1 Aylık Kamp Planı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan grygms47 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 28,511
Ynt: 1 Aylık Kamp Planı

Merhaba,kamp tecrübesi olmayan birisi için süre ve parkur seçiminin yanlış olduğunu düşünüyorum.Heyecanınızı anlıyorum fakat öncelikle daha kısa süreli ve kolay parkurlarda veya yerleşim yerlerine kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tecrübe edinmenizi öneririm.

Etiketler

arkadaşlar haklı aslında hevesinizi kırmak istemem ama düşünüldüğünde kusursuz gibi gözüksede uygulamaya geçtiğinde işin rengi değişiyor. çantanın ağırlığından tutunda, ısınmaya kadar herşey sorun teşkil edebilir buda ilk seferde bu işten soğumanıza (maalesef) neden olabilir bu yüzden daha makul bir zamanlama yapıp kolaydan zora çıkılmalı hele böyle bir işte.

*Yağmur yağmasından önce karıncalar yuvalarının giriş ağzına ince kanallar veya tümsekler yaparlar. Fırtınanın başlangıcından bir saat önce yapım işini bitirirler.

*Berberlerin sakal traşında kesilen yerlerdeki kanı durdurmak için kullandıkları madde(kan taşı-şap) ile sinek ısırıklarının verdiği rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Bu stiptik kaleme bir az su damlatın ve ısırılan yere sürün.

*Günde 200 mg. B1 vitamini hapı almanız, terinizin sivrisinekleri uzak tutucu özellikte olmasını sağlar.

*Sık sık banyo yapın temiz bir vücut kokan ve terli bir vücuda göre daha az sinek çekicidir.

*Saç spreyleri, deodorantlar, parfümler, koku saçan güneş kremleri kullanmayın. Hem sinekleri hem de ayıları çekerler.

*Açık renkli giysiler giyinin. Sivrisinekler koyu renkli giysileri severler. Birde keneleri açık renkli giysilerde çabuk fark edersiniz. Üzerinizde bol dökümlü giysiler giyin.. ?? Bol giysilerin üzerinden sivrisineklerin sokması zordur. Tüm giysilerinizin uç kısımlarını tam kapatın pantolonunuzu çorabınızın içine sokun.

*Çadırınızı kuracağınız alanı inceleyin karınca yuvası, hayvan giriş delikleri, yoğun çalılık , ağaç parçaları, durgun su birikintileri vb. Bu ortamlarda kamp kurmayın.

*Zararsız olduğundan emin olmadığınız şeyleri kesinlikle yemeyin.

*Yıldırıma karşı önlem... Yüksek kayalar ve ağaçlardan uzak durun. Metal malzemeleri üzerinizden çıkarın uzağa koyun (fotoğraf makinesi, metal matara vb) yere çömelin. Bekleyin.

*Haberleşme işlevi görenler (cep telefonu, telsiz vb) dışındaki tüm elektronik eşyalarınızı evde bırakın. Amacınız kafanızı dinlemekse teknolojiyi yanınızda götürmenin anlamı yoktur. (Walkman, radyo, oyunlar vb.)

*Yılan gördüğünüzde yada bir hayvanla aniden karşılaştığınızda kesinlikle kaçmayın-koşmayın...

*Gittiğiniz yeri ve programınızı başkalarına mutlaka bildirin.

*Doğadaki en tehdit edici tehlike yine insanlardır, hayvanlar değil. Karşılaştığınız insanları aklınızı ve içgüdülerinizi kullanarak değerlendirin. Paranoyak olmayın ama çok umursamaz da olmayın.

*Yemekleri doğru planlayın. Fazla yiyecek taşımayın, az gelmemesine de dikkat edin.

*Ateşli silahları evde bırakın.

*Kendinizi en yavaş tempoluya göre ayarlayınız. Bu yarış değildir. Çocuklarınıza çevreyi araştırma, oynama ve size saçma gelen şeyler yapma özgürlüğünü verin.

*Yürürken şarkı söyleyin. Eğlenin, ayılar veya aslanlar sizi duysunlar, geldiğinizi anlasınlar. Üzerinize garip bakışlar çekmeden (banyonuz dışında) başka nerede yüksek sesle şarkı söyleyebilirsiniz ki.

*300 metre yükseklik farkı hava ısısının 3 derece düşmesine ve güneş ışınlarındaki UV’nin %4 artmasına neden olur.

*Doğada mümkünse Lithium AA (kalem)pilleri kullanın, Bunların raf ömrü 10 yıldır. Sürekli kullanımda Karbon veya alkali pillere göre 1/3 daha az enerji verirler ve böylece 3 kat daha fazla süre kullanmanızı olanaklı kılarlar. Alkali pillere göre Lithium piller neredeyse 3 kat pahalı olmalarına karşın kullanım süresine göre hesaplandığında fiyatları eşittir.

*Yükseklerde karların erimesi öğlenleri hızlanır, akıntılı yerleri öğleden önce geçmeye çalışın.

*Yürüyüş sırasında sürekli mola vererek yola devam etmek ağır ağır sürekli yürümekten daha fazla enerji harcatır.

*Akşamları oluşan kızıllık kampçı için iyi, sabahları oluşan kızıllık ise dikkat demektir.

*Hiçbir expedisyona yanınıza en az 15-20 m. uzunluğunda 7-8mm’lik bir ip almadan gitmeyiniz. Ihtiyacınız olmadan o ipin değerini anlamazsınız.

*Yanınızda götüreceğiniz yiyeceklerin bayat/bozuk olmamasına dikkat edin. Son kullanma tarihlerini kontrol edin.

*Rüzgarın hızını tahmin etmek için bazı ipuçları.

1.5km/s: Duman doğrudan yukarıya doğru yükselir.

3km/s: hafif ve serin bir esinti, duman bir yöne sürüklenir.

8 km/s: belirgin esinti, yaprakları hışırdatır.

16 km/s: belirgin rüzgar, küçük bayrakları dalgalandırır, çadır kurmayı zorlaştırır.

32 km/s: güçlü rüzgar. Küçük ağaçları sallar. Çadır kurmak oldukça zahmetlidir. Çadır sürekli sallanır.

50 km/s: Büyük ağaç dalları sallanır. Sığınacak bir yer bulmak en iyisidir, çadır kurmanız çok zordur.

65 km/s: Büyük ağaçlar sallanır. Çadır kurmaya kalkmanız malzeme kaybına ve kişisel yaralanmalara yol açabilir.

80 km/s: Ağaçlardan ince dal parçaları parçalar kopmaya başlar, yürümek zorlaşır, çadırınızı istediğiniz kadar iyi kurmuş ve sağlamlaştırmış olun dans edecektir.(rock-n roll yapacaktır.)

100 km/s: Ağaç kolları kopmaya başlar. Yürümek dik bir dağa çıkmaktan daha zor hale gelir.

110 km/s: Ağaçlar köklerinden sökülmeye başlar. Hareket etmek olanaksızdır. Eğer çadırınız gerçekten sağlam ve dayanıklı bir çadır değilse ona hoşça kal diyebilirsiniz.

130 km/s: iri bir kaya parçasına bağlanın.

150 km/s: Daha sıkı bağlanın ve enkazlarla diğer kampçıların uçuşunu seyredin.

160 km/s: Yaşam belirtilerinizin bağışlanması için yalvarabilirsiniz.

*Çocukları her zaman yakınınızda bulundurun. Hayvanlar, su, yüksek yerler vb. onlar için tehlike oluşturabilir. Kuralları öğretin, çevre ile ilgili bilgi verin. Kendi acil durum kitlerini yanlarında bulundurmalılar.

*Kampa çocuklarınızla gidiyorsanız onların evde oynadıkları oyuncakları yanınıza almaya gerek yoktur. Doğada oynayacak oyuncak bulmaları zor olmaz.

* Doğada çocuklarınıza onların anlayabileceği dilden sürekli bilgi verin. Okullarda onlarca kere tekrardan sonra öğrenebilecekleri şeyleri doğada hem daha kısa sürede hem de daha kalıcı olarak öğrenebilirler. Doğa Biyoloji, Coğrafya başta olmak üzere birçok bilim dalının uygulama alanıdır.

*En kestirme yol bildiğiniz yoldur.

*Yürüyüş sırasında kendiniz ve başkalarıyla yarışmayın.

*Kampın konumuna ve yerine göre kampta nöbetçi kalması gereken kişiler varsa bu mutlaka belirlenmelidir.

Çöpler:

*Çöplerinizi yanınızda geriye götürün.

*Sizin olmasa da doğadaki çöpleri toplayın ve götürün. Doğada negatif iz bırakın. (negative trace)

Doğa ne kadar zamanda yok ediyor?

Toprak her gramında milyarlarca bulunan bakteriler ve yer mantarları sayesinde çöpleri enzimleriyle monomer denen küçük parçacıklara ayırırlar ve birçok faktörün etkisiyle çözülmelerini sağlar.

Elma koçanı: 6 ay. Sonbaharda düşmüş bir elmadan ilkbaharda hiçbir iz kalmıyor. Hele birde küçük kemirgenlerin yardımı olursa bu süre iyice kısalıyor. Ama kışın yüksek yerlerde su selüloz ve şekerden oluşan elma bir yıla yakın dayanabiliyor

Muz ve portakal kabukları ise bakterilerin öğütmekte güçlük çektikleri maddeler içerdiklerinden daha uzun sürede yok oluyorlar.

Kağıt Mendil: 3 ayda yok olabiliyor. Sonunda sadece su ve karbon gazı kalıyor. Toprağa gömülürse bu süre uzuyor.

Filtresiz sigara izmariti: 3-4 ay

Filtreli sigara izmariti: 1-2 yıl Filtreyi oluşturan maddeyi biyolojik çözünmeyi sağlayan bakteri ve mantarlar kolay yok edemiyor.

Çiklet: 5 yıl. Yapıştırıcı, reçine, şeker, glikoz şurubu, aroma ve renklendiriciden oluşan çiklet insan sağlığına ve doğal çevreye zararsız kabul ediliyor.

Bira Kutusu: 10 yıl. On senede demir-oksit haline dönüşüyor. Bu arada cilayla kaplanmış çeliğin paslanabilmesi için en az iki yağışlı ve nemli yaz geçirmesi gerekiyor.

Aluminyum ise daha yavaş çözülüyor. Açık havada alüminyumun toz haline gelmesi yüzyıllar alabiliyor.

Plastik şişe: 100-1000 yıl. Bir plastik şişenin çözülmesi asırlar sürüyor. Eğer ışık almıyorsa, toprağa gömülmüşse bu süre daha da uzuyor.

Cam şişe: 4000 yıl. Bir cam şişe en az 4000 yılda çözülüyor. Arkeolojik kazılar sırasında MÖ 2000 yıllarından kalma cam parçalarına rastlanmaktadır. Chartes Katedralinin vitrayları sekiz asırda ancak iki milimetre kayba uğramıştır. Bu bir bakıma avantajdır. Içine konan maddeyi ışıktan ve mikroorganizmalardan etkili bir biçimde korur.

Kampta Tuvalet İhtiyacı

Kampçılıkta hiç beklemediğiniz zaman bu çağrı gelebilir ve bu çağrıya uymaktan başka şansınız kalmayabilir. Bu işin etiği nedir? Bayansanız ne yapacaksınız? Çevrenizde kimsenin olmadığından nasıl emin olabilirsiniz. Bana inanın bir kere başardınız mı artık gerisi kolay gelecektir.

Şu üç önemli noktayı aklınızda tutun

*Suyu kirletmemek

*Dışkının çabuk ayrışarak yok olmasını sağlamak

*Diğer canlıların olası temasını en aza indirmek

1-Önce herhangi bir su kaynağından en az 60-70 metre uzakta bir yer bulun. Suyu kirletmemeniz gerektiğini unutmayın, sizin dışkınız toprakta düşünebileceğinizden daha hızlı yol alır. Bu kuralı bir kaynaktan yada gölden içme suyu alırken hatırlayın.

2-Dışkınızı bırakacağınız yere ya bir çukur kazın yada açık güneş alan yerde dışkınızı bırakın. Çukur kazıyorsanız en fazla 10-15 cm derinlikte olsun. (Dışkınızı çok derine gömmek ayrışmayı yavaşlatır.)Kimse tarafından görülmek istemiyorsanız bir kayayı/tepeciği yada ağaçları siper olarak kullanabilirsiniz. Bu iş için arazinin eğimlerinden de yararlanabilirsiniz.

3-Kullanılmış tuvalet kağıtlarını yakın veya naylon çöp torbasında taşıyın. Kadınların padleri içinde geçerli bu kural. Çukurun üzerini 2-5 cm kalınlığında toprakla örtün. En üstede bir kaya parçası koyunki biri yanlışlıkla basmasın.

Açık ve güneş alan bir yer bulursanız dışkıyı bir sopa ile parçalayarak ezin. Güneşin sıcaklığı ve bakteriler dışkının ayrışmasını hızlandırır.

4-Bayanlar eğer kimse tarafından görülmemeyi garanti altına almak istiyorsanız bir pançoyu ek önlem olarak kullanabilirsiniz. Ancak pançonuzu kirletmemeye dikkat edin...

5-Yanınızda her zaman plastik bir kürek ve tuvalet kağıdı bulundurun.

6-Grup halinde yapılan kamplarda grubun büyüklüğüne ve kalış süresine göre ortak kullanım için bir alan belirlenerek buraya bir çukur açılabilir. Yada belirlenen alanda herkes kendi çukurunu kendi açar ve kapatır.

7-Toprak donmuşsa ve kazmak çok zorsa dışkınızı ve kağıtlarınızı taşıyın. Kolaya kaçmayın. Diğerlerini düşünün. Karda ise mutlaka çukur kazın ) alıntıdır http://www.geceyuruyucusu.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=23

Kardeşim İlbeğ, çok faydalı paylaşım olmuş. :D Allah razı olsun.

konuyu açan arkadaştan uzun zamandır ses seda yok :'( ya kamptan vaz gectiler ;D yada su anda kamptalar ;)

ama yinde de bu konu sayesinde degişik fikirleride öğrenmiş olduk. ;)

alpino' Alıntı:
konuyu açan arkadaştan uzun zamandır ses seda yok :'( ya kamptan vaz gectiler ;D yada su anda kamptalar ;)

ama yinde de bu konu sayesinde degişik fikirleride öğrenmiş olduk. ;)
:smiley: sn Alp bey onumuzdekı pazar nasıpsse sınav oldugundan konuyu baslatan arkadaslar sınava yogunlasmıstır :smiley:

Merhaba Grygms47;

Öncelikle yapmak istediğin yolculukla ilgili seni cesaretinden dolayı tebrik ederim.(anladığım kadarıyla kamp işinden vazgeçip likya yolunu yürümek istiyorsun)

Nacizane benim de sana birkaç tavsiyem olacak öncelikle iyi bir planlama yapman gerekiyor. (yani günde ne kadar yürümen gerekeceği,hangi saatler arasında yürümen gerektiği bu yürüyüş sırasında bir dahaki su ve yiyecek ikmalini nereden yapabileceğin gibi konularda ayrıntılı bir plan yapmalısın) Heyecanını çok iyi anlıyorum fakat kötü bir deneyim yaşayıp bu işlerden soğumanı istemem. O yüzden öncelikle gideceğin tarihi değiştirmeni ısrarla tavsiye ederim. Zira gideceğin tarihi tam olarak belirtmesen de sınavlardan sonra yazın gideceğini yazmışsın,likya yolundaki en büyük problem su sorunudur uzun mesaferlerde suya rastlamayabilirsin karşılaştığın çeşmelerin büyük kısmı bu mevsimde kurumuş olacaktır.o yüzden bu işi en iyi ihtimalle nisan- mayıs ve eylül - ekim ayları ayları arasında yapmanı öneririm.Ama ben bu tarihler arasında müsaitim ve yürüyeceğim diyorsan dediğim gibi su çok büyük bir sorun buna mutlaka bir çözüm bulmaya çaılş hatta bulursan beni de bilgilendir :smiley:

Eğer ki hala bu tarihlerde yürümeye kararlıysan ilk tavsiyem kesinlikle spor ayakkabıdan vazgeç ayağını saran bilekli bir yürüyüş ayakkabısı kullan.çantandaki ağırlıklardan kurtul,diğer arkadaşlarında söylediği gibi kene kovucu ve ilk yardım malzemelerini eksiksiz bulundur ayrıca yüksek kısımlardaki yayla ve köylerdeki çoban köpeklerine karşı bir köpek kovucu da isteğe bağlı alabilirsin. ayrıca başını(güneşe karşı) ve boynunu(terledikten sonra tutulmalara karşı) koruyucu önlemler almayı unutma.en önemliside bildiğin üzere sıcak uzun bir yürüyüş olacak o yüzden mutlaka pudra bulundur :smiley: gece yürüyüşleri yapabilirsin kafa feneride işine yarar.yanında fazla yiyecek taşıma yaptığın plan sayesinde kamp alanına yakın köylerden yiyeceğini temin etmeye çalış böylelikle yükün de hafifler.

önemli not: linkteki kitabı özellikle öneririm.işine yarayacağına eminim.
http://www.atlaskamp.com/index.php?page=urun_detay&kat_id=59&urun_id=16477&urun_ismi=Likya-Yolu-Türkçe-İngilizce-Almanca

sağlıcakla...

herkes yazmış bide ben söyleyeyim

su su su

en önemlisi

hevesini kırmak değil ama bu mevsimde benim yazdığım gibi bağırmanı istemem

önce sağlık, sonra keyif zaten gelir (su ikmali ve sağlıklı kalabilme ilk konu gerisi yemek vs bi şekilde hallolur)

kolay gele

Valla ben daha gitmeden sorunlarla karşı karşıya geldim.

Sorun 1: Yola çıkacağın arkadaşın anlatırken anlatırsın hoşuna gider , gideceğin son 1 hafta kala çcouktan eser kalmaz benim arkadaşım öle yaptı çocuğun gözünü öle korkutmuşum ki 3 yıllık tecilini bozdurup askere kaçtı :smiley:
Sorun 2: Ben kamp 'ı 1 hafta düzenledim ve Google earth gibi yardımcı programları kullanarak gideceğim yerin tam harita bilgilerini almıştım, veee en yakın su mesafesi ne kadar su ile ne kadar gidebilriim gibi soruların cevaplarını bulmuştum.
Sorun 3: Diğer abilerimin ve arkadaşlarımın dediği gibi şevkini kırmak istemem ama ben gidemedim kimse gelmedi benimle yaşadığım bölge nedeni ile pek alışkın olmadıkları bir işe başımı koydum sarmadı onları :smiley:
Sorun 4 : Lost izliyorsan izlememeni tavsiye ederim . :smiley: Bizim bir arkadaşımız lost'u izliyormuş 1. hafta kamp 'a gelmek istedi benimle 2. hafta anlattıklarımdan sonra vazgeçti .
Dediğim gibi gitmedim ama gitmeden takiplerimden ve yapılan aktiviteler sonucunda anladım ki o kadar zor değil . kimsem yok tek de gidemem bu siteyi buldum ve arkadaşlarım abilerim ve ablalarımın arasına katıldım inşallah bir gün onlarla beraber gitmeyi planlıyorum :smiley:) .

şimdiden iyi araştırmanı tavsiye ederim.

Selamlar

Mevsim şartları ve sizin deneyim ve tecrübelerinizi ele alırsak tavsiyem ; size verilen bütün cevapları boşverip, bütçenizi ayarlayıp iyi bir tatil köyünde rezervasyon yaptırmanız.
eger bir çadır kurup içinde 1 gece gecirir ve sabah çadır yerine sauna da uyandığınızı görürseniz şaka yapmadığımı anlarsınız.

saygılar.

arkadaşlar verilen tavsiyeler için tekrar teşekkür ederim... malesef sınavlardı benım bı takım yolculuklarımda hiç fırsat olmuyordu forumda aktif olabilmek :'( buarda kamp planında 1 ay malesef 10 güncük oluverdi... ve kampa çıkışımız Allah nasip ederse 2-3 gün sonra olucak

herkese desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim döndüğümüzde ilk işim foto-videolarımızı sizlerle paylaşmak olucak...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,761
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR