Merhaba,tam amacınızı anlayamadım ama bazı bildiklerimi paylaşmakta sakınca görmüyorum.
Son derece yüzeysel olacak çünkü tam amacınız belli değil.
Üç aracın birbirleriyle hiç alakası yoktur.Niva,iki kapısıyla küçüklüğüyle vs tamamen ayrılır.
Yakıtı LPG ile diğerlerinin ortasındadır.Arazi kabiliyeti Forester'a göre tercih edilebilir.
Yedek parçası,vergisi diğerlerine göre avantajlıdır.Çizildi,kırıldı eyvah korkusu yaşatmaz.
Forester muhteşem bir çekiş sistemine sahiptir.Extrem olmadıkça Niva'nın geçemediği yerden geçer.
Fakat daha alçak olduğu için hafif arazi koşullarına daha uygundur.Parça sağlamdır ama biraz bulması zordur.
Yakıtta,efendi kullanırsanız en ekonomik olanıdır.Çizildi,stop sinyal kırdı korkusu her zaman vardır.
Disco elektronik olan ama yine de alt yapı olarak hepsinden sağlam olanıdır.Piyasada çoktur,yedek parçası bulunur.
Yakıtı,dizel bile olsa mazot fiyatı yüksek olduğundan ne yazık ki çok az değildir.Seçtiğiniz yıl olarak 15-16 yaşlıdır.
Her zaman yazarım,eski sahibinin bile bilmediği sırada bekleyen sorunları olabilir,size gelince ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak üç kapı mı yoksa beş kapı mı önce buna karar verin,bir eleme daha yapmış olacaksınız.
Kısa şase araçlar karnı üzerinde askıda kalmaya daha az meyilli olduğundan arazide tercih edilir.
Fakat üç kişi ile araziye gitmeye bence uygun değillerdir.İki kapılı olduğundan üçüncü kişinin inip binmesi problemdir.
{[LR Series'lerde üç kişi belki olabilir.Terrano I lerde üç kapı ile beş kapı aynı şasededir kısa değildir.(ek bilgi)]}
Kapı olayını halledince seçeneğiniz azalacaktır.Karar verirken ikinci araç olarak mı tek araç mı konusunu da düşünün.
Bu da size bazı elemeler yaptırır.Power direksiyon bana göre elzemdir.Tercihlerinizden Niva'ların hepsi öyle değildir.
Başka bir tercih sebebi olarak karşınıza çıkabilir.Klima da kesinlikle tercihlerinizi etkileyebilir,Niva'da zor bulunur.
Geriye iki tercih yapma durumu kalırsa o zaman da vergi,yakıt gibi kriterlere bakmak gerekir.
Bütün bunlardan başka almayı düşündüğünüz aracın geçmişinin mümkün olduğunca temiz olması konusu vardır.
Bakımlarının düzenli yapılmış olması vs.Gerçekten ikinci elden araç almak zor değil çok çok zordur.
Yine her zaman yazarım,her şeyden önce güvenilir,bilinen,işinin ehli servis veya usta bulunuz,tavsiye ettiği araca bakınız.
Niva'ya yıllarca binmiş,mahalli yarışlara katılmış,diğerlerini sadece sürmüş biriyim.Uzun bir arazi aracı ile şehir içindeyim.
Kısa bir arazi aracı ile dağlarda ovada çölde deniz kıyılarındayım.Kenardan kenardan yavaş yavaş gidip geliyorum.
Bunlarda benden, şahsi tecrübe ve bilgilerimden bazılarıdır.Faydası olmasını umarım.