Benim Karavanım; Mitsubishi L300 Camper - Cavid Sezen (gezmen)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,876

gezmen

Karavan Yönetim
Yer
Akhisar
Merhaba,

Ben de Oğuz Bey gibi, kendimi tanıtmakla başlayayım. 15 gün sonra 56 yaşımı dolduracağım.(Nüfus kimlik belgemde, 1,5 yıl daha küçük olduğum yazar.) Evliyim ve 27 yaşında bir çocuğum var. Coğrafya öğretmeni emeklisiyim. 2001 yılında, eşimle birlikte emekli oldum. Manisa-Akhisar'da yaşıyorum. Ben de gezmekten ve fotoğraf çekmekten hoşlanan bir arkadaşınızım. Keşif duygusu güçlü bir insanım. Bu özelliklerim, gezi şeklim üzerinde çok büyük etkiye sahiptir. Bildiğiniz anlamda bir karavan sahibi olmadım bu güne değin. Eskiden bu yana çok hoşlandığım karavancılık konusunda, her iki forumdan çok şey öğrendim. Katkısı olan herkese teşekkür ederim. Taşrada yaşayan bizler için, bunun önemi çok büyük inanın.

Şu an kullandığım araç, Mitsubishi L300 Yandan camlı panelvan. Bu aracı, üç amaçla kullanıyor(d)um. 1. Günlük yaşamımda otomobil yerine, 2. Gezi aracı olarak, 3. Taşımacılıkta.(Sonbaharda, zeytin) İç düzeninde, ruhsatta yer almayan küçük bazı değişiklikler yaptım. Bu tip araçlarda, daha çok Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde gördüğüm camper örneklerinden etkilenerek yaptım bunu. En arkada, enlemesine evye ve ikili ocak var. İkea'dan bir kanepe aldım ve var olan üçlü koltuğu sökerek, bunu uzunlamasına monte ettim. Açıldığında, 185x120 yatak oluyor. Sürücü koltuğunun arkasında kalan boşluğa da bir portatif tuvalet yerleştirdim. Benim camper(!)ın tümü bu. Yalıtım, ısıtma... gibi özellikler yok. Kuşkusuz çok uyduruk bir şey olmasında, kullanım amaçlarından üçüncüsünün büyük rolü var. Zaman zaman içerisini boşaltmak zorunda kalabiliyorum. Yoksa, sağolsun Ferhat Bey,(fsirin) camper'ına ait çeşitli resimler gönderdi. Benzeri bir uygulama yapılabilirdi. Ama kullanım şeklim buna izin vermiyor. Üstelik şu an itibariyle iki araç kullanabilme lüksüm de yok.

Aracın bu kullanım durumundan hiç de hoşnut değilim ama... Yine de kısa ve uzun geziler yapabiliyorum. Özellikle bahar mevsimlerinde, kullanımı daha uygun oluyor. Çoğu zaman araçta, birkaç günde bir de otel, pansiyon, öğretmenevi... benzeri yerlerde de kalarak geziler yapıyoruz. 3-4 günlük kısa bahar gezilerimizde, otel gereksinimi de olmuyor. Kısa gezilerde gerekiyorsa, buzluk işe yarıyor.(Çözümler bitmez, bol buz ve dondurulmuş etle birkaç gün idare ediliyor; kamp yapılacaksa. Yerleşim birimlerinde zaten sorun yok.)

Karavan konusundaki eğilimim netleşti gibi. İki kişi olarak kullanacağıma göre, isteyeceğim araç, compact olmalı. Büyük olasılıkla bir camper. Compact araçlar, gezme ve keşfetmeye daha uygun diye düşünüyorum. Çok soğuk ve çok sıcak havalarda kullanmayı, daha doğrusu gezmeyi düşünmüyorum. Temmuz-ağustos gibi aylarda, yaylalar, bize daha cazip geliyor. Kentlerin nispeten dar sokaklarına girebilmeli, manevra yeteneği yüksek olmalı, kısaca her ortam ve koşulda kullanılabilmeli. (Ben, çizdiğim rotadan çok sık çıkan, sıkça köy yollarına bile dalan, yanındakinin adeta başını döndüren, keşfetmeye meraklı bir insanım.) Yine de siz deneyimli arkadaşların bilgilerinden yararlanmak isteyeceğim her zaman. Ayrıca, karavancılık konusunda, eşimle aramda iyi bir uyum da söz konusu; sağolsun.

Değerli görüşlerinizden yararlanmak isterim; yazdıklarım için, özellikle karavan tipi konusunda. Aracımın fazla fotosu yok. Yalnız arka düzenini bir miktar yansıtabilen bir foto koyuyorum.

Saygılarımla.
Cavid Sezen

[attachment=1]

Etiketler
Ynt: Benim Karavanım; Mitsubishi L300 Camper - Cavid Sezen (gezmen)

Sayın Gezmen,
Amaç karavan değil,gezmek,görmek,eğlenmek.
Bu amaca ulaşmak için eldeki olanaklar ölçüsünde ne güzel bir dünya kurmuşsun kendine.
Keyifle okudum yazdıklarını.
Bence Boxer ve benzeri 12.6 m3 lük bir araçla hayllerine daha geniş olanaklarla devam edebilirsin.
İnşallah birlikte tatil fırsatımızda olur hatta Bursa'ya gelir misafirim olursan keyifle hayaller kurarız sizinle iki aile.
Saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

Yusuf Bey,

Yazdıklarınıza katılmamak elde değil. Amaç ve aracı birbirine karıştırmamak gerekir diye düşünüyorum. Amaç, gezmek ise, hangi araç bunu sağlayabiliyorsa, yeterlidir. "Amaç, üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil."

Bu sözlerimden yanlış çıkarımlar yapılmasını da istemem. Örneğin, 4wd bir camper'ı kim istemez ki?... Otomobil, panelvan, camper, motorkaravan... ne bulmuşsak/bulabilmişsek yola düşebilmek önemli olan.

Sizin camper tümüyle daha bitmedi sanıyorum. Yakında biter umarım.

Bursa'ya geleceğim ama havalar biraz düzelsin diye bekliyorum. Bursa, bizim ailecek ikinci memleketimiz gibidir; çok severiz. Bir süre gidemesek rahatsız oluruz adeta. Bu arada sizin camper'ı da görme ve inceleme fırsatı da olmuş olur. Biz de siz başta olmak üzere, İzmir'e doğru yolu düşen arkadaşları ağırlamak isteriz. ( 0 533 735 65 93 )

Saygılar.
Cavid Sezen

Cavid Bey hepsinin avantaji ve dezavantaji var. Eski bir kamper kullanicisiyim biliyorsunuz. Her dakika ustundeydik camperimizin. Heran yolumuzu degistirirdik, yoldan cikarirdi bizi yani. her yer de masamizi acabilecek olmaktan keyif alir, hatta acardik.
"Biz kamp yapma ihtimalini sevdik" :D
Hep tatil modu icindeydik. bu arada bunlarin farkinda olmadan hep darliktan da sikayet ettik. Buyuk karavan hayallerini kurduk. Simdi bir karavanimiz var. Bu seferde o kadar buyukki bir garajda duruyor. Yuzunu gormuyoruz. Gunluk kullanima sokamiyoruz. Her yere giremiyoruz. Bence bu tip araclari kisiler gece uykusunun rahatligi icin degil gunduz kullanim kolayligi icin de secilmeli.
Kamper veya karavan bir tercihtir. Hepsinin tadi ayri.
Gule gule kullanin tercihinizi.

İnsel Bey,

İlginiz, görüş ve düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

Yaşam biçimimiz, koşullarımız tercihlerimizi belirliyor. Siz bildiğim kadarıyla dört kişisiniz. Ben artık iki kişiyim. Tek çocuğum, 27 yaşında ve kariyer derdinde. Örneğin bu sayısal durum bile tercihlerimizi belirlemede önemli etken. Siz motorkaravana yöneliyorsunuz, ben ise camper'a.

Şu an kullandığım araç, benim için son hedef değil. Çok fonksiyonel bir araç yapabilmeliyim ilerde. İnanır mısınız, yaşamımda, otomobilde bile sedan ve hatch-back araçlar, hiç ilgimi çekmedi. Station wagon, mpv araçlar, panelvanlar, 4wd araçlarda oldu gözüm hep. Gezme olayına odaklı olmam, hep tercihimi belirler oldu demek ki. İlerde de, çok işlevsel bir camper sahibi oluruz belki... Ama belli olmayan geleceğe odaklı olamayız. "En büyük L300!... İleri!...

Cavid Sezen

Cavid bey benimde 3 sene kullandığım bir L300'üm oldu çok kahrımızı çekti çokda memnundum hatta bir ara sıfırını bile almayı düşündüm ama olmadı nasip şimdi ise camper yapmak için ducato aldım aldım ama ???

sn gezmen
sızın aracanızın yakın akrabalarından H100 kullnıyorum. aldıgım yıldan berı(97) benı hıc uzmeyen araclarımdan bırısı oldu . sızın dusundugunuz gıbı her ıstegımıze cevap verdı . bılırsınız yuksek manevra kabılıyetı tartısılmaz arkadan kaynasınada alısınca hıc sorunsuzbır arac saglamlıgını soylemeye gerek duymuyorum bıle. sızın de amaclarınıza uydugunu tahmın edıyorum
kazasız belasız yolunuz acık olsun.

orbay74' Alıntı:
sn gezmen
sızın aracanızın yakın akrabalarından H100 kullnıyorum. aldıgım yıldan berı(97) benı hıc uzmeyen araclarımdan bırısı oldu . sızın dusundugunuz gıbı her ıstegımıze cevap verdı . bılırsınız yuksek manevra kabılıyetı tartısılmaz arkadan kaynasınada alısınca hıc sorunsuzbır arac saglamlıgını soylemeye gerek duymuyorum bıle. sızın de amaclarınıza uydugunu tahmın edıyorum
kazasız belasız yolunuz acık olsun.
Sn.orbay74, aracınızın arkasına özellikle tekerlerin üstüne gelecek şekilde ağırlık koymak kayma problemini halleder diye biliyorum, ayrıca karavana dönüştürülen aracın ağırlığı da en az 750 kg artacaktır. Bu da arka tekerin oturması için yeterli ağırlıktır. Bir de karavanlar için özel olarak monreo marka amartisörler üretiliyormuş. Bu amortisörler de karavanın konforunu artırabilir.

Bu yazıyı yazdıktan hemen sonra sn.fsirin'in araçların önden-arkadan çekişi ile ilgili topikte yazdığı yazısını okudum, kendisi de benim düşüncelerime parelel bir yazı yazmış...

Sayın yaybek ve orbay74,

Sizin de birçok arkadaş gibi yakından bildiği bu tip araçlar, 90'lı yıllar ile 2000'li yılların başına değin bir hayli gözdeydi. Gelişen teknolojiye uygun yapılan panelvanlar ile yeni tip küçük hafif ticari araçlar, L300/h100 gibi araçları geri plana itti. Mitsubishi Bayiindeki genç aynen şöyle demişti yaklaşık altı ay önce: "Abi, Japon, bu arabayı, Ortadoğu ve Afrika için üretiyor hala." Benim L300, 2000 model. Şu an satılan "sıfır"lara göre bir farklılığı var. Artık yeni modellerde klima standart. başka hiçbir değişiklik yok. Bayideki genç de bu nedenle söylemişti o sözleri.

Mekanik olması, bakım ve onarım masraflarının göreceli düşüklüğü, kent içinde manevra yeteneği açısından rakip tanımaması gibi artıları nedeniyle çok memnunum. Arkada bir miktar yük olunca ve dikkatli kullanınca pek sorun yaşanmıyor.

Sayın yaybek Ducato gezenevinizi, Sayın orbay74 de Sprinter gezenevini, dilerim çok uzak olmayan bir zamanda tanıtırlar bu forumda.

Saygılarımla.
Cavid Sezen

sn. hasmet bey
gezılerımde kullandıgımda pek sorun yasamıyorum dedıgınız gıbı karavan olarak duzenleme yapınca yeterınce agırlık kazanıyor kaymada kısmen azalıyor. zaman saman da bınek kullandıgımıza sorun yasıyoruz sımdı oglum ısı ıle yukleme yapıyor bahsettıgınız amortuserlerı arastıracagım
tesekkurler.

sn. cavıt bey.
agzınız bal yesın sevgılı dostum.
malum tevellut eskı sankı son dılegım kadar onemlı oldu benım ıcın.
gezentılık ruhumuza ıslemıs ne yaparsınız ıflah olacak gıbı degıl.
saglıklar tesekkurler.

Cavid bey çok teşekkürler iyi dilekleriniz için benim ducato muallakta daha ne yapacağıma karar vermedim beklemedeyim malum yasalar çerçevesinde bir açık kapı bulabilirsek devam edeceğim birkaç bilene danışıp olmuyorsa arabayı satıp başka araba yada yapılı olanlardan bakacağım Faruk beyle (Pino) toplantıda tanıştık çok değerli bir abi samiyetine inandım inanın olaya çok ticari bakmıyor,kendisiyle gidip yerinde daha detaylı konuşup neler yapabileceğimizi danışacağım umarım bir yol buluruz sonrasındada seve seve fotolarını siz değerli abilerle dostlarla paylaşacağım zaten havalar soğuk olduğu için araç içinde çalışmak biraz zor 1 aya kadar havalar yumuşar zaten yaza kadar boş zamanlarımızı araba içinde geçireceğiz en sevdiğim işlerdendir kendi işimi kendim yapmak vida sıkmak keyif verir bana :D kalın sağlıcakla.

Sayın gezmen çok uzun zaman L300 ler niye geliştirilmedi diye çok düşündüm açıkçası burnu kısa araçları hiç sevmem ama piyasada sağlamlığı efsane olmuş bu araç niye geliştirilmedi diye çok kızmışlığım vardır üreticilerine,neden kızdım çünkü geliştirilirse büyük ihtimal şuan piyasada olan araçlar gibi yüksek araç yapacaklardı ozamanda tam benim istediğim gibi sağlam ve kuvvetli bir araç meydana gelecekti olmadı.Belkide cevabı siz verdiniz 2.dünya ülkeleri için aynı şekilde üretiyorlar.Yanlış anlaşmasın amaç ve aracı karıştırmıyoruz tabiki :smiley: kazasız yollarda olmanız dileği ile..

L300 ler bır karavancı olarak ufak gelıyor dıyorsanız ılada japon olsun dıyorsanız,

Avrupada 13 ödule layık gorulmus Temsa-MAXUS genıs uzun tam karavan ıcın,

http://temsamaxus.com/

Evet onuda inceledim daha Türkiye ye gelecek dendiğinde ama fiyat farkı pek yok.Ben illede japon diyen biri değilim yanlızca L300 kendi alanında bir ekol oldu onu kastettim okadarki hyundai ona benzer modeli çıkardı o bile tuttu.Eğer biraz büyük olsaydı biz kesin alacaktık ama havaleli yük koyamadığımız gibi forkliftle de içine malzeme koymakta zorlanacağımız bir araçtı.Canter i bilirsiniz oda kendi alanında çok iyi,uzun şase olandan yeni aldık,hatta beş sene sonra ondanmı karavan yapsam diye aklıma gelmedi değil hem abs de var :smiley: tabi ilk önce iş geldiği için uygulaması zor gözüküyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,931
Kayıtlı Üye Sayımız
166,708
Kaydolan Son Üyemiz
Serseri Bey

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR