2010 Motorlu Taşıtlar Vergileri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mogzilla Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,216

Ynt: 2010 Motorlu Taşıtlar Vergileri

Yukarıdaki alıntının 2010 için yinelenmişi...

Hürriyet'ten alıntıdır.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13403748.asp?yazarid=82&gid=61&hid=13404389

Cavid Sezen
*******************************************************************************************************

7 Ocak 2010

Şükrü KIZILOT

skizilot@yaklasim.com

Otomobili olanların en çok sorduğu soru

BAYRAM namazları yılda iki kez kılındığı için, her bayram namazı öncesi nasıl kılınacağı baştan sona tarif edilir.

Otomobil vergileri de 7 milyona yakın vatandaşı ilgilendirdiği ve her yıl değiştiği için, okuyucularımız o yılın Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarını ve “indirimli vergi avantajını” her yıl sorarlar, biz de açıklarız.

Gerçi 31 Aralık günü kısaca yazdık ama okuyucularımız ısrarla, “MTV tablosu üzerinde, örneklerle açıklar mısınız?” diyorlar.

Hemen açıklayalım.

İKİ ÖRNEK

Önce kısaca özetleyelim.

1- Otomobil ya da cipinizin, kasko değerinin yüzde 5’ini hesaplıyorsunuz.

2- Tablodaki sütunda gözüken, vergisi ile kıyaslıyorsunuz.

3- MTV tutarı, kasko değerinin yüzde 5’inden fazla ise, bir alt kademedeki vergiyi ödüyorsunuz (Bir alt kademede vergi de kasko değerinin yüzde 5’inden fazla ise ikinci alt kademeye inemiyorsunuz).

ÖRNEK-1: 2008 model cipin, motor silindir hacmi 3.600 cm3, kasko sigortasına esas değeri ise 150 bin TL olsun. Tabloda 1-3 yaş sütunundaki 3501-4000 cm3 sırasına bakıyoruz; vergisi 8.976 TL. Kasko değerinin yüzde 5’i ise (150 bin TL x % 5 =) 7.500 TL.

Bu durumda, aracın vergisi kasko değerinin yüzde 5’inden fazla olduğu için, bir alt kademedeki vergi 5.711 TL yazıyor. Araç sahibi 8.976 TL yerine 5.711 TL ödeyecek. Böylelikle (8.976 5.711 =) 3.265 TL daha az vergi ödeyecek.

ÖRNEK-2: 2005 model otomobilin, motor silindir hacmi 1.650 cm3, kasko sigortasına esas değeri de 16 bin TL olsun. Tabloda 4-6 yaş sütunundaki 1.601 - 1.800 cm3 sırasına bakıyoruz; vergisi 893 TL. Kasko değerinin yüzde 5’i ise (16 bin TL x % 5 =) 800 TL.

Bu durumda, otomobilin vergisi olan 893 TL kasko değerinin yüzde 5’inden fazla olduğu için, bir alt kademedeki 486 TL ödenecek. Böylelikle araç sahibi, (893-486=) 407 TL daha az vergi ödeyecek.

Özellikle yeni model ve silindir hacmi yüksek araçlarda, vergi avantajı daha çok oluyor.

BAŞVURU ŞART

- 2010 yılında indirimli MTV tarifesinden yararlanabilmek için, yetkili sigorta acenteleri tarafından düzenlenen “bildirim formu” ile vergi dairesine başvuruda bulunulması gerekiyor.

- Araçlarını, kasko sigortası yaptırmayanlar da “MTV indirimi” uygulamasından yararlanabiliyorlar.

- Geçmiş yıllarda kasko değerinin yüzde 5’inden fazla MTV ödeyenler de bir “düzeltme dilekçesi” ile vergi dairesine başvurup, 2005-2009 döneminde fazla ödedikleri MTV’leri iade olarak alabilirler.

[attachment=1]

9573047.jpg

Otomobili olanların en çok sorduğu soru

BAYRAM namazları yılda iki kez kılındığı için, her bayram namazı öncesi nasıl kılınacağı baştan sona tarif edilir.

Otomobil vergileri de 7 milyona yakın vatandaşı ilgilendirdiği ve her yıl değiştiği için, okuyucularımız o yılın Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarını ve “indirimli vergi avantajını” her yıl sorarlar, biz de açıklarız.

Gerçi 31 Aralık günü kısaca yazdık ama okuyucularımız ısrarla, “MTV tablosu üzerinde, örneklerle açıklar mısınız?” diyorlar.

Hemen açıklayalım.

İKİ ÖRNEK

Önce kısaca özetleyelim.

1- Otomobil ya da cipinizin, kasko değerinin yüzde 5’ini hesaplıyorsunuz.

2- Tablodaki sütunda gözüken, vergisi ile kıyaslıyorsunuz.

3- MTV tutarı, kasko değerinin yüzde 5’inden fazla ise, bir alt kademedeki vergiyi ödüyorsunuz (Bir alt kademede vergi de kasko değerinin yüzde 5’inden fazla ise ikinci alt kademeye inemiyorsunuz).

ÖRNEK-1: 2008 model cipin, motor silindir hacmi 3.600 cm3, kasko sigortasına esas değeri ise 150 bin TL olsun. Tabloda 1-3 yaş sütunundaki 3501-4000 cm3 sırasına bakıyoruz; vergisi 8.976 TL. Kasko değerinin yüzde 5’i ise (150 bin TL x % 5 =) 7.500 TL.

Bu durumda, aracın vergisi kasko değerinin yüzde 5’inden fazla olduğu için, bir alt kademedeki vergi 5.711 TL yazıyor. Araç sahibi 8.976 TL yerine 5.711 TL ödeyecek. Böylelikle (8.976 5.711 =) 3.265 TL daha az vergi ödeyecek.

ÖRNEK-2: 2005 model otomobilin, motor silindir hacmi 1.650 cm3, kasko sigortasına esas değeri de 16 bin TL olsun. Tabloda 4-6 yaş sütunundaki 1.601 - 1.800 cm3 sırasına bakıyoruz; vergisi 893 TL. Kasko değerinin yüzde 5’i ise (16 bin TL x % 5 =) 800 TL.

Bu durumda, otomobilin vergisi olan 893 TL kasko değerinin yüzde 5’inden fazla olduğu için, bir alt kademedeki 486 TL ödenecek. Böylelikle araç sahibi, (893-486=) 407 TL daha az vergi ödeyecek.

Özellikle yeni model ve silindir hacmi yüksek araçlarda, vergi avantajı daha çok oluyor.

BAŞVURU ŞART

- 2010 yılında indirimli MTV tarifesinden yararlanabilmek için, yetkili sigorta acenteleri tarafından düzenlenen “bildirim formu” ile vergi dairesine başvuruda bulunulması gerekiyor.

- Araçlarını, kasko sigortası yaptırmayanlar da “MTV indirimi” uygulamasından yararlanabiliyorlar.

- Geçmiş yıllarda kasko değerinin yüzde 5’inden fazla MTV ödeyenler de bir “düzeltme dilekçesi” ile vergi dairesine başvurup, 2005-2009 döneminde fazla ödedikleri MTV’leri iade olarak alabilirler.

Alıntı: Hürriyet 7 Ocak 2010

Haberin linki http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13403748.asp?yazarid=82&gid=61&hid=13404389

9573047.jpg

Merhabalar, aracınızın kasko değerini Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin resmî internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
http://www.tsrsb.org.tr/tsrsb/Kasko%20Deger%20Listesi
2010 yılı için ödeyeceğiniz toplam vergi (Ocak+Temmuz 2010) bedeli aracınızın kasko değerinin %5'inden fazla ise bir alt motor hacmi diliminden vergilendirileceksiniz. Bu avantajdan faydalanmak için sigorta şirketinizden bir yazı almanız ve vergi dairesine şahsen müracaat etmeniz gerekiyor.
Örneğin:
2006 model Çift Kabin 4x4 L200 Magnum'un kasko değeri 27.100 TL
4-6 yaş arası 2001cc-2500 cc arası araçlar için Motorlu Taşıt Vergisi yıllık 1.955 TL
Kasko Değerinin %5'i: 27.100 x 0,05 = 1.355 TL
Bu durumda benim aracım 4-6 yaş arası 1801-2000 cc arası araçlar için Motorlu Taşıt Vergisi üzerinden vergilendirilecek. Yani toplam 1.384 TL vergi ödeyeceğim.
Kasko değeri açısından da aracım emsallerine göre epey avantajlı, bir kere daha sevdim aracımı :smiley:

sonunda yırttım, yıllık vergim 3,9 v8 için 570 e düşmüş ;D

discovery-V8' Alıntı:
sonunda yırttım, yıllık vergim 3,9 v8 için 570 e düşmüş ;D
yıllık 570 çok iyi 3900cc araç için
birde yakıtına çözüm bulsak bizde alacaz ama onun çaresi yok :smiley:

yukarıdaki linkte aracımın kasko değeri 51900 ama kasko şirketinde 47000 tl çıkıyor.

her iki değerde arcın 2010 yılıMTV si 2690 tl kasko değerinin yüzde 5 inden düşük.

51900 de cok az bir fark var sorun olur mu?acaba

nitroces' Alıntı:
yukarıdaki linkte aracımın kasko değeri 51900 ama kasko şirketinde 47000 tl çıkıyor.

her iki değerde arcın 2010 yılıMTV si 2690 tl kasko değerinin yüzde 5 inden düşük.

51900 de cok az bir fark var sorun olur mu?acaba

10 tl bile fark etse itiraz hakkınız doğuyor problem yok

Ben kendi işii hallettim ama bir sorum olacak arkadaşımda 420 s mercedes var
1987 model ve kasko değeri 650 tl yapıyor. bu aracın vergisi nomalde 1140 tl
vergi dairesine dilekçe verilse bir alt dilim 814 tl yapıyor ama bu rakam aracın kasko değerini yine aşıyor bu durumda yine bir alt dilimdenmi ödenmesi gerekiyor.. yani 570 tl.

9573047.jpg

Malesef öyle olmuyor . Sadece bir dilim alta düşebiliyor . Yani yine yüzde beşin üstünde kalması bir işe yaramıyor :-\

Vergi dairesine verilmesi gereken yetkili sigorta acentesinden alınan bildirim formunu isteyenlere ben temin edebilirim. Yetkili sigorta acentesiyim. Bazı acenteler bu form için para alıyormuş duyduğum kadarıyla. Böyle bir para alma durumu yok resmi değil. Bedavaya veriyoruz o formu bilginiz. olsun. Arzu edene kargo ile de gönderebilirim. İrtibat bilgilerim: 0533 282 31 47- mert@onlinesigorta.com.tr

Merhabalar, siteye yeni uye oldum, bende offroad aracı olmayan arazi severlerdenim.
öncelikle kendimi tanıtayım.
Şenol Kiraz Balıkesir Karayollarında Makine muhendisiyim.

Benim sorum bu gecmise dönük fazla odenen vergiler için geri iade basvurusunu istediğimiz zaman yapabiliyomuyuz yoksa MTV yatırmak gibi senede iki defa belli zamanlar arasındamı??? tesekkurler..

kirazsenol' Alıntı:
... gecmise dönük fazla odenen vergiler için geri iade basvurusunu istediğimiz zaman yapabiliyomuyuz yoksa MTV yatırmak gibi senede iki defa belli zamanlar arasındamı??? tesekkurler..

Benim bu maddeden anladığım, 2005-2009 yılları için "düzeltme dilekçesi" ile başvurabilirsiniz, bunun için bir zaman sınırlaması yok.

nkurtkaya' Alıntı:

Benim bu maddeden anladığım, 2005-2009 yılları için "düzeltme dilekçesi" ile başvurabilirsiniz, bunun için bir zaman sınırlaması yok.
Benim de merak ettiğim bir şey var, Hukukbilir bir gezenbilirciye sormak isterim:
Ben bu yıl vergi indiriminden faydalandım ama bir şey kafama takıldı. Aracın eski sahibi aracın vergi indirimi hakkından faydalanmadaysa, geçmişe dönük vergi indimi hakkından faydalanmak için onun mu başvurması gerekir, yoksa benim mi başvurmam gerekir? Gerçi Hacı Amca'm hayatta kaçırmaz böyle şeyleri ama ;D

CİNCİN' Alıntı:
Merhabalar, aracınızın kasko değerini Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin resmî internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
http://www.tsrsb.org.tr/tsrsb/Kasko%20Deger%20Listesi
2010 yılı için ödeyeceğiniz toplam vergi (Ocak+Temmuz 2010) bedeli aracınızın kasko değerinin %5'inden fazla ise bir alt motor hacmi diliminden vergilendirileceksiniz. Bu avantajdan faydalanmak için sigorta şirketinizden bir yazı almanız ve vergi dairesine şahsen müracaat etmeniz gerekiyor.
Örneğin:
2006 model Çift Kabin 4x4 L200 Magnum'un kasko değeri 27.100 TL
4-6 yaş arası 2001cc-2500 cc arası araçlar için Motorlu Taşıt Vergisi yıllık 1.955 TL
Kasko Değerinin %5'i: 27.100 x 0,05 = 1.355 TL
Bu durumda benim aracım 4-6 yaş arası 1801-2000 cc arası araçlar için Motorlu Taşıt Vergisi üzerinden vergilendirilecek. Yani toplam 1.384 TL vergi ödeyeceğim.
Kasko değeri açısından da aracım emsallerine göre epey avantajlı, bir kere daha sevdim aracımı :smiley:
Merhaba,bu sayfa açılmıyor,aracımın kasko bedelini nasıl öğrenebilirim.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,690
Kaydolan Son Üyemiz
ysnmt

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR