260 Uçak : 1 Karavan Ediyor...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan DOST Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,189

DOST

Ana Kamp
Yer
İstanbul
Web
www.vipcaravan.com
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Şükrü KIZILOT haberi skizilot@yaklasim.com 13 Kasım 2011

260 uçak bir karavan ediyor

BAŞLIĞI okuyunca “Bu nasıl bir karavanmış ki 260 uçak bir karavan ediyor?” diye soracağınızı tahmin ediyorum.
Haklısınız.. Gerçekten inanılır gibi değil.
HESABIN AYRINTISI
Kampçılık ve karavancılık turizm sektörünün bir parçası, bazı turistlerin de yaşam biçimi. Yılda en fazla bir ay ve yazlık ev yerine de kullanılabilen motorlu karavanlar, doğa ile iç içe olmak ve Türkiye’nin tarihi ve turistik yörelerini gezip görmek isteyenler için çok önemli.
Yılın her mevsiminde, kısa tatillerin bile değerlendirilebildiği motorlu karavanın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 130.
Uçağın ÖTV’si ise yüzde 0.5 yani yüzde yarım!
Buna göre, 260 uçağın ÖTV oranı;
260 x % 0.5 = yüzde 130. Yani bir adet motorlu karavanın ÖTV oranı ediyor.
EKMEK YOKSA PASTA
Motorlu karavanın ÖTV oranı geçen ay yüzde 84’ten 130’a yükseltildi. Bitmedi, yüzde 10 ÖTV ödeyerek aldığınız bir panelvan aracınızı karavana çevirip ruhsat almak istediğinizde de yüzde 120 ÖTV farkını ödemek zorundasınız.
Uçak ÖTV’si, vergi artışı öncesi yüzde yarımdı. Hiç dokunulmadı ve yine aynı kaldı.
Ne diyelim?
Karavan alacaklar.. karavan alamıyorsanız uçak alın.
Ekmek bulamıyorsanız pasta yiyin!..

Etiketler
Ynt: 260 Uçak : 1 Karavan Ediyor...

yetmez..
hava ve deniz taşımacılığında kullanılan akaryakıtta ÖTV de yok ucuz yakıt kullanıyorlar.

Uçak ve yat/yelkenli ile karavan konusunda yapılanların sınıfsal yönü gözardı edilmemeli bence. Yoksa konuyu anlamakta ve algılamakta zorlanma kaçınılmaz olur derim.

Türkiye'de gelişen anamalcı sınıfın, epey bir süredir ama ticari ama hobi olarak uçak/yat-yelkenli konusu ile daha bir yakından ilgilendiği ortada. Marinalar yetişmiyor; çoğu da Türklerin yat&yelkenlilerini barındırıyor, öylesine bir ilgi var. Ne olacak canım; ötv azlığı ve yakıt ucuzluğu olsa? (Üstelik yabancı bayrak ibi bir avantajları da var) Şurada üç beş(!) varlıklımızın hobisini tatmin etmesini, 74 milyon sağlayamayacak mıyız? :D

Şimdi, bizim burjuvalarımızın "karavan hobisi" olsa, inanın çok kısa sürede değişir herşey. Yalnız bizde karavancılık yapanlar, sermaye sınıfından olmayıp, biraz hallice olanlarla, birikimli/birikimsiz emekli ya da çalışan emekçiler ve cebi delik mürekkep yalamışlardan oluştuğu için, dikkat çekmiyor. Üstelik, "ne o Romanlar gibi gezginci" diye de nitelendirilebiliyor. Bu durumda; ya burjuva olacağız ;D, ya burjuvaları bu işe sokacağız ya da kalabalık olup bir şekilde sesimizi duyuracağız!... İlk ikisi olamayacağına göre... :smiley:

Demem o ki, konu sınıfsal!...

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Bu durumda; ya burjuva olacağız ;D, ya burjuvaları bu işe sokacağız ya da kalabalık olup bir şekilde sesimizi duyuracağız!... İlk ikisi olamayacağına göre... :smiley:

Demem o ki, konu sınıfsal!...

Cavid Sezen

ah be Cavit hocam olsa vallahi "dükkan senin" , yani demem o ki işin sınıfsal boyutu ve biz, sanki bir kan uyuşmazlığı var gibi ::smiley:
geçenlerde okuduğum yazıda bahsedilen millet geldi aklıma nedense :'(
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19202486.asp

Tüm yönetim biçimlerinde, egemen sınıf(lar), kendi çıkarları için yasa yaparlar. Olası toplumsal tepkileri de, havuç&sopa yöntemi ile çözerler; bu hep böyle olmuştur, bundan sonra da öyle olacaktır. Demem oydu ki, ancak sesimizi bir şekilde kamuoyu gündemine taşıyabilirsek umut var olabilir, yoksa... :(

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Tüm yönetim biçimlerinde, egemen sınıf(lar), kendi çıkarları için yasa yaparlar. Olası toplumsal tepkileri de, havuç&sopa yöntemi ile çözerler; bu hep böyle olmuştur, bundan sonra da öyle olacaktır. Demem oydu ki, ancak sesimizi bir şekilde kamuoyu gündemine taşıyabilirsek umut var olabilir, yoksa... :(

Cavid Sezen

Hakim sınıfların her zaman bir diğer sınıfı yok etmeye çalışır. Bugünkü egemenliği elinde tutan sınıf orta sınıfı yok ederek direk üst ve alt sınıf oluşturmak istiyor gelir dağılımındaki eşitsizlik bunu yaptı.
Hayaldi Gerçek Oldu

Mehmet_Can' Alıntı:
Hakim sınıfların her zaman bir diğer sınıfı yok etmeye çalışır. Bugünkü egemenliği elinde tutan sınıf orta sınıfı yok ederek direk üst ve alt sınıf oluşturmak istiyor gelir dağılımındaki eşitsizlik bunu yaptı.
Hayaldi Gerçek Oldu

Buna dilerseniz, yok etme değil de egemen olma diyelim; onlar için yeterlidir bu.

Ulusal gelir bir şekilde artıyorsa (borç harç, sıcak para..vb) ve uluslararası güç odakları sizden yanaysa (babalarının hayrı için değil ) ve de buna itiraz edebilecek her türden örgütlenmeyi devre dışı bırakabildiyseniz, dünyanın en adaletsiz gelir dağılımı da olsa yıkılmanız çok zordur. (Abdüllatif Şener, bunu çok güzel söylemişti ki yaklaşık olarak söyeyebilirim; "atom bombası da atsanız yıkamazsınız") Ne zaman değin sürer bu "dolce vita"(!); "son kullanma süreniz"e ya da bir "deprem"e... ;)

Neyse konuyu iyice dağıtmadan biz yine karavancılığa dönelim... :smiley:

Cavid Sezen

Bu yapılanlar "kıyı yağmacılığını teşvik kanunu" aslında.
Ülke topraklarını yabancılara satmakta bir sakınca görmeyen zihniyetin, bu tarz uygulamalarını garipsememek gerek.

Tabii uçaklar her yere uçarlar ama her yere konamazlar.Aslında bu yönden bakıldığında bir birleri ile karşılaştırmak pek de yararlı değil ama Sn.Kızılot'un vergici gözüyle konuya yaklaşması bu karşılaştırmaya götürmüş kendilerini.
Bir bakıma da iyi olmuş..Bu durumdan vazife çıkacak bizim üst yapı kuruluşlarımıza.

Bu ÖTV artışları ise giderek yeni motolkaravan sahibi olma hayallerini öldürüyor.
Dua edelim de şu beş yaş sınırını yükseltmesinler...
O zaman tümden yatar heveslerimiz, hayallerimiz..

Sevgili doğasever dostlar,ülkemizdeki motokaravanlar için dünyada eşi olmayan komedi gibi bir trajedi olan ÖTV rezaleti,büyük üstad Şükrü Kızılot'un kalemine de yansıdı.Bu yazıdan da anlayacağınız gibi motokaravanlarda yıllarca düşürülmesi için gayret gösterdiğimiz ÖTV oranı %84 den % 130 gibi akıl almaz bir orana çıkartılıyor.

Yazılanları takip edenlerin kafalarının karışmaması bakımından bir şeyi açıklamakda fayda var...Bahsi geçen ÖTV vergileri, Sıfır km ve 5 yaşını doldurmamış araçlar dan, çıplak şase üzerine alkovenli karavan imalatı veya panelvanlardan karavan dönüşümü yapıldığında geçeli vergilerdir...Araç 5 yaşından büyük ise hiç bir ÖTV vergisi yoktur, konuyu amatör ruhla izleyenlerin bilgisine...

aşağıdaki maili bugün maliye bakanlığına yolladım,bakalım ne cevap verecekler,tüm karavan severleri maliye bakanlığı bilgi edinme bölümüne mail atmaya davet ediyorum,çok sayıda istek yaparsak belki konuya ilgilerini çekebiliriz.
'' karavan yapmak için panelvan bir araç almak istedim ancak ötv+ kdv ödendikten sonra %85 ek bir vergi olduğunu görerek vazgeçtim ancak 5 yaşından büyük araçlarda bu verginin olmadığını gördüm.Bu durum biz karavancıları eski bakımsız araçlara mahkum etmekte, yurt dışı gezilerimizdede eski araçlar türkiyenin imajını kötülemektedir.
panelvan araçlar ve karavanlar zaten motorlu taşıtlar vergisi yönünden aynı sınıfta yer almaktayken sıfır araç alımında karavana çevrilecek araçlardan %85 ek vergi almanın mantığını anlayamadım.Bu konunun düzeltilmesini talep ediyor ,yeni araçların hem ekonomik yönden, hemde türkiyenin yurt dışı imajı yonünden olumlu tesirler oluşturacağını tüm karavancılar olarak biliyoruz.
Konuyla ilgili bilgi verirseniz memnun olur çalışmalarınızda başarılar dilerim''

Bir ucagin ℅5 i karavanin ℅130 otv ile karsilastirinca Kac tane ℅130 ediyor onu hesapladiniz mi...

Algilamak istetilen sekilde yorumlamayin buyuk resmi gorun...

İyi aksamlar

suat54' Alıntı:
'' karavan yapmak için panelvan bir araç almak istedim ancak ötv+ kdv ödendikten sonra %85 ek bir vergi olduğunu görerek vazgeçtim ancak 5 yaşından büyük araçlarda bu verginin olmadığını gördüm.Bu durum biz karavancıları eski bakımsız araçlara mahkum etmekte, yurt dışı gezilerimizdede eski araçlar türkiyenin imajını kötülemektedir.

Merhaba suat54,

yukarıda alıntı yaptığım yazınızda düzeltme yapmam gerekiyor. Panelvan araçlarda ÖTV 4+6 olarak alınıyor,karavan imalatı

gerçekleştiğinde KDV + ÖTV %130 olarak '0' km araçlardan tahsil edilmektedir. Konuya ilginiz için teşekkürler.

sayın güngör,bilgi için teşekkürler zaten %85 bile çok büyük bir haksızlıkken sizin verdiğiniz rakamlarla karavan yapacak kimse olduğunu zannetmiyorum,sizin gibi duayen sayılabilecek karavancılardan beklentimiz en azından gezenbilir sitesini bu konuda organize ederek maliye bakanlığını mail yağmuruna tutacak bir çalışmayı başlatmanızdır,belki bir sonuç alabiliriz,denizcilik sektörü bunu başardı bizde başarabiliriz ama cılız seslerle değil gür bir ses çıkarmalıyız.

Merhaba suat54 teşekkürler,

Bakanlıklar ve Resmi Kurumlarla ilgili tüm çalışmalar Federasyonumuz tarafından yürütülmektedir, Gezenbilir olarak Federasyona
destek vermek öncelikli görevimiz. Federasyon Yönetim Kurulunun bu yönde bir karar alması durumunda şevkle ve heyecanla
böyle bir kampanyaya destek oluruz, bunun dışında örgütsüz eylemlerin vereceği sonuç ne olur düşünmek gerekir.

Federasyon Başkanımızla yaptığımız toplantılarda ve görüşmelerde ÖTV, Muayene süreleri, Ağırlık konusu, Sürat tahditleri v.b
gibi konularda çalışmaları ve müracatları olduğunu biliyorum.

İlginize teşekkür ederim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,940
Kaydolan Son Üyemiz
acelyakaratas

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.