12v Klima Prototip Çalışması

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 70,483
Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

sayın aslanahmet,
merhaba sitenin yeni üyelerindenim.

Bahsettiğini cihaz alüminyum borulardan devir daim yapan suya fan sayesinde çarptırılan rüzgar ile serin (soğuk değil) hava oluşturuluyor. Benzerini (İngiliz malı, Ankara Çelikler Pasajından aldık) kardeşime hediye ettim, bürosunda yıllardır kullnıyor. Bu cihazın arka yüzünü pencere veya hava olan bir yere konumlandırmak gerekiyor. Bütün gün çalıştırılırsa hoş bir serin hava oluşturuyor. Klima gibi birden soğuk hava üretmiyor. Günde de 15 litre suyu buharlaştırıyor. Güzel pratik ve ekonomik bir cihaz.
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Bahsettiğiniz sistemler kara ikliminde (kuru termometre sıcaklığın yüksek, nem oranının düşük olduğu), veya elektrik santrallerinin dev soğutma kulelerinde (insan konforundan ziyade, yüksek su sıcaklıklarının düşürülmesinde örneğin: suyun 60 dereceden 40 45 derecelere indirilmesinde) kullanılan evaporatif soğutmadır.

Temel çalışma prensibi şudur:
Sıvılar buharlaşmaya başladığında, bulundukları yüzeyden ısı çekerler. Elinize kolonya döktüğünüzde alkolün buharlaşırken elinizi yüzünüzü serinletmesi buna örnektir.

Fan tahriki ile içinden geçirdiğiniz havayı su püskürterek yıkarsanız, havanın içine karışan su serrecikleri yapıştıkları yüzeyden ve ortamdan ısı çekerler.
Avusturalya gibi iç bölgeleri oldukça kurak, kuru ve sıcak bölgelerde soğutma kapasiteleri gerçekten efektiftir.
Ancak ülkemizde, özellikle nem oranının yüksek olduğu sahil bölgelerinde bu tarz bir soğutma tam bir fiyaskodur. Ortamdan az miktarda ısı alırken nem vermesi nedeni ile ortam nemini yükselttiği için yaşılılar, astım hastaları ve faaliyet halindeki çalışan insanlar için tam tersi tam bir ızdırap sebebi olabilir.

Atilla Bey'in çalışması güçlendirildiği taktirde efektif kapasiteye ulaşabilir. Özellikle sıcak yaz gecelerinde, kapalı ve yalıtımlı araçta, cihaz çalıştıkca ilerleyen zamanla mahal sıcaklığı efektif şekilde düşebilir, rejime oturur.
30 35 derecelik sıcak bir yaz gecesinde 4-5 derecelik bir soğuma, mahali soğuturken yoğunlaşan suyu da ortam havasından uzaklaştırmanız ile ciddi şekilde konfor sağlar.

Tüm soğutma çevrimlerinin(sistemlerinin) temel amacı mahalden çektiğiniz enerji cinsinden ısıyı (havayı değil ! ısı enerjisini) mahal dışına atmaktır.

Burada benim tek anlayamadığım Atilla Bey 'in soğutma ile yoğunlaşan suyu ve ısıyı araç dışına nasıl attığı. Havanın soğutucu yüzeyinden geçmesi ile yoğunlaşan su bir şekilde depolanır veya atılır.
...ki bu su mutlaka biran önce soğutucu yüzeyden/bölmeden uzaklaştırmalıdır. FAn etkisi ile tekrar havaya karışırsa yine soğuma etkisinin hissedilebilirliği azalır.

Termoelektrik sistemlerde de plakanın bir yüzeyi ısı çekip soğurken diğer yüzey mutlaka ısınır.
Atilla Bey "egsoz yapmaktan" bahsetmiş. Plakanın ısınan yüzeyden ısıyı yine araç dışından temin ettiği bir emiş havası ile soğutup yine dışarı atıyorsa sorun yok.

Ama egsoz havasını da araç içinden yani mahalden çekiyorsa sorun var demektir.
ARaç içinde oluşan negatif basınç nedeniyle dışarıdan yine ısıl gücü yüksek hava girecektir ve sistem bir işe yaramayacaktır.



aslanahmet' Alıntı:
Atilla Abi yaptığınız güzel çalışmaları bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yazılarınız en ilgiyle takip ettiğim bölümler.

Konuyla alaklı değil ama burada sorayım. Avustralya'da kullanılan ve oradan ithal edilen sulu fanlı klimalar var. Ve çektiği akım sadece 53 watt. Küçük bir invertör dolu bir aküyle uzun süre çalışabilir. Bunları kullanan kimseye rastladınız mı? Soğutması yeterlimi acaba bilmiyorum. Siz ne dersiniz?
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Burakd' Alıntı:
Fan tahriki ile içinden geçirdiğiniz havayı su püskürterek yıkarsanız, havanın içine karışan su serrecikleri yapıştıkları yüzeyden ve ortamdan ısı çekerler.
Avusturalya gibi iç bölgeleri oldukça kurak, kuru ve sıcak bölgelerde soğutma kapasiteleri gerçekten efektiftir.
Ancak ülkemizde, özellikle nem oranının yüksek olduğu sahil bölgelerinde bu tarz bir soğutma tam bir fiyaskodur. Ortamdan az miktarda ısı alırken nem vermesi nedeni ile ortam nemini yükselttiği için yaşılılar, astım hastaları ve faaliyet halindeki çalışan insanlar için tam tersi tam bir ızdırap sebebi olabilir.

Atilla kolay gelsin,klima ile ilgili çalışman güncelmi.
Burakd'nin tespitine katkı amaçlı belirtmek isterim. İplik üreten tekstil fabrikalarında özellikle doğal elyaf pamuk,yün gibi ürünler işlenirken kopuşları minimuma indirmek için
fanlar ile pülvanize edilen su işletmenin nem oranı yükseltilir.Benzerlik taşıyan uygulamanın klima amaçlı kullanımda efektifmi sorusuna dikkatini çekmek istedim.
Levent
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Levent, evet çalışma güncel, ama yazışmalardaki gelişmeler projemle pek alakalı deyil..Ben resimlerde gördüğün şekilde projeyi bitirdim, fakat soğutulmuş su ile soğuyan radratörün içinden soğutulacak sıcak hava geçince, aletin sısınma devinimi oğutma devinimini , bir süre sonra yeniyor, sonuç olarak soğutma bloğundaki peltier adedinin artırılması gerekdiğini düşünüyorum, bunu yaparsamda her peltier 4 amp enerji çekiyor, 3-4 peltier taksam amp 12-16 alacağı için araç durur vaziyette iken bu büyük bir enerji harcaması olduğu için projeyi şimdilik rafa kaldırdı...Yaptığım proje overlock yapılmış bir bilgisayar kasasını soğutmak için mükemmel, bir TV kutusunun içini soğutmakda iyi sayılır ama bir karavan olunca , daha önce yazdığım gibi, ısınma devinimi, soğutmas devinimini bir süre sonra yeniyor, proje şimdilik rafta...
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Gecmış gunlerde Atılla bey ın orneklemıs oldugu bır proje talagında bıraz kafa yormustum. Olur ya , cok absut bulunupta kendımıze guldurmeyelım deyıp ılerıdekı gunlerde deneme yanılma metodu ıle bıraz ugrasırım dıye , Atılla beyın tabırıyle " rafa" kaldırmıstım. Gel gor kı benım işin ne zaman bıtecegı malumuz uzere kıvrım kıvrım .(yılan hıkayesı)
Velhasılı şoyle bır dusuncem vardı . Anlatmadan duramayacagım, gulen arkadaslarıma kırılmayacagım cunki belkı bır arkadasım denemede bulunupta fıkrıme yardımcı olurlarsa mınnet duyacagım. :D
Atılla beyın sematık anlatımındakı ; Sogutulmuş su depolarından yukarıdakı dıger bır radyotore pompalanarak bır fan ıle kabın ıcıne soguk hava yollanması esasında, soguk suyun nasıl uretılecegı askıda kalmıştı. kalıp buz kullanılabılecegı de bır alternatıf olarak sunulmuştu.
Dııyorum kı; Aşagıdaki soguk su elde edebılmeyı daha oncelerı kullandıgım 3 sıstem amonyak dolabın sogucu boolumunu su depo sunun ıcıne alarak sogutmayı saglamaya calısmak dı . Evet absut gorunuyor olabılır ama ben butangaz ıle calıstırmay dusundugumden erişim kolaylıgını bakımından en azından denemeye deger bır fıkır olarak dusunmuştum. Ne dersınız . yorum ve krıtıklerınıze sunuyorum.
Selamlarımla.
 



Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Orbay74; soğuksuyun nasıl üretildiği askıda kalmadı, 15x15 cm 3 cm kalınlığında alüminyum blok, CNC tezgahta işlenerek içine ince kanallar açıldı, peltierin soğuyan yüzü, bu bloğa termomacun ile bağlandı, peltierin ısınan yüzüde, bilgisayar CPU soğutucusu ile soğutulmakda...peltierin ısınan ve soğuyan yüzündeki ısı farkı 67 derece, ısınan tarafaı nekadar iyi soğutulabilirse soğuyan taraf o kadar iyi soğuyor..Örnek, ısınan yüzey 67 dereceden, 35 dereceye soğutulabilirse soğuyan yüzey, 67-35= eksi 22 dereeye iniyor, yani alüminyum blokdan geçen su eksi 22 derece ile soğutuluyuor..Alüminyum blok buz tutuyor..suyun ölokda donmaması vede radyatöründe soğutulması için devir daim pompası şart...soğuk su radyatöre gidiyor, klima prensibimde, radyatörün arkasından fanla üflerseniz, klima olmaz ayrıca nemli ortamda üreyen bütün bakterileri ortama fanla pompalamış olursunuz, doğrusu, soğuyan radyayörün içinden ters çalışan fanla sıcak havayı emmektir, emilen hava soğuk radratörtden geçerken soğur, bio filtreden geçen soğuk havada alt tarafdan ortama verilir, prensip bu...Redyatörden geçen sıcak hava yüzünden radyatördeki su devamlı ısınma eğilimindedir, alüminyum blokdada sürekli soğutulmaya çalışmakdadır, sorun şu, sürekli ısınmak isteyen su, sürekli soğutmaya çalışan peltieri, belli bir zaman sonra yeniyor ve artık suyun soğukluğu düşmeye başlıyor..Bunun çaresi soğutucu peltier ünitesinin adedini artırmak, bu seferde sorun, elektrik olarak ortaya çıkıyor, bir adet peltier 4 amp elektrik çekiyor, 3 peltier taksak 12 amp/saat elektrik tüketiyor, projenin başarısı, araç dururken, bir buzdolabının tükettiği kadar 4 amp/saat enerji ile klima yapmaktı, ama olmuyor, en az saatte 12 amp enerji harcamak gerekiyor, buda projyi başarısız kılmıyor, sadece yüksek enerji tüketiminden dolayı rafa kalkmasına sebep oluyor...Amaç az enerji ile klima çalıştırmak deyilde ,en küçük klima yapmak olsaydı, proje mükemmeldi, yaklaşık 40x20x15 cm lik bir kutunun içine sığabilecek bir klima projesi bu,...ama çok enerji tüketiyor, kampingde elektrik alarak, kullanmak içinde küçük ve süper bir proje ama benim amacım, elektrksiz ortamda bir buzdolabına eşdeğer enerji sarfiyatı ile küçük boyutlu bir klima yapmakdı...Proje şimdi rafta ama araştırmalar devam ediyor teknolojide yeni bir şeyler bulunursa yine gündeme gelebilir.....Suyu amonyaklı buzdolabı sisteminin soğutucusundan LPG ile çalışmasını avantaj olarak kullanarak çalıştırma fikri güzel ama termodinamiğe aykırı, çünkü hiç bir zaman amonyaklı soğutucuda suyu eksi 22 derecelere getiremezsiniz, suyu dediğime bakmayın, soğutulan su deyil, özel antifrizli sıvı demek daha doğru olur...
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Merhaba Atilla abi
abi demek istiyorum çünkü birbirimizi tanımasak bile buradaki diyaloglar nedeniyle kendimi kimseye fazla yabancı hissetmiyorum. forumu yaklaşık 1.5 senedir takip ediyorum ama üye olmam o kadar da uzun süreli değil. ben de burdaki herkes gibi bir doğaseverim. mesleğe (öğretmen) yeni başladığım için ekonomik olarak kendimi toparlamayı henüz başaramadım (2 kardeşim üniversitede okuyor). ama ekonomiyi düzelttikten sonra ben de kamp yapmaya başlayacağım.

forumumuzda karavancılık bölümünü çok iyi takip ediyorum. Yücel abinin, sizin, Yusuf abinin, Cevdet abinin, Cem abi, Bülent abinin(mayıstosböceği) ve daha adını sayamadığım siz değerli abilerin yazılarını özellikle takip ediyorum. sadece bilgi konusunda değil yazıyı yazarken kullandığınız kelimeler hatta yerinde kullandığınız noktalama işaretleri bile sizin ne kadar bilgili, dikkatli, özen gösteren ve samimi olduğunuzu gösteriyor. bu konuda sizleri gerçekten tebrik eder, kendinizi bizle tanıştırdığınız ve bize örnek olduğunuz için de teşekkür ederim.

Off road sporuna da ayrı bir merakım var. Ne zaman bu siteye girsem, bu iki bölüme bakmadan çıkmam, çıkamam. Çünkü güzel şeyler öğreniyorum. Elimden iş gelir. Bu nedenle evde herhangi bir sorun çıkarsa ilk önce kendim halletmeye çalışırım. Ayrıca da buna meraklıyımdır. Sanayiye gittim zaman tamircinin yanında ayrılmam onu takip ederim. İlgimi çeken bir şey olduğu zaman hemen yapan kişiyi takip ederim. Küçükken annem mutfakta yemek yaparken bile onu seyrede seyrede her çeşit yemek yapmayı öğrendim (söylemesi ayıp son ramazan bayramında oturup, hiç nasıl yapıldığını göstermemesine rağmen annemle içli köfte (oruk) bile yaptım.).
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Hem merak hem de el becerisi olduğu için özellikle zihni sinir projeler çok hoşuma gider. Yotube’da bile arama bölümüne “homemade ………” yazarak çıkan projeleri incelerim. Sizin klima projenizi tesadüfen buldum ve hemen okudum. İlgimi çekti. Her ne kadar bu projede sizin ”minimum enerji ile klima yapmak” amacınıza henüz ulaşamamış bile olsanız, bu amacınıza ulaşacağınızdan eminim. Benim sorum şu olacak: amaçlarımız farklı benim amacımda farklı “minimum boyutta klima yapmak”. Yani aslında siz benim amacıma ulaştınız. Fakat kafama takılan birkaç soru var. Karışıklılık olmaması için soruları aşağıda sıralıyorum.

1. resimlerden gördüğüm kadarıyla klimanız taşınabilir değil mi?
2. peltierlerin sayısını artırmak şartıyla yani suyu soğuk tutmayı başarır isek, sistemde süreklilik verimi yeterince artar mı?
3. diyelim ki arttı bu sistemi klimasız araçlarda kullanabilir miyiz? Ben İskenderunluyum ve oraların sıcaklarını bilirsiniz. Aracımız klasik kuş grubu efsanelerinden Şahin. Eğer bu sistem taşınabilirse, araç çalışır olduğu sürece gerekli olan enerji (3 peltier=12 amper) aracın aküsünden sağlanabilir mi? Yoksa sisteme özel ayrı bir akü gerekir mi?
4. bu sistem evde seyyar klima olarak kullanılabilir mi? (220 volt)

Not: bu kadar soruyu sormamın nedeni hemen yarın bunu yapmaya çalışacak olmam değil. Dedim ya sanayi de ustayı adım adım takip ederim diye. O nedenle hemen sormak istedim. Hem de eminim bu projeyi merak edip sormayan arkadaşlar vardır. Onların merakları da gitmiş olur. Başınızı çok ağrıttıysam kusura bakmayın. Ağrıttıysam kusura bakmayın, sizi çok iyi anlarım. Okulda öğrencilerim de bazen gelir böyle sorguya çeker gibi sorular sorarlar. Çok teşekkür ederim.

Mehmet Ali ARSLAN
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

1) evet klima taşınabilir, şu andaki prototip boyutları, 50x30x20 cm, ama 40x20x15cm'e kadar düşürülebilir...
2) Şu anda yapmış olduğum klima, yanlış hesaplar yapmıyorsam, 250 btu, 4 peltier ile 1000 btu yakalanabilir, aslında 1000 btu klima ile 1000/386=2.59= yaklaşık olarak 2x2 mt2 lik bir ortam, soğutulabilir....
3) 4 adet peltier ile 2x2=4mt2 veya başka deyişle 4 m3 ortam soğutulabilir, ve sistem 16 amp/saat enerji harcak, araç çalışırken extra olarak saatte 16 amp elektrik enerjisi üretebilirmi, bunu bir bilene sormak lazım...
4) Evet ama bence 2x2 mt2 lik bir banyo soğutulabilir diye düşünüyorum...çünkü 4 peltier ile ancak 1000 btu güç elde edilebiliyor...

Araştırmalara devam ettiği yazdım doğru, çünkü Türkiye'de, amatörlere satılan peltierler düşük verimli amatör hobi peltierleri, USA'da düşük amperli yüksek performanslı peltierlerin olduğunu araştırmalarımda buldum, elime bu nitelikde peltierler geçince projeye devam edeceğim...
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Karavanlarımızda istedıgımız konforu en mutevazı sartlarda yaşayabılmek amacı ıle ne iyi kı bır cok arkadaşımız kafa yorup kendılerı ıcın gezgınlıgı kolaylaştırıp rahatlatmayı dusunurlerken , bır yandan da dostlarımız ıle paylasarak fedakarhane davranıslar gosterıyorlar . Cok ıyı . Herkese tesekkurler.
Tam da burada , hep dugumlendıgımız bır enerjı sorunu var kı cogu zaman bazı ıstek ve arzularımızın onune tel orgu cekmektedır. Bu amacla dır enerjıyı daha kolay yollardan arayıp durmaktayım. Be nedenle tupgaz ı , elde edılmesı ve tasınması kolay olması nedenı ıle bır sekılde kendıme daha yararlı olması ıcın umıt beklemekteyım.
Bahsettıgınız peltıer sogutma prensıbı nı az da olsa tanımakta ve bazı denemelerde de bulunmaktayım ( sıensı de yaptırdıgınız alımınyum sogutucuya benzer bır alımınyum kutle uzerıne 5 mm lık delıkler acarak depo gırısındekı donus suyunu bu delıklerın ıcınden gecerek , ısınan bolumde oldugu gıbı soguyan bolumdekı alımınyum alanı daha veerımlı kullanmaya calıstım) (aparat su deposu ıcerıınde gerceklestırıldı). Vardıgım sonucta yıne aynı ulasamadıgım enerjı sorunu ıle karsılastım. Aynı fıkırdeyım , daha fazla peltıer duzenek ıle beslenmesı gerekıyor.(yıne enerjı). O halde butangaz ıle cozmelıyım , cunkı daha fazla duzenek ılave edebılırım . En azından gecelerı uyumaya calısırken camları aralayıp ferahlamaya calıstıgım kadar serınlıgı yakalayabılmeyı umuyorum. Tabi ki daha ıyı bır buluş ve dusuncelerı olupta paylasabılen arkadaslarımızdan yararlanmaya da calışmayı umuyorum.
 



Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Sn. "atiladi" aslında soğutma konusunda ben de uzun zamandır düşünmekteyim. Bir ara balıkçı kayıkları için küçük bir proje düşündüm maliyetli olduğu için vazgeçtim fakat sizin projeniz gayet güzel ve ufak eksikler olduğunu düşünüyorum. Peliter ile suyu direkt soğutmayı daha sonra da suyu pompa vasıtası ile dolaşıma vermenizi öneririm. Pompayı da elektriksiz kullanmak isterseniz küçük bir rüzgar gülü, redüktör ve bisiklet fren teli ve kılıfından faydalanabilirsiniz. Uzun ve uğraştırıcı olacaktır fakat sonuca daha iyi ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Eğer yakın mesafelerdeysek uygun bir zaman da bizzat yardımcı olabilmeyi dilerim.

İyi çalışmalar.
Uğur
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

RELOAD; Suyun blok içinde deyil komple depo içinde soğutulmasını düşündüğünü anlıyorum, bu da denendi, geçen senelerde teknelere 12v peltier ile çalışan su sebilleri satıyordum, bir sebili parçalayıp su deposunu bu iş için kullandım, sonuç yine aynı, biz suyu soğutuyoruz, ama radyatörden geçerken, ortamdan emilen sıcak havada soğuyan suyu ısıtmaya çalışıyor, sorun brada, bir müddet sonra ısınma soğutmayı yeniyor, çözüm soğutmayı artırmak, peltierin amper değeri 4, kaç peltier takarsanız soğutma o kadar iyi oluyor ama enerji sarfiyatıda Peltier adedi x 4 amp oluyor...Ayrıca depo kullanıldığında klimayı kullanmayı düşündüğünüzden en az 4 saat önceden suyun soğuması için çalıştırmanız gerekiyor, yani ilk 4 saat çalıştır ama hiç bir şey bekleme..Tek peltier ile 4 amp enerji harcayarak, bu iş çözülmüyor, en az 4 peltier kullanmak lazım yani 4x4=16 amp enerji, buda duran araç için çok büyük enerji kaybı..Proje bu sebeple şimdilik rafta...Türkiyede henüz satılmayan USA'da varolduğunu bildiğim 4 amp yüksek verimli profesyonel peltier elime geçtiği zaman tekrar gündeme gelecek...

Gri 3.jpg
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

Merhaba Atilla abi,
Öncelikle benim madde madde olan sorularımı cevapladığın için teşekkür ederim. Bahsettiğin peltierler konusunda ben de biraz araştırma yaptım fakat pek bir şey bulamadım. Araştırma dilinin İngilizce olması sorun değil. Ancak araştırma yaparken kullandığım kelimeler veya siteler yanlış oluyor. Yani araştırmadan randıman alamıyorum. Google amcada araştırma yaparken kullandığın terim, kelime ya da özellikle site varsa, bunları buradan yazarsan araştırmalarında sana yardımcı olabilirim. Ben pek fazla bilgim olmadığı için sağlıklı araştırma yapamıyorum. Bu konu benim de özellikle takip ettiğim bir konu. Dediğim gibi dil İngilizce olduktan sonra sorun değil.
 

Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

maliarslan; USA da peltier konusunda araştırmada bir sorun yok, aradığım profesyonel yüksek verimli peltierleri buldum, USA ya gidip gelecek bir arkadaşım olunca getirteceğim..
 




Ynt: 12v Klima Prototip Çalışması

merhaba bende böyle bi klima yapmak istiyorumda. ne tür malzeme kullnılıyor ve nasıl yapılıyor anlatabilirmisiniz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,000
Mesajlar
1,527,056
Kayıtlı Üye Sayımız
166,746
Kaydolan Son Üyemiz
bilicello

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst