Basınç Merkezi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,352

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Basınç Merkezi


Şişmiş kanatın farklı bölgeleri ve kubbenin hareketi farklı oranlarda kaldırma kuvveti oluştururlar. Bu kuvvetlerin gösterilmesi amacıyla basınç merkezi deyimi sık-sık kullanılır. Bu kitabi olarak basınç merkezi farklılığı yani kaldırmanın etki edebileceği teorik denge merkezidir.

Kanadın belli bir hızda ve uygun hücum açısında uçması durumunda süzülme doğru bir şekilde sürecektir. Ancak bu eşitlikler bozulursa kanadın uçuşunda değişiklikler olacaktır. Çok düşük hücum açısı gerçekleştiğinde yumuşak kanat yapısı deforme olmaya başlar, sel ağızları çalışmaz duruma gelir. Kanat ön taraftan kapanmaya başlar. Bu 'ön kapanma ' olarak bilinir. Yüksek hücum açısında ise kanat üzerinde daha az hava akımı olur ve kanat daha yavaş hareket eder.

Bir kanadın uçuşu genellikle pilotun durumuna bağlı olarak sabitlenir. Fakat frenlerle oynayarak hücum açısı değiştirilir. Frenler aşağıya çekildikçe hücum açısı artar. Frenler daha aşağı çekilirken yukarı bırakılırsa ön kenarın geriye doğru hafifçe hareket ettiği görülür. Bunun sonucu kaldırma kuvveti artar. Max. kaldırma kuvveti noktası, min. Çöküşün sağlandığı oranda elde edilir. Bununla birlikte hücum açısı iyice arttırılırsa, hava kanadın üzerinden düzenli olarak aşmaz ve kanat geriye doğru yıkılmaya başlar. Kanadın üst yüzünde türbülans oluştuğunda alçak basınç alanı bozulur ve kanat işlevini kaybederek 'stol' a girer.

Resim 1 Yüksek hücum (A) açısından dolayı stol'a girmiş kanat.

egitimresim_resim_bv_big.aspx


Belirli koşullar altında (termiğe giriş anı, kuvvetli rüzgâr anı, vs) hücum açısının fazla ya da az olmasına bağlı olmaksızın bazı kanatlar durumlarını koruyup şişkin kalabilir ancak hız min. İner, çöküş artar.Bu durum derin stol olarak bilinir.Frenler max. Aşağı çekilirse hareket ve ileri gidiş tamamen durur, İç basınç düşer ve kubbe tamamen söner. Hava ile şişmiş yapı kaybolur ve tam stol meydana gelir. (Resim 2)

Resim 2 Derin ve tam stol'a girmiş kanatların durumları.

egitimresim_resim_bv_big.aspx


Hem derin hem tam stol dn belli bir yükseklik kaybedildikten sonra çıkılabilir. Bu nedenle bir yamaç paraşütü ile bu tür durumlara düşmemek için (tüm hava araçlarında olduğu gibi) minimum hızın biraz üzerinde uçulmalıdır.



--------------------------------------------------------------------------------
Kaynak : Orhan ÖZGÜLBAŞ
 

Etiketler
Ynt: Basınç Merkezi

ders notlarımdan yine kısa ve öz ek;
*yunuslama momentinin sıfır olduğu noktadır yani kafamızdaki nasıl düşleyebiliriz kabaca bi örnek vermek gerekirse basketboll topunu baş parmağımızla dengede tuttuğumuz nokta basınç merkezidir)

*aerodinamik bileşkelerin sıfır olduğu noktadır...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Mesajlar
1,531,826
Kayıtlı Üye Sayımız
166,952
Kaydolan Son Üyemiz
cigdemkazanlı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst