Balkanlar gezisi planı ve vize, uluslararası ehliyet konusu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan muratungor Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,392

muratungor

Yeni Üye
Merhaba Arkadaşlar,
Bununla ilgili birçok konuyu okudum ama net cevap bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. Mayıs sonu haziran başı gibi eşimle araba ile balkanlar turu yapmayı planlıyoruz.
Gezmek istediğim yerler
makedonya
karadağ
hırvatistan
bosna hersek
ve zaman kalırsa arnavutluk ve son tercih olarak kosova
Sizden ricam bu güzergah için masraflarını minimumda tutmak için ne yapmam gerekiyor.
Mesela uluslararası ehliyet ücretini vermemek için yunanistana girmeyeceğim.
Peki vize için Bulgaristan vizesi mi alayım 60€ ? yoksa yukarıda yazdığım ülkelerden birinden daha ucuza vize alma şansım varmı ve bu vize ile bulgaristandan gidiş dönüş transit geçebilir miyim ?

yazdığım diğer ülkelerin umumi pasaporta vize istemediğini okudum doğru mudur ?

Giderken bulgar vizesi ile gidip , dönerken yunanistana makedonyadan girsem transit vize ücreti var mıdır ve makedonyadan giriş kapısında uluslararası ehliyet sorguluyormu yunan görevlileri

teşekkürler

Ynt: Balkanlar gezisi planı ve vize, uluslararası ehliyet konusu

Yunanistan Uluslararası ehliyet soruyor.Vize konusunu bilmiyorum.Ekonomik olarak genelde marketlerden alışveriş yapabilir,pansiyonlarda yada çadırda kalabilirsiniz.Biz Tivat'ta deniz kenarında geceliği 10 euro konaklamıştık.En pahalı yer gideceğiniz yerlerde Yunanistan.Makedonya ve Bosna-hersek yemek yemek Türkiye'den ucuz.Hırvatistan umumi pasaporta vize uygulayacak bilginize Ya 1 Nisan Yada 1 Temmuz dan itibaren schengen vizesi alırsanız Yunanistan-Bulgaristan-Hırvatistan vize istemez.Neyle gideceksiniz onu yazmamışsınız.

Sayın Acem,
araba ile gideceğiz. yunanistana uğramayacağım. Bulgaristandan vize alıp hırvatistana giremez miyim ? Bizim dışişleri bakanlığı sitesinde tüm pasaportlar vizeden muaftır yazıyor hırvatistan için. (http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa)
Tivat'ı yazdım sağolun. Biryerde gezi raporunuz vs var mıdır okuyayım.

selamlar su an icin hirvat vize istemiyor ama 1 nisandan itiberen avrupanin istegi uzerine vize istiyecek eger gecerli bir schengel vizenin yoksa hic bir yere gitme imkaniniz olmaz cunki balkan gezisi icin ya bulgar yada yunanistan uzerinden gecmeniz gerekecek eger bulgar vizesi alirsaniz sadece bulgara girip cikarsiniz yunanistanda gecmez eger yunanistandan schengel vizeniz olursa sizden ne bulgar ne hirvat bir sorun yapmaz ama girisi yunanistandan yapmanizi tavsiye ederim( cunki ileride tekrar vize icin basvurursaniz yunan bakiyor benden vize alip baska yerleri gezip benin vizemi kullanmis dedigi oldu buna arkadasima yaptilar ve vize vermediler) ordan balkan turundan sonra bulgardan sorunsuz sekilde tr giris yaparsiniz ve tek vize ile toptan is bitmis olur eger 1 nisandan once giderseniz bulgar vizesi yeter ama bulgara o kadar para verene kadar ayni ucrete schengel vize alirim simdiden iyi yolculuklar

Gezi raporum yok.Yunanistan'dan girin ring yaparak Bulgaristan'dan çıkın.Konaklama yerlerinde seçeceğiniz otellerde mutfak özelliğine dikkat edin.Bagajınızı Türkiyeden doldurun.Suyunuzu alın.balkanlarda cami gördüğünüz yerlerde sularınızı doldurun.Fazla paraya ihtiyacınız yok.Binin arabaya gezin gelin.Hayırlı yolculuklar.

Ynt: Balkanlar Gezisi Planı Ve Vize, Uluslararası Ehliyet Konusu

kevin' Alıntı:
selamlar su an icin hirvat vize istemiyor ama 1 nisandan itiberen avrupanin istegi uzerine vize istiyecek eger gecerli bir schengel vizenin yoksa hic bir yere gitme imkaniniz olmaz cunki balkan gezisi icin ya bulgar yada yunanistan uzerinden gecmeniz gerekecek eger bulgar vizesi alirsaniz sadece bulgara girip cikarsiniz yunanistanda gecmez eger yunanistandan schengel vizeniz olursa sizden ne bulgar ne hirvat bir sorun yapmaz ama girisi yunanistandan yapmanizi tavsiye ederim( cunki ileride tekrar vize icin basvurursaniz yunan bakiyor benden vize alip baska yerleri gezip benin vizemi kullanmis dedigi oldu buna arkadasima yaptilar ve vize vermediler) ordan balkan turundan sonra bulgardan sorunsuz sekilde tr giris yaparsiniz ve tek vize ile toptan is bitmis olur eger 1 nisandan once giderseniz bulgar vizesi yeter ama bulgara o kadar para verene kadar ayni ucrete schengel vize alirim simdiden iyi yolculuklar
Ahmet bey bu durumda sadece Hırvat vizesi alsakta giderken bulgaristan ve dönerken yunanistan üzerinden gelebiliriz değil mi ? Sonuçta giderken Bulgardan transit geçeceğim dönerken de yunandan transit geçeceğim ?

ilk gireceginiz ülkenin vizesini almanız lazım..Bu da şu an itibarıyla yunanistan olması durumunda en geçerli yöntem..
zira Bulgar vizesi sadece kendilerine geçerli.Oysa yunanistan vizesi hem yunanistan hemde hırvatistan hemde dönüşte bulgaristanda geçerli.
yinede Ahmet bey teyit ederse daha iyi olur.

muratungor' Alıntı:
Ahmet bey bu durumda sadece Hırvat vizesi alsakta giderken bulgaristan ve dönerken yunanistan üzerinden gelebiliriz değil mi ? Sonuçta giderken Bulgardan transit geçeceğim dönerken de yunandan transit geçeceğim ?

mdr' Alıntı:
ilk gireceginiz ülkenin vizesini almanız lazım..Bu da şu an itibarıyla yunanistan olması durumunda en geçerli yöntem..
zira Bulgar vizesi sadece kendilerine geçerli.Oysa yunanistan vizesi hem yunanistan hemde hırvatistan hemde dönüşte bulgaristanda geçerli.
yinede Ahmet bey teyit ederse daha iyi olur.

Aslında yunanistana girmeyi düşünmüyorum. Gezime Bulgaristandan başlayıp Macaristan, Hırvatistan yapıp yine bulgaristan üzerinden döneceğim. Bu durumda Hırvat vizesi alırsam Bulgaristandan transit olarak geçebilirim gibime geliyor.

Murat bey,
Öncelikle Şhengen i almanız gerekiyor. Bunun içinde ilk olarak giriş yapacağınız ülkeden almanız gerekmekte, yani Şhengen i hangi ülkeden alacaksanız ilk o ülkeden giriş yapmış olmanız gerekiyor.

Eğer yunanistandan giriş yaparsanız diğer şhengen e tabii ülkelere de rahatlıkla araç ile gidebilirsiniz. Ayrıca yolunuz üzerinde bulunan Selanik ve Kavala şehirlerini de gezme fırsatını bulursunuz.. Selanikte Selanik Başkonsolosluğumuz yerleşkesi içinde bulunan Atatürk Evi Müzesini de ziyaret edebilirsiniz.. Ayrıca Kavala kurabiyesini de Kavala da yemenizi öneririm.. buralarda mola verebilirisiniz..
Gezinize yunanistandan giriş yaparsanız İpsala sınır kapısından çıktıktan sonra yaklaşık 6-8 saatlik bir yolculuktan sonra Igoumenitsa Feribot limana varıyorsunuz. İgoumenitsa'dan İtalya'nın Ancona, Venedik, Bari ve Brindisi limanlarına rutin feribot seferleri bulunmaktadır. Ben geçen yıl temmuz ayında bu limandan feribotla İtalyanın Ancona şehrine, oradan da Roma, Floransa, venedik vb turuna katılmıştım.. Eğer kendi aracınızla gittiğinize göre Yunanistandan Şhengen alırsanız zamanınız da varsa İgoumenitsa dan araç ile feribota binip İtalyayı dolaşıp dönüşte hırvatistan ve diğer uğramak istediğiniz ülkelere uğrayabilirsiniz..

İtalya limanlarından hareket eden feribotların uğradığı, Yunanistan’ın İgoumenitsa Limanı’ndan hareketle Yanya (Ioannina), Grevene (Grevena), Kozani, Veria, Selanik (Thessaloniki), Serez (Serres), Kavala, İskeçe (Xanthi), Gümülcine (Komotini) ve Dedeağaç’tan (Alexandrapouli) geçilmektedir. Egnatia Otoyolu (Egnatia Odos) olarak adlandırılan yolun tamamı otoyoldur. gidiş-geliş toplam dört şeritten oluşuyor.. Otoyolun toplam mesafesi 670 km’dir. Bizdeki gibi tek bir otoyol girişine para verme gibi bir durum yok yunanistanda.. belirli aralıklarla gişeler yapmışlar.. oralara gelince otoyol ücretini ödüyorsunuz.. Ben otobüs ile gece geçtiğim için kaç tane gişe olduğunu bilmiyorum.. ancak 3 tanesinde uyandım.. Otoyolun 250 km’lik İgoumenitsa- Yanya - Grevena - Kozani bölümü virajlıdır. Ayrıca Kavala’nın kuzeyinden geçen bölümlerinde de keskin virajlar bulunmakta.
Egnatia otoyolu üzerinde halen benzin istasyonu bulunmuyor.. istasyonlara otoyol üzerinde bulunan kavşaklardan çıkmak suretiyle ulaşılabilmekte..

Yunanistan ile Makedonya arasında Doirani ve Evzoni Sınır Kapıları bulunuyor. Yunanistan ile Arnavutluk arasında ise Kakavia Sınır Kapısı bulunuyor.

Yunaistan ve Bulgaristan yolları hakkında bilgileri Dış İşleri Bakanlığın Tatil Aydınlatma Projesi adıyla hazırladıkları web sitesi sayfalarından derledim. Tabii ki bu bilgilwer içine Yunanistana daha önce otobüsle İtalya turuna katıldğım için bazı eklemelerde de bulundum...

Aynı sitenin Bulgaristan kısmını incelediğimde aşağıdaki bilgilere ulaştım.. Çok da hoş olmayan uyarılar var.. Avrupadan Bulgaristan yoluyla gelen arkadaşlarımdan da Bulgaristandaki karayolu uygulamamaları ve sorunları ile ilgili anlattıkları ile birleşince Bulgaristan rotanız konusunda bir daha düşünmenizde yarar var.. ;D

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Gidiş ve dönüşte Bulgaristan’dan karayoluyla transit geçiş yapmayı tercih edecek vatandaşlarımızın, kendi güvenlikleri açısından, aşağıda belirtilen hususlara özen göstermeleri gerekmektedir.

* Gündüz seyahat etmek,
* Ana yolları tercih etmek suretiyle yolculuk yapmak,
* Mümkün olduğu takdirde küçük gruplar oluşturarak birbirinden kopmadan seyahat etmek,
* Bazı Batı Avrupa ülkelerinden Bulgaristan’a oto-trenle seyahat ederken Sofya yerine, Türk sınırına yakın Svilengrad şehrine kadar yolculuk yapmak,
* İhtiyaçların ötesinde nakit para ve ziynet eşyası taşımamak,
* Bir olay olduğunda derhal polise başvurarak, zabıt tutturmak; gerekiyorsa en yakın temsilciliğimizle temas ederek yardım istemek,
* Mümkün olduğunca duraklama ve konaklamadan kaçınmak, Bulgaristan’dan en kısa sürede geçmek,
* Konaklama durumunda ise, taşıtları korumalı park yerleri veya kapalı garajı olan otellerde park edip şehirde taksi kullanmak,

Bulgaristan’da yabancı plakalı taşıtların çalınması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu tür olaylarda ivedilikle polise ve en yakın temsilciliğimize başvurulmalıdır.

Özellikle Bulgaristan’da konaklayan yabancıların araçları çalınmakta, hırsızlık şebekeleri süratle aracın izini kaybettirmekte ya da aracın sahibi ile temasa geçerek çaldıkları aracı iade etmek için para talep etmektedirler. Yolculuk esnasında Bulgaristan’da konaklanması planlanıyor ise kasko sigortasının kapsamının Bulgaristan’ı içerecek şekilde genişletilmesi yararlı olacaktır.

Bu bilgilere aşağıdaki web sitesinden ulaştım.. Çok da iç açıcı bilgiler değil.. :smiley:

Link: http://www.mfa.gov.tr/bulgaristan.tr.mfa.

Dış İşleri Bakanlığı web sitesinden..
Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları:

Hırvatistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

Bulgaristan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi pasaport hamilleri ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Diplomatik pasaport ile Hizmet pasaportu hamilleri ise anılan ülkeye yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

Yunanistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.

Güncel Vize durumu da Dış işleri Bakanlığının web sitesinden bu şekilde görünmekte..

Dış işleri Bakanlığı tatil aydınlatma projesi adıyla hazırladıkları Web sitesi sayfalarından çeşitli ülkelere karayolu ile seyehat edeceklerin bilmesi gereken bilgiler yer almakta.. Eğer araç ile gidecekseniz bu siteye göz atmanızda fayda var.. web sitesi aslında yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiyeye yapacakları yolculuklar ile ilgili bilgilendirme amacıyla hazırlanmış.. Sitede tatil öncesi hazırlıklarda dikkat edilmesi gereken konuları, seyahat sırasında gerekli olabilecek bilgileri, izin döneminde yolda, Türkiye’de ve dönüşte karşılaşılabilecek olası sorunlara çözüm önerilerini kapsamaktadır.
Yalnız bu siteyi incelediğimde Hırvatistan ile ilgili şhengen vize uygulamalarının eski olduğunu gördüm.. Düzeltmeleri için Dış işleri Bakanlığının sitesine uyarı mesajı da attım.. Bu konuda merakım işe de yaradı aslında .. :smiley: Sonuçta Hırvatistana 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle vize uygulamasına başlandı...

Link: http://www.mfa.gov.tr/tatil-aydinlatma-projesi.tr.mfa

Teşekkürler Levent bey,

Gayet açıklayıcı yazmışsınız. Bulgaristan schengeni ile yunasintan schengeni farklı anladığım kadarıyla, Yunanistan schengeni ile Hırvatistana gidebilirken Bulgaristan schengeni ile Hırvatistana giremiyorum değilmi.

Yunanistanı istememe sebebim uluslararası ehliyet istemesi ve benimde bu ücreti vermek istemememdi. Bu durumda uluslararası ehliyet almaktan ve Yunanistandan vize almaktan başka çare görünmüyor.

tekrar teşekkürler

Dış işleri Bakanlığının sayfasında "Bulgaristan Cumhuriyeti’nin 31.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamasına göre, geçerli Schengen vizesi ve Schengen hukuku kazanımlarını tamamen uygulayan üye ülkeler ile İsviçre ve Lihtenştayn tarafından verilen geçerli, uzun süreli oturum vizesi ile oturum iznine sahip olan kişilere vizesiz rejim uygulaması getirilmiş olup, sözkonusu uygulama, Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Schengen bölgesine tam üye olmasına dek geçerli olmak üzere, her 6 aylık dönem içerisinde 3 aydan fazla olmamak kaydı ile sınırlıdır ." ibaresi yer almakta. Yani benim anladığım geçerli bir Schengeniniz varsa Bulgaristana giriş yapabiliyorsunuz. Ama normalde Bulgaristan Schengen e üye devlet değil. Yani oradan aldığınız vize Schengen ülkelerinde geçmiyor. Ama schengen ülkelerinden aldığınız geçerli vizeniz ile Bulgaristana girebiliyorsunuz.. en azından ben o şekilde biliyorum.. Hatalı bilgiye de sahip olabilirim.... Tabii en iyi bu ülkeye gidip gelen kişiler bilebilir.. Ben Bulgaristana gitmedim..
Gezinize schengen e tabi olan hırvatistan vb gibi ülkeleride kapsayacaksa ki yazınızda öyle belirtmiştiniz diye hatırlıyorum Yunanistandan alacagınız schengen vizesi ile diğer ülkelere de gidebileceksiniz. eğer ilk olarak aracınızla Bulgaristandan giriş yapacaksanız ayrıca hırvatistan için Schengen başvurusunda bulunmanız gerekiyor... Hem Bulgaristan için vize ücreti hemde Hırvatistan için Schengen vizesi ücreti.. buda ayrı bir mali yük doğurabilir diye düşünüyorum..
Yunanistandan giriş ile ilgili uluslararası geçerlilikte ehliyetin olması da dediğiniz gibi önemli.. Ayrı bir mali yük getirecektir size..
Ben yurt dışında sadece Kanada da kiraladığım arabayı kullandım. Normal ehliyetimle arabayı kiralamıştım.. uluslaraası ehliyet falan istemediler.. Ama kendi aracım olsaydı (ki zaten buradaki aracımı oraya götüremezdim :smiley: ) trafikte seyir için herhalde uluslararası geçerlilikte bir ehliyet isterlerdi..

Yukarıda da belirttiğim gibi Bulgaristan Schengen e üye devlet değil.. Bulgaristandan alacağınız vize Şchengen ülkelerinde geçmeyecektir..

Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. Bu da diğer önemli bir konu..

Sayın Drankara,

bilgiler için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi en mantıklısı Yunanistan vizesi ve uluslararası ehliyet almak görünüyor. Gezimi ağustos sonu ve eylül tarihlerinde düşünüyorum. gelişme oldukça bildiririm.

Selam,

Bende tek motorla eşimle birlikte Haziran bir de on beşgünlük Balkan turuna çıkacağım,Rotam Yunan-Makedonya-Arnavutluk-Karadağ-Bosna-hersek-Hırvatistan dönüşte belki Kosova ya oradanda Bulgara Üsküpten gireceğim.Tk çekindiğim yer Arnavutluk toprakları onlarla ilgilide kötü bir şey duymadım.Gece kalmıyacağım.Sabah Ohrid den çıkıp-Akşama Karadağ atacağım kendimi.
Ehliyet konusununa takılmayın alın ,Yunandan da Shengen vizenizi alın toplamı 500 tl tutar kafanız rahat şekilde yola çıkın.
Yollarda karşılaşmak ümidiyle .

Geçen sene 20 gün Yunanistanı gezdim çok keyif aldım.

MAKEDONYANIN EN GUZEL KASABASINI YANI OHRIDI MUTLAKA GORUN .OHRIDE EN UYGUN FIYATA PANSIYONLARIMIZ VAR BILGILER VE REZERVASYONLAR ICIN ayser_oh@hotmail.com ADRESINDEN VE 0038975806199 CEP TELEFONUNDAN ULASABILIRSINIZ.ODALAR YENIDOSENMIS MUTFAK, BANYON ,WI FI, TURKCE TV ,SICAK SU ,PARK YERI VE EN ONEMLI MERKEZDE BULUNMAKTADIR.CARSISI,PAZARI,GEZILECEK YERLERI,SAHILI YANIMIZDA HERKEZI BEKLIYORUZ

PHOTO (12).JPG

Bence Yunanistan'dan gidin. Uluslararası ehliyeti de alın. Hırvatistan artık AB ülkesi olduğu için Schengen istiyor. Yunanistan'dan alacağınız Schengen vizesi Hırvatistan'da da geçerli. Sırf Uluslararası ehliyet yüzünden Dedeağaç'ı, Kavala'yı, Selanik'i atlamayın.

Bu arada gezi anılarımı yazdığım bloga göz atarsanız size yararlı bilgiler bulabileceğinizi sanıyorum.

http://avrupaseyahati.blogspot.com/2009_08_01_archive.html

Güzel bir seyahat diliyorum.

Bünyamin' Alıntı:
http://avrupaseyahati.blogspot.com/2009_08_01_archive.html

Güzel bir seyahat diliyorum.

Önerileriniz sonucu ben de Yunanistan üzerinden gitmeyi planladım. Blogunuzu okudum Bünyamin bey teşekkür ederim. Ilk defa başvuracağım ... Yunanistandan çok girişli 6 aylık vize alabilmek mümkün müdür ? adamlara hem ramazan bayramında hem kurban bayramında gelmek istiyorum dersem verirler mi acaba ?

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,696
Kaydolan Son Üyemiz
BiSQuiT.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR