Ekli dosyayı görüntüle 55388 Büyük emek harcayarak yaptığım ve bir süre de keyifle kullandığım Roadhopper'ı sevgili ağabeyim Mustafa Eğitimci'ye evlatlık verdikten sonra yine bir çekme karavan yapmak niyetindeyken sevgili eşim Özhan Hüküm'ün ısrarlı itirazları sonucu Camper yapmaya karar vermek zorunda kaldım
. Uzun yıllar 4x4 kullanan birisi olarak 2 çeker bir panelvan kullanamak hiç işime gelmedi ama bütün aramalarıma rağmen o dönem 4 çeker bir panelvan bulamamıştım. Mecburen 2 çeker bir araca razı olup tam da bir araba almak üzereyken son dakikada bu aracın satış ilanını gördüm ve tabi ki hemen üzerine atladım. Malum Telekom'dan çıkma 2001 model standart bir 416 CDİ. 2.2 litre turbo dizel, ortadaki transfer kutusu elektrik kontrollü %35 ön, %65 arka, gene elektrik kontrollü %50 sağ ve sol kilitli arka diferansiyele sahip. Hemen projeler geriştirip 2015 yılı Ağustos ayında karavanı yapmaya koyuldum. Diğer taraftanda belki 3-4 senedir ilgiyle takip ettiğim Asya gezisi yapanlara eklenen Türkler ile beraber böyle bir gezi yapma isteğide zemin bulmuştu. Bu araç bir Orta Asya gezisi için biçilmiş kaftan dı. Özhan ile bu fikri paylaşıp, onada sıcak gelmesiyle hemen kararlar alıp bir taraftan da gezi için karavan imalatına paralel olarak hazırlıklara, rota çalışmalarına başladım. İşi biraz hafife almışım ki hareket tarihini 2 gün erteleyerek ancak 27 Haziran 2016 saat 13.30 da karavanı bitirerek yola çıkabildik. Gerçi imalatım tam da bitememiş, bazı şeyleri kullanılabilecek hale getirip alel acele araca monte ettim. Döndükten sonra hala bir şeyleri söküp, elden geçirip, yerine monte ediyorum.
Rotayı çalışırken Gürcistan ve Azerbaycan Türkiye'den kolay ulaşılabilen ve 10-15 günlük zaman dilimi içinde gezilebilecek konumda oldukları için ana hedef dışında tutulmuştur. Bu gezini ana hedefleri Özbekistan, Pamir Dağları, Kırgızistan Dağ yolları ve Moğolistan. 60 gün ve 20.000 km öngördüm.
Benim, Özhan'ın ve Utku'nun yeşil pasaportlarımız var. Rotamızdaki Rusya ve Özbekistan bütün pasaportlardan( yeşil ve normal ) vize istediğ için acentalar aracılığı ile vize aldık, yaklaşık her ülke için ayrı ayrı 200 er $ ücret ödedik. Tacikistan yeşil pasaporttan vize istemediği için yırttık, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan Türk vatandaşalardan vize istemiyor. Rusya'nın maksimum 1 ay ve iki girişli vize vermesiyle ekteki fotoğraf ta görülen gidiş rotası şekilleniyor. Karadan gidiş şansı yok, Bakü üzerinden feribotla Kazakistan Aktau' dan gitmemiz gerekiyor, gidiş yolu yaklaşık 50 gün.
Dönüş rotası ise aşağıdaki gibi. Rusya Ulan Ude'den başka ülke değiştirmeden Viladikavkaz üzerinden Gürcistan, o da yakalşık 10 gün.