Ynt: Alın, Dumansız Hava Sizin Olsun
eftaLYa' Alıntı:
Sigara sağlığa zaralıdır...
Ama yasanın bugün ki durumu kişisel haklara saldırı.
Ama siz gidip de Bar'da yasak, restoranda yasak cafe de yasak derseniz bu benim hakkıma tecavüzdür.
Ben nasıl evinde sigara içilmeyen arkadaşlarımın evinde içmiyorsam sigaramı, sigaradan rahatsız olanda içilen yere girmesin o zaman.
Bir akşam istiklal cd sine çıkın.
İşletmelerin ne kadar boş sokakların ne kadar kalabalı olduğunu görün.
Öncelikle belirtmek istermi ki, ben sigara dumanından rahatsız olan bir insan değilim, ve tarafsız olarak yazıyorum. Devlet toplumdaki bireylerin sağlık haklarını korumakla görevlidir.
Kimse size sigara içemezsiniz demiyor, sigara içmek kanunen yasaktır demiyor. Yasanın amacı sizin kendinizi zehirlemeniz sırasında başka insanların da zehirlenmesini önlemek.
Yoksa kendinizi zehirlemeniz yasak değil. Bar, restoran vs. sigara içmeyen insanın orada oturma hakkı yok mu ? Rahatsız oluyorsan girme gibi bir düşünce olabilir mi ? Nitekim bu ülkede sigara içen nüfus içmeyenden daha az..?? Bir restoranta gelen ailenin 2 yaşındaki bebeği o zehirli dumanı solumak zorunda mı ? Asıl insan haklarına tecavüz burada. Ne yapacak aile, aman sigara içilir çocuğumuzu şuraya buraya bırakalım diye mi düşünecek ?? Kusura bakmayın ama bir maddeye bağımlı olanlar, olmayanları düşünecek. Sigara içmeyen insanın da en az sizin kadar o mekanda bulunma hakkı ve özgürlüğü var. Yasa ile değişense, sigara içenlerin alenen başkasını zehirlemesini önlemek.. İstiklal Caddesi yaz olduğu için boştur..
Elbet insanlar bu kurala uyacaklar, kimsenin kepenk kapatması söz konusu olamaz.. Çünkü Avrupada yıllardır var bu uygulama. Maalesef insanlar kar kışda dışarı çıkıp sigaralarını
içiyorlar. Sadece müşteriler olarak bakmayın duruma, mekanın çalışanları 7/24 orada bulunan insanlar ne olsun ?? Tüberküloz veya kanserden ölsünler mi ?? Onlar da orada
çalışmasınlar mı diyelim ?
Çok geç kalınmış ve yerinde bir yasa, belki de hükümetin yaptığı tek doğru iş şu zamana kadar.
Yaşasın dumansız hava sahası, yaşasın burnumun içine kadar sinen, 2 3 yıkamada saçımdan zor çıkan sigara dumanı olmaksızın barda içkimi yudumlayabilme özgürlüğü, yaşasın nefes alabilme özgürlüğü..