yoldanciktim
CEA
Forumda yer alan Atatürk Ve İstiklal Yolu Yürüyüşü, 95 Km. (10-13.06.2015) başlıklı içerikte yola dair bilgiler iletilmiş. Bu bilgilere ek olarak 30 Mart-1 Nisan arasında gerçekleştirdiğim solo kültür rotası yürüyüşüne dair güncel detaylarla devam edeceğim.
Başlangıç
İstiklal Yolu rotası İnebolu sahilinden başlıyor. Kıyı boyunca araç yoluna paralel ilerleyip Türk Ocağı'na (41.9792998, 33.7589248) ulaşıyorsunuz. Otogardan hareket edeceğinizi varsayarsam, cadde boyunca sahile kadar ilerleyip yol sonunda sağa dönerek başlangıç noktasına ulaşabilirsiniz.
Normalde rota 7 günlük bir planlamayla önerilmekte.
Şubat 2017'de yapılan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşündeyse 4 günde gerçekleştirildi.
Solo yürüyüş için belirlediğim plan ise şu şekilde:
[xtable=border:1|cellpadding:5|cellspacing:0|bcenter|100%x@]
{tbody}
{tr}
{td}2 Günlük Yürüyüş
1. Gün: İnebolu-Küre
2. Gün: Küre-Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı
{/td}
{td}3 Günlük Yürüyüş
1. Gün: İnebolu-Küre
2. Gün: Küre-Seydiler
3. Gün: Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı{/td}
{/tr}
{/tbody}
[/xtable]
Planlama detaylarıyla yazıyı boğmak istemem, ancak detaylı olarak incelemek isterseniz şu yazıyı inceleyebilirsiniz.
1. Gün (İnebolu-Küre)
Yürüyüşe bir kaç beklenmeyen durum neticesinde planladığımdan biraz geç başlayabildim. Rotanın yaklaşık ilk 1 saati araç yolu (Abdurrahman Paşa Caddesi) üzerinden ilerliyor ve tekrar otogarın önünden devam ediyor. İkiçay Köprüsü geçişiyle birlikte Kastamonu-İnebolu Yolu’na bağlanmış oluyorsunuz. İnebolu çıkışındaki Taşoluk Köyü’ne girişinizle birlikte artık yürüyüşün en keyifli adımlarını atmaya başlıyorsunuz. Yaklaşık 4 saatlik bir çıkışın ardından 970 metre civarında bir yüksekliğe ulaşıyor yol.
Kimi zaman tekrar Kastamonu-İnebolu’na bağlansa da çoğunluk orman içi ve kağnı yollarından oluşuyor. Orman içlerine dağılmış yerleşim alanlarına, gümelelere (avcı kulübeleri), evler ve okullara göz atıyorsunuz. Yukarıçaylı Köyü, Çuhadoruğu, Ayva, Soğukpınar, Adar ve Beyler Köyleri’ni, ahşap evleri ve sayvanları geçip Almanlar tarafından 1952 yılında kurulan İnebolu-Küre arasındaki teleferik hattına uğruyorsunuz. Bakır madeniyle liman arasındaki taşıma işlemi için kurulan sistem kamyonculukla birlikte çok zamandır artıl kalmış durumda. Ara ara tartışmalar içerisinde kısa sürekli gündem olsa da tekrar hayata geçirilmesi, teleferik olarak kullanılması gibi bir ihtimal yakın zaman için öngörülmüyor denebilir. Çuhadoruğu’ndan İkiçay Vadisi, Karacehennem Boğazı, Yusuf Mahallesi, Alacık Yolu derken Küre’ye ulaşıveriyorsunuz.
Küre'ye aksiliklere rağmen planladığım sürede varıyorum.
2. Gün (Küre-Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı)
Küre'den erkenden yola koyuluyorum. Hedefim Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'na ulaşmak. Ecevit Hanı karşısındaki yola giriş yapıp ilerliyorum. 1000 metreden 1360 metreye doğru yaklaşık 6 kilometrelik bir çıkış başlıyor. Rotanın en yüksek noktası bu etapta yer almakta.
Çoğunlukla orman içi kağnı yollarından ilerliyorsunuz. En yüksek noktada da yaklaşık 1 km yürüdükten sonra inişe geçiyorsunuz. İnebolu-Kastamonu yoluna vardıktan sonrasıysa kimi zaman araç yolu, kimi zaman da araç yoluna paralel patika olarak devam ediyor. Bir süre sonra anayola paralel eski Seydiler Yolu üzerinden ilerliyorsunuz. Çataltepe, Ödemiş, Gücü, İmrenler Höyüğü derken Seydiler yolun ucunda görünüyor. Seydiler Küre’den daha küçük bir ilçe. Gün ortasında Seydiler'e ulaştıp rotanın sonrası hakkında bilgileri kontrol ediyorum. Seydiler sonrası yol oldukça sakin. Burada kalmaya karar veriyor ve alternatif yürüyüş planına geçiyorum.
Rota ve İşaretlemelere Dair Önemli Not
Rota genelde Kültür ve Turizm Müdürlüğü önderliğinde geleneksel olarak yürünüyor. Bölgeyi bildikleri için alternatif yollar tercih edilebilmekte. Ancak, paylaşılan gps kayıtları oldukça eski ve güncel problemlere dair bildirimler de mevcut değil. Bölgeye ve rotaya yabancı olduğunuzda yollar ve işaretler sizin için daha farklı bir anlam taşıyor tahmin edeceğiniz üzere.
İnebolu-Küre arasında hemen hemen işaretlemelerin %40-50'lik bölümü, Küre-Seydiler arasındaysa %50-60'lık bölümünde işaretlerle ilgili epeyce sorun yaşadım. Bazı bölgelerde yol toprak kayması ve ağaç devrilmesi nedeniyle geçişe izin vermemiş, yeni bir yol oluşturmak durumunda kalmıştım. Ayrıca işaret yönlendirmelerinde de sorunlar vardı. Oluşturulan alternatif işaretlemelere girdiğinizde işaretler bir noktadan sonra kesiliyordu. Bu gibi sorunlar neticesinde Seydiler sonrası yürüyüşü ertesi güne bıraktım. Belirlediğim tempoda Seydiler'den çıkış yaptığımda Kastamonu merkeze hava karardıktan sonra varabiliyordum. Yol üzerinde yaşanabilecek işaretleme sorunlarının yanı sıra Kastamonu'ya yaklaştığımda orjinal yürüyüş yolu ile paylaşılan gps kayıtları arasındaki farklılıklar nedeniyle sağlıklı bir değerlendirme yapmam mümkün olmayabilirdi. Solo yürüyüşlerde risk düzeyini artırmamak en önemli kural.
Ağırlığı azaltıp tempoyu biraz artırırsanız paylaştığım kayıtlar üzerinden rota 2 günde rahatlıkla yürünebilir. Ancak, her zaman bir risk payı olduğunu unutmayın. Özellikle orman içi alanlarda yaşayabileceğiniz aksilikler ve hareket-varış süresindeki aksamalar neticesinde sürekli değerlendirme yapmayı unutmayın.
3. Gün (Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı)
Seydiler'de sabah gün doğumuyla harekete geçiyorum. Günün ilk 2 saati oldukça yoğun bir sis içerisinde sürdü. Yol üzerinde pek yerleşim yok. Bir kaç kilometrede, bazen daha da sık aralıklarla çeşmeler buz gibi sularıyla yolunuzda beliriyor. 6 km boyunca 2 saate yakın sürecek bir çıkışla birlikte 1200 metre civarında buluyorsunuz kendinizi. İnişle birlikte yol bir hayli bozulmaya başlıyor. Kimi zaman dere yatağında yürüyorsunuz, kimi zaman da çöpler arasında. Ara ara çıktığınız araç yolu keyfinizi bir hayli kaçırıyor. Ahmetbey, Oyrak, Kırcalar derken 5. Jandarma Eğitim Alayı’nı görüyorsunuz. Hemen yanıda da dolmuş hareket noktası yer alıyor. Rotanın buradan sonrası oldukça sıkıntılı. Bir kısmı üniversite alanı içerisinde kaldığı için tel örgülerle engellenmiş. Kastamonu Daday Yolu ve sonrasında Çevre Yolu’nu kesip ormanlık alana geçiş yapmanız gerekiyor. Artık İstiklal Yolu üzerinde değilsiniz ve yürüyüş bir hayli keyifsizleşiyor benim için. Hatta bir noktadan sonra şehir çöplüğüne paralel yürüyorsunuz.
Memnun olduğum tek konu bir önceki gün yola devam etmemiş, Seydiler'de konaklamış olmam. Hava kararmaya başladığında üniversite karşısından giriş yaptığınız orman ve orman içerisinde kalan şehir çöplüğü etrafında sorun yaşanması ihtimali çok yüksek. Kimi zaman ana yoldan geçişler söz konusu oluyor. Abdullah Gül Hatıra Ormanı sonrasında giriş yaptığınız bölgede yer alan bir yerleşimden geçiş oldukça riskli. Ardından ise patikadan inişe geçiyor ve yarıktan geçiş yaparak 2-3 km kadar dar bir alanda hareket ediyorsunuz. Yolun sonunda artık ormandan çıkıp kale ve mezarlığı görüyorsunuz.
Cumhuriyet Meydanı’na doğru ilerliyorum. Atatürk’ün Kastamonu ziyaretindeki önemli duraklardan biri olan Şeker Köprü’yü geçip meydana varıyorum. Eski çarşısı ve tarihi konakları gösteren tabelaları izleyerek rotayı tamamlamanın verdiği mutluluğu sonuna kadar yaşıyorum.
Son Notlar
Rota zorluğu 2-4 arasında seyrediyor. Yerleşim yerleri civarında madenler, yol çalışmaları gibi nedenlerle konaklama alanı bulamayabilirsiniz. Ancak, 1-2 km uzaklaştığınıda konaklanacak bir çok yer mevcut. Önceki yürüyüşlerde tercih edilen kamp noktaları elbette öncelikli tercihiniz olmalı. Etaplar içersinde de belirttiğim gibi işaretlerle ilgili epeyce sorun bulunuyor. Kültür ve Turizm Müdürü ile yürüyüş sonunda sohbet etme imkanım oldu. Kendisiyle yürüyüş rotam üzerinden geçtiğimiz kadarıyla en güncel kayıt bu yazı içerisinde yer alıyor. Kimi zaman fotoğraf çekimi gibi nedenlerle istisnai olarak geçiş yaptığım bölgeleri atlayıp devam edebilirsiniz. Konuya dair herhangi bir güncelleme olması durumuna karşın rota detaylarını paylaştığım şu yazıyı da ekliyorum.
Keyifli seyirler.
Başlangıç
İstiklal Yolu rotası İnebolu sahilinden başlıyor. Kıyı boyunca araç yoluna paralel ilerleyip Türk Ocağı'na (41.9792998, 33.7589248) ulaşıyorsunuz. Otogardan hareket edeceğinizi varsayarsam, cadde boyunca sahile kadar ilerleyip yol sonunda sağa dönerek başlangıç noktasına ulaşabilirsiniz.
Normalde rota 7 günlük bir planlamayla önerilmekte.
1. Gün : İnebolu-Çuhadoruğu Çuhadoruğu’nda köy evinde konaklama veya kamp
2. Gün : Çuhadoruğu-Küre Ayrancı Piknik Alanı Ayrancı’da kamp
3. Gün : Ayrancı-Ecevit Han Ecevit Han’da konaklama
4. Gün : Çatak Göleti’ne transfer Çatak Göleti-Belören-Ecevit Han Ecevit Han’da konaklama
5. Gün : Ecevit Han-Ödemiş Ödemiş’de köy evinde konaklama veya kamp
6. Gün : Ödemiş-Seydiler Seydiler’de konaklama
7. Gün : Seydiler-Kastamonu (bir bölümü araç transferi)
Şubat 2017'de yapılan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşündeyse 4 günde gerçekleştirildi.
1. Gün: İnebolu-Çiçekyazı Köyü yol ayrımı (41.874501,33.717017)
2. Gün: Küre çıkışındaki Ecevit Hanı karşısında, Uzunöz'de (41.768360, 33.712818)
3. Gün: Seydiler (41.587461, 33.736094)
Solo yürüyüş için belirlediğim plan ise şu şekilde:
[xtable=border:1|cellpadding:5|cellspacing:0|bcenter|100%x@]
{tbody}
{tr}
{td}2 Günlük Yürüyüş
1. Gün: İnebolu-Küre
2. Gün: Küre-Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı
{/td}
{td}3 Günlük Yürüyüş
1. Gün: İnebolu-Küre
2. Gün: Küre-Seydiler
3. Gün: Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı{/td}
{/tr}
{/tbody}
[/xtable]
Planlama detaylarıyla yazıyı boğmak istemem, ancak detaylı olarak incelemek isterseniz şu yazıyı inceleyebilirsiniz.
1. Gün (İnebolu-Küre)
Yürüyüşe bir kaç beklenmeyen durum neticesinde planladığımdan biraz geç başlayabildim. Rotanın yaklaşık ilk 1 saati araç yolu (Abdurrahman Paşa Caddesi) üzerinden ilerliyor ve tekrar otogarın önünden devam ediyor. İkiçay Köprüsü geçişiyle birlikte Kastamonu-İnebolu Yolu’na bağlanmış oluyorsunuz. İnebolu çıkışındaki Taşoluk Köyü’ne girişinizle birlikte artık yürüyüşün en keyifli adımlarını atmaya başlıyorsunuz. Yaklaşık 4 saatlik bir çıkışın ardından 970 metre civarında bir yüksekliğe ulaşıyor yol.
Powered by Wikiloc
Kimi zaman tekrar Kastamonu-İnebolu’na bağlansa da çoğunluk orman içi ve kağnı yollarından oluşuyor. Orman içlerine dağılmış yerleşim alanlarına, gümelelere (avcı kulübeleri), evler ve okullara göz atıyorsunuz. Yukarıçaylı Köyü, Çuhadoruğu, Ayva, Soğukpınar, Adar ve Beyler Köyleri’ni, ahşap evleri ve sayvanları geçip Almanlar tarafından 1952 yılında kurulan İnebolu-Küre arasındaki teleferik hattına uğruyorsunuz. Bakır madeniyle liman arasındaki taşıma işlemi için kurulan sistem kamyonculukla birlikte çok zamandır artıl kalmış durumda. Ara ara tartışmalar içerisinde kısa sürekli gündem olsa da tekrar hayata geçirilmesi, teleferik olarak kullanılması gibi bir ihtimal yakın zaman için öngörülmüyor denebilir. Çuhadoruğu’ndan İkiçay Vadisi, Karacehennem Boğazı, Yusuf Mahallesi, Alacık Yolu derken Küre’ye ulaşıveriyorsunuz.
Küre'ye aksiliklere rağmen planladığım sürede varıyorum.
2. Gün (Küre-Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı)
Küre'den erkenden yola koyuluyorum. Hedefim Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'na ulaşmak. Ecevit Hanı karşısındaki yola giriş yapıp ilerliyorum. 1000 metreden 1360 metreye doğru yaklaşık 6 kilometrelik bir çıkış başlıyor. Rotanın en yüksek noktası bu etapta yer almakta.
Powered by Wikiloc
Çoğunlukla orman içi kağnı yollarından ilerliyorsunuz. En yüksek noktada da yaklaşık 1 km yürüdükten sonra inişe geçiyorsunuz. İnebolu-Kastamonu yoluna vardıktan sonrasıysa kimi zaman araç yolu, kimi zaman da araç yoluna paralel patika olarak devam ediyor. Bir süre sonra anayola paralel eski Seydiler Yolu üzerinden ilerliyorsunuz. Çataltepe, Ödemiş, Gücü, İmrenler Höyüğü derken Seydiler yolun ucunda görünüyor. Seydiler Küre’den daha küçük bir ilçe. Gün ortasında Seydiler'e ulaştıp rotanın sonrası hakkında bilgileri kontrol ediyorum. Seydiler sonrası yol oldukça sakin. Burada kalmaya karar veriyor ve alternatif yürüyüş planına geçiyorum.
Rota ve İşaretlemelere Dair Önemli Not
Rota genelde Kültür ve Turizm Müdürlüğü önderliğinde geleneksel olarak yürünüyor. Bölgeyi bildikleri için alternatif yollar tercih edilebilmekte. Ancak, paylaşılan gps kayıtları oldukça eski ve güncel problemlere dair bildirimler de mevcut değil. Bölgeye ve rotaya yabancı olduğunuzda yollar ve işaretler sizin için daha farklı bir anlam taşıyor tahmin edeceğiniz üzere.
İnebolu-Küre arasında hemen hemen işaretlemelerin %40-50'lik bölümü, Küre-Seydiler arasındaysa %50-60'lık bölümünde işaretlerle ilgili epeyce sorun yaşadım. Bazı bölgelerde yol toprak kayması ve ağaç devrilmesi nedeniyle geçişe izin vermemiş, yeni bir yol oluşturmak durumunda kalmıştım. Ayrıca işaret yönlendirmelerinde de sorunlar vardı. Oluşturulan alternatif işaretlemelere girdiğinizde işaretler bir noktadan sonra kesiliyordu. Bu gibi sorunlar neticesinde Seydiler sonrası yürüyüşü ertesi güne bıraktım. Belirlediğim tempoda Seydiler'den çıkış yaptığımda Kastamonu merkeze hava karardıktan sonra varabiliyordum. Yol üzerinde yaşanabilecek işaretleme sorunlarının yanı sıra Kastamonu'ya yaklaştığımda orjinal yürüyüş yolu ile paylaşılan gps kayıtları arasındaki farklılıklar nedeniyle sağlıklı bir değerlendirme yapmam mümkün olmayabilirdi. Solo yürüyüşlerde risk düzeyini artırmamak en önemli kural.
Ağırlığı azaltıp tempoyu biraz artırırsanız paylaştığım kayıtlar üzerinden rota 2 günde rahatlıkla yürünebilir. Ancak, her zaman bir risk payı olduğunu unutmayın. Özellikle orman içi alanlarda yaşayabileceğiniz aksilikler ve hareket-varış süresindeki aksamalar neticesinde sürekli değerlendirme yapmayı unutmayın.
3. Gün (Seydiler-Kastamonu Cumhuriyet Meydanı)
Seydiler'de sabah gün doğumuyla harekete geçiyorum. Günün ilk 2 saati oldukça yoğun bir sis içerisinde sürdü. Yol üzerinde pek yerleşim yok. Bir kaç kilometrede, bazen daha da sık aralıklarla çeşmeler buz gibi sularıyla yolunuzda beliriyor. 6 km boyunca 2 saate yakın sürecek bir çıkışla birlikte 1200 metre civarında buluyorsunuz kendinizi. İnişle birlikte yol bir hayli bozulmaya başlıyor. Kimi zaman dere yatağında yürüyorsunuz, kimi zaman da çöpler arasında. Ara ara çıktığınız araç yolu keyfinizi bir hayli kaçırıyor. Ahmetbey, Oyrak, Kırcalar derken 5. Jandarma Eğitim Alayı’nı görüyorsunuz. Hemen yanıda da dolmuş hareket noktası yer alıyor. Rotanın buradan sonrası oldukça sıkıntılı. Bir kısmı üniversite alanı içerisinde kaldığı için tel örgülerle engellenmiş. Kastamonu Daday Yolu ve sonrasında Çevre Yolu’nu kesip ormanlık alana geçiş yapmanız gerekiyor. Artık İstiklal Yolu üzerinde değilsiniz ve yürüyüş bir hayli keyifsizleşiyor benim için. Hatta bir noktadan sonra şehir çöplüğüne paralel yürüyorsunuz.
Powered by Wikiloc
Memnun olduğum tek konu bir önceki gün yola devam etmemiş, Seydiler'de konaklamış olmam. Hava kararmaya başladığında üniversite karşısından giriş yaptığınız orman ve orman içerisinde kalan şehir çöplüğü etrafında sorun yaşanması ihtimali çok yüksek. Kimi zaman ana yoldan geçişler söz konusu oluyor. Abdullah Gül Hatıra Ormanı sonrasında giriş yaptığınız bölgede yer alan bir yerleşimden geçiş oldukça riskli. Ardından ise patikadan inişe geçiyor ve yarıktan geçiş yaparak 2-3 km kadar dar bir alanda hareket ediyorsunuz. Yolun sonunda artık ormandan çıkıp kale ve mezarlığı görüyorsunuz.
Cumhuriyet Meydanı’na doğru ilerliyorum. Atatürk’ün Kastamonu ziyaretindeki önemli duraklardan biri olan Şeker Köprü’yü geçip meydana varıyorum. Eski çarşısı ve tarihi konakları gösteren tabelaları izleyerek rotayı tamamlamanın verdiği mutluluğu sonuna kadar yaşıyorum.
Son Notlar
Rota zorluğu 2-4 arasında seyrediyor. Yerleşim yerleri civarında madenler, yol çalışmaları gibi nedenlerle konaklama alanı bulamayabilirsiniz. Ancak, 1-2 km uzaklaştığınıda konaklanacak bir çok yer mevcut. Önceki yürüyüşlerde tercih edilen kamp noktaları elbette öncelikli tercihiniz olmalı. Etaplar içersinde de belirttiğim gibi işaretlerle ilgili epeyce sorun bulunuyor. Kültür ve Turizm Müdürü ile yürüyüş sonunda sohbet etme imkanım oldu. Kendisiyle yürüyüş rotam üzerinden geçtiğimiz kadarıyla en güncel kayıt bu yazı içerisinde yer alıyor. Kimi zaman fotoğraf çekimi gibi nedenlerle istisnai olarak geçiş yaptığım bölgeleri atlayıp devam edebilirsiniz. Konuya dair herhangi bir güncelleme olması durumuna karşın rota detaylarını paylaştığım şu yazıyı da ekliyorum.
Keyifli seyirler.