12v Klima Prototip Çalışması

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 68,129
Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

tesekkur ederım sn Atıladı.
12 volt kollektorlu bır motoru komresor mılıne adapte edebılmeyı denemeyı dusunuyorum.
 

Etiketler
Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Bağlanacak mil olsa herşey kolay, buzdolabı kompresörünün içinde mil yok, çalışma prensibi emme basma tulumba gibi..
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

220 volt bır buz dolabı motorunun ıcını actıgım da ortada kompresore baglı dıkıne calısan bır alternatıf akım ıle calısan motoru orada bır sekılde cıkararak baglı bulundugu komresor kollarına 12 voltluk bır dogru akım motorunu monte edebılmeyı dusunuyorum .burada kı yerlesımde oncekı motorun pıston kollarını hareketlendıren eskı motor mılı veya kaplın yardımı ıle monte edebılmeyı dusunuyorum. burada halen tedırgın oldugum yenı takacagım motorun calıstırmak ıstedıgım oncekı kendı kabını ıcerısınde ne gıbı bır reaksıyon gosterecegı.
daha baska urettıgım bır dusuncem ıse orjınal 220 volt motorun santrfus sıstemı kullanarak en yuksek donuye kadar pıstonlara hareket vermeyıp sadece kendı hızını sabıtledıkten sonra kavramaya gecerek kompresore hareket vermesı pırensıbını zorlayacagım ( motosıkletlerdekı otomatık vıtes kavrama prensıbı) tesekkurler.
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Atilla Abi yaptığınız güzel çalışmaları bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yazılarınız en ilgiyle takip ettiğim bölümler.

Konuyla alaklı değil ama burada sorayım. Avustralya'da kullanılan ve oradan ithal edilen sulu fanlı klimalar var. Ve çektiği akım sadece 53 watt. Küçük bir invertör dolu bir aküyle uzun süre çalışabilir. Bunları kullanan kimseye rastladınız mı? Soğutması yeterlimi acaba bilmiyorum. Siz ne dersiniz?
[attachment=1]
Teknik verileri şöyle
MAGİKCOOL
Soğutma ve havalandırma yapılabilen oda büyüklüğü 10-12 M2
Fan hız kademesi 3
Tam hızda çalışırken hava akımı M3/Saat 673
Soğutma Gücü (Watt) 463W
Su tankı kapasitesi (Litre) 13L
Elektrik Tüketimi (Watt) 53W
Net ağırlık (Susuz) 7,4Kg
Boy (Tutacak takıldığında) 710mm
En 380mm
Derinlik 260mm
(*) 38 Derece olan ortam sıcaklığını 27,4 Dereceye (Hissedilen 21 Derece) düşürebilir.

[attachment=2]
Teknik verileri
MASTERCOOL
Soğutma ve havalandırma yapılabilen oda büyüklüğü 17-20 M2
Fan hız kademesi 3
Tam hızda çalışırken hava akımı M3/Saat 1011
Soğutma Gücü (Watt) 1148W
Su tankı kapasitesi (Litre) 15L
Elektrik Tüketimi (Watt) 85W
Net ağırlık (Susuz) 10,1Kg

Boy (Tutacak takıldığında) 760mm
En 550mm
Derinlik 420mm
(*) 38 Derece olan ortam sıcaklığını 27,4 Dereceye (Hissedilen 21 Derece) düşürebilir.

MAGICOOL4


Mastercool2
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Atilla abi,
O linkteki 200btu luk klimanın içindekiler de görünmüyor ama sizin kuru sisteminizle hemen hemen aynı parçalardır. Aletin yapısından belli oluyor. 24 voltta iki amper çekiyorsa, Bu araç 12v 4 amp çekiyordur. Bu da peltierin de aynı olduğunu gösteriyor. Ben bu BTU hesaplarını bilmiyorum ama bu değer ancak 1-2 metreküpe yeter gibi görünüyor. Bence bir camper'ın içinde belirgin bir fark yaratabilmek için en az 800 BTU ya ihtiyaç var bu da minimum değer, çünkü yaz sıcağında klima çalıştığı için camlar kapılar da açılmayacak. İçeri giren güneş ışığı içerinin ısınmasına yol açacak bu da ekstra yük getirecek.
Tersine mühendislik yapıp 800 btu luk modellerini inceleyelim. 120V 3,5 A değer gösteriyor o zaman 12 voltta 35 amper çekecektir aküden. Şimdi bunun içindeki peltierlerin 4x8A olduğunu ve geriye kalan 3 amperi de Fanların, güç kaynağının kaybının vb şeylerin tülettiğini düşünebiliriz. Fanlar çok fazla akım çekmiyor. Benim buzdolabımın arkasına monte ettiğim zavallı eskisine göre devasa fan 0.5 amp bile değil.
Yukarıda biryerlerde yazan enerjinin yarısı sıcağa yarısı soğuğa harcanır söylemi yanlış, Isı bir enerjidir Peltier akım verildiğinde ısıyı bir yüzden öbürüne geçirir. Isının alındığı yüzün sıcaklığı düşer, verildiği yüzün sıcaklığı artar. Sıcaklığı artan kısma sıcak kısım, Düşen kısma soğuk kısım denilebilir.
Şimdi sizin yaptığınız çalışmanın bence bunlara göre üstünlüğü, Sıcak kısımda çok iyi bir işlemci fanı, soğuk kısımda da sıvı soğutma sistemi kullanmış olmanız. Bu verimi ister istemez arttırır. Çünkü ısıyı daha iyi uzaklaştırabilirsiniz.
Hatırlarsanız ben son çalışmamdan bir önce de sinbo dolabımı iyileştirdiğimi söylemiştim. O zaman peltiere ve aliminyum soğutucuya hiç dokunmadan sisteme sadece dışarıdan doğru soğutucunun üzerine üfleyecek bir küçük fan takmıştım. Ve bu yaz bayağı değişik oldu bu şekilde, Yani değişikliği hissettim. Çünkü peltier değişmese de ısı aliminyum soğutucudan daha iyi atılmış ve aliminyum soğutucunun sıcaklığı düşmüştü.
Daha sonra peltier devreyi 8 amperle değiştirip fanı da daha güçlü bir fanla değiştim. Soğutma hızı arttı, düşülen minimum sıcaklık 8 derecelere düştü ama dolap kar yapmadı. Tahminimce ben peltierin altındaki soğuk taraftaki bloğun 4x4 cm olması nedeniyle kaybediyorum. Bence bu 4x4x2 cm lik blok dolabın içindeki ısıyı peltiere yeterince iletemiyor. Bu yüzden artık yapabileceğim fazla birşey yok. Bu parça yerine 6x6x2 lik bakır bir parça yaptırmalıyım, bunu da şimdi yapamayacağım.
Ama sizin örneğinizde ısı iletim problemi yok. Problem yeterli ısı transferinin (peltierin içinden) gerçekleşmemesinden kaynaklanıyor. 4 amperlik 1 peltier yeterli değil.
Bence ne yapılmalı konusuna gelince, siz peltier sayısını arttırdığınızda suya antifiriz katmak durumunda kalacaksınız. Gördüğüm kadarıyla soğuk tarafta kullandığınız aliminyum su bloğunda 4 peltier için yer var. Bence işinize yaramazsa geri vermek üzere elektronikçi ile anlaşın ve önce 4x4 amperlik bir deneme düzeneği kurun. Sıvıyla ısı transferini soğuk kısımda değil sıcak kısımda kullanın, işlemci fanlarını yani kuru hava ile ısı tranferini soğuk kısımda kullanmayı deneyin. Yeterli verim alamazsanız önce 4x6 sonra 4x8 yaparsınız.
 



Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Atilla Abi yaptığınız güzel çalışmaları bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yazılarınız en ilgiyle takip ettiğim bölümler.

Konuyla alaklı değil ama burada sorayım. Avustralya'da kullanılan ve oradan ithal edilen sulu fanlı klimalar var. Ve çektiği akım sadece 53 watt. Küçük bir invertör dolu bir aküyle uzun süre çalışabilir. Bunları kullanan kimseye rastladınız mı? Soğutması yeterlimi acaba bilmiyorum. Siz ne dersiniz?

Ben bunları yakından inceledim, Bunlar klima değil. Ufo nun da çıkardığı bir vantilatörde olduğu gibi havaya su buharı karıştırıyorlar. Hemen önünde duruyorsanız, rüzgarın etkisiyle gelen su buharı serinlik hissetmenize neden oluyor. Özellikle camlar açık kullanın yada açık kapının önüne koyun tarzı öneriler var. Küçük kapalı bir alanda yazın uzun süre çalıştırılırsa rahatsızlık verir.

Bunun yerine paket klimalar var, fiyatları 600 lira civarında. Bundarın da sadece sıcak havayı atmak için egzoslu olanları iyi değil. Aynı zamanda havayı dışardan alacak iki borulu olanları ver onlar iyi. Tek egzoslu olanlar aslında içerdeki havayı dışarı attığı için, Bunun yerine akışkanlara göre yeni hava gelmek zorunda olduğu için verimsizleşiyorlar.

Selamlar,
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Hakan, Yöntem doğru, bir çok karavanda sulu klima var, en azından arkadaşımın Hymerinde var ve inceledim, sistem bir üfleme bölümü ve karavanın bir köşesindeki su deposundan oluşuyor ( plastik enjeksiyon makinalarında kullanılan kalıpların soğutulmasında kullanılan su ısınır ısınan suyu soğutmak için su soğuttma kulesi kullanılır, ısınan su püskürtülürken toz zerreciklerine ayrılır bir fan yardımı ilede su serinletilir ve tekrardan sisteme verilir, ama burada amaç suyu soğutmak deyil 40-50 derecedeki suyu 10-15 dereceye düşürmek içindir) sistemden uzaklaştırılarak yolda serinleyince tekrar sisteme verilip radyatörden geçirilerek fanla üfleniyor, klimatize böyle gerçekleşiyor..Mesela arkadaşın tavan sulu klimasındaki su deposunda bir peltier su soğutma ileve edrek suyun derecesini düşürürsek daha iyi verim alacağımızı düşünüyoruz..Resimlerini verdiğin cihazlardada yöntem bu fakat cihazlar çok büyük ve %90'nı 220v ile çalışıyor, benim çalışmakdaki amaçlarımdan biride boyutu küçültmek mesela ben sulu klimanın boyutunu 20X20X30 boyutlarına kadar düşürdüm...
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Yücel Bey, bunları internette ben de araştırmıştım. Ufolara göre küçük bir farkı var. Ufo bir haznesinde soğuk buhar üretip vantilatörün önüne atıyor. Hava debisiyle odaya yayılıyor. Bunlar ise havayı cihazın içinde su jetlerinden geçirip nispeten soğutup direk odaya veriyor. Tabii havayla beraber su buharı da içeri karışıyor. Fiyatları da ucuz değil. Alıp bir deniyelim diyecek şeyler değil. Deneyen var mı merak ediyorum. Sizin bahsettiğiniz klimaların en az enerji çekeni 900 Watt. Demeraj yükü en az 3 katı. Yani aküden randımanlı bi şekilde çalıştırmak zor. 220 V elektrik alınabilen kampingler için uygun olabilir.
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Yücel, bütün düşüncelerin doğru, dediğin gibi su bloğundaki peltier sayısını artırınca verim alacağım, ama daha önceki yazılarındaki sorun başlayacak çünkü 3-4 peltier takarsam 3-4 işlemci soğutucusu takamayacağım için, kuru peltier modelimdeki gibi peltieri soğutmak için alüminyum+fan soğutmaya döneceğim, o zaman sıcak havayı tahliye etmem gerekecek..çalışmamı hep peltierleri birer birer ilave ederek yapmayı uygun gördüm, çünkü dediğim gibi amacım işin başında mümkün olan en az enerji ile iş yapmaktı..önümüzdeki günlerde su bloğuna 4 adet peltier bağlayıp herbirini ayrı ayrı devreye sokacak şekilde deneyeceğim, dediğin gibi suyun donmaması için antifriz kullanacağım, zaten sürekli devir daim olduğu için sorun çıkmayacak...
 




Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Aletler Praktikerde ve Tekzende yazın vardı inceledim,
1) çok büyükler,
2) 220v ile çalışıyorlar
3) 600 TL gibi fiyatları var
Alıp söküp incelemek lazım, ama be benim gibi bir emeklinin işi deyil, bir sponsor bulmam lazım...
 


Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Yorumlar genel olarak olumlu değil. Ama insanlar normal split klimalarla kıyasladığı için eleştiriler doğal olarak kötü olmuş. Şu açıdan düşünmek lazım; kamping dışındasın, bu cihazı 100 watlık bir invertörle 100 Amperlik bir aküyle 15 saat çalıştırabiliyorsun. Cihazı çalıştırıken normal olarak kapı pencere de açtığın için ortam ısısı çok yükselmeyecek ve içerisi cihazla daha da serinleyecek. Güzel değil mi? Hatta belki bu cihazın su haznesine bir peltier konarak randımanı daha da arttırılabilir.
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Alet bütün olarak çok büyük, bir tane alıp parçalayıp, karavanın çeşitli yerlerine dağıtmak lazım, bunun içinde denemek lazım, denemekde pahalı...
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

atiladi' Alıntı:
Alet bütün olarak çok büyük, bir tane alıp parçalayıp, karavanın çeşitli yerlerine dağıtmak lazım, bunun içinde denemek lazım, denemekde pahalı...
60 watt peltier elektronikçilerde 5-6 sene önce 25 liraya satılıyordu. Şimdi daha da ucuzlamıştır.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,468
Mesajlar
1,518,329
Kayıtlı Üye Sayımız
172,121
Kaydolan Son Üyemiz
tto

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst