Karavan Dönüşümü - Isı Yalıtımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan rahip Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 75
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,591
Bu açılardan değerlendirdiğimde sağlığa zararı olmayan,alev almayan, su tutmayan, ısı +ses yalıtım değeri yüksek, kendinden yapışkanlı bir malzeme bulunmalı. girinti çıkıntılar da aynı malzemenin parça parça kesilerek üstüste yapıştırılıp doldurulması gerektiği kanaatindeyim.

Ben İzocamfleks'in kendinden yapışkanlı ve alüminyum folyolu olanını kullandım. Uygulama şeklimi şurada bulabilirsiniz.
 

Öneri için teşekkürler.Bahsettiğiniz malzemenin üzerinde sızdırmazlık katmanı olsa da parçaların birleşme yerleri ve yanlardan su almasını önleyecek bir çözüm bulunmalı bu malzeme için. Çünkü Orta katmandaki sünger yanlardan su alabilir ve bu suyu tutabilir kanaatindeyim.
Bu malzemeler kapalı hücre gözenekli, o yüzden su emme özellikleri yok. İsterseniz birleşim yerlerini bantlayabilirsiniz tabii, fakat bu kadar pimpirikli olmaya gerek var mı ? Şu an tüm araçlarda tabanlarda keçe kullanılıyor, sünger gibi suyu emen bir malzeme. Onlardan çok daha üstün bir yalıtım yapıyoruz.
 


Ben motokaravan yapımı konusunda kesinlikle hiç bir şey bilmiyorum. Yalnız, kullanılacak malzemede arzu edilen nitelikler, mesleğim gereği inşaatlarda çok çeşitli amaçlarla kullandığımız ve çok fazla çeşidi olan epoksi malzemeyi aklıma getirdi.
Epoksi satışı ve uygulaması yapan çok sayıda şirket var. İnternetten kolayca bulabilirsiniz. Sizin ihtiyacınızı tek kalemde karşılayacak bir çeşidi bulabileceğinizi düşünüyorum.
Epoksi, tam elektrik yalıtımı, bir miktar ısı yalıtımı (türe göre değişir), %100 su yalıtımı sağlayan, %600 gibi (ve çeşitli) esnekliğe sahip, tek ya da çift komponentli, uygulanırken sıvı halde, yerine ve türüne göre fırçayla ya da dökme tarzında uygulanan, pürüzsüz, sert, temiz görünümlü bir bitiş yüzeyi sağlayan, istenirse pürüzlendirilebilen, ıslakken dahi kaymayan, çok kuvvetli yapışma ve yapıştırma özelliği olan, solvent içermeyen, kürlendikten sonra hiç bir gaz, vs. çıkışı olmayan, son derece sağlıklı ve sağlam bir malzemedir. Muhtemelen çok yaygın bir çeşidini alışveriş merkezlerinin otopark zeminlerinde görmüşsünüzdür.
Bu yönde bir araştırma yaparsanız, ihtiyacınıza uygun türde bir epoksi malzemeyle işinizi görebilirsiniz diye düşünüyorum.
 

Bu malzemeler kapalı hücre gözenekli, o yüzden su emme özellikleri yok. İsterseniz birleşim yerlerini bantlayabilirsiniz tabii, fakat bu kadar pimpirikli olmaya gerek var mı ? Şu an tüm araçlarda tabanlarda keçe kullanılıyor, sünger gibi suyu emen bir malzeme. Onlardan çok daha üstün bir yalıtım yapıyoruz.
Merhabalar, Tabi resimden süngeri gördüğüm kadarı ile yorum yaptım.Sünger katmanı su tutmuyor ise ihtiyacı karşılayacaktır ki öyleyse 1 adet siperiş verip deneyeceğim teşekkürler.
Pimpiriklilik zaman içerisinde oluştu diyebilirim.Aracın tabanında temizlik yaparken orjinal taban boyasını kazara çizince boyanın altında gizli pas gördüm ve inanamadım.Görüntüde hiç pas yokken zımparaladıkça pas çıktı.Tüm zemini zımparaladım antipasladım.Pas biliyorsunuz aracın en büyük düşmanı. Benim de 10 yaşında ikizlerim var. Eminim o su yere bir şekilde dökülecek ve geç farkedilecek, içerideki temiz su deposu kaçak yapacak pas olacak. Sonrasında masrafı ve emeği çok yoğun işler çıkartacak. Ben de işe başlamadan en uygun malzemeyi bulma arayışındayım sadece. Ek olarak aracı yaparken sadece kendim kullanmak için değil bir başkasına satacakmış ve yıllarca kullanılacak gibi özen gösteriyorum, özellikle de tabana.
 



.
Foruma hoş geldiniz @atatana .

Forum düşüncelerinizin neredeyse hepsini yıllar içinde işlemiş durumda.. Bilmem bütün yazılanlara ulaşabildiğiniz mi ?
Hoş buldum teşekkür ederim.Evet okuduğum kadarı ile Türkiye'deki içeriği en zengin forum kesinlikle burası. Tabi çokca okudum ve katkı sağlamaya da çalışıyorum/çalışacağım. Moto-Karavan "taban" izolasyonuna , belirttiğim kriterlerle de uyumlu özel olarak üretilmiş bir malzeme olmaması nedeniyle (ben de bulamamış olabilrim), farklı amaçlar için üretilmiş izolasyon malzemelerinin kullanıcı deneyimlerinin böylesine bir platformda paylaşılması çok kıymetli. Hem zamandan hem de paradan tasarruf ettiriyor. Ben de Türkiye'de pek çok izolasyon malzemesi üreticisiyle yazışıyorum, önerdikleri ürünleri test edip yayınlayacağım.

İlk mesajım "yaptığım araştırmalarda" diye başlıyor ve genel manada yurtdışı ve gezenbilir forumundaki araştırmalarımı kendi yorumum ile özetliyorum mesajımda. Taktir edersiniz ki tekolojinin gelişimiyle birlikte yeni izolasyon malzemeleri de ekleniyor. Genel anlamda kullanılan keçe, izogreen, izobbuzz, eps, xps ve elastomerik kauçuk kullanılıyor. Bazı kişiler de çok da önemli değil izolasyon diyor (pek katılmıyorum bu fikre özellikle de kış kampları için) . Bu konuyu her yönü ile araştırıp güncel malzemeler ile test edip araştırmamı yapayım, sonrasında da burada da yayınlamak ve katkı sağlamak istiyorum. Bu anlamda bana yön verecek gözden kaçırmış olabileceğim bir forum paylaşımı mutlaka vardır.Gözünüze denk gelirse paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Bu vesile ile ortaya çok net veriler koyan @Akdeniz45 e aşağıdaki referans niteliğindeki paylaşımı için teşekkür ederim.

Akdeniz45 Paylaşımı
 


.
Karavan yalıtımı için Avrupa marka karavan üreticilerini örnek almamız akla en uygunu. Çünkü bu firmalar en devasa karavanları bile iki vardiyada, yani sadece 16 saatte bitirecek efektif ve olgun bir üretim bilgi ve kültürü ile çalışmaktalar. Onlar için yalıtım, üzerinde düşünülecek bir konu olmaktan çoktan çıkmış durumda. Kısaca bu bilgiler hepimiz için hazır durumda. Ne yaptıklarını öğrenmek yeterli..
Üstelik hak verirsiniz ki Türkiye’de yalıtım için danışılacak yerlerin sorumluluk alanları karavan olmadığı gibi, ürünlerin özellik ve yalıtım değerlerine de internetten kolaylıkla ulaşılabilmekte.

Avrupa’da marka motokaravanlarda yalıtım için kendinden yapışkanlı ve kapalı gözenekli kauçuk veya polietilen şilteler kullanılmakta. Taban döşemesi için ise Reimo bu şiltelerin yapışkanlı olmamasını önermekte.

Döşeme altına akan suyun tekrar buharlaşma yüzünden bahar ve yazları sorun olacağını sanmam. Kış karavancısı olarak durumdan tedirgin iseniz, döşemeyi alttan taşıyan uzun tahtaları suyu emmemesi için boyayabilir ve döşeme saçı üzerine de gayet ince NATO'nun antipasını kendiniz hazırlayıp sürebilirsiniz. Bunlar da benim önerilerim.
Yapıştırıcı olarak ise MS Polimer yeterli bulunmakta.

Ses yalıtımı zaten ısı yalıtımı ile kendiliğinden sağlanıldığı gibi araçlardaki ön cam ve pencereler bu iki yalıtımı kısmen de olsa aslında nafile konuma çekmekte. Marka karavanlarda, su depolarındaki dalgakıranlar gibi ses yalıtımının da yeri bulunmamakta. Bu çeşit çözümler karavana teorik yaklaşım ile ilgili olmalı.

Yalıtım, karavan için tabi ki anlamlı. Fakat inanın abartmanın bir anlamı yok. Özellikle karavanınızı ağırlıkla yaz ve bahar kullanıp kışları sadece bazı hafta sonları yollardaysanız.
Bu konuda son on senenin toplamda iki aktif senesindeki tecrübelerim de aynisini söylemekte. Üstelik benim bol pencereli Westfalia karavanımın bir cm. bile yalıtımı bulunmamakta ! Tek sorun kuvvetli güneşin olduğu günlerde, üst yatakta solar panelin gelmediği yerin altında keyifli bir öğle uykusu çekememek. Nedense hanım benimle ayni fikirde değil. Böylelikle bu sorun da hallolmuş durumda. 😋
Hatta karavanımın kendi forumunda kışları -10 dereceye kadar ıstıcının yeterli olduğu yazılmakta.
Bu son iki bilgi de gördüğünüz üzere teorik karakterli değil..

Çağdaş karavanda uygulananlar ile tecrübeye önem verirsiniz diye birkaç noktaya değinmek istemiştim. Diğer benzerlerine forumdan ulaşabilirsiniz.
Umarım forumdaşlarım da bunları sıklıkla tekrar etmemi hoş görürler..🙂



Karavanını kendi yapanlar için bence iki nokta atlanmamalı.

* Önce atılacak taşın vurulacak kurbağaya değmesi lazım.
Örneğin mono kristal solar paneller, poli kristal olanlara göre ~%1-2 daha randımanlı olması bilimsel bir gerçek. Fakat uygulamada ise eğer karavanınızın tavanında yeterli yer varsa, bu bilgi anlamını tamamen yitirmekte. Hatta daha ucuz poli kristal ekstra bir panel üretimi daha da arttırabilir..
Ayrıca karavan için toplamda da ayni durum söz konusu. Beklenen kaliteli yerlerden daha fazla olarak ulu orta ve uygunsuz yerlerde kamp yapma gerçeği için harcanacak karavan parasının üst sınırı ne olmalı ? Avrupa’da bile bazı kampingler beklenen kaliteye ulaşamadığı gibi tıka basa bir yapı göstermekteler.
Bazı karavanların satımında hayal kırıklığının da rolü olmalı ? Bir arkadaşımdan biliyorum..

* Karavan tecrübesi olmadan şekillenen tasarımların çıkış noktası ister istemez tek bilinen ev yaşam ve alışkanlıkları olduğundan, olası sorunlarla karşılaşmayı azaltmak için tecrübeden yardım almaktan gücenmemek lazım. Karavancılığı oturmuş ülkelerin edindiği tecrübe ve bilgiler bu açıdan pişmiş armut durumunda.

Gücenmezseniz, araştırmalarınız için temel yapı bilgileri yerine, hazır profesyonel uygulamalara odaklanın derim.. :smiley:
 
Son düzenleme:

ben tavanı ve duvarları 5 cm izolasyon malzemesi kullandım .zemin yuksek olmasın diye 1 cm yaptım. yanlış yapmısım zaminden yazın ısı geliyor kışın soğuk diğer kısımlardan çok memnunum
 

Ben kendi Fiat Ducato 2005 model 12 m3 motokaravanıma Taş Yününü naylon içine alarak yalıtım uyguladım çok memnunum. Bu suretle hem oluşacak tozları ve nem tutasının önüne geçmiş oluyorum. Yazın en sıcak günlerde bile serin, Kışın en soğuk günlerde bile sıcak oluyor. 2014 ten beri kullanıyorum. Tabana ise bir yüzü alüminyum levha ile kaplı elestromerik yapışkanlı sünger kullandım.
 




Sayın Centil07, Sanırım benim mesajımla sizin mesajınız birbirine karışmış. Elastomerik kauçukların izolasyon değerleri izocam'ın sitesinde olsa gerek. Bir yerlerde gördüğümü hatırlıyorum. Ama şimdi bulmam mümkün değil. Belki google amca yardımcı olur.

Ben yan duvarlarda 2 cm'ye yakın olanı (galiba 18mm gibi bir şeydi) kullandım. Taban ve tavanda ise 1 cm'ye yakın olanı iki kat kullandım. Linke bakarsanız göreceğiniz gibi önce yıkama kanallarına 1 kat yapıştırıp bütün zemini aynı hizaya getirdim. Sonra üzerine bir kat daha kapladım.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,621
Mesajlar
1,521,076
Kayıtlı Üye Sayımız
172,265
Kaydolan Son Üyemiz
masalozturk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst