Ynt: Acil-yağmurlu Hava
Bence 100km hızla su birikintilerine girmekten vaz geçin... Çok daha ağır ve yol tutuşu çok daa iyi olan araçlarla bile 100km hızla su birikintisine girmek ancak intihara meyilli olanların yapacağı iştir...
AQUAPLANING NEDİR??
Aquaplaning olayı nasıl meydana geliyor? Lastik suyun içinde ilerledikçe, karşısına sudan küçük bir duvar çıkar. Araba ne kadar hızlı giderse, suyun derinliği ve lastikle yol arasındaki su miktarı da o kadar artar. Tekerleklerin altında meydana gelen sudan film tabakası, onların asfaltla olan irtibatını yok eder. Suyun derinliği aquaplaning'i kolaylaştırır. Hızla suya girince, suyun lastiklerin önünden kaçabilme zamanı azaldığı için, aquaplaning meydana gelir. Yepyeni bir lastik bilye 50 km hızla giderken, suya girince kısmi kontrolü kaybeder. Birde otoyolda son sürat gidildiğini düşünün, neler olmaz suya girince?
Bu tür tehlikelere girmemek için; mutlaka yağışlı havalarda kullanıma uygun lastikler satın alın (özellikle kış aylarında). Lastiklerin havasını gerektiği kadar basın ve sık sık kontrol edin. Yağışlı havalarda hızınızı düşürün. Gözünüze derin gelen su birikintilerine yavaşlayarak girin. Ani direksiyon kırmaları yapmayın. Öndeki araçla aranızda daha fazla fren mesafesi bırakın. Fren yaptığınızda tekerlekleri kilitlemeyin, ayağınızı fren pedalından çekin. Aquaplaning olayı başınıza gelirse, paniğe kapılmayın, direksiyonu ani olarak kırmayın, ayağınızı gaz pedalından çekip vites küçülterek hızınızı düşürün.