750 Kg Altı Sıfır Çekme Karavan Önerileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Burak DEMİRAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,423
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 442,451
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@omnitemporal

Vatandaş alır. Alde ısıtmalı 2. el çekme karavana 150.000 TL veriyor vatandaş. Crewlar'a 80.000 veriyor. Ben 75 değilde 70 mal ediyorum diye çifte telli oynuyorum burada, vatandaş verir.

Bu beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren konu yukarıda yazdım, gerçek bilgiler ve rasyonel kıyaslama. 2019 model olarak 54.000 TL lik Carabinata tam karavan isteyenler için avantajlı.

Ancak 2020 modeller dendiğinde daha birçoğunun fiyatlarını bilmiyoruz ama şuan için MAY Orhan usta avantajlı. Bu net bir tablo.

----------------------------------------------------------

Bende Caretta'nın o kadar ihracat yaptığına inanmıyorum ama yapıyorlar. İzmir Showroomuna gittim. SAtış Müdürü abiyle konuşmak için sıra bekledim neden bahsediyorsunuz?

Adria'nın alınmadığını kim söyledi? Adamlar 20 adet için kuru sabitlemiş ve 2 ay önce satışa başlamışlar. Şuana kadar 13 tane satmışlar (2 ayda, neredeyse 2 günde 1 satış yapar) ve 7 tane kalmış. Bugünlerde birçok otomobil bayisi bile 2 günde 1 satış yapamazken, görece 83.000 TL ama gerçekte 90.000 TL (Panel ile 100.000 Tl ye yakın olan) olan karavanın stoğunu bitirmek üzereler...

Sözün özü, herşey satılıyor. Her malın bir alıcısı var. Bugün kızdığımız Carpento bile az da olsa satılıyor. Ama satılıyor, burada inanılmayacak birşey yok.
 

Etiketler

@omnitemporal

Size göre 83.000 TL ye nasıl ithal güzel mi güzel karavan satıyorlarsa, güncel kur ile 1.420 TL ye sineklikte satarlar...

Sonuçta ithal ya, kaliteli...

001 aydos
 

Neyse şöyle yapalım
Benden sana bir abi nasihatı
Beğendiğin karavanı git pazarlık falan yap al
Sineklik için 1450 lira ödeme onlara
Daha ucuz pratik ve göze hoş gelen çözümler var
Pleksiglas karavan camlarını uygun fiyata üreten yerli bir üretici var,ondan temin edersin
Mazotlu ısıtıcı istersen dai marka yerli üretimi var,yabancılardan aşağı kalır yanı yok,fiyatı daha hesaplı
Hermetik doğalgaz sobası mira marka,küçük karavana uygun,görüntüsü şık,yerli firma
Yine tv ve hareketli uydu anteni kendin alırsın,sadece alacağın karavanda anten tesisatı çekili olsun
Güneş paneli akü vs bunları kendin alırsın
Bu dediklerimin hepsi sonradan eklenebilir
Karavan firmalarına gidip bunları siz takın öyle fiyat verin dersen sana hep öyle bilmem kaç euro+ kdv diye fiyat verirler
Yıllar önce sakaryalı malum 3 kardeş karavan işinde tekel iken millete şu kadar euro+kdv diye neler sattılar
Ama şimdi onlara hak verdim
Yiyene yedirmişler,bizim millet akıllanmaz

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Arkadaşlar sakin ;)

Keşke yerli karavanlar ile avrupa karavanlar birbirlerine o kadar yakın olsalar da kıyaslamayı dahi düşünmesek diye iç çekiyor insan.

Ama gel gelelim kazın ayağı öyle değil maalesef.

  • Ustanın teki avrupalılardan daha iyi karavan yaptığını iddia eder, avrupa karavanların onu kopyalaması gerektiğinin röportajlarını verir ama ikinci elde satışa çıkarılan kendi marka karavanlarını kötüleyip yeni karavan satmaya çalışır, bazı modellerinin gövdesi dahi eğilir bükülür vs..
  • Bir diğeri en ucuza ben satacağım der sattığı karavanlara kullanılmış jant takar, frenli diye frensiz dingil verir, bazı karavanları yağmur yağdığında ne varsa içeri sızdırır, baktı çok dava açılıyor firmayı kapatıp yenisini açar. sattıktan sonra ulaşabilene helal olsun.
  • Bir öteki tabanı yanlış planladığından alt taraf problem yaşatır dökülmeye başlar, ön camdan şakır şakır su alır, opsiyonları piyasa fiyatının en az 2 katına kilitler, karavana hariçten bir cihaz taksan garanti dışı der, kullanıcı hatası der.
  • Beriki güzel karavan yapar ama karavanı teslim ettikten sonra teker yerinden çıkar gider. ne bijon kalır ne kampana.
  • Bir başkasının karavanları 5 yaşına geldiğinde tanınamayacak şekilde renk değiştirir bakımını eksik edersen su sızdırmaya başlar.

Hiç biri için marka vermedim vermem de. Hepsi kulağıma gelen ya da gözümle gördüğüm konular. ama dediğim gibi keşke yerli üreticilerimiz de belirli standartlarda seri üretime geçseler de biz de bunları konuşmuyor olsak.

Ben bugüne kadar adam akıllı satış rakamlarına ulaşmasına rağmen sadece 3 yerli firmadan ciddi şikayet duymadım. Onların da her ortamda arkasında durmaya çalışırım ta ki haklarında bir şikayet konusu görene kadar. Yine marka vermeyeceğim ancak forumdaki yazılarımı okuyanlar hangi markalar olduğunu anlayabilirler.

Adria'ya özel bir parantez açarsak adamların yapmış olduğu karavanların yılda gördüğü kilometre milyonlarla ölçülürken bizim tüm üreticilerimizin ürettiklerini toplasak ancak binlerle ölçeriz. Bu tecrübe göz ardı edilemez. Yoksa yattığı yerde bütün karavanlar en iyi.

Not : Yazdıklarımın tamamı kişisel görüşlerimdir.
 
Son düzenleme:



@omnitemporal

İşte sen beni anlamıyorsun. Niye 1.500 TL sinekliğe vereyim? Ben zaten 1.500 TL sineklik olduğu için 83.000 TL ye kanmayın başka yerlerden çok ciddi para ödüyorsunuz diyorum.

Sinekliği gidip Ahmet usya da yaptırırsınız. Ama güneş panelini başka yere yaptıramazsınız oraya gideceksiniz. Örneğin uydu sistemini başka bir yere yaptıramazsınız. Deldin, garantiyi bozdun der, yine oraya gidecesiniz. 5 litre boyleri kullanmaadığınız için gidip bir ustaya şofben taktıramazsınız, bakımda Aydos, ne yaptın garantiyi bozdun der...

Birde şu var, o kadar para verdim ithal şıkır şıkır ditip, orjinali olsun Ahmet ustaya gitmeyeyim diyip tıpış tıpış sinekliğe 1.500 TL de verebilirsiniz...

Bakın ister kabul edin ister etmeyin. Ben karavancı olmayabilirim. Ama birçok karavancıdan bilgim fazladır. Çok gezmem bleki ama çok okurum. Bu yüzden sana bir abi tavsiyesi demeye gerek yok, zaten benim yeterince tavsiyem var Size verdiğim.

Sadece herşeyi olduğu gibi kabul edip, yalan yanlışa itibar etmeyelim, hepsi bu.

=>Camları 6.000 TL ye yerli plexi yaparsınız, E belgesi yoktur ışığı uygun kesip kesmediğini bilmez sadece görüntü amaçlı takarsınız.
=> Orjinal webosto 5.500 TL lerde yerlinin 2.500 Tl olduğunu ben söyledim. Hatta Menemen etkinliğinde direk nasıl yaptıklarına kadar konuştum.
=> Küçüklüğünü bilmem ama Termodinamik 1.100 TL + Kurulumu var. Mira markası bundan daha mı ucuz?
=>Kendinizin alacağı en ucuz sitede bile hareketli uydu 4.500 TL lere satılıyor montaj hariç. (Neta)
=>Güneş panelini kendiniz alırsınız ama garanti bozulmasın diye yine aldığınız yere gidersiniz. Akü ve Panel maliyeti zaten bellidir. Önemli olan işçilik maliyetidir.

Yiyene yedirmişler ne demek? Siz karavancısınız ve sonu olmayan bu işte insanların verdiği paralarla alay ediyorsunuz?

Bir kişi sobaya 10.000 TL de verebilir, 2.000 TL de. Aynı marka, aynı model olsa evet insanlar kazıklanıyor deriz. Ancak farklı marka/model ve çeşitte bir donanımda insanların 10.000 TL vermesi ile niye alay ediyorsunuz?

Aydos sinekliği Avrupa'dan alıyordur. Daha kalitelidir. Nereden biliyorsunuz?

6.000 TL ye satılan belgesiz yerli plexi ile 9.000 TL ye satılan belgeli avrupa camın kalitesinin aynı olduğunu nereden biliyorsunuz?

Truma gazlı sobanın kaliyesi ile mira ısıtıcının kalitesinin aynı olduğunu nereden biliyorsunuz?

Dediğim gibi başka sözüm yok...

@pasolvon

Abi sana katılıyorum öncelikle.

Burada benim tepki gösterdiğim ve konuştuğumuz konu şu: İstediğim donanımlarla yer karavanlarda 90.000 TL ye çıkmıştım, eleştirildim.

Sonra baktım, 750 kg altı küçük sınıftaki bir karavana 90.000 TL vermek gerçekten mantıksız ve en önemlisi bütçemde yok.
Dedim ek donanım fiyatlarını en minimuma çekmeliyim. Çektim. Sonra tasarım herşey değildir, işlevsellik önemlidir dedim. Ve karavan seçeneğimi de değiştirdim. Şimdi son durumda 72.000 TL ye geldim. Bana göre saydığım donanımların daha ucuzu yok. Hepsi en ucuz indirimli halleri ile sitelerden kendim aldığım ve kimisi işçilik kimisi de işçilik ücreti ödemeden taktırdığım ürünler...

Ve kalkıyor, yıllara sair tecrübesi olan abimiz çok para ithali 86.000 diyor. Bende nereye 86, o var mı, şu var mı, bak kendisi garantili bunu bu kadara satıyor, buna bu fiyatı vermiş diyorum. Aslında o karavanı benim istediğim donanımlarla 100-95'e mal edersin diyorum. Sinekliği diğer Ahmet abiden yaptırırsın diyor. :smiley:

Sonuç olarak 25.000 TL fark çıkıyor. İthale 25.000 TL fark verilir mi, verilmez mi bunu herkes kendi bilir. Ben zaten veremiyorum. Ama bunu sanki 25 yokmuş gibi sanki aynı fiyattaymış gibi kazıklanıyorsun diye göstermek ve dalga geçmek apayrı birşeydir...
 

Selamlar,

MAY Karavan Orhan ustada, bana göre parayla kıyaslanmayacak bazı durumlarda var. Hafta sonu ve öncesinde konuşmalarımda/yazışmalarımda yeni öğrendiğim ve buradan paylaşmadığım:

1- Karavanın içinde mobilya anlamında ne isterseniz yapıyor. Mesela, 3 kişilik modellerinde ranza yerine yemek masasına dönüşebilen yatak yapıyor. Onu ranzalı modellerinde de uygulayabiliyormuş. Yani 4 kişilik ranzalı modelde ranza altını, masa olabilen yatak yaptırabilirsiniz.

2- Donanımı istediğiniz gibi değiştirebiliyor. Örneğin Şaseyi Al-Ko yapmak isterseniz hay hay yaptırabiliyorsunuz.

3- Diğer karavanlarda ücretli olan donanımların bazılarını ücretsiz/çok uygun fiyata yapıyor. Tente yuvaları (Kendi imalatı odalı tentede yapmış mesela), dış duş, yan bagaj kapakları, hareketli basamak, gri depo, dış masa, bisikletlik vb.

4- Tasarım / Boya vb her türlü değişikliği maliyeti sağlamanız kaydı ile yapıyor. (Örneğin farklı bir boya istediniz, alıp getirirseniz boyuyor vb.)

5- Ağırlık konusunda avantajlı karavanlar yapması sebebiyle Güneş Panel sistemini en büyük ve optimum olarak yapıyor. Öyle ki 220 v 90 lt buzdolabını bile çalıştırıyor.

6- Cam konusunda artık Avrupa E Belgeli Plexi sunduğundan bahsetmiştik. Adetsel/boyutsal olarak bir durumuda hafta sonu öğrendim. 3 kişilik ve 4 kişilik karavanında camlar farklı. Bu yüzden karavanı yapmadan önce Camlar ile ilgili istediğiniz şekilde dğeişiklik yapabiliyor. Yani siz 4 kişilik karavan alıp,3 kişi karavandaki cam boyutlarını ve adedini isteyebilirsiniz örneğin. Ve ayrıca diyelim ufak ranza camını arkaya alıp, 2 büyük cam yaptırabilirsiniz.

7- Ön camın yekpare yapısından dolayı açılır yapmak istemiyor. Orjinal karavan camlarını da denemiş ama yapısı gereği olmamış. Ancak bu ön camın üstüne tavan camı talebini karşılayabileceğini düşünüyor. Ama bu konuda catıda paneller ve heki için yeniden bir organizasyon yapmam gerekiyor diyor, bekliyorum.

İlgilenen arkadaşların bilgisine.

Sevgiler,
 

Orhan usta ile tanışıyoruz
Dürüstlüğüne iş ahlakına kefil olurum
Temiz iş yapar ve malının arkasında durur
Bu sitede May karavanı herkese ilk tavsiye eden ben oldum
Bu tavsiyemi yineliyorum
Yanlız çok sipariş varsa üretim kapasitesini arttırması lazım
Yerini büyütecek,eleman alacak yetiştirecek vs
Sipariş alamıyoruz ,doluyuz demek ticarette pek iyi bir şey değildir

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

@omnitemporal

Sipariş alıyor, Haziranda teslim ediyor. Alamadığı birşey yok.

Dolu olmasına elbette çözüm bulur. Herşey hemen olmuyor. Karavanda zaten 1-2 aylık üretim süreci mantıklı olan. 3 ayın üstüne çıktığında kapasite artışını düşünmesi gerekiyor. Durumun ona farkında, yakın zamanda çözeceğini düşünüyorum...
 

@Demirak
Demirak Hocam Carabinata tam karavan olarak avantajlı demişsin bunun içeriğinde May karavandan farklı olarak hangi donanımlar mevcut? Birde bu Carabinata da satandart olarak Alko şasi ile gelmesi bence daha avantajlı. Çünkü üretim geometrisi değişmeyecek ve daha fazla şasi tecrübesi vardır sürekli aynı üretim yapıldığı için.

Hocam birde Stabilizatör karavanda tam olarak nedir ne işe yarar ve sonradan eklenebilir mi? Arabalarda böyle bir parça duymadım mesela.

Hocam birde bu Carabinata karavanın iç dizaynı biraz farklı. Giriş kapısı arkada. Kapısı yanda olana göre sence hangi yerleşim planı daha iyi olur ve 3 kişilik karavanlar için senin tavsiye edeceğin bir yerleşim planı varmıdır?
 
Son düzenleme:



Dua edin de May karavan kapasite artışına gitmesin. O zaman başlayacak yanında adam çalıştırmaya, iyi usta çalıştırsa maliyeti artacak, mecburen çırak çalıştıracak. Başlayacak sıkıntılar sonra.
 

birde Stabilizatör karavanda tam olarak nedir ne işe yarar ve sonradan eklenebilir mi?

Diskli stabilizatöre daha anlaşılır olması için kasnaklı kaplin diyebilirsiniz. Topuzu içindeki disklerle sıkıştırır. Bu da arkadaki römorkun topuz etrafında daha zor hareket etmesini sağlar. Diskler yıprandıkça değiştirmek gerekir.

Sonradan eklenebilir tabi ki. Altta hem winterhoff hem alko linkleri ve montaj videoları mevcut. Oldukça kolay monte edilebilir.

WİNTERHOFF WS 3000 KARAVAN STABİLİZATÖR KAPLİN
ALKO STABİLİZATÖR KARAVAN İÇİN DALGALANMA SÖNÜMLEMELİ KAPLİN

Video: https://www.youtube.com/watch?v=rke8gaP_jP4

Video: https://www.youtube.com/watch?v=0Vlug2qZDfY
 
Son düzenleme:

@emurat

Selam,

Şuan için yani 2019 modellerde, Saly Carabinata avantajlı gözüküyor. Çünkü:

1-Kendi firması adına O1 belgesi şuan var.
2-Karavan camlı standandart versiyonu 54.000 TL ye alabiliyorsunuz.
3-Birde sanırım Orhan Ustanın yoğunluğu onlarda yok. Yani 1-2 ay içinde teslim edebiliyorlar.

ANCAK Ocak ayından sonra, 2020 modeller ile birlikte, Orhan ustanın O1 belgesini kendi adına almasıyla, Karavan Camlı ve Lamina Kavak Kaplamalı iyileştirmeler yaptığı 3800 modelini 49.000 TL ye satmasıyla ciddi anlamda avantajlı hale gelecek. (Carabinata'nın 2020 fiyatlarını daha bilmiyoruz.)

Donanım farkı olarak çok fazla bir farkları yok. Hatta bir önceki yazımda da bahsettim, MAY'in sürprizleri var.

Carabinata da en sıkıntılı durum boyutlar...

Küçük hacim sebebiyle muftak bankosunu büyütmek için kapıyı arkaya almışlar. Kapının arkada olması güvenlik zaafiyeti yaratan bir unsurdur.

Bunu geçtim, bu kısıtlı boyutlardan etkilenmemesi için mutfak alanı büyük tutulsa da 50 litrelik buzdolabını 90 litreye çıkarmak istediğinizde alt ranzanın küçülmesi düşündürüyor. Bunu geçtim, banko altında geniş mutfak dolabı olsa da kıyafetlerinizi/tekstil malzemelerinizi koyabileceğiniz bir dolap/gardolap olmadığı için mutlaka mutfak üstüne dolap yaptırmanız şart gibi.

Ayrıca 75X75 ölçüsünde ya da daha düşük ölçülerde olan(Net olarak ölçmedim) tuvalete sabit tuvalet yapamıyorsunuz. Yani teorik olarak yaptırabilirsiniz ama duş tapmak için tuvaletin üstüne oturmaktan başka çareniz kalmaz. Ayrıca boyunuz 1.80 den büyükse ve kilonuzda 80 kg dan fazla ise yani hacimliyseniz Tuvalet gerçekten biraz sıkıntı yaratıyor.

Gördüğüm kadarıyla Carabinata sahiplerinin çoğu portatif tuvaleti kutusundan çıkarmadan banyo kullanımında dışarı çıkarıp o şekilde duş alıyorlar.

Ve son olarak, Frenli Carabinata'nın 680 kg olması, ek dolap ve 90 litre buzdolabı ile 700 kg üstüne çıkıyorsunuz. Bu durumda güneş paneli ve 100 A akü ile 750 kg üstündesiniz.

Şase avantajı var. Evet, 49.000 TL lik Orhan ustanı 2020 modeline 4.000 TL ye Al-ko Şase de eklersek 2019 fiyatlarına göre nakit Carabinata'da hemen hemen aynı fiyata geliyorlar. Tecrübe konusu Orhan ustada da var. Seri üretim Saly için avantaj olsa da nispeten kişiye özel ek taleplere cevap veren Orhan Usta üstünlüğü kendine çeviriyor.

----------------------------------------------------

Saly yerleşim planı ile ilgili çalışma yapmış. Önceki sayfalarda paylaşıldı. 3.25 Carabinata XL çalışmışlar. Kapıyı yana alıp, ranza altına yere 1 yatak daha ilave edip, karavanı 5 kişilik yapmışlar. Fiyatı mevcut Saly ile aynı olacakmış, dediler ama bilmiyorum. Ancak bu karavanda da 3.25 olması sebebiyle ve kapıyı yana alması sebebiyle mutfak banko/dolapları küçültmüşler :smiley: Tabak konacak bile yer kalmamış diyebilirim.

Bu arada Stabilizatör ile ilgili pasolvon kapsamlı bir bilgi vermiş. Ben yazmadım.
 


@tekelimustafa

Ben size bir şeyi sormayı unuttum. ORTİZ siparişinde ek birşey almadık dediniz ama, buzdolabı üstü ne işe yaradığını anlamadığım raflı malzeme yerine gardrop/dolap yaptırıyor musunuz? Bana onu ücretsiz yaparız demişlerdi.

Birde Banyodaki havalandırma/ışık yetersizliği sebebiyle bir ufak heki koyacaklar mı?
 



@emurat

Selam,

Şuan için yani 2019 modellerde, Saly Carabinata avantajlı gözüküyor. Çünkü:

1-Kendi firması adına O1 belgesi şuan var.
2-Karavan camlı standandart versiyonu 54.000 TL ye alabiliyorsunuz.
3-Birde sanırım Orhan Ustanın yoğunluğu onlarda yok. Yani 1-2 ay içinde teslim edebiliyorlar.

ANCAK Ocak ayından sonra, 2020 modeller ile birlikte, Orhan ustanın O1 belgesini kendi adına almasıyla, Karavan Camlı ve Lamina Kavak Kaplamalı iyileştirmeler yaptığı 3800 modelini 49.000 TL ye satmasıyla ciddi anlamda avantajlı hale gelecek. (Carabinata'nın 2020 fiyatlarını daha bilmiyoruz.)

Donanım farkı olarak çok fazla bir farkları yok. Hatta bir önceki yazımda da bahsettim, MAY'in sürprizleri var.

Carabinata da en sıkıntılı durum boyutlar...

Küçük hacim sebebiyle muftak bankosunu büyütmek için kapıyı arkaya almışlar. Kapının arkada olması güvenlik zaafiyeti yaratan bir unsurdur.

Bunu geçtim, bu kısıtlı boyutlardan etkilenmemesi için mutfak alanı büyük tutulsa da 50 litrelik buzdolabını 90 litreye çıkarmak istediğinizde alt ranzanın küçülmesi düşündürüyor. Bunu geçtim, banko altında geniş mutfak dolabı olsa da kıyafetlerinizi/tekstil malzemelerinizi koyabileceğiniz bir dolap/gardolap olmadığı için mutlaka mutfak üstüne dolap yaptırmanız şart gibi.

Ayrıca 75X75 ölçüsünde ya da daha düşük ölçülerde olan(Net olarak ölçmedim) tuvalete sabit tuvalet yapamıyorsunuz. Yani teorik olarak yaptırabilirsiniz ama duş tapmak için tuvaletin üstüne oturmaktan başka çareniz kalmaz. Ayrıca boyunuz 1.80 den büyükse ve kilonuzda 80 kg dan fazla ise yani hacimliyseniz Tuvalet gerçekten biraz sıkıntı yaratıyor.

Gördüğüm kadarıyla Carabinata sahiplerinin çoğu portatif tuvaleti kutusundan çıkarmadan banyo kullanımında dışarı çıkarıp o şekilde duş alıyorlar.

Ve son olarak, Frenli Carabinata'nın 680 kg olması, ek dolap ve 90 litre buzdolabı ile 700 kg üstüne çıkıyorsunuz. Bu durumda güneş paneli ve 100 A akü ile 750 kg üstündesiniz.

Şase avantajı var. Evet, 49.000 TL lik Orhan ustanı 2020 modeline 4.000 TL ye Al-ko Şase de eklersek 2019 fiyatlarına göre nakit Carabinata'da hemen hemen aynı fiyata geliyorlar. Tecrübe konusu Orhan ustada da var. Seri üretim Saly için avantaj olsa da nispeten kişiye özel ek taleplere cevap veren Orhan Usta üstünlüğü kendine çeviriyor.

----------------------------------------------------

Saly yerleşim planı ile ilgili çalışma yapmış. Önceki sayfalarda paylaşıldı. 3.25 Carabinata XL çalışmışlar. Kapıyı yana alıp, ranza altına yere 1 yatak daha ilave edip, karavanı 5 kişilik yapmışlar. Fiyatı mevcut Saly ile aynı olacakmış, dediler ama bilmiyorum. Ancak bu karavanda da 3.25 olması sebebiyle ve kapıyı yana alması sebebiyle mutfak banko/dolapları küçültmüşler :smiley: Tabak konacak bile yer kalmamış diyebilirim.

Bu arada Stabilizatör ile ilgili pasolvon kapsamlı bir bilgi vermiş. Ben yazmadım.

Tekrar sağol hocam verdiğin detaylı bilgiler ve emeklerin için. Senin araştırmacı yapın foruma ve bu konuya bayağı fayda sağlıyor.
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,441
Mesajlar
1,518,007
Kayıtlı Üye Sayımız
172,099
Kaydolan Son Üyemiz
Attorney58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst