.
Kanaatiniz, “güneşin sabit verili enerji kaynağı” olması postulatından yola çıkması açısından
kış günleri için hata barındırmakta. Güneş enerjisinin mevsim ve enlem farklılığı göstermesi bir yana, bu faktörler de kendi aralarında farklı değerlere sahip. Ayni enlemdeki İstanbul ile Trabzon gibi..
Verimin en düşük beklendiği durumlarda bu farkın arttırılacak panel sayısıyla aşılmasının, karavan üstünün kısıtlı alanı ile de sınırlı olduğu unutulmamalı.
Bütün sene yollarda olan iki kişilik inverter kullanılmayan modern bir karavan düşünelim; iletişim gereksinimini tablet ve akıllı telefonla karşılayan bu 40-50 litrelik 12V kompresörlü soğutucu, dalgıç pompa, gazlı ısıtıcı, led aydınlatıcıları için günlük 40Ah alt değerini almak sonuçta, Aralık ayında Antalya-İzmir arası için bile en az 500W solar panel anlamına gelmekte..
Çözüm uygulanabilir ama limit kabul edilse de, bu hesaplamanın zayıf noktası; değerlerin aylık istatistik olması yani güneşsiz geçen üçünçü gün boyunca çökeceğidir. Akü kapasitesini arttırmak çözüm sunsa da, sırf bu yüzden bütün sene arttırılmış akü bankıyla gezmek ise ağırlık açısından uygun değil.
İşte tam bu noktada 3 sistem soğutucular mükemmel dağıtıcı LPG ağı ile teknik çözüm sunmanın yanında, solardaki gereksiz tedirginliği ortadan kaldırmakta.
Kısaca sistemin tekrar toparlanması için bekleme zamanını solarda günlerle, LPG de ise sadece dakikalarla ölçebilirsiniz.
Avrupa’lı profesyonel yapımcılar her iki çins soğutucuyu da kullanmaktalar.
Kullanmadıkları tek çözüm ise invertörlü konut soğutucuları...!
Yaz gezgini olarak 12V soğutuculu günlük ~35Ah tüketimim için ben de 90 W panel kullanmaktayım.
Kışları yollarda olsa idim 3 sistem soğutucuları ciddi düşünürdüm.
Enerjide çeşitlilik zenginlik demek.
Üstelik yeni nesil 3 sistem soğutucular hem yüksek performanslı ve hem de pratikde dengeleme sorunları yok.
Teoman bey,
üstten açılan kompresörlü ankastre soğutucuların sesini duymak için inanın, kulağınızı kapağa yapıştırmanız lazım.
.