurta,küçük bir dilim sebzeli dürüm karton kutunun içine hazırlanmıştı. Bizim Türkiye'den getirdiğimiz sarma ve pogaçalarla birleşince harika bir öğlen yemeği oldu. Bu arada sabah Aruşa'dan ayrılırken büyükçe bir markete uğramıştık. Meyve suyu,cips gibi atıştırmalıklar da aldık. Yol boyu araç içinde yedik durduk. Tatil biraz da yemek yemektir.

IMG 0384 Large


IMG 2215 Large


DSC 1177 Large


DSC 1169 Large
 


Manzara muhteşem. Fotoğrafta çok net gözükmese de Manyara Gölü manzaralı bir piknik yaptık.Hayvan kemikleri ile de dekor yapmışlar.

DSC 1212 Large


IMG 0368 Large


IMG 0407 Large


DSC 1068 Large


DSC 1189 Large
 

Karnımızı doyurup gözümüzün önü ışıdıktan sonra tekrar yola çıkıyoruz. Az ilerde Afrika beşlisinin en zarif hayvanı ağaçların arasında arzı endam ediyor. Biraz ileride bir diğeri 10 dakika bizi seyrederek poz veriyor. Biraz ilerde göl kenarında ise kocaman bir aile ile karşılaşıyoruz.

DSC 1262


DSC 1262


DSC 1270 Large


DSC 1251 Large


DSC 1317 Large
 

Akıl almaz büyüklükte yüzlerce karınca yuvası gördük.Bazı bölgelerde tarla gibi onlarcası yan yanaydı. Bir belgeselde izlediğime göre bu karınca yuvaları buz dağı gibiymiş. Asıl büyük kısmı içerideymiş ve bu büyüklükte bir karınca yuvası en az 100 yıllıkmış.

IMG 0163 Large


IMG 0158 Large
 



Kuş cinslerinin meraklıları için de bu park bir cennet. İçlerinde pembe flamingo, kartal gibi çeşitlerin de olduğu 390 çeşit kuş, bu parkta konumlanıyormuş. Kasım ve Haziran arasının, kuşları izlemek için en uygun zaman olduğu söyleniyor.Yıllık ortalama sıcaklık 27 derece civarında.Rehberimiz yanında bulunan bir kitapçıktan bu bölgedeki kuşları gösteriyor. Gördüklerimizin de adlarını söylüyor. Bir tanesi o kadar güzel ötüyordu ki dakikalarca onu dinledik.
Bu kuşu araştırırken internette bulduğum ilginç bir bilgiyi paylaşmak istiyorum:
"Alman Max-Planck Kuşbilim Enstitüsü araştırmacılarından Kim Mortega, iki yıldır Afrika Taşkuşu’nun sırlarını çözmeye çalışıyor. Tam 18 çeşit ezgi söyleyebilen bu kuş sadece 60 kilometre ötedeki Kenya’da eylülde kuluçkaya yatarken, Tanzanya’da nisanda üreme mevsimine giriyor. Sınırın iki yakasındaki ötümleri farklı. “Bu sırrı çözmek bizi kuşlarla ilgili hiç farkında olmadığımız bir çok ayrıntıya ulaştırabilir” diyor."

DSC01080 Large


DSC 1195 Large


DSC 0927 Large


DSC 1086 Large


DSC 1230 Large
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst