% 100 organik zeytin yağı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cemtascioglu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 100
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,509
Ynt: % 100 organik zeytin yağı

Tempus' Alıntı:
Bende olabildiğince tüm alışverişini organik pazarlardan yapan ve sertifikaya çok dikkat eden biriyim. normal halk pazarlarında organik diye satılan ürünlerin hiç alakası olmadığınıda biliyorum :smiley:

Organik pazarlar ilk kurulduğunda belediye satıcılardan organik ürünleri temin edeceği tedarikçilerin imzalı yetki belgelerini istedi.Ambalajlı ürünlerde daha sonradan sıkıntı yaşanmadı, zaten ürünler ambalajında etiketi ve logosuyla geliyordu.Ancak açık ürünlerde (meyve sebze gibi) bazı satıcılar ilk 1-2 hafta organik tedarikçilerden imzalı yetki alıp faturalı mal aldılar (bu sayede tezgah açmak içinde belediyeden izin aldılar) daha sonra ise daha ucuza temin ettikleri konvansiyonel ürünleri organik diye alıp satmaya başladılar.

Bu çirkin pazarlama birkaç ay farkedilmeden böyle sürdü.Daha sonra yapılan denetimlerde işin aslı ortaya çıkınca belediye bu tezgahtarlara yüklü miktarda ceza kesip yetki belgelerini iptal etti ve daha sonrasında ise denetimleri sıklaştırıp, bazı önlemler alarak böyle durumlar yaşanmasının önüne geçti.

Ancak bu süreçte dolandırılan tüketici bunun farkına varınca organik pazarlara güvenini yitirdi ve ne yazık ki bu sebeple organik pazarlar şimdi baştaki yoğunluğunu ve ilgisini yaşamıyor.

Etiketler

Benim güvendiğim pazarcılar var zaten cogu kendi bahçesinde yetiştiriyor onlardan alıyorum

Kürşad, hakikaten bu sektör çok itina isteyen bir sektör. Bu konuda taviz vermememiz gerek.Benim de şehiriçi 16 dönüm arazime bu sertifikanın verilemeyeceğini öğrendim;sebebi ordan geçen araç trafiği imiş. Ancak " İyileştirilmiş tarım sertifikası verilebilir" dendi! Keşke herkes için bu ciddiyet uygulanabilse...

İstanbul daki güvenilir organik pazarı nerde arkadaşlar, bilgilendirirseniz sevinirim.

Bakkan' Alıntı:
İstanbul daki güvenilir organik pazarı nerde arkadaşlar, bilgilendirirseniz sevinirim.

bomonti güvenilir bizim tarafda fenerbahçede var çarşamba günleri ama bana bomonti kadar güven vermesede yinede iyi

Bakkan' Alıntı:

İstanbul'dan örnek veremeyeceğim (çünkü bilmiyorum; ancak gezmeye geliyorum İstanbul'a) ama dikkatle izlediğim bir yer var; güzel bir seçenek "İpek Hanım Çiftliği". Muhakkak bilen arkadaşlarımız vardır.

Doğal ürünlere hala az çok ulaşma şansımız olduğu için (örneğin 2012'de tüketeceğim zeytinyağımızı bu şekilde elde ettim; kendim sıktırdım), buradan herhangi bir ürün almadım ama hakkında çok şey okudum. İlginç bir öyküsü var. Üstelik çok ünlü birinin, 80 öncesinde öldürülen ünlü yazar, gazeteci, TRT prodüktörü Ümit Kaftancıoğlu'nun (Garip Tatar) kızı...

http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/ciftlige_giris.html

Kısa bir arama sonuçları:
http://www.hurriyet.com.tr/pazar/15508933.asp
http://www.milliyet.com.tr/milyon-avrolar-kazandi-ama-koye-yerlesti/cumartesi/haberdetay/16.10.2010/1302079/default.htm
http://www.kobiden.com/bu-ciftlik-sisteme-meydan-okuyor_9328_haber.html
http://birtekask.blogspot.com/2011/11/ipek-hanm-ciftligi-ve-pnar-kaftancoglu.html

Cavid Sezen

Organik pazarlardan urun alirken, eger urun ambalajliysa organik tarim logosuna, sertifikasyon kurulusunun logosuna ve uretici kodlarina dikkat edin.Yok eger ambalajsizsa saticidan alacaginiz urune hazirlanmis organik sertifikayi ve o urunun tedarikci tarafindan kesilmis faturasini gostermesini talep edebilirsiniz.

@amanos soylediginiz goru anaartel yollarin yakinlarinda (yogun egzos dumani sebebiyle) organik uretim yapilamamaktadir

artık hangi sebze ve meyve hangi mevsim olur olursa organiğinin şekli rengi nasıldır ezberledik gibi, marketlerdeki sebze reyonlarında sanki plastik meyve sebze satılıyormuş gibi geliyor o yüzden çok mecbur kalmadıkça alamıyorum.

Merhabalar,
Organik tarım veya diğerleri tamam bu konu çok önemli fakat olaya bakın ki ülkemizde satılan balların neredeyse tamamı organik olarak satılıyor, ben bal üreticisi değilim çok fazlada yediğimi söylesem doğruda olmaz.
Tv kanallarında 4 kg organik bal yanında bilmem ne kargo dahil 100TL, bir diğeri organik bilmem ne balı yarım kilosu 140 TL.Bunlar nekadar güvenilir bence tartışılmalı.Ben Çanakkale'de yaşadığımdan burda bir bal buldum tescilli isimleri var 1 kg lık kavanozları 18 TL gibi bir para aldım kooperatif imişler ve sadece kendi üyelerinin ballarını alıp ambalajlayıp pazarlıyorlar ürünleri bal, polen, propolis ve arı sütü.
Kendimce en güvenilir bir abimiz vardı memlekette bu sene ondan bal alamadım, Arıcılar birliği başkanına ulaşıp ondan bilgi alıp o şekilde bal satıalmayı düşündüm sonra bahsettiğim kooperatifin ürünlerini gördüm.
Eğer isteyen varsa kargo alıcıya ait olmak üzere isteyen arkadaşımıza (çiçek ve çam balı) süzme bal gönderebilirim.Satış ofisleri ve tesisleri zaten Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde ve aynı müdürlüğün kontrolündeymiş.(tesisleri zaten cadde'den bakınca görülüyor)
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

sisdagili61' Alıntı:
Merhabalar,
Organik tarım veya diğerleri tamam bu konu çok önemli fakat olaya bakın ki ülkemizde satılan balların neredeyse tamamı organik olarak satılıyor, ben bal üreticisi değilim çok fazlada yediğimi söylesem doğruda olmaz.
Tv kanallarında 4 kg organik bal yanında bilmem ne kargo dahil 100TL, bir diğeri organik bilmem ne balı yarım kilosu 140 TL.Bunlar nekadar güvenilir bence tartışılmalı.Ben Çanakkale'de yaşadığımdan burda bir bal buldum tescilli isimleri var 1 kg lık kavanozları 18 TL gibi bir para aldım kooperatif imişler ve sadece kendi üyelerinin ballarını alıp ambalajlayıp pazarlıyorlar ürünleri bal, polen, propolis ve arı sütü.
Kendimce en güvenilir bir abimiz vardı memlekette bu sene ondan bal alamadım, Arıcılar birliği başkanına ulaşıp ondan bilgi alıp o şekilde bal satıalmayı düşündüm sonra bahsettiğim kooperatifin ürünlerini gördüm.
Eğer isteyen varsa kargo alıcıya ait olmak üzere isteyen arkadaşımıza (çiçek ve çam balı) süzme bal gönderebilirim.Satış ofisleri ve tesisleri zaten Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde ve aynı müdürlüğün kontrolündeymiş.(tesisleri zaten cadde'den bakınca görülüyor)

Niyaz Bey Merhaba;

Daha önceki mesajımda farklı bir alanda 7 yıldır organik üretim yapmakta olduğumuzu söylemiştim.Söyleyeceklerim ve yapacağım bilgilendirme reklama girmesin diye hangi alan olduğunu belirtmemiştim bu mesajınız üzerine bir açıklama yapmaya mecbur hissettim kendimi.

Biz 7 senedir Organik Arı Ürünleri üretimini ve pazarlamasını yapmaktayız.Öncelikle belirtmek isterim ki piyasadaki balların %10'u bile organik olarak satılmıyor.Organik bal üretip satan kurumsal anlamda 3 büyük firma var.Bunun dışında mahalli üreticiler de bulunmakta.Her geçen gün de sayısı artmaktadır.

Televizyonda 4 kilosu 1 lira diye satılan balların aslının ne olduğunu, nerden ne kadara alındığını çok iyi biliyorum.Ürünlerin hiçbirinin organik sertifikası vs. bulunmamakla birlikte, etiket bilgilerinde de böyle bir ibare yer almamaktadır.Ancak Doğrudan satış programlarında sürekli "Organik Bal" diye satılmaktadır.Bu da bahsettiğim Organik kavramının henüz Türkiyede oturmamış olmasından kaynaklanan bilinçsizlikten faydalanan bir takım kişilerin çirkin tezgahıdır.Bu sayfada önceki açıklamaları bu sebeple yaptım organik olmadığı halde organik diye satılan ürünler için.

Ayrıyetten yine TV üzerinden, son zamanda 4 kilosu 100 TL yanındada 70 liralık polen hediye ütelik ballarda Organik diye satış yapan yine bu marka, çok çirkin bir tezgahın içine girmiş durumda.Bizim eğitimini vererek, organik üretime başlattığımız ancak daha sonra bünyemizden ayrılan bir sözleşmeli arıcımızdan 3 ton Organik Bal alarak, bu 3 ton bala istinaden kendilerine Organik Tarım Sertifikası hazırlattılar.
Bu sertifika üretilmiş ürünün kg'ı üzerine verilir.Yani elinde 3 ton organik ürün bulunduran firmanın 3 ton organik bal satma hakkı vardır.Bu da yine kestikleri faturalar üzerinden kontrolü gerçekleştirilir.Ancak bu firma sattıkları ürünleri organik olarak satmalarına rağmen faturasını bu şekilde kesmeyerek, konvansiyonel balı organik diye satmakta, bir şikayet vb. durum olduğunda yada belge ibrazı istendiğinde ellerindeki mevcut 3 tona istinaden hazırlanmış organik tarım sertifikasını sunmaktadırlar.
Normalde her ilin tarım il müdürlükleri marketlerden, satış noktalarından rutin olarak gidip rastgele numune alarak analiz ettirmekte ve organik kriterlere uymaması durumunda 50 bin TL ye kadar ceza ile birlikte organik tarım sertifikasının iptaline kadar cezalar verilmekte.Dolayısıyla normal kanallardan, satış noktalarından ve özellikle ulusal marketler üzerinden (Migros, kipa, carrefour, real vb) satış yapan firmaların böyle birşey yapmaları mümkün değil.Zaten ulusal marketler tarım il müdürlüklerinden daha fazla tedarikçi kontrolü yapmakta ürün alımında kılı kırk yarmaktadır.
Ancak TV üzerinden herhangi bir aracı olmadan, direk olarak son tüketiciye gönderilen bu ballarda böyle bir denetim söz konusu değil, çünkü bu ürün piyasaya hiç çıkmıyor.Herhangi bir markette yada rafta bu ürünleri göremezsiniz.Parası alınarak direk olarak son tüketiciye gönderiliyor.Tarım bakanlığı hiçbir şekilde bu ürünlere herhangi bir denetim uygulayamıyor.Ancak şikayetler üzerine yerinde kontroller gerçekleştiriliyor.

İşin bir de farklı boyutu var.Yine İstanbuldaki bir firma, "Organik Bal Dünyası, 4kg Süzme Çiçek Balı 100 TL" ibaresiyle bal satmaktadır.Cümleye dikkat ederseniz bal organik demiyor adam, markasını Organik Bal Dünyası olarak koymuş, 4kg bal 100 TL olarak satıyor.Bunu okuyan tüketicide doğal olarak balın organik olduğu algısı yaşanıyor.Aslında yönetmeliğe göre bir Bal Markasında "Saf, Doğal, Organik, %100 Doğal, %100 Saf, %100 Organik" gibi ibarelerin kullanılması yasak.Etiket tebliğine uyulmaması durumunda tarım il müdürlüğü yaptıkları denetimlerde 6 bin TL gibi bir ceza kesiyolar.Ancak adamlar nasıl bir satış yapıyorlarki defalarca bu cezayı yemelerine rağmen ( ben şimdiye kadar 6 defa ceza yediklerini biliyorum, daha fazlada olabilir) hala aynı taktikle bal satmayı sürdürüyorlar.

Şimdi bunları okuduktan sonra sizin yerinizde olsam herhalde paranoyaya bağlar, daha hiçbirşekilde hiçbir kimseye güvenmezdim :smiley:) Aslında durum o kadar da vahim değil.Bu işin peşini bırakmayan, bakanlıkla iletişim halinde, açık kollayarak bu kişilerin yaptığı düzeni bozmaya çalışan insanlar ve firmalar var.Bu tezgah böyle sürmez bir yerde mutlaka çökecek.Bir kaç aya kadar da bu işi çözmeyi hedefliyoruz.Çünkü insanların kandırılması bir yana bu tezgah namusuyla üretim yapan üreticilerin itibarını da zedelemekte.

Şimdi diyeceksiniz ki en iyisi direk olarak eşten, dosttan, tanıdıktan yada niyazi beyin dediği gibi arıcı birliklerinden, kooperatiflerinden bal almak.Ancak iş öylede değil.Eşiniz dostunuz arıya hiç şeker vermeden köydeki evinin bahçesinde, çiftliğinde bal üretebilir.Adınız gibi de eminsinizdir balın şekersiz olduğundan.Doğrudur da ancak Organikte iş sadece şekerle bitmiyor.O arı hangi çiçekten bal almış ? Bal aldığı bitki suni gübreylemi yetişmiş ? Kimyasal ilaçlama mı yapılmış ? Yoksa GDO lu bir bitki mi ? Yada daha önce konusu geçtiği gibi arıların bulunduğu alanda anaartel yollar bulunuyor mu ? Yoğun egzos gazı var mı ? Hepsini geçtim, o kovanda varroa mücadelesi için (varroa, arı biti olarak bilinir, bir çeşit arı hastalığıdır) hangi ilaçlar kullanılmaktadır.Kullanılan bu ilaçlar balda kalıntı bırakıyor mu ? Şifa diye aldığınız bal aslında varroa mücadelesi için kullanılan antibiyotik içerikli ilaçlar sebebiyle zehire mi dönüşüyor ? Bunları da sorgulamak lazım.Evet iş iyice sarpa sardı :smiley:) Peki ne yapmamız lazım diyorsanız.Size tavsiyem ulusal marketlerde satılan Organik sertifikalı ürünleri tercih etmeniz.Çünkü bu marketlerde ayda en az 1 defa tarım il müdürlükleri kontrol yapıyor.Yapılan bu kontrollerde uygunsuzluk olması durumunda tedarikçi firmanın ticari hayatının bitebileceği gibi, marketlere de yüklü miktarlarda ceza kesiliyor.Bu sebeple kurumsal anlamda çalışan bu marketler özellikle organik ürün tedarikinde çok titiz davranıyorlar, her ürünü kendileri de inceledikleri gibi, tüm sertifikaların tam ve eksiksiz olmasına çok dikkat ediyorlar bunun dışında da kendileri bizzat tedarikçi firmaların yerlerinde kontrollerini yapıyorlar.

Çok karışık ve çok kompleks olduğunun farkındayım ancak ne yazık ki ülkemizdeki durum bu.Bu tarz 4 kilosu 100 lira olarak satılan TV ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durun (TV üzerinden doğru şekilde satış yapanlarda var, yok değil bunun ayrımını basit bir fiyat çıkarımıyla yapabilirsiniz)TV üzerinden yapılan satışların reklam maliyetleri çok yüksektir, 1 liraya alınan bir ürün, en az 3 liraya satılmaktadır.Tv de bir reklam gördüğünüzde bunun basit sağlamasını siz de yapabilirsiniz.

Merhabalar,
Uğur arkadaşımız işi bildiğine göre doğruları yazmış buna gönülden inanıyorum.
O halde doğru bal yiyebilmek için arkadaşımızdan yardım istemekten başka çaremiz yok.

Niyazi ve Uğur Beylere, verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederim; epeyce bilgilendim. :smiley:

moonwalker_arc' Alıntı:
Organik bal üretip satan kurumsal anlamda 3 büyük firma var.
Uğur Beye bir sorum olacak; bu üç firmanın adını verebilir misiniz?

Cavid Sezen

Cavit hocam,
Benim bilgi verecek bir durumum yok olsa seve seve,
Teşekkür edilmesi gereken kişi Uğur Haliloğlu arkadaşımız.
Benim takıntım tv lerde satılan 4 kg lık bal ve yanındaki hediye olan polenin 100 TL gibi komik rakamlara satılması ne yapayım resmen şaşırdım.

sisdagili61' Alıntı:
Cavit hocam,
Benim bilgi verecek bir durumum yok olsa seve seve,
Teşekkür edilmesi gereken kişi Uğur Haliloğlu arkadaşımız.

sisdagili61' Alıntı:
Ben Çanakkale'de yaşadığımdan burda bir bal buldum tescilli isimleri var 1 kg lık kavanozları 18 TL gibi bir para aldım kooperatif imişler ve sadece kendi üyelerinin ballarını alıp ambalajlayıp pazarlıyorlar ürünleri bal, polen, propolis ve arı sütü.

Kuşkusuz Uğur Bey'in katkısı çok...
Sizin de isteyen arkadaşlara ürün sağlama öneriniz de önemli; biraz bunu kastetmiştim. :smiley:

Esen kalın.
Cavid Sezen
Not: Konu, "organik zeytinyağı"ndan "bal"a döndü; moderatör arkadaşlar, bal konusunu bölmeyi düşünürler mi acaba?

Organik (aslında Ekolojik demek lazım) tarım konusu (aslında bir bütün olarak tarım konusu) şimdilik tam bir sis bulutu...

Çakallarda sisli havayı severmiş :smiley:

TV'deki balların bırakın organik olmasını bal olduğundan bile şüpheliyim... (bu kadar reklama paramı dayanır... masraflar çıktıktan sonra ancak glikoz kurtarır...)

Bu dediğimi ömründe bir kere olsun kovan, arıcı, arılık görmüş olan ve arıların içinde birkaç saatini geçiren herkes anlar...

(Buranın lisanıyla şöyle diyeyim; binek bir araç arazide bir 4x4'den daha iyi gidemeyeceği gibi bu fiyata yenen şeyinde "iyi bir bal olması" mümkün değildir!)

Bal dışında özellikle gübrecilerde bu taktiği çokca denemiş, kullanmışlardır...

İşin kötü yanı piyasada sahte oragnik ürünler olduğu gibi, daha da kötüsü organik sertifikası veren (sahtekar) kuruluşlarda vardır (zaman zaman Bakanlıkça yetki belgeleri geçici-sürekli olarak ellerinden alınan firmalar)

Konuya ilgi duyanlar Resmi Gazete'deki "Organik Tarım Kanunu ve Yönetmeliği"ne bir göz atsalar iyi olur...

Nihai Çözüm; Ekolojik bilgi ve duyarlılık arttıkça piyasa da iyilerin, doğruların eline geçecektir... (o zamana kadar fırsatı olanlar mümkün mertebe kendi gıdalarını üretmeli...)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,099
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
kal9090t

Çevrimiçi üyeler

Geri