Ynt: Balkanlar Gezisi Planı Ve Vize, Uluslararası Ehliyet Konusu
Murat bey,
Öncelikle Şhengen i almanız gerekiyor. Bunun içinde ilk olarak giriş yapacağınız ülkeden almanız gerekmekte, yani Şhengen i hangi ülkeden alacaksanız ilk o ülkeden giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Eğer yunanistandan giriş yaparsanız diğer şhengen e tabii ülkelere de rahatlıkla araç ile gidebilirsiniz. Ayrıca yolunuz üzerinde bulunan Selanik ve Kavala şehirlerini de gezme fırsatını bulursunuz.. Selanikte Selanik Başkonsolosluğumuz yerleşkesi içinde bulunan Atatürk Evi Müzesini de ziyaret edebilirsiniz.. Ayrıca Kavala kurabiyesini de Kavala da yemenizi öneririm.. buralarda mola verebilirisiniz..
Gezinize yunanistandan giriş yaparsanız İpsala sınır kapısından çıktıktan sonra yaklaşık 6-8 saatlik bir yolculuktan sonra Igoumenitsa Feribot limana varıyorsunuz. İgoumenitsa'dan İtalya'nın Ancona, Venedik, Bari ve Brindisi limanlarına rutin feribot seferleri bulunmaktadır. Ben geçen yıl temmuz ayında bu limandan feribotla İtalyanın Ancona şehrine, oradan da Roma, Floransa, venedik vb turuna katılmıştım.. Eğer kendi aracınızla gittiğinize göre Yunanistandan Şhengen alırsanız zamanınız da varsa İgoumenitsa dan araç ile feribota binip İtalyayı dolaşıp dönüşte hırvatistan ve diğer uğramak istediğiniz ülkelere uğrayabilirsiniz..
İtalya limanlarından hareket eden feribotların uğradığı, Yunanistan’ın İgoumenitsa Limanı’ndan hareketle Yanya (Ioannina), Grevene (Grevena), Kozani, Veria, Selanik (Thessaloniki), Serez (Serres), Kavala, İskeçe (Xanthi), Gümülcine (Komotini) ve Dedeağaç’tan (Alexandrapouli) geçilmektedir. Egnatia Otoyolu (Egnatia Odos) olarak adlandırılan yolun tamamı otoyoldur. gidiş-geliş toplam dört şeritten oluşuyor.. Otoyolun toplam mesafesi 670 km’dir. Bizdeki gibi tek bir otoyol girişine para verme gibi bir durum yok yunanistanda.. belirli aralıklarla gişeler yapmışlar.. oralara gelince otoyol ücretini ödüyorsunuz.. Ben otobüs ile gece geçtiğim için kaç tane gişe olduğunu bilmiyorum.. ancak 3 tanesinde uyandım.. Otoyolun 250 km’lik İgoumenitsa- Yanya - Grevena - Kozani bölümü virajlıdır. Ayrıca Kavala’nın kuzeyinden geçen bölümlerinde de keskin virajlar bulunmakta.
Egnatia otoyolu üzerinde halen benzin istasyonu bulunmuyor.. istasyonlara otoyol üzerinde bulunan kavşaklardan çıkmak suretiyle ulaşılabilmekte..
Yunanistan ile Makedonya arasında Doirani ve Evzoni Sınır Kapıları bulunuyor. Yunanistan ile Arnavutluk arasında ise Kakavia Sınır Kapısı bulunuyor.
Yunaistan ve Bulgaristan yolları hakkında bilgileri Dış İşleri Bakanlığın Tatil Aydınlatma Projesi adıyla hazırladıkları web sitesi sayfalarından derledim. Tabii ki bu bilgilwer içine Yunanistana daha önce otobüsle İtalya turuna katıldğım için bazı eklemelerde de bulundum...
Aynı sitenin Bulgaristan kısmını incelediğimde aşağıdaki bilgilere ulaştım.. Çok da hoş olmayan uyarılar var.. Avrupadan Bulgaristan yoluyla gelen arkadaşlarımdan da Bulgaristandaki karayolu uygulamamaları ve sorunları ile ilgili anlattıkları ile birleşince Bulgaristan rotanız konusunda bir daha düşünmenizde yarar var.. ;D
KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK
Gidiş ve dönüşte Bulgaristan’dan karayoluyla transit geçiş yapmayı tercih edecek vatandaşlarımızın, kendi güvenlikleri açısından, aşağıda belirtilen hususlara özen göstermeleri gerekmektedir.
* Gündüz seyahat etmek,
* Ana yolları tercih etmek suretiyle yolculuk yapmak,
* Mümkün olduğu takdirde küçük gruplar oluşturarak birbirinden kopmadan seyahat etmek,
* Bazı Batı Avrupa ülkelerinden Bulgaristan’a oto-trenle seyahat ederken Sofya yerine, Türk sınırına yakın Svilengrad şehrine kadar yolculuk yapmak,
* İhtiyaçların ötesinde nakit para ve ziynet eşyası taşımamak,
* Bir olay olduğunda derhal polise başvurarak, zabıt tutturmak; gerekiyorsa en yakın temsilciliğimizle temas ederek yardım istemek,
* Mümkün olduğunca duraklama ve konaklamadan kaçınmak, Bulgaristan’dan en kısa sürede geçmek,
* Konaklama durumunda ise, taşıtları korumalı park yerleri veya kapalı garajı olan otellerde park edip şehirde taksi kullanmak,
Bulgaristan’da yabancı plakalı taşıtların çalınması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu tür olaylarda ivedilikle polise ve en yakın temsilciliğimize başvurulmalıdır.
Özellikle Bulgaristan’da konaklayan yabancıların araçları çalınmakta, hırsızlık şebekeleri süratle aracın izini kaybettirmekte ya da aracın sahibi ile temasa geçerek çaldıkları aracı iade etmek için para talep etmektedirler. Yolculuk esnasında Bulgaristan’da konaklanması planlanıyor ise kasko sigortasının kapsamının Bulgaristan’ı içerecek şekilde genişletilmesi yararlı olacaktır.
Bu bilgilere aşağıdaki web sitesinden ulaştım.. Çok da iç açıcı bilgiler değil..
Link: http://www.mfa.gov.tr/bulgaristan.tr.mfa.
Dış İşleri Bakanlığı web sitesinden..
Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları:
Hırvatistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bulgaristan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi pasaport hamilleri ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Diplomatik pasaport ile Hizmet pasaportu hamilleri ise anılan ülkeye yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Yunanistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Güncel Vize durumu da Dış işleri Bakanlığının web sitesinden bu şekilde görünmekte..
Dış işleri Bakanlığı tatil aydınlatma projesi adıyla hazırladıkları Web sitesi sayfalarından çeşitli ülkelere karayolu ile seyehat edeceklerin bilmesi gereken bilgiler yer almakta.. Eğer araç ile gidecekseniz bu siteye göz atmanızda fayda var.. web sitesi aslında yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiyeye yapacakları yolculuklar ile ilgili bilgilendirme amacıyla hazırlanmış.. Sitede tatil öncesi hazırlıklarda dikkat edilmesi gereken konuları, seyahat sırasında gerekli olabilecek bilgileri, izin döneminde yolda, Türkiye’de ve dönüşte karşılaşılabilecek olası sorunlara çözüm önerilerini kapsamaktadır.
Yalnız bu siteyi incelediğimde Hırvatistan ile ilgili şhengen vize uygulamalarının eski olduğunu gördüm.. Düzeltmeleri için Dış işleri Bakanlığının sitesine uyarı mesajı da attım.. Bu konuda merakım işe de yaradı aslında ..

Sonuçta Hırvatistana 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle vize uygulamasına başlandı...
Link: http://www.mfa.gov.tr/tatil-aydinlatma-projesi.tr.mfa