Aizanoi Antik Kenti (Kütahya)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janissary Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,289
J

janissary

Ziyaretçi
Nasıl gidilir?
Ankara'dan 06:45'te kalkan YHT ile Eskişehir'e gittim. Bilet 25 TL, varış saati 08:30.
Eskişehir'den 09:00'da kalkan Raybüs ile Kütahya'ya gittim. Bilet 7 TL, varış saati 10:20.
Kütahya'da sora sora Çavdarhisar'a giden dolmuş durağını buldum, kalkış saati 11:30. Bilet 5 TL, varış saati 12:35.
Antik kent zaten Çavdarhisar'ın içinde...
Dönüş için Çavdarhisar - Ankara arası çalışan Kütahyalılar firmasının otobüsüne bindim. Yolculuk altı buçuk saat sürdü.
Sadece toplu taşıma kullanarak çok rahat bir şekilde gidilebiliyor. Özel araca ihtiyacınız yok. Trenler mükemmel, çok hızlı, çok rahat, çok modern bir taşıma sistemi olmuş. YHT'nin Sincan çıkışına kadar yavaş gitmesini de gelecekte düzeltirlerse Eskişeir-Ankara arası çok daha hızlı alınacaktır. Umarım ülkemin diğer yörelerine de uzatırlar tren hattını. Özellikle Doğu Ekspresi şartlarının düzelmesini iple çekiyorum.

Ne yapılır?:
2 adet tarihi köprü, 2 adet hamam, 1 adet mozaikli yapı, sütunlu bulvar, borsa binası, Zeus Tapınağı, stadyum, tiyatro, mezarlar gezilir... Yiyecek adına bir şey bulamadım. Yerel lezzetlerden tatma şansınız yok sanırım. Çavdarhisar ilçe merkezi 2400 nüfuslu ve kasaba/köy havasında bir yer. Turizmden de pek nasiplerini alamamışlar belli ki. Fakat beni gören insanların hepsi selam verdi, çok güleryüzlülerdi. Bir aile suyun, yemeğin var mı diyerek beni evlerine davet etti. Çocuklarla derede kaz kovaladım :smiley: En büyük zevk ise yüzlerce yıllık terk edilmiş bir şehrin tiyatro sahnesine geçip tek başına yemek yemekti. Bir Allahın kulu bile yoktu.

12.JPG

15.JPG

41.JPG

25.JPG

02.JPG

Etiketler
Ynt: Aizanoi Antik Kenti (Kütahya)

gezilmesi gereken yerler listesine eklene...

Yazı ve fotoğraflar için teşekkür; bilgilendirme çok güzel!... :smiley:

İzninizle bir küçük itirazım olacak; bu gezi için bence, koşullarımız uygunsa, ilk ve sonbahar daha uygun, özellikle ilkbahar...

Cavid Sezen

Geçtiğimiz bayram benim de Aizanoi'yi gezme fırsatım oldu. Beklentilerimin üzerinde güzel ve bir o kadar da etkileyiciydi. Fotoğrafını çektiğin zamanın sütunlu şimdinin elma ağaçlıklı yolundan yürürken oğlumla 2. elma götürmüşlüğümüz var. Roma köprüsü altında ördek ve kazlarla uğraşmak milli genlerimizde var galiba :smiley:

Aizonai maalesef Anadolu'da tanıtılamamış onlarca antik kentimizden biri. Zamanın bölgede rehberlik yapan bir büyüğümüz bize kazılsa ikinci Efes çıkar demişti. Gerçekten etkileyici bir yer.

Sakin bir yer, ben eylül başı gitmiştim kimse yoktu. Yabancı turist bilmyordur burayı, tanıtımı yapılmıyor. Yerli turist sayısı da zaten her yerde düşük, burası hiç nasibini almamış. Belki yazın veya ilkbahar sonu daha kalabalık olabilir. Ben sessiz yerleri daha çok seviyorum gerçi, benim açımdan sorun yok. Ama mutlaka görülmesi gereken bir yer, gerçekten çok güzeldi. Buraya koyduğum üç-beş fotoğraf o ortamı yaşatmaya yetmiyor. Alan olarak da oldukçe geniş bir bölgeye yayılmış. Burada kazı yapılsa neler neler çıkar kimbilir. Şimdi boş arazi gibi gözüküyor çoğu yer. Arada toprağın içinden fırlayan sütunlar, tuğlalar var ama binaların kalanı toprak altında. Yatırım yapılması lazım.

Hocam güzel bi gezi olomuş,
Müstakbel hatunun Kütahya'lı olmam sebebi ile Kütahya'da tabelasını görüp, internetten bir bakayım dedim, sonra gitmeye karar verdik :smiley:

Ben de yazın sıcak bi zamanda gitmiştimve yine turist yoktu, Sinop plakalı (57) arabamız dikkat çekiyodu :smiley: abi 57 neresi falan diye sordu çocuklar,
spor kompleksi yeterince korunamamış, aslında her köşedeki koruma yetersizliği burada ayrı bi boyut kazanmış. Öyleki tiyaro sahnesi yakınındaki tarlalardan traktöre takılıp çıkan yapı kalıntıları ile büyük bir duvar örmüşler, biz orada iken tiyatroda temizlik yapılıyordu, pek gezemedik yukarıdan baktık resim çektik sadece,otları dikenleri falan temizliyorlardı,
tiyatro-spor kompleksi yolunda eski su bendinin oraılmış olarak var olduğu hala görülüyor,
köprünün altına indim ama kazları kovalamadım bak ;)

tapınak ise öğrendiğimize göre anadolu daki en iyi korunmuş tapınak,
belediyenin görevlendirdiği güler yüzlü, yardımsever genç bi rehber bize yardımcı oldu,enformasyon bürosunun olduğu yerde de bölgeden çıkarılan ve önemli görülen taş eserler sıralanmış, işlemelerindeki simgeler farklı farklı, tabi anlamlarını bilene birşeyler smylüyorlar,
hemen tapınağın yakınında da dinlenecek bi salaş kafe de var.
sütünların ve yapıların bergama antik kentini ne kadar benzediğine hayret ettim bende,
köprünün üzerinde bulunduğu dere üzerinde bi de eski baraj varmış sordum ama yerliler bilmiyor,
tapınağın hemen dere tarafındaki evlerin önündeki tulumbadan su içtik oradaki kalıntılarda ayrı bi anlamlı, toprağın altında kimbilir daha neler var,
arkadaşın da dediği gibi yemek yiyecek bi yer ben de bulamadım, arabadaki kek bisküvi falan ile açlığımızı yatıştırdık,
Kütahya merkeze 60 km falan bi mesafede, yol bakımına denk geldik biz, anayoldan sonra pek asfalt göremedik :smiley:
yurdumuzda malesef o kadar bilmediğimiz çok değer var ki, yüzlerce kilometre öteden gelenlerden öğrenmek acı kendi etrafımızdaki değerleri,
bir çok yere gitmeye niyetlenip gidemeyice gitmişken etrafı görmek daha bi akılcı oldu ;)
kütahya da bi de evliya çelebinin evi varmış, bi sonraki sefere de oraya inşallah ;)
selam ve sevgiler

,

Zamanında bir rehber abimiz. "Köyü taşıyıp, oraları kazsalar. O toprakların altından ikinci efes çıkar" demişti. Gerçekten çok büyük bir tarihi değer yatıyor. Ancak ne tanıtımı var ne de gidip gezen.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,093
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR