Amatör Frekanslarda Roger Beep / ANI Kod'u kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SafetyFirst Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,119
Ynt: Amatör Frekanslarda Roger Beep / ANI Kod'u kullanımı

Selamlar

Öncelikle hassasiyetiniz için teşekkür ederim. 76-77 li yıllarda deniz kıyısında bulduğum Rus imali lambalı bir verici ile başladı merakım, TRAC mecmualarını su gibi okuyarak ilk lambalı vericimi yaptım, kısa dalgadan müzik yayınlıyordum. Ne SWR metre, ne wattmetre nede frekans metrem vardı, telsizin çıkış akortunu floresan lamba ile yapıyordum hatta bazen öyle oluyorduki odanın içine yaydığı enterferanstan kaset teybimin devri değişiyordu :smiley: Neyse uzatmayayım o zamanlar yürürlükte olan 3222 sayılı kanun nedeni ile iş Erzurum askeri mahkemesine kadar gitti, neredeyse casuslukla suçlandım.

Yıllar geçti, transistörlü cihazlarla ve değişik modülasyon türleri ile karşılaştım ve merakım tavan yaptı. Yapı olarak yaratmayı severim, onarımdan da anlarım fakat yeni birşeyi meydana getirmek, özelliklede olmaz dedileni denemek hala kışkırtır beni.

Lisans almadan önce kaçak olarak 11 metre bandında 116 AT 105 çağrı adı ile SSB üzerinden 86 ülke ile teyidli kontak kurdum. O zamanlar adı TGM olan ilgili kurum yarım dalga, 5/8 antenleri şehir içinde çok güçlü harmonik üretmesinden dolayı HAKLI olarak yasakladı. Bende kullanıcılara antenlerini çöpe atmamalarını, bunların legal olan çeyrek dalgaya dönüştürülerek kullanılabileceğini, isteyene anten kesme ölçülerini hesaplayabileceğimi 11 kanaldan anonsla duyurdum. Ve ne yazıkki yine mahkemelik oldum. TGM yayınladığı genelgeye muhalefetten dolayı beni mahkemeye vermiş, neyse hakim beni kamuya yararlı bir iş yaptığımdan dolayı haklı buldu da beraat ettim. Fakat adamların bana ne kadar kini olmuş ki 3 yıl sınavlarda başarılı olduğum halde dosyamdaki "amatör olması sakıncalıdır" yazısından dolayı lisansımı alamadım.

Lisansı aldıktan sonra SMPS güç kaynakları, SSTV, VHF, UHF röle ve anten konularında epey çalışmalarım oldu. Geceleri çeşitli illerden arkadaşlar la sabahlara kadar süren araştırma ve geliştirme konulu sohbetlerimiz oluyordu. Ben 20 metre bandında Cubical Quad antenimi, TA6C çağrı adlı arkadaşımda 3.5 MHz de Delta Loop anteni yaparak mükemmel sonuçlar aldık. Biz bunları şehir içinde apartmanların çatılarında yaptık üstelik. O zaman kadar arkadaşlar ya vertikal yada yagi antenler kullanırken biz yaptığımız antenlerin aynı eleman sayısında çok daha verimli çalıştığını ispat ettik.

Sonraları bu lisanları omo kutusundan çıkar gibi dağıtmaya başladılar ve kalite çok düştü. Araştırma ve geliştirme çalışmaları derseniz amatör telsizci sayısına orantılarsanız vasatında altında. Şimdiki telsiz sohbetleri düğün-dernek, hal-hatır sorma, cuma hangi camiye gidilecek sohbetleri gibi amatörlükle uzaktan yakından alakası olmayan konular üzerinde yoğunlaşmış durumda.

İş o seviyeye geldiki bazı sivri zekalı "amatör" arkadaşlarımız işi neredeyse devletin kurulu sivil bir gücü gibi algılamaya başladılar. Sivil savunmaya yardım ederken üniforma benzeri kıyafetlerimiz olmasını isteyenimi ararsın, sokaklarda eline el telzisi alıp siyah gözlükler takarak polis triplerine yatanlarımı. Hatta bir aralar amatörlere emniyetten bir kanal tahsis edilerek gönüllü muhbirlik yapabileceğimizi öneren beyinsizler bile oldu.

Yardım bir gönül işidir, elbette organize ve disiplinli bir şekilde, tüm dünyada deneyimler sonucu elde edilen taktikler ve kurallar dahilinde yapılmalıdır buna diyeceğim yok ama siz tutupta tüm radyo amatörleri adına devletten gönüllülük" adı altında bir takım yarı resmi görevler talep ederseniz bunun radyo amatörlüğü ile bir alakası yoktur. O kadar meraklı isen bunu başka ad altında gerçekleştir, Radyo Amatörlüğünü buna bulaştırma.

Bu tip adamlar genelde emekliliği gelmiş, bir şekilde kendini önemli sayan, yıllarca yaşadığı ortamdan çeşitli sebeblerden dolayı uzaklaşmış, kendisini bir köşeye atılmış hisseden kompleksli insanlar diye düşünüyorum ben. Radyo amatörlüğünün ana temeli elektronik ve haberleşme teknikleri, atmosferik ve manyetik etkenler alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmaktır. İkinci sırada ülkesini tanıtmak, yeni dostlar edinmek, çeşitli yarışmalara katılmaktır. Bunun ötesinde herşey amatörlük ruhunun tamamen dışındadır.

Elinde teknik ekipmanın, konu üzerinde uzmanlığın varsa afet durumlarında gider valiliğe başvuru yaparsın valilik seni yönlendirir, ulaşımını, barınacağın yeri ayarlar adam gibi çalışır dönersin.

Sözü şuraya getireceğim, kalite o kada düştü ki sizin karşılaştığınız olay çok normal geliyor bana. Bir kaç sene önce bu forumda "radyo amatörü" olan bir arkadaş elindeki VHF el telsizi ile arabasındaki CB telsizi ile nasıl haberleşebileceğini sormuştu. Arkadaşa nasıl "radyo amatörü" olduğunu sordum, aklım almıyor bir türlü. 27 MHz amplitüd modülasyonu nerde, 144 MHz frekans modülasyonu nerede? Bu arkadaş teknik sınavı nasıl kazanmış hala anlayabilmiş değilim. İş uzadı moderatörler postları sildi. Bu yüzden bu foruma yaklaşık 2 sene uğramadım.

Hatalar görmezden gelinmemeli asla, aksi takdirde seviye yerlerde sürülür sizin yaşadığınız durumdaki gibi.

Sağlıcakla kalın.

Etiketler

Değerli TA0ATA
Öncelikle konuya göstermiş olduğunuz ilgi ve görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

TA0ATA' Alıntı:
Merhabalar öncelikle kendi sistemlerimde ani kullanmıyorum. Ama özellikle eğer ani yani tanıtım kodu kullanılacaksa amatör frekansta kullanılması daha doğru :D ( mandal yapanın yanına kar kalmaz hehe zaten tüm rölelerimiz bibip bibip ötüyor değil mi? )

ya bizde 1-2 kişi var frekansta ne zaman konuşsalar üzerine mandal yapılır kayıtsız kalamam bende yapana karşı edep kurallarında kalmak şartı ile yapılanın ne olduğunu anlatmaya çalışırım ama ne fayda yine mandalı bu sefer ben yerim.

şunu söliyeyim Ali Beye katılıyorum keşke trunk ve commnity sistem gibi çalışan bir tanıma sistemi her telsizde olsa
bizim kurumda kim mandala bassa hemen görürüz acil düğmesine kim bassa gps varsa yerini ve kimliğini görürüz bu iyi olan
eh iyi olan neden amatörden saklansın bizimde digital sistemlerimiz her telsizimizin kimliği olsun isteriz
( her telsize gerekli olmalı digi sistemdeki gibi elle girilmemeli) kimin ne yaptığını görmek gerekirse müdahale edebilmek için

Öncelikle Mandallama olayı tamamen davranışsal bir sorun. Bu sorunun üzerine gitmek için ne CEPT kurallarını nede IARU direktiflerini hiçe saymamız gerekmiyor.
Bu frekanslar sadece bize ait değil ve özellikle kıyı illerimizde yurtdışı istasyonları günün her saati duyabilirsiniz.
Dünya ülkeleri Amatör frekanslarda kimlik belirleme için böyle bir yola başvurmazken bizim Türk Radyo amatörleri olarak bunu yapmamız ülkemizin IARU üyeliğini de tartışılır hale getirecektir.
80li yıllarda CB frekanslarında gerçekleştirilen buna benzer (mandallama) olaylarda bir kaç istasyon sinyal raporu vermek suretiyle çıkış yapan istasyonun ilk önce mevkisini, daha sonra da alan daraltılarak hangi istasyonun lokasyonundan çıkış yapıldığını bulabiliyordu. Konuya gerçekten duyarlı olan amatör arkadaşlar da buna benzer bir yolla istasyonu kısa zamanda bulabileceklerdir.
Davranışsal sorunlarda en büyük yük derneklere düşüyor.
Eğer dernekler eğitim, denetim, tanıtım faaliyetlerini olması gereken şekilde yürütebilirlerse bu mandallama sorunundan kısa zamanda kurtulunabileceğini düşünüyorum.

TA0ATA' Alıntı:
hem o ani kullanan kişilerede savunma hakkı verilmeli

Özenti
Gösteriş merakı
Aşağılık kompleksi
Ego tatmini

bence bunlar biraz ağır, sanki itham gibi bizim sevmediğimizi ve ego dediğimizi o arkadaşlar başka bir biçimde değerlendire bilirler ani sistem olamaz diye bir kanun yok sanırsam bence bu konularada dikkat etmemiz gerekir.

Unutmamalı amatörün birsürü ilkesi arasında hoşgörülüdür, eğitiçidir, öğreniçidir , ... ilkeleride var bence keşke frekansı değiştireceğinize ikaz etseydiniz.

Bu sitede bu konunun açılması zaten aynı anda o arkadaşlara da söz ve savunma hakkı verdiğimizin bir göstergesidir
İtham konusuna gelince onlar ithamdan ziyade arkadaşlarımızın belirtmiş oldukları görüşleri olmakla birlikte bu kanıya nasıl vardıklarını da ayrıca açıklamışlardır.
Böyle bir durumla amatör frekanslarda ilk kez karşılaştığımdan dolayı belki de şaşkınlıktan veya o bölgede beni tanıyan istasyon olmaması itibariyle tepki alma ihtimalinden dolayı bir şey söylemek istemedim.
Ancak daha sonrasında başka bir ilimizde bu durumla tekrar karşılaştığımda gayet sakin bir tavırla o istasyonla görüştüm.
Bunu yazılarım arasında ayrıca belirtmiştim.
Hoşgörü tabiiki olmalı ama kişilerin bu hatalarından döneceklerine eminseniz.
Eğer sizin söylediklerinizi kaale almayıp bu işi normal bir şeymiş gibi yapmaya devam etmeleri durumunda hoşgörü de bir yere kadardır.
Kendi çocuğunuz bile hata yaptığında ilk önce nasihat edersiniz.Ancak aynı şeyi sanki size inat yaparmış gibi yapmaya devam ederse ikaz eder, gerektiğinde ceza verirsiniz.
Konumuzun ana teması zaten arkadaşlarımızın gerekçelerini belirlemektir. Gerekli olan "Düzeltici faaliyet" çalışmalarını bir sonraki adımda yapmayı planlıyoruz.

Saygıyla

Değerli TA6A

Değerli paylaşımızın için öncelikle teşekkürler.
Vermiş olduğunuz örnekler konuyla çok yakından alakalı ve başberi yapılan yorumlarla da aynı eksendedir.
Özellikle (bileğinin hakkıyla alanları tenzih ederim) lisansı nasıl aldığına bir türlü anlam veremediğimiz ve buna rağmen halen amatör olarak nitelendirdiğimiz arkadaşlarımızın sanırım sizin gibi konunun hassasiyetine hakim arkadaşlarımız tarafından eğitilmeye ihtiyaçları var diye düşünüyorum.

Son iki yorumla birlikte "GEREKÇE" olarak; PTT ID ihtiyacı ve Amatörlükte düşen kalite'yi de ekleyebiliriz.

Şuan'a kadar belirlenen 7 farklı etken var.

1) Özenti
2) Gösteriş merakı
3) Aşağılık kompleksi
4) Dernek faaliyetlerindeki yetersizlik
5) Ego tatmini
6) PTT ID ihtiyacı
7) Amatörlükte düşen kalite

Bu görüşleri yorumlamak isteyen veya başka bir görüş bildirecek olan arkadaşlarımızın yorumlarını bekliyoruz.

Özenti
Gösteriş merakı
Aşağılık kompleksi
Dernek faaliyetlerindeki yetersizlik
Ego tatmini
TELSİZCİLER SADECE YUKARIDA BELİRTTİĞİNİZ DENSİZLİKLERLE KALSA NE İYİ OLURDU.
BAZILARI ARAÇLARINA POLİS IŞIKLARI VE SİRENLERİNİ TAKMAYA KADAR GİDİYOR. ARAÇ TELSİZİNİN SES SONDA.
ARKADAŞLAR MADEM BÖYLE DAVRANACAK BARİ POLİS OLSALARDI DA EN AZINDAN AMATÖR TELSİZCİLİK AMACI DIŞINA ÇIKMASYADI.
BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDE YAŞADIĞIM İÇİN YARDIMLARDA BİZİM DE TUZUMUZ OLSUN MANTIĞINDAN YOLA ÇIKARAK AİLE AMATÖR TELSİZCİ OLDUK AMA TÜRKİYE DE NASIL HER İŞİN CILKINI ÇIKARIYORSAK BU İŞİN DE CILKININ ÇIKTIĞINI.
FORUMDAKİ ARKADAŞLARIMIZIN BELİRTTİĞİ AMAÇ OLMASI GEREKİRKEN(Elinde teknik ekipmanın, konu üzerinde uzmanlığın varsa afet durumlarında gider valiliğe başvuru yaparsın valilik seni yönlendirir, ulaşımını, barınacağın yeri ayarlar adam gibi çalışır dönersinin.) DIŞINA ÇIKTIĞINI GÖRDÜK(kalite çok DÜŞTÜ, sokaklarda eline el telzisi alıp siyah gözlükler takarak polis triplerine yatanlarımı . Şimdiki telsiz sohbetleri düğün-dernek, hal-hatır sorma, cuma hangi camiye gidilecek sohbetleri gibi amatörlükle uzaktan yakından alakası olmayan konular üzerinde yoğunlaşmış durumda.)
ASLINDA TRAC DERNEKLERİNİN AMATÖR TELSZİCİK HAKKINDA SINAVA GİRECEKLERE KURS VERSE VE KURSU VERECEKLER POLİS TRİPLERİNE GİRMEYENLER OLSA ÇOK İYİ OLURDU.
VE FARKLI BÖLGEYE GEÇTİĞİMDE İSMİ LAZIM OLMAYAN ŞEHİRDE COP ANTENİ MİLLETİ GÖZÜNE SOKACAK GİBİ PANTOLON CEBİNDE HERKESİN GÖRECEĞİ YERDE TAŞIYACAĞINA, BİR ALLAHIN KULU ÇIKIP ÇAĞRIYA CEVAP VERMEYİ ÖĞRENSE.
AŞAĞIDAKİ PAGRAFINDA KÜÇÜK ŞEHİRDE GEÇECEĞİNİ PEK SANMIYORUM. EN AZINDAN DERNEKLER BİLİNÇLİ AMATÖRLER YETİŞTİREBİLİRSE KEŞKE.
(Hatalar görmezden gelinmemeli asla, aksi takdirde seviye yerlerde sürülür sizin yaşadığınız durumdaki gibi.)
UMUT ARKADAŞLAR UMUT İNŞALLAH AMATÖR TELSİZCİLİK GERÇEK AMACINA ULAŞACAKTIR.
SAĞLICAKLA KALIN

Umutla olmaz arkadaşım, bir amatöre HF kullanma yetkisi verdiysen bunu denetliyeceksin. Adam HF almış ama bak bakalım kaç QSO yapmış, nereleri ile görüşmüş, hangi bantları, hangi emisyon tiplerini kullanmış. Ben şuan bulunduğum konumdaki fiziksel şartlardan dolayı havaya çıkamıyorum ama adresime gelen QSL kartlardan anlıyorumki bir sivri zeka yaklaşık 3 yıldır benim çağrı adımla yabancı istasyonlarla kontak kuruyor, şikayet ediyorum yakalanamıyor.

Derneklerden bahsediyorsunuz, ülkemizde kaç dernekten kaçı gerçekten kuruluş bildirgesindeki amacına uygun faaliyet sürdürüyor? Radyo amatörlerinin kurduğu dernekler insanları kutuplaştırmaktan ve röle kurma yarışından başka ne yaptılarki? Bu faaliyetlerde bulunan arkadaşların içinde gerçekten konusunda uzman, özverili, paylaşımcı insanlarda var ama sayıları o kadar az ki kötü gidişatı durdurmaya yetmez.

Radyo amatörlüğü o kadar basite alınıyorki halbuki bugün kullanılan birçok emisyon çeşidi bulan, ilk transistörlü SSB vericiyi yapan, mors alfabesi ile yarışmalarda rekorları kıranlar radyo amatörleridir. Tabiki olağanüstü durumlarda birçok insanın hayatını da kurtarmışlardır ama asıl ilgi alanları o değildir.

Kimse kendini bulunmaz hint kumaşı yerine koymasın. O depremde ikinci gün bir GSM firması bütün merkezlerde mobil baz istasyonlarını hizmete kodu, keza Türk telekom yine mobil istasyonlarla tüm halkı ücretsiz yakınları ile görüştürdü, eğer sorumlu kurumların başındakiler haberleşmenin bu gibi durumlardaki önemini yeterince vurgulasalar ve üzerine düşseler fırlatılacak ilk uyduya gerekli alıcı-verici ekipmanları yerleştirilir 7x24 kesintisiz kontak kurma olanağı sağlanabilir. Demem o ki devletin işi her zaman yürür, kimse kraldan çok kralcı olmasın, radyo amatörleri olmazsa devlet yetersiz kalır diye birşey yok, durumdan vazife çıkarmanın da anlamı yok. Siz asıl dünya klasmanında Türkiye radyo amatörleri olarak neredesiniz, hangi konuda bir yeniliğiniz var, neyi icat ettiniz veya ucuza mal ettiniz, yurtdışından gelen çağrılardan yüzde kaçına radyo amatörünün gerektirdiği biçimde cevap verdiniz onlara bakın.

Bunlar umut etmekle düzelecek sorunlarmıdır sizce?

Ynt: Amatör Frekanslarda Roger Beep / Anı Kod'u Kullanımı

bende baofeng b6 var arkadaşlar ama menü 15 SIRADA ANI YAZIYOR ALTINDA DA 1 2 3 4 5 YAZIYOR NE DİR BU YADIMCI OLURMUSUNUZ

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,918
Kayıtlı Üye Sayımız
166,699
Kaydolan Son Üyemiz
adnan86

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR