Yarı Otomatik Tek Kavrama Şanzıman İle Karavan Çekilir Mi?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan msafacan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,519

msafacan

Safa Can
Mesajlar
94
Tepkime Puanı
129
Yaş
37
Yer
Bursa
Web
instagram.com
Selamlar karavancı dostlar.

Uzun süredir çekme karavan bakan bir karavancı adayı kardeşinizim. Yarı otomatik tek kavramalı şanzımana sahip bir aracım var. Aracımın özelliklerini özetleyecek olursam:

Modeli : Citroen C4 Cactüs 1.6 E-HDİ ETG6
Gücü : 92 BG
Torku : 230 NM
Kilosu : 1055 KG
Max Frenli Treyler yükü : 825 KG

Aslında buraya kadar sorunum yok. Çünkü baktığım karavanlar genellikle 900 KG ve aşağısında olanlar. Aracımın gücü de bunlar için yeterli. Ancak aracımında bulunan ETG6 vites kutusu bir çok Peugeot ve Citroen grubu araçta kullanılmasına rağmen benim aracımda bu vites kutusunu manuel modda kullanma şansı verilmiyor. Vitese direksiyon altındaki kulakçıklarla sınırlı olarak müdahale edilebiliyor ancak tamamen manuel modda kullanmanıza izin verilmiyor. Şanzımanda normal haliyle bile rampada 1. ve 2. vites arasında kararsız kalabiliyor ve bu esnada araç hız kaybedip durma noktasına geliyor. Böyle bir esnada arkamda bir karavan olması düşüncesi beni biraz ürkütüyor. Otomatik vites (hatta özelinde DSG gibi) hakkında forumda bazı bilgiler buldum ancak. Bu özel durumum hakkında ne forumda ne internette bir bilgiye ulaşamadım. Benim gibi yarı otomatik tek kavramalı şanzımanı olup karavan çekme deneyimlerini benimle paylaşan karavancılar olursa çok sevineceğim.

Tüm bu düşünceler ve sorulardan sonra önümde iki yol duruyor: ya çok fazla kafaya takmadan kendi aracımla yola devam edeceğim ya da düz vites dizel bir araç alıp yoluma devam edeceğim. Gönlüm kendi aracımla yola devam etmekten yana ancak değerli görüşleriniz beni bu konuda aydınlatacaktır. Şimdiden teşekkürler.
 

Etiketler
Merhaba; her yıl yaklaşık 4.000 km yol yapan bir karavancı olarak tavsiyem; mademki bu işe gönül verdiniz çekeceğiniz araç en az 1.300 kg.ağırlığında-1600 cc üzerinde 110 beygirden az olmayan ve düz vites olmalı.Tam otomatik olacaksa da 2.500 cc altında olmamalı.Saygılar.
 

Aracınızın torku karavan çekmek için ideal ancak aracınız 1. Vitese geçerken duruyorsa çok yüksek bir eğim ve yerin stabilize olması veya ıslak olması gibi nedenlerle durabilir ve kalkamayabilirsiniz. 1. Vitese tam anlamıyla durmadan geçebilen bir araç daha güvenli olur. Anti patinaj sistemleri yere iyi tutunulamayan yerlerde kalkışta epey etkililer. Yine de yol şartları öyle denk gelir ki sizi hepsine rağmen orada bırakabilir. Bu durumda yavaş yavaş geri gelerek o yokuşu durmadan çıkmayı denemelisiniz.

SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Merhaba, Aynı vites tipinden benim aracımda da var. Henüz karavan çekmedim ama vites ile ilgili birkaç tecrübe paylasa bilirim. Örneğin düz bir yolda yokuşa sapacaksiniz aracı beklemeden 1e alın ama bazen sizin isteginize cevap vermez bu doğrudur. Bu durumda yavasladiniz, sapacaginiz yere yanastiniz gaza kibarca değil gereğinden fazla basin . Araç bu hızda bu vitesle bu gazı kaldiramayacagini düşünerek direk 1 e alıyor. Ama vites geçiş işlemi başlar başlamaz gazı biraz kesin yoksa fırlar .Çok karışık gibi dursa da iki denemede alışırsınız .Birde bu yaşadıklarımız araç boşken oluyor. Araç sürekli ölçüm yapar gider mi gidemez mi gibi. Arkanızda yük varken zorlandiginda emin olun çok daha erken davranacaktir sorun olacağını düşünmüyorum. Söyle olcebilirsiniz .yokuş yukarı Örneğin 5. Vitese en az 80 de gide bilirken yokuş aşağı 65 de bile gide bilir. Çünki yokuş aşağı gücü yeter. Yük gelince de ona göre seçim yapacaktır.
 

Şimdi böyle huysuz şanzumanı olan araca birde OTOMATİK VİTES li mi? diyorsunuz gözünü seveyim düz vitesin.Aracı kullanan benim aracın içinde otorite benim ben ne zaman ve ne kadar süre ile karar vermişsem o vites ile giderim.canım 2 vitesle tıngır mıngır gitmek mi istedi takarım ikiye haydi yallah basarım gaza hepsi bu
 



Şimdi böyle huysuz şanzumanı olan araca birde OTOMATİK VİTES li mi? diyorsunuz gözünü seveyim düz vitesin.Aracı kullanan benim aracın içinde otorite benim ben ne zaman ve ne kadar süre ile karar vermişsem o vites ile giderim.canım 2 vitesle tıngır mıngır gitmek mi istedi takarım ikiye haydi yallah basarım gaza hepsi bu
Aslında haklısınız .Bu otomatik değilde otomatiklestrilmis sanzuman. Tek sorunu ekonomik olmaya çalışmak .ondan ötürü hep üst vitesleri tercih etmeye çalışıyor .ama maalesef biraz alışmak gerekiyor. Nazlı bir sistem.
 

Selamlar ben sizin yerinizde olsam ETG gibi bir şanzıman ile şansımı zorlamazdım. Keza aracınızın gücü limitlerde ve 900kg lık bir karavan aracınızı oldukça yoracaktır.

Nacizane tavsiyem ya eat şanzımanlı bir psa ya geçin, hem 120hp hemde 300nm ye yakın torkunuz olur hemde kafanız rahat olur. Yada manuel tercih edin.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,934
Kayıtlı Üye Sayımız
172,086
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst