Ynt: 1 Aylık Kamp Planı
*Yağmur yağmasından önce karıncalar yuvalarının giriş ağzına ince kanallar veya tümsekler yaparlar. Fırtınanın başlangıcından bir saat önce yapım işini bitirirler.
*Berberlerin sakal traşında kesilen yerlerdeki kanı durdurmak için kullandıkları madde(kan taşı-şap) ile sinek ısırıklarının verdiği rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Bu stiptik kaleme bir az su damlatın ve ısırılan yere sürün.
*Günde 200 mg. B1 vitamini hapı almanız, terinizin sivrisinekleri uzak tutucu özellikte olmasını sağlar.
*Sık sık banyo yapın temiz bir vücut kokan ve terli bir vücuda göre daha az sinek çekicidir.
*Saç spreyleri, deodorantlar, parfümler, koku saçan güneş kremleri kullanmayın. Hem sinekleri hem de ayıları çekerler.
*Açık renkli giysiler giyinin. Sivrisinekler koyu renkli giysileri severler. Birde keneleri açık renkli giysilerde çabuk fark edersiniz. Üzerinizde bol dökümlü giysiler giyin.. ?? Bol giysilerin üzerinden sivrisineklerin sokması zordur. Tüm giysilerinizin uç kısımlarını tam kapatın pantolonunuzu çorabınızın içine sokun.
*Çadırınızı kuracağınız alanı inceleyin karınca yuvası, hayvan giriş delikleri, yoğun çalılık , ağaç parçaları, durgun su birikintileri vb. Bu ortamlarda kamp kurmayın.
*Zararsız olduğundan emin olmadığınız şeyleri kesinlikle yemeyin.
*Yıldırıma karşı önlem... Yüksek kayalar ve ağaçlardan uzak durun. Metal malzemeleri üzerinizden çıkarın uzağa koyun (fotoğraf makinesi, metal matara vb) yere çömelin. Bekleyin.
*Haberleşme işlevi görenler (cep telefonu, telsiz vb) dışındaki tüm elektronik eşyalarınızı evde bırakın. Amacınız kafanızı dinlemekse teknolojiyi yanınızda götürmenin anlamı yoktur. (Walkman, radyo, oyunlar vb.)
*Yılan gördüğünüzde yada bir hayvanla aniden karşılaştığınızda kesinlikle kaçmayın-koşmayın...
*Gittiğiniz yeri ve programınızı başkalarına mutlaka bildirin.
*Doğadaki en tehdit edici tehlike yine insanlardır, hayvanlar değil. Karşılaştığınız insanları aklınızı ve içgüdülerinizi kullanarak değerlendirin. Paranoyak olmayın ama çok umursamaz da olmayın.
*Yemekleri doğru planlayın. Fazla yiyecek taşımayın, az gelmemesine de dikkat edin.
*Ateşli silahları evde bırakın.
*Kendinizi en yavaş tempoluya göre ayarlayınız. Bu yarış değildir. Çocuklarınıza çevreyi araştırma, oynama ve size saçma gelen şeyler yapma özgürlüğünü verin.
*Yürürken şarkı söyleyin. Eğlenin, ayılar veya aslanlar sizi duysunlar, geldiğinizi anlasınlar. Üzerinize garip bakışlar çekmeden (banyonuz dışında) başka nerede yüksek sesle şarkı söyleyebilirsiniz ki.
*300 metre yükseklik farkı hava ısısının 3 derece düşmesine ve güneş ışınlarındaki UV’nin %4 artmasına neden olur.
*Doğada mümkünse Lithium AA (kalem)pilleri kullanın, Bunların raf ömrü 10 yıldır. Sürekli kullanımda Karbon veya alkali pillere göre 1/3 daha az enerji verirler ve böylece 3 kat daha fazla süre kullanmanızı olanaklı kılarlar. Alkali pillere göre Lithium piller neredeyse 3 kat pahalı olmalarına karşın kullanım süresine göre hesaplandığında fiyatları eşittir.
*Yükseklerde karların erimesi öğlenleri hızlanır, akıntılı yerleri öğleden önce geçmeye çalışın.
*Yürüyüş sırasında sürekli mola vererek yola devam etmek ağır ağır sürekli yürümekten daha fazla enerji harcatır.
*Akşamları oluşan kızıllık kampçı için iyi, sabahları oluşan kızıllık ise dikkat demektir.
*Hiçbir expedisyona yanınıza en az 15-20 m. uzunluğunda 7-8mm’lik bir ip almadan gitmeyiniz. Ihtiyacınız olmadan o ipin değerini anlamazsınız.
*Yanınızda götüreceğiniz yiyeceklerin bayat/bozuk olmamasına dikkat edin. Son kullanma tarihlerini kontrol edin.
*Rüzgarın hızını tahmin etmek için bazı ipuçları.
1.5km/s: Duman doğrudan yukarıya doğru yükselir.
3km/s: hafif ve serin bir esinti, duman bir yöne sürüklenir.
8 km/s: belirgin esinti, yaprakları hışırdatır.
16 km/s: belirgin rüzgar, küçük bayrakları dalgalandırır, çadır kurmayı zorlaştırır.
32 km/s: güçlü rüzgar. Küçük ağaçları sallar. Çadır kurmak oldukça zahmetlidir. Çadır sürekli sallanır.
50 km/s: Büyük ağaç dalları sallanır. Sığınacak bir yer bulmak en iyisidir, çadır kurmanız çok zordur.
65 km/s: Büyük ağaçlar sallanır. Çadır kurmaya kalkmanız malzeme kaybına ve kişisel yaralanmalara yol açabilir.
80 km/s: Ağaçlardan ince dal parçaları parçalar kopmaya başlar, yürümek zorlaşır, çadırınızı istediğiniz kadar iyi kurmuş ve sağlamlaştırmış olun dans edecektir.(rock-n roll yapacaktır.)
100 km/s: Ağaç kolları kopmaya başlar. Yürümek dik bir dağa çıkmaktan daha zor hale gelir.
110 km/s: Ağaçlar köklerinden sökülmeye başlar. Hareket etmek olanaksızdır. Eğer çadırınız gerçekten sağlam ve dayanıklı bir çadır değilse ona hoşça kal diyebilirsiniz.
130 km/s: iri bir kaya parçasına bağlanın.
150 km/s: Daha sıkı bağlanın ve enkazlarla diğer kampçıların uçuşunu seyredin.
160 km/s: Yaşam belirtilerinizin bağışlanması için yalvarabilirsiniz.
*Çocukları her zaman yakınınızda bulundurun. Hayvanlar, su, yüksek yerler vb. onlar için tehlike oluşturabilir. Kuralları öğretin, çevre ile ilgili bilgi verin. Kendi acil durum kitlerini yanlarında bulundurmalılar.
*Kampa çocuklarınızla gidiyorsanız onların evde oynadıkları oyuncakları yanınıza almaya gerek yoktur. Doğada oynayacak oyuncak bulmaları zor olmaz.
* Doğada çocuklarınıza onların anlayabileceği dilden sürekli bilgi verin. Okullarda onlarca kere tekrardan sonra öğrenebilecekleri şeyleri doğada hem daha kısa sürede hem de daha kalıcı olarak öğrenebilirler. Doğa Biyoloji, Coğrafya başta olmak üzere birçok bilim dalının uygulama alanıdır.
*En kestirme yol bildiğiniz yoldur.
*Yürüyüş sırasında kendiniz ve başkalarıyla yarışmayın.
*Kampın konumuna ve yerine göre kampta nöbetçi kalması gereken kişiler varsa bu mutlaka belirlenmelidir.
Çöpler:
*Çöplerinizi yanınızda geriye götürün.
*Sizin olmasa da doğadaki çöpleri toplayın ve götürün. Doğada negatif iz bırakın. (negative trace)
Doğa ne kadar zamanda yok ediyor?
Toprak her gramında milyarlarca bulunan bakteriler ve yer mantarları sayesinde çöpleri enzimleriyle monomer denen küçük parçacıklara ayırırlar ve birçok faktörün etkisiyle çözülmelerini sağlar.
Elma koçanı: 6 ay. Sonbaharda düşmüş bir elmadan ilkbaharda hiçbir iz kalmıyor. Hele birde küçük kemirgenlerin yardımı olursa bu süre iyice kısalıyor. Ama kışın yüksek yerlerde su selüloz ve şekerden oluşan elma bir yıla yakın dayanabiliyor
Muz ve portakal kabukları ise bakterilerin öğütmekte güçlük çektikleri maddeler içerdiklerinden daha uzun sürede yok oluyorlar.
Kağıt Mendil: 3 ayda yok olabiliyor. Sonunda sadece su ve karbon gazı kalıyor. Toprağa gömülürse bu süre uzuyor.
Filtresiz sigara izmariti: 3-4 ay
Filtreli sigara izmariti: 1-2 yıl Filtreyi oluşturan maddeyi biyolojik çözünmeyi sağlayan bakteri ve mantarlar kolay yok edemiyor.
Çiklet: 5 yıl. Yapıştırıcı, reçine, şeker, glikoz şurubu, aroma ve renklendiriciden oluşan çiklet insan sağlığına ve doğal çevreye zararsız kabul ediliyor.
Bira Kutusu: 10 yıl. On senede demir-oksit haline dönüşüyor. Bu arada cilayla kaplanmış çeliğin paslanabilmesi için en az iki yağışlı ve nemli yaz geçirmesi gerekiyor.
Aluminyum ise daha yavaş çözülüyor. Açık havada alüminyumun toz haline gelmesi yüzyıllar alabiliyor.
Plastik şişe: 100-1000 yıl. Bir plastik şişenin çözülmesi asırlar sürüyor. Eğer ışık almıyorsa, toprağa gömülmüşse bu süre daha da uzuyor.
Cam şişe: 4000 yıl. Bir cam şişe en az 4000 yılda çözülüyor. Arkeolojik kazılar sırasında MÖ 2000 yıllarından kalma cam parçalarına rastlanmaktadır. Chartes Katedralinin vitrayları sekiz asırda ancak iki milimetre kayba uğramıştır. Bu bir bakıma avantajdır. Içine konan maddeyi ışıktan ve mikroorganizmalardan etkili bir biçimde korur.
Kampta Tuvalet İhtiyacı
Kampçılıkta hiç beklemediğiniz zaman bu çağrı gelebilir ve bu çağrıya uymaktan başka şansınız kalmayabilir. Bu işin etiği nedir? Bayansanız ne yapacaksınız? Çevrenizde kimsenin olmadığından nasıl emin olabilirsiniz. Bana inanın bir kere başardınız mı artık gerisi kolay gelecektir.
Şu üç önemli noktayı aklınızda tutun
*Suyu kirletmemek
*Dışkının çabuk ayrışarak yok olmasını sağlamak
*Diğer canlıların olası temasını en aza indirmek
1-Önce herhangi bir su kaynağından en az 60-70 metre uzakta bir yer bulun. Suyu kirletmemeniz gerektiğini unutmayın, sizin dışkınız toprakta düşünebileceğinizden daha hızlı yol alır. Bu kuralı bir kaynaktan yada gölden içme suyu alırken hatırlayın.
2-Dışkınızı bırakacağınız yere ya bir çukur kazın yada açık güneş alan yerde dışkınızı bırakın. Çukur kazıyorsanız en fazla 10-15 cm derinlikte olsun. (Dışkınızı çok derine gömmek ayrışmayı yavaşlatır.)Kimse tarafından görülmek istemiyorsanız bir kayayı/tepeciği yada ağaçları siper olarak kullanabilirsiniz. Bu iş için arazinin eğimlerinden de yararlanabilirsiniz.
3-Kullanılmış tuvalet kağıtlarını yakın veya naylon çöp torbasında taşıyın. Kadınların padleri içinde geçerli bu kural. Çukurun üzerini 2-5 cm kalınlığında toprakla örtün. En üstede bir kaya parçası koyunki biri yanlışlıkla basmasın.
Açık ve güneş alan bir yer bulursanız dışkıyı bir sopa ile parçalayarak ezin. Güneşin sıcaklığı ve bakteriler dışkının ayrışmasını hızlandırır.
4-Bayanlar eğer kimse tarafından görülmemeyi garanti altına almak istiyorsanız bir pançoyu ek önlem olarak kullanabilirsiniz. Ancak pançonuzu kirletmemeye dikkat edin...
5-Yanınızda her zaman plastik bir kürek ve tuvalet kağıdı bulundurun.
6-Grup halinde yapılan kamplarda grubun büyüklüğüne ve kalış süresine göre ortak kullanım için bir alan belirlenerek buraya bir çukur açılabilir. Yada belirlenen alanda herkes kendi çukurunu kendi açar ve kapatır.
7-Toprak donmuşsa ve kazmak çok zorsa dışkınızı ve kağıtlarınızı taşıyın. Kolaya kaçmayın. Diğerlerini düşünün. Karda ise mutlaka çukur kazın ) alıntıdır http://www.geceyuruyucusu.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=23