Merhaba,
Size kendi tecrübelerimden bazı bilgiler vermek isterim elimden geldiğince, yıllar içinde sadece gezmek amaçlı olarak Avrupa'da 70-80 Bin Km gezmişliğim var belki sizin rotanızla örtüşür.
Öncelikle Yunanistan'ın çeşitli limanlarında yıllar içerisinde İtalya limanlarına yolcu gemileri / feribotları ile araçsız olarak bir çok defa geçiş yaptım ama kendi aracımla bu hatta gitmedim sadece gördüklerimi öncelikle yazayım.
Feribotlardaki yangın, batma v.s. gibi tehliklerden dolayı seyir esnasında araç içinde durmanıza izin verilmiyor, bir çok Avrupa ülkesinde bu şekilde uygulanıyor ancak üstü açık feribot tiplerinde bazı hatlarda uygulama farklı oluyor. Sizin düşündüğünüz hatta çeşitli tipte gemiler veya katamaranlar mevcuttu bunların da fiyat ve koltuk/kabin fiyatları farklıydı. Bazısı koltuk sadece verirken bazısında her ikisi de mevcuttu. en yavaş ve ucuz olanlarında araç ve araç içi yolcu için para ödüyorsunuz ama isterseniz deck'te gidebiliyorsunuz ekstra kabin satın almadan ama Şado'nun belirttiği gibi o kış aylarında zaten izin verselerde donarsınız dışarıda
Ben yaz aylarında yıllar once brindisiye hep deck bileti alarak gittim, diğer gezginlerle birlikte sohbet gırgır güzel yolculuk oluyordu. Kamaralar ise tiplerine gore çok farklı oluyor, klostorfobik değilseniz en ucuzunu almanızı tavsiye ederim ama ben koltuktada giderim diyorsanız ki bence diyin
koltuk mantıklı.
İtalya'da otobanlar bölüm bölüm, özel şirketlerin paylaşımında olanlar uç uca ödeye ödeye gidince epey pahalı oluyor, eğer zaman sıkıntınız yoksa otobanlara girmeden navigasyon programınızda ücretli yolları çıkararak geze geze çok daha güzel bir yolculuk yapabilirsiniz. Size isterseniz İtalya-Avusturya- Fransa ve Almanya'nın birbirine komşu yerlerinde özellikle sınır ve dağ bölgelerinde doğası çok güzel yollar tavsiye edebilirim. bu gezilerde otoban ücretleri çok tutabiliyor zaten toplamda. Avusturya'ya girerken girmeden once veya hemen sınırda benzinciler, minik kafeler oluyor oralardan vinyeti alabilirsiniz aklınızda bulunsun almanız yetmiyor onu muhakkak cama yapıştırmanız gerekiyor, polis kontrol yaparsa eğer elinizde olsa bile cama yapışık değilse ceza yazar. İsviçre'de vinyetsiz dolaşmanın cezası çok fazla onun için oradan geçerseniz alın çünkü ara yollardan baze otobana girmek durumunda kalabiliyorsunuz. 10 günlük vinyet 9 euro civarıydı 2 aylıkta sanırım 25 euroydu.
Rotanızı şu an göremiyorum ama İtalya'dan Fransa'ya geçmek istiyorsanız Avrupa'nın sayılı ünlü tünellerinden Mont Blanc tünelinden epey para ödeyerek geçebilirsiniz ya da ara yollardan muhteşem manzaralardan ücretsiz geçebilirsiniz
Nisan ayında dağlar biraz soğuk olur ama görsel olarak harikadır.
Vizeler konusunda arkadaşlarınızın muhakkak çok girişli Schengen vizeleri olmasına dikkat edin, geçen yıl göçmen sorunları sebebiyle sınır ve vize kontrollerine tekrar başladılar, geçişler çok kısa sürüyor ama plakaya bağlı olarak kontrol yapabiliyorlar. Mesela Avusturya, Slovenya, Hırvatistan arasında bu kontoller geçen sene epey yoğundu.
Aklıma geldi, İspanya'da çok özel hızlı otobanlar var bunlar 100 euro'ya kadar bilet ücreti alabiliyorlardı onlardan uzak durun, yine İspanya ve Norveç gibi bazı ülkelerin bazı otobanlarında girişte açıklama tabelaları var bunları okuyarak aracınızı otoban sistemine kredi kartınızla kayıt edebilirsiniz çünkü gişe v.s. yok otomatik HGS OGS gibi plakadan control ediliyor ve kredi kartınıza otomatik yansıyor.
Benim aklıma çok bilgi geliyor o yüzden arzu ederseniz bana mail adresinizi özel mesajdan atarsanız mail ile ya da zor olursa telefonla da size bildiğim işinize yarayacak bilgi varsa yardım edebilirim, özellikle Avusturya/Fransa/Kuzey İtalya/ batı Almanya ya da kuzey Avrupa konusunda.
İyi akşamlar
Başar.